Реклама
Реклама
Реклама

Як використовувати маткапітал, якщо ми будуємо будинок самі?

romaset / Fotolia   Якщо сім'я будує будинок господарським способом (самостійно), кошти державної підтримки у вигляді материнського капіталу перераховуються в наступному порядку:   на початковому етапі будівництва - 50% суми;   не раніше ніж через півроку після першого перерахування коштів - решту 50% romaset / Fotolia

Якщо сім'я будує будинок господарським способом (самостійно), кошти державної підтримки у вигляді материнського капіталу перераховуються в наступному порядку:

  • на початковому етапі будівництва - 50% суми;
  • не раніше ніж через півроку після першого перерахування коштів - решту 50%.

На першому етапі необхідно подати в ПФР заяву про розпорядження материнським капіталом разом з наступними документами (копіями):

  • сертифікат на материнський капітал;
  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу власника сертифіката та його реєстрацію за місцем проживання або за місцем перебування;
  • якщо в будівництві бере участь і чоловік власниці сертифіката - документ, що засвідчує його особу, свідоцтво про реєстрацію шлюбу;
  • свідоцтво про право власності на відповідну ділянку власниці сертифіката або її чоловіка;
  • дозвіл на будівництво, виданого власниці сертифіката або її чоловіка;
  • письмове зобов'язання особи або осіб, на яких оформлено дозвіл на будівництво, протягом шести місяців після отримання кадастрового паспорта оформити житлове приміщення у спільну власність особи, яка отримала сертифікат, чоловіка, дітей з визначенням розміру часток за угодою;
  • документ, що підтверджує відкриття банківського рахунку із зазначенням реквізитів.

Важлива умова: будівництво має здійснюватися на території РФ.

Головне про материнський капітал для покупки житла

Чи можна купити частку в квартирі за маткапітал?

Для отримання другої частини материнського капіталу потрібно представити документ, що підтверджує здійснення основних будівельних робіт (монтаж фундаменту, зведення стін і покрівлі), - акт огляду. Він видається уповноваженим органом (зазвичай це підрозділи архітектури та містобудування адміністрації муніципального району).

Важливо враховувати, що у видачі акта огляду відмовлять в разі невиконання основних будівельних робіт в повному обсязі. Неправомірна відмова можна оскаржити в судовому порядку.

Порядки отримання і використання коштів конкретних субсидій можуть мати відмінності залежно від виду. Однак на вищевикладеному це не відіб'ється.

Для початку слід вказати загальний перелік документів, який необхідно подати в ПФР для розпорядження материнським капіталом:

  • письмову заяву про розпорядження материнським капіталом;
  • страхове свідоцтво обов'язкового пенсійного страхування;
  • паспорт власника сертифіката або паспорт представника власника сертифіката та документ, що підтверджує його повноваження;
  • при необхідності: документи, що засвідчують особу чоловіка власника сертифіката, документи, що підтверджують родинні стосунки членів сім'ї власника сертифіката (зокрема, свідоцтво про шлюб), а також дозвіл органу опіки та піклування про витрачання коштів материнського капіталу за обраними напрямками, якщо заяву про розпорядження подається опікунами (піклувальниками) або прийомними батьками неповнолітніх дітей;
  • при зверненні із заявою про розпорядження материнським капіталом рекомендується мати при собі свідоцтво про народження дитини.

Коли мова йде про поліпшення житлових умов, крім зазначених вище документів в ПФР необхідно також надати (Постанова Уряду РФ від 12.12.2007 N 862 «Про Правила спрямування коштів (частини коштів) материнського (сімейного) капіталу на поліпшення житлових умов»):

  • документи, що підтверджують мету використання материнського капіталу на оплату житлового приміщення. При цьому розмір коштів (частини коштів) материнського капіталу, що направляються на оплату зобов'язань за договором купівлі-продажу житлового приміщення, в тому числі з розстроченням платежу, не може перевищувати ціни договору або розміру залишилася несплаченої суми за договором;
  • документи, що підтверджують мету використання материнського капіталу на сплату ціни договору участі в пайовому будівництві;
  • документи, що підтверджують мету використання материнського капіталу на оплату будівництва об'єкта ІЖС, виконуваного з залученням будівельної організації;
  • документи, що підтверджують мету використання материнського капіталу на будівництво або реконструкцію об'єкта ІЖС без залучення будівельної організації (кошти в такому разі перераховуються двома частинами: спочатку - в сумі, що не перевищує 50% розміру коштів материнського капіталу, на дату подачі заяви і після закінчення шести місяців) , в тому числі для отримання першої і другої частини коштів.

Для спрямування частини коштів материнського капіталу (після закінчення шести місяців з дня первісного напрямку) власник сертифіката представляє в тому числі документ, виданий уповноваженим органом, що підтверджує проведення основних робіт з будівництва або реконструкції об'єкта ІЖС.

Найбільш важливою особливістю тут є те, що на законність угоди купівлі-продажу житла з використанням коштів материнського капіталу, в результаті якої власниками житла стають тільки діти власника сертифіката, може бути поставлена ​​під сумнів. А тому що купується (побудоване, реконструйоване) житлове приміщення з використанням коштів материнського капіталу повинно бути оформлено у спільну власність власника сертифіката, його дружина, дітей (у тому числі першого, другого, третього дитини і наступних дітей) з визначенням розміру часток за угодою.

Чи можу я оформити всю квартиру на себе, коли дочка виросте?

З якого віку дитині можна дарувати нерухомість?

Самостійне будівництво будинку з використанням коштів материнського капіталу можливо. Для цього буде потрібно попереднє оформлення оренди або права власності на ділянку. Розрахунок маткапіталом (МК) при купівлі ділянки не передбачено. Крім права на ділянку потрібно дозвіл на будівництво і узгодження проекту будинку.

З метою надання материнського капіталу на будівництво будинку необхідно звернення до Пенсійного фонду в будь-якому регіоні країни, незалежно від місця реєстрації, з додатком наступних документів: дозвіл на будівництво і погоджений проект будинку, сертифікат на маткапітал, паспорт власника сертифіката, паспорт коштів другої половини, свідоцтво про шлюб і реквізити рахунку для перерахування грошей.

Необхідно враховувати, що гроші з материнського капіталу на будівництво будинку будуть зараховуватися частинами. Спочатку, після задоволення заяви, на рахунок перераховується 50 відсотків від загальної суми МК, а друга половина - через півроку, після виконання основних робіт зі зведення будинку (виконані фундамент, стіни, дах).

Для звіту про виконані роботи буде потрібно Акт огляду побудованого об'єкта. У його видачі можуть відмовити, якщо при обстеженні об'єкта встановлять, що не виконано потрібний обсяг робіт. Після закінчення будівництва будинок повинен бути зареєстрований на батьків і дітей. Повнолітній учасник від отримання своєї частки може відмовитися на користь чоловіка або дітей.

НЕ пропустіть:

Всі матеріали рубрики «Хороше запитання»

Питання, які ви повинні задати, купуючи будинок

5 порад, як зробити будинок безпечним для дітей

Межування ділянки та кадастровий паспорт: що і як

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Чи можу я оформити всю квартиру на себе, коли дочка виросте?
З якого віку дитині можна дарувати нерухомість?