Реклама
Реклама
Реклама

Акт прийому-передачі квартири: зразок, приклад, бланк, форма, шаблон, заповнення

  1. Що таке акт прийому-передачі квартири
  2. Поняття і нормативне регулювання
  3. Чи потрібен такий АПП
  4. Види і особливості
  5. Як правильно скласти
  6. необхідні відомості
  7. Покрокова інструкція щодо заповнення та реєстрації
  8. Бланки та зразки
  9. Що робити після АПП
  10. Податкове вирахування

Розглядаючи акт ПП (на житлові та нежилі приміщення , земельні ділянки , товари , авто і інші МЦ ) Як цивільно-правовий документ, його не можна вважати безумовним підтвердженням зміни права власності на об'єкт. Це один з елементів, який підвищує якість угоди, виключаючи можливі претензії щодо технічного стану квартири, передане у володіння новим господарям.

Що таке акт прийому-передачі квартири

За визначенням, акт прийому-передачі житлового приміщення підтверджує факт прийому та передачі квартири від одного учасника угоди до іншого. Після підписання цього документа вважається, що вся відповідальність за збереження об'єкта нерухомості переходить до нового власника. Відзначається незалежність термінів підписання акту від моменту реєстрації права власності. Оформити документ можна за ініціативою будь-якого учасника.

На практиці часто сторони цивільно-правових відносин нехтують актом огляду хвилювання або бажання прискорити процес. Згодом часто з'ясовується, що документ міг би знадобитися для наступних ситуацій:

  • Уявлення в банк для збільшення суми кредиту на вартість матеріалів для проведення ремонтних робіт покупцем;
  • Отримання податкового вирахування покупцем ;
  • Заперечування угоди як незаконної продавцем.

Акт як одне з додатку до заяви на реєстрацію об'єкта нерухомості можуть запросити в Росреестра.

Поняття і нормативне регулювання

Практичне значення передавального документа наводиться в змісті статті 556 Цивільного Кодексу Практичне значення передавального документа наводиться в змісті статті 556 Цивільного Кодексу. У пункті 1 вказується на те, що передача нерухомості здійснюється саме по акту чи іншого аналогічного документу. Правда, це більше є рекомендацією законодавця, оскільки в своїх доводах він посилається на можливість вказівки факту передачі в договорі як невід'ємний елемент цивільно-правової угоди.

Посилаючись на дію все тієї ж статті ЦК РФ, кожна зі сторін має право вимагати акт в момент здійснення зміни права власності. Ухилення може бути розцінено опонентом як відмова виконувати зобов'язання, що може послужити приводом до пред'явлення претензії, аж до судового розгляду.

Чи потрібен такий АПП

Безумовно, нехтувати цим документом при оформленні угоди не варто. До акта завжди можна звернутися в міру необхідності. Не варто забувати, що ринок нерухомості представлений і недобросовісними покупцями, і продавцями. Кожен додатковий регламентований документ допоможе вирішити питання в міру їх виникнення, в тому числі при оскарженні шахрайських дій.

Ще одним приводом до подання акту прийому-передачі є технічний стан квартири. Так, при наявності фактів неузгодженої перепланування відповідальність за таке перевлаштування може лягти на нового власника. Добре, якщо втручання в конструкцію квартири не призведе до аварії. У будь-якому випадку, при виявленні фактів наглядовими службами (БТІ) власника можуть притягнути до відповідальності, виписати штраф і виписати подання на усунення порушень (за свій рахунок, відповідно).

Види і особливості

Оскільки законодавець не визначає чіткої форми і змісту акту прийому-передачі, в своїх діях сторони договору зазвичай звертаються до практики. Так, в історії укладання угод чітко сформувалися кілька типів актів, кожен з яких покликаний вирішити сумніви кожної зі сторін. А адже останні беруть участь в угоді з дорогим майном:

  • Акт як невід'ємна частина договору. Стандартна форма з обов'язковими реквізитами, у якій наголошується на уточнення реквізитів сторін і технічний стан переданого об'єкта;
  • При здійсненні операцій може трапитися так, що один з учасників не потребує акті зі своїх причин. Оскільки законодавець забороняє відмовлятися від участі в затвердженні акту як елементу угоди, він може бути одностороннім. Наприклад, колишній власник передав квартиру за таким бланку, який підписаний обома сторонами (фізичними особами). У документі наголошується на передачу, але не приймання;
  • Акт як підтверджуючий документ може оформлятися в різних ситуаціях, між різними типами сторін. Це можуть бути ка фізичні, так і юридичні особи . Наприклад, ніяк не обійтися без акту під час приймання квартири від забудовника, оскільки в документі необхідно буде відобразити стан приміщення (чорнова обробка та інші характеристики);
  • Коли укладається договір оренди квартири, акт передачі є єдиним документом, який фактично визначає перехід житлового приміщення в тимчасове користування. У змісті передавального документа зазвичай перераховується майно, яким буде користуватися орендар.

Як правильно скласти

структура

Перед підписанням передавальних документів, включаючи акт і договір, кожна зі сторін має право вказати на необхідність доповнення змісту Перед підписанням передавальних документів, включаючи акт і договір, кожна зі сторін має право вказати на необхідність доповнення змісту. У рідкісних випадках, учасники угоди що-небудь прибирають з тексту. Згідно з практикою ринку, рекомендується обов'язково приписувати такі реквізити:

  • Місце і дату складання;
  • Найменування учасників угоди, паспортні дані. Якщо це організація, вказується адреса реєстрації , Фактичне місцезнаходження;
  • При оформленні акта правильніше буде зробити його додатком до договору, хоча б через те, що він пройде державну реєстрацію. Якщо ж в підписанні акту беруть участь юридичні особи, вони завжди можуть провести документ через власне діловодство;
  • Опис переданого (прийнятого об'єкта). Маються на увазі ключові параметри, згідно з якими можна ідентифікувати квартиру, - адреса, поверх, номер, кількість кімнат і їх загальна площа;
  • Підписи учасників угоди.

Підписувати акт рекомендується після того як буде перевірено стан майна. Нерідко застереження про документ відбивається в основному договорі з посиланням на те, що вступ угоди в силу відбудеться після підписання акта (так зване відкладене умова).

необхідні відомості

Законодавець не обмежує сторони у змісті договору. Саме тому кожна зі сторін має право вказати на необхідність розширення змісту або зміни структури. Знову ж таки, якщо одна зі сторін - це організація, вона може запропонувати оформити акт на фірмовому бланку. Якщо аналогічні побажання висуває опонент, зробити це можна на бланках обох компаній.

Відомості, які можуть бути включені в акт, залежать від волевиявлення сторін. Особливо це стосується прийому-передачі квартири від забудовника. По суті, в акті повинні бути відображені всі запити нового власника, які перед початком будівництва були відображені в чинному договорі підряду.

Покрокова інструкція щодо заповнення та реєстрації

Винаходити бланк акту немає необхідності, так само як і звертатися до допомоги юристів (не вимагає нотаріального посвідчення). Завантажити перевірену роками форму можна на профільних сайтах, на яких представлені консультаційні матеріали.

У скачаний бланк підставляються реквізити підписантів, уточнюються характеристики житлового приміщення.

Дату і час найкраще поставити в день скоєння передачі (виїзду колишнього власника).

Бланки та зразки

З пошуком бланків актів передачі особливих труднощів немає. Для кожного життєвого випадку вже відпрацьовані форми, при цьому кожну з них можна завжди доопрацювати, це не забороняється.

цей бланк стане в нагоді власнику орендованого приміщення.

Зразок АПП при оренді квартири

А от цей бланк акту стане в нагоді для продажу.

Приклад АПП при продажу квартири

Акт прийому-передачі частки у праві власності на квартиру (бланк) можна завантажити тут .

Акт прийому-передачі частки квартири

Бланк АПП квартири за договором дарування скачати безкоштовно можна тут .

Приклад АПП квартири за договором дарування

Бланк акту прийому передачі квартири від забудовника доступний для завантаження .

Приклад акту прийому передачі квартири від забудовника

Що робити після АПП

Після того як буде підписаний акт, разом з іншими документами можна пред'явити позов в Росреестр. Найважливіший етап оформлення угоди - внесення змін до державної бази даних.

Що потрібно знати при підписанні акту прийому-передачі квартири, розповість це відео:

Податкове вирахування

Одним з приємних переваг оформлення акта є можливість звернення до податкових органів або до свого роботодавця за отриманням вирахування . Маючи на руках передавальний документ, можна заявитися на перерахунок податку навіть якщо квартира ще будується або береться в іпотеку . Це може бути як повідомлення, за яким податок буде зменшуватися щомісяця, так і разова виплата.