Реклама
Реклама
Реклама

Иркутские хрущовки: зносити чи рятувати?

  1. Хрущовки - що це? Головна особливість панельних будинків 335-й серії, побудованих в період 1960-1970-х...
  2. Рішення знайдено?
  3. Знести і розселити
  4. А може, капремонт?

Хрущовки - що це?

Головна особливість панельних будинків 335-й серії, побудованих в період 1960-1970-х років, полягає у відсутності частини несучих конструкцій. Лінійні ригелі спиралися в цих будівлях нема на колони, а на стінові панелі. Та й будувалися вони з нового для того часу газозолобетона - легкого, міцного, теплого ... Одне тільки не врахували - під дією низьких температур він руйнується.

І все б нічого, якби плановий ремонт зробили відповідно до встановленого терміну - через 30 років. Але пройшло вже більше 50. Багато будинків знаходиться в аварійному стані, а значить, під знесення, деякі ще можна врятувати, але з кожним роком таких стає менше. Побоювання викликає і їх сейсмостійкість.

В Іркутську близько 400 хрущовок. Вони вже відслужили в 1,5-2 рази більше свого експлуатаційного терміну і вимагають капітального ремонту. Така ситуація склалася і в Ангарську, Зимі, Шелехова, Усолье-Сибірському і інших містах Приангарья.

Така ситуація склалася і в Ангарську, Зимі, Шелехова, Усолье-Сибірському і інших містах Приангарья

Фото з сайту irkutinvest.ru

Президент Союзу будівельників Іркутської області Юрій Олександрович Шкуропат розповідає, що коли проектували ці будинки, ні про яку сейсмічності розмови не було. Тому за фактом вони не відповідають сейсмологічних вимогам нашого регіону.

- Зараз ці будинки потребують ремонту і реконструкції, - пояснює він. - Зносилися панелі, арматура, утеплювач, тобто мова йде в першу чергу про зовнішніх огороджувальних конструкціях. Від часу постраждала і покрівля, в якихось будинках підвали. Внутрішні конструкції ще терплять.

Внутрішні конструкції ще терплять

Фото з сайту irkutinvest.ru

Фахівці кажуть, що якщо все зробити грамотно, то можна продовжити життя цих будинків на 15-30 років в залежності від того, яку реконструкцію зробити. Однак приступати до обстеження і ремонту треба вже зараз - час йде і стан будівель погіршується з кожним роком.

Будинок тріщить по швах

Сергій проживає на вулиці Далекосхідної, 59 - в будинку 335-й серії. Він розповідає, що кілька років тому почали розшаровуватися зовнішні торцеві плити будівлі, на яких лежать балки перекриттів.

- Стіна прямо по поздовжній площині стала кришитися, - згадує він. - Мені в цьому плані не пощастило, моя квартира знаходиться в самому центрі будинку на третьому поверсі. На кожну кутову квартиру доводиться по дві плити. В одній плиті вікно, інша глуха. І ось віконна плита десь третину товщини втратила. Просто викришиться. Її замазували кілька разів то цементом, то ще чимось, але це все потім знову осипалося.

За словами власника, в минулому році в будинку провели «глобальний» ремонт. Збивали все, що осипалося.

Збивали все, що осипалося

Будинок на вулиці Далекосхідна, 59

- Потім замазали якимись спеціальними температурними сумішами. Як тимчасовий захід - напевно, допомогло, - припускає Сергій. - Принаймні, цю зиму прожили спокійно. Однак міжпанельні шви продовжують розколюватися. Виходить, зробили те, що видно, а що в очі не впало - залишилося в тому ж стані.

Сергій пояснив, що з його балкона добре проглядається тріщина. «Її з вулиці не видно, а з квартири якщо дивитися - товщиною з долоню, напевно», - поділився він.

Ремонт зробили з ініціативи самих мешканців. На кошти, які власники щомісяця платять на утримання будинку.

- Як мені пояснювала управдом, наш будинок взагалі визнаний аварійним, - каже Сергій. - Будівля 1964 року введення в експлуатацію, одним з перших було побудовано. А в програмі на капремонт ми стоїмо на 2019-2023 роки. Оскільки збирання платежів, як завжди, не на висоті, то розраховувати на його своєчасне проведення годі й говорити.

Сергій розповів, що в його будинку проживають пенсіонери, які просто відмовляються платити. Згідно із законом, їм потрібно зібрати необхідні довідки, щоб держава компенсувала витрати на капремонт. Але по факту вони просто їх не платять.

Руйнування фасаду будівлі на вулиці Далекосхідна, 59

- Фонд поставив умову, що по будинку повинна бути збирання 90%. А у нас не більше 75%, ось що залишилася чверть - це в більшості своїй пенсіонери, яким за сімдесят.

Самі мешканці розуміють, що розраховувати на реконструкцію в найближчому майбутньому не варто. Та й ремонт - тимчасовий захід.

Та й ремонт - тимчасовий захід

Стан міжпанельