Реклама
Реклама
Реклама

Акт прийому-передачі приміщення у разі розірвання договору оренди: зразок документа про повернення житлової квартири при анулюванні угоди найму, нюанси офомленія

  1. Що це за папір і навіщо потрібна при анулюванні угоди найму квартири? Акт повернення житлового приміщення...
  2. Як, де і скільки часу зберігати?
  3. висновок

Що це за папір і навіщо потрібна при анулюванні угоди найму квартири?

Акт повернення житлового приміщення за договором оренди є документ, який був оформлений двома сторонами в зв'язку з розірванням угоди на здачу і оренду приміщення і припинення користування ним Акт повернення житлового приміщення за договором оренди є документ, який був оформлений двома сторонами в зв'язку з розірванням угоди на здачу і оренду приміщення і припинення користування ним.

Акт призначений для фіксування факту припинення оренди, а також може відображати наслідок повернення не тільки приміщення в первісному вигляді, але і грошових коштів у вигляді завдатку. В акті обов'язково вказується в якому вигляді було передано і прийнято житлове приміщення, чи відповідає воно первісного вигляду, на місці і в якій формі залишили меблі і техніку (за умови, що це знайшло своє відображення в акті про здачу в оренду, була проведена опис).

Підставами, за якими може бути розірвано акт оренди, є наступні фактори:

  • Обопільне угоду сторін.
  • Одностороння відмова у виконанні будь-якого вимоги умов оренди, так як він не влаштовує одну зі сторін, також допущено на законодавчому рівні.
  • За рішенням суду - якщо було помічено порушення в зазначених умовах однієї зі сторін, якщо була вимога, засноване на статті ГК або іншими законами або договором.

Фактори узгоджені за статтею 450 ГК РФ .

Оформлення угоди про розірвання договору оренди та повернення квартири проводитися в письмовій формі або використовується встановлений бланк, який можна знайти в інтернеті. Також можна скористатися послугами юриста.

Відповідно до статті 452 ЦК України документ про розірвання договору вчиняється в такій самій формі, що і про наймання приміщення. Акт повернення і розірвання є додатком до документа про наймання житлового приміщення (квартири) і складається в наступному порядку:

  1. Назва документа «Акт про розірвання договору оренди та повернення квартири».
  2. Слідом зазначається населений пункт або місто угоди, дата укладення.
  3. Ініціали наймодавця, ініціали наймача.
  4. У змісті вказується, що сторонами було оформлено розірвання договору і відповідно до нього був зроблений повернення квартири за умовами угоди.
  5. Сторонами було зроблено розрахунок виплат і звірка платежів. Вказати, що претензій з цього приводу не залишилося.
  6. Взаємні зобов'язання сторін - виконані і вважаються припиненими з моменту підписання акту прийому-передачі житлового приміщення.
  7. Вказати дату вступу угоди в силу і юридичну значимість документа.

Документ робиться в двох примірниках і передається в руки обох сторін. Якщо сторони не можуть досягти мирного вирішення, то їм допоможе судовий розгляд (згідно зі статтею 452 пункту другого ГК РФ).

Як скласти документ про повернення житлового приміщення?

До угоди додається акт прийому-передачі житлового приміщення і його прийому орендодавцем. В акті слід обов'язково позначити такі пункти:

  1. Назва документу;
  2. час оформлення, місце виконання підписання;
  3. відомості про всі терміни;
  4. технічний опис приміщення (наприклад, скільки метрів квадратних, з якого матеріалу виконані стіни будівлі, який поверховості);
  5. стан комунікаційних мереж;
  6. особливі позначки, які відображають (якщо є в наявності) претензії кожної зі сторін;
  7. підписується особами, що представляють інтереси орендаря / орендодавця.
  • Як було в первинній угоді, так і в другому документі ідентично прописуються ініціали сторін.
  • При оформленні варто звернути увагу хто є орендарем та орендодавцем. Якщо вони за статусом фізичні особи, то досить вказати їх ініціали.

    Для довідки - необов'язково розписувати паспортні дані або адреси реєстрації, посади і місця роботи.

  • Якщо по статусу є юридична особа, то в обов'язковому порядку розписується правовий стан організації, підприємства (наприклад, ВАТ, ЗАТ, ІП). Вказується адреса розташування та ініціали директора або особи, яка виступає як наймодавець.
  • Якщо договору були оформлені в простому письмовому вигляді, то акт розірвання та повернення також пишеться від руки. При реєстрації документа про оренду буде потрібно і реєстрації документів про розірвання. Надається в двох примірниках.
  • Особливу увагу варто приділити причин і фактами розірваного угоди, визначити сторонами відсутність претензій.
  • Якщо були отримані гроші, наприклад. завдаток, то слід повернути його і описати цей факт в документі.

Як, де і скільки часу зберігати?

Документи зберігаються разом з актами про оренду. Період зберігання встановлюється законодавством РФ або розрахований на час, який прописано у внутрішніх нормативних документах (для організацій). Якщо актуальність акту вичерпана, то його можна знищити.

висновок

Для того щоб розірвати оренду і повернути квартиру не потрібно багато процедур. Однак при деяких обставинах можуть виникнути проблеми. Це пов'язано з тим, що за домовленістю була надана тимчасова реєстрація мешканців в квартирі, небажання покинути приміщення, псування або заволодіння майном. Так що, перш за все, оцінюється список умов оренди і способи їх розірвання, щоб не залишитися без оплати або бути покараним хитрим мешканцем.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Що це за папір і навіщо потрібна при анулюванні угоди найму квартири?
Як, де і скільки часу зберігати?
Як скласти документ про повернення житлового приміщення?
Як, де і скільки часу зберігати?