Реклама
Реклама
Реклама

Податки при продажу акцій на біржі

  1. Які податки платить інвестор
  2. Хто і як утримує податок
  3. знижуємо податки
  4. Як продавати акції без сплата податку

Багато інвесторів не приймають до уваги податки, які вони повинні заплатити від отриманого прибутку на фондовому ринку, наприклад від продажу акцій. А це між іншим досить серйозна тема. Адже оподаткування може значно вплинути на вашу загальну прибутковість від торгівлі. І якщо від постійних витрат (комісії брокера і біржі за угоду) нікуди не піти, то знизити податки цілком можливо. Причому цілком легально. А на зекономлені гроші можна додатково вести торгівлю і отримувати з неї ще більше прибутку. У деяких випадках взагалі можна не платити податки при продажу акцій (законними способами).

Які податки платить інвестор

Отриманий прибуток на ринку цінних паперів обкладається 13% -м податком. Це може бути або отримання дивідендів , Або зростання курсової вартості паперів.

При торгівлі акціями розрахунок прибутку формується як різниця між купівлею і продажем. Додатково з величини прибутку віднімаються торгові витрати, такі як плата за операції купівлі-продажу і зберігання.

Приклад. Ви купили 1 000 акцій по 100 рублів. Через 3 місяці ви продали їх уже по 120 рублів за штуку на суму 120 000 рублів. Ваша прибуток - 20 тисяч. З неї також потрібно відняти комісії за покупку 100 000 * 0,05% = 50 рублів і при продажу 120 000 * 0,05% = 60 рублів. У підсумку: оподатковуваний база трохи зменшиться складе 20 000 - 50 - 60 = 19 890 рублів. Дрібничка, а приємно.

Важливо розуміти, що величина податку утворюється тільки після реалізації паперів. Якщо у інвестора є на руках активи, вартість яких на даний момент вище, ніж ціна їх придбання - це так звана «паперова прибуток». З неї вам нічого платити не треба.

Також потрібно знати, що податок на прибуток від покупки-продажу формується за методом FIFO (First in - First Out). Це означає, що при продажу враховується в першу чергу вартість більш ранніх куплених паперів.

Приклад. Ви купили 100 акцій по 1 000 рублів, на суму 100 тисяч. Через 3 місяці ще 100 акцій, але вже по 1 200 рублів. Коли ціна виросла до 1 500 рублів, ви вирішуєте продати половину, тобто 100 акцій. Ваша виручка складе 1500 х 100 акцій = 150 000 рублів. Чистий прибуток, для оподатковуваної бази буде розраховуватися наступним чином: 150 000 - 100 000 = 50 000 рублів. З цієї суми і буде утримано 13%.

Якщо ви продасте 120 акцій, то загальна сума придбання становитиме: 100 тисяч (100 акцій х 1000 рублів) +24 тисяч (20 акцій х 1200 рублів) = 124 тисячі. І вона вираховується із загальної вашої виручки при продажу.

При даруванні цінних паперів потрібно сплатити 13%. Обов'язок по сплаті податків покладається на того, хто їх отримує. Звільнено від сплати родичі по першої лінії і передача в результаті успадкування.

Хто і як утримує податок

Приємна новина.

Брокер є податковим агентом і в його обов'язки входить розрахунок податків і перерахування коштів до бюджету. Але потрібно розуміти, що у вас на рахунку повинна бути в наявності необхідна сума (саме в грошах, а не в цінних паперах).

Якщо вона відсутня, то обов'язок на сплату податків покладається на вас і відповідно всі «принади» з цим пов'язані: заповнення і подання декларації до податкової (до 30 квітня), переклад необхідної суми в бюджет (до 15 червня). За порушення термінів подачі декларації передбачено штраф: 5% від суми за кожен місяць затримки, але не менше 1000 рублів.

Тому краще заздалегідь знати суму, що підлягає сплаті до податкових органів і тримати її до моменту списання податків.

Як дізнатися суму податків? У більшості брокерів в особистому кабінеті є можливість розрахунку суми податків по вашому рахунку. Якщо такої можливості немає, просто треба запитати у свого брокер її розмір.

Коли утримується податок?

