Реклама
Реклама
Реклама

Акт про списання матеріальних запасів - ф. 0504230: вивчаємо нюанси застосування

  1. Зі статті ви дізнаєтесь:
  2. Як оформити списання матеріальних запасів за допомогою форм № 0504230 та № 230
  3. Як секретарю скласти і оформити акт
  4. Які акти складають в організації
  5. Які реквізити включає формуляр акта
  6. Довідка: які акти часто складають в діловодстві організації

Акт про списання матеріальних запасів ф. 0504230 повинен оформлятися на підприємстві в силу вимог Мінфіну РФ. У статті розглядаються нюанси оформлення та застосування даного документа.

Зі статті ви дізнаєтесь:

У яких випадках потрібно списання матеріальних запасів

У сучасному діловодстві існує три базових процедури списання матеріальних запасів: У сучасному діловодстві існує три базових процедури списання матеріальних запасів:

  • списання матеріальних запасів в існуюче виробництво. Даний порядок регламентований п.98 наказу Мінфіну РФ від 28.12.2001 № 119н;
  • списання матеріальних запасів, щодо яких ведеться спеціальний облік, в існуюче виробництво, згідно п. 107 того ж наказу;
  • списання матеріальних запасів в силу їх вибуття (пп. 124-126 пріказа№ 119н).

Всі вищевказані процедури оформляються документально за допомогою спеціальних актів . Форма цих документів не закріплена законодавчо, тому організація може розробити її самостійно. На практиці, однак, найчастіше використовують вже готові, уніфіковані форми цих актів. Таких форм дві:

  • форма № 0504230;
  • форма № 230.

Зупинимося на специфіці використання цих форм і нюансах оформлення даних ділових паперів більш докладно.

Читайте також:

Як оформити списання матеріальних запасів за допомогою форм № 0504230 та № 230

Єдина стандартна форма акта про списання матеріальних запасів № 0504230 введена в обіг наказом Мінфіну РФ від 30.03.2015 № 52Н. Ви можете використовувати її для документального оформлення будь-який з перерахованих вище процедур списання матеріальних запасів.

Зокрема, вона дозволяє:

Провести оформлення списання матеріальних запасів в діюче виробництво шляхом відображення назви, кількості, ціни, суми і номера (шифру) зазначених запасів (на підставі п. 98 наказу № 119н);

Провести оформлення списання матеріальних запасів унаслідок їх вибуття шляхом відображення:

  • найменувань зазначених запасів, перерахування їх відмінних властивостей, кількості, причин, за якими здійснюється списання цих запасів, а також додаткові відомості про проведені стягнення з осіб, винних у списанні;
  • даних про реальну собівартість, терміни зберігання, датою, коли були отримані матеріальні запаси і т.д.

Провести оформлення списання матеріальних запасів, що стоять на особливій обліку шляхом відображення:

  • відомостей про факти переміщення запасів, їх витрат, в т.ч. про факти економії коштів або їх перевитрату;
  • відомостей про залишки матеріальних запасів за станом на початок звітного періоду і його закінчення (дана форма звіту може бути доповнена необхідними полями).

Поряд з діючою нині формою № 0504230 продовжує використовуватися інша стандартна форма - №230. Вона була затверджена наказом Мінфіну РФ від 30.12.1999 № 107н. Незважаючи на те, що сам наказ втратив чинність, форма, яка була їм введена і затверджена, продовжує функціонувати. Зокрема, сферою її застосування є:

  • складання актів, що оформляють факт списання матеріальних запасів у виробництво;
  • складання актів, що оформляють факт списання особливим чином враховуються матеріальних запасів або списання їх в силу вибуття. В цьому випадку в форму документа додаються спеціальні поля.

Зразок акта про списання матеріальних запасів представлений нижче:

Додаткові відомості про форму акта списання матеріальних запасів можна знайти в статті по засланні .

Як секретарю скласти і оформити акт

Робота різних комісій в організації відбивається в актах.

Факти, які були встановлені поруч осіб або події, які мали місце бути і підтверджені показаннями свідків, фіксуються в документах даного виду. Ділові папери подібного призначення складаються також за результатами ревізійних інспекцій діяльності підприємства або його конкретних структурних підрозділів, а також результатів роботи певних посадових осіб, при здійсненні прийому і передачі справ, здачі об'єктів в експлуатацію і в ряді інших випадків, наприклад, при підготовці документів до передачі в архів, списанню або знищенню в установленому порядку.

Далі ми докладно розглянемо порядок складання актів на підприємстві, нюанси їх підготовки та оформлення.