  1. При отриманні дивідендів по акціях, на ваш рахунок падають «чисті» засоби, з уже утриманими з них 13%.
  2. В кінці року, 31 грудня брокер автоматично розраховує суму, що підлягає сплаті до бюджету. Саме списання грошових коштів відбувається протягом наступного місяця - повне або часткове, у міру надходження грошових коштів на вашому рахунку.
  3. При виведенні грошей з брокерського рахунку. Якщо сума виведених коштів більше податкової бази, то утримується відразу весь податок. Якщо менше - то тільки 13% від суми, що виводиться. Все виплачені протягом року податки віднімаються із загальної суми в кінці року.

знижуємо податки

Податки можна знизити кількома способами. А в деяких випадках і взагалі піти від зобов'язань їх ви виплачувати. Причому цілком законними методами.

Податок береться тільки з чистого доходу інвестора. А чистий дохід - це різниця між прибутковими і збитковими угодами. Виходячи з цього можна самостійно «згенерувати» собі потрібний збиток, щоб повністю звільнитися від сплати податків.

Як це зробити?

Продати наявні в портфелі цінні папери, котирування яких впали після покупки. Таким чином у вас утворюється збиткова угода. Сума збитку зменшить ваш сукупний податок.

Приклад. До кінця податкового періоду ви зобов'язані заплатити податок на прибуток в розмірі 5 000 рублів. У вас на руках є 100 акцій, які ви купували по 200 рублів. В даний момент їх котирування впали до 100 рублів. Вам потрібно продати деяку кількість, щоб отримати збиток за угодою на суму податку. В даному випадку це 50 акцій зі збитками в 100 рублів з кожної - 50 х 100 = 5 000 рублів.

Якщо ви плануєте тримати ці папери далі, то можете відразу їх викупити назад. Але при подальшого їх продажу прибуток буде розраховувати саме з цієї ціни покупки, тобто набагато більше.

Що вам дає ця операція? Відстрочка по сплаті податків. А це можливість «пустити в справу» ці гроші, що дозволити оперувати трохи більшою сумою. Або ж повне позбавлення від сплати податків в майбутньому.

Як продавати акції без сплата податку

Також корисно знати які цінні папери не оподатковуються. І як можна повністю взагалі піти від сплати податків. Причому знову абсолютно законно.

Податок на прибуток від продажу або за купонним доходом за державними та муніципальними облігаціями не стягується.

Для цінних паперів, придбаних після 1 січня 2014 року діють пільги по сплаті податків.

Закон застосовується для власників акцій, які тримали їх більше 3-х років. Для них передбачено отримання певного розміру податкового відрахування або повне звільнення від сплати податків на величину цього вирахування при їх подальшої реалізації.

Розмір відрахування визначається за формулою:

N * 3 млн. Рублів,

де N - термін володіння паперами (в роках), але не менше 3 років.

За кожен рік володіння акціями ви звільняєтесь від сплати податків на суму 3 мільйони за умови тримання паперу більше 3-х років. Для більшості приватних довгострокових інвесторів це дає можливість взагалі не платити ні копійки податків з одержуваного прибутку.

Приклад. У 2014 році були куплені акції компанії по 100 рублів на суму 10 млн. Рублів. Через 3 роки їх вартість зросла на 50%. Інвестор реалізує повний пакет за 15 млн. Рублів. Чистий прибуток - 5 мільйонів. Але так як інвестор тримав акції 3 роки, то розмір максимального вирахування (3 роки * 3 млн. Рублів = 9 млн. Рублів), повністю звільняє його від сплати податків.

Якби спочатку було вкладено в 2 рази більше - 20 млн., То кінцевий прибуток склав би 10 мільйонів. В даному випадку податок потрібно було б заплатити тільки з 1 мільйона (чистий прибуток мінус податкові відрахування). Якби інвестор протримав акції 4 роки, то при максимальному розмірі відрахування в 12 мільйонів (4 роки х 3 млн.), Він знову повністю був би звільнений від сплати податків.

При даруванні або успадкуванні паперів термін утримання не обнуляється. Тобто якщо вам подарували папери, куплені попереднім власником 3 роки тому, ми можете їх продати на максимальну суму в 9 мільйонів без сплати податків.

Як дізнатися суму податків?
Коли утримується податок?
Як це зробити?
Що вам дає ця операція?