Довідка

Які акти складають в організації

Серед різновидів актів зустрічаються: акт приймання-здачі: робіт, обладнання, матеріальних цінностей, документів; обстеження: стану техніки безпеки, акт списання матеріальних запасів і ін.

Деякі різновиди даних ділових паперів мають уніфіковану форму, наприклад акт про виділення до знищення документів з простроченим терміном зберігання.

Однак більшість цих документів складають у довільній формі або за рекомендаційними формам, які були розроблені у ВНДІ документознавства та архівної справи (ВНИИДАД).

Які реквізити включає формуляр акта

Акти складають на бланках, які включають реквізити бланка конкретного виду документа відповідно до вимог ГОСТ Р 6.30-2003. Акти, в яких документують перевірочні заходи, затверджуються керівником організації або уповноваженим ним особою.

Формуляр акта включає реквізити:

  • назва підприємства,
  • назва ділової папери,
  • дата події, що став предметом акта,
  • реєстраційний номер,
  • місце складання документа,
  • гриф обмеження доступу до - при необхідності,
  • заголовок до тексту,
  • текст,
  • відмітка про контроль - при необхідності,
  • відомості про кількість складених примірників акта,
  • підписи,
  • візи ознайомлення,
  • відмітка про отримання примірника акта зацікавленим посадовою особою,
  • відмітка про виконання документа і направлення його до справи.

Тема граматично узгоджується зі словом «акт» з приводом «о» / «про» чи без прийменника:

  • про відсутність на робочому місці;
  • про нещасний випадок на виробництві;
  • перевірки фінансово-господарської діяльності;
  • списання матеріальних цінностей.

Терміном є дата складання. Якщо проводили перевірку, в тексті документа вказують її дату або період часу:

«У період з 13.02.2018 по 17.02.2018 комісія провела перевірку зберігання матеріальних цінностей на ...».

Текст складається з двох частин: вступної і констатуючої.

У вступній частині дається вказівка на назву документа, згідно з яким було створено комисси, вказується його номер і дата. В інших випадках це може бути назва ділової папери, її номер і дата видання, на підставі якої проводяться заходи, зафіксовані актом або послужили підставою для його складання.

Потім в преамбулі наводиться склад комісії, де повинні бути вказані ініціали, прізвище і посаду голови, а також ПІБ і посади всіх членів комісії.

Приклад. Відповідно до встановленої практики, прізвища осіб, що входять до складу комісії, сортують або за алфавітом, або по ієрархії посад. Нумерація списку здійснюється арабським цифрами з крапками. Інтервал списку - полуторний. Якщо при проведенні заходу присутні особи, які не є членами комисси, вони також повинні бути вказані в преамбулі до акту.

Зверніть увагу! Розділ "Підстава" є тією частиною даної ділової папери, який відрізняє її від усіх інших документів. В даному розділі повинні бути перераховані причини, в силу яких дана папір була складена, обов'язково містить інформацію про кількість примірників акта і місцезнаходження кожного з них. Зверніть увагу також, що документ повинен бути підписаний не тільки головою комісії, а й усіма її членами.

У тій частині тексту, яку прийнято називати "констатуючій", дається виклад цілей, завдань і характеру роботи, проведеної комісією. Тут же повинні бути зафіксовані факти, які були встановлені, зроблені висновки про результати, які були отримані, а також надано пропозиції щодо усунення недоліків, якщо такі були виявлені. Виклад тексту дається від третьої особи однини - "комісія виявила".

Кількість екземплярів даної ділової папери визначається потребами інстанцій та посадових осіб, які в цьому зацікавлені. В кінці тексту повинні бути поміщені відомості про кількість примірників і їх фізичному місцезнаходження.

Ще один нюанс, на який слід звернути увагу - акт повинен бути підписаний співробітниками, які брали участь у його складанні, але при це повинні бути вказані не посади співробітників, а їх обов'язки, як членів комісії - голова, член комісії. Після того, як ділова папір підписана всіма членами комісії, він вважається прийнятим і вступає в силу.

Довідка: які акти часто складають в діловодстві організації

Ви отримали кореспонденцію, у якій є додаток, а докладені до супровідного листа документи подані не в повному обсязі. Або ще варіант: на адресу організації помилково вислані документи, що не належать до супровідного листа про них. Після розтину такої кореспонденції запросіть незацікавлених свідків і складіть акт перевірки отриманих документів.

Вам доручили оформити, як була проведена перевірка діяльності структурного підрозділу організації. Наприклад, перевірку діяльності діловодного підрозділу проводять регулярно - раз на рік або півріччя. Перевірку проводить комісія, до складу якої можуть входити фахівець з управління персоналом, економіст і бухгалтер організації. Голова - керівник організації або його заступник.

Читайте також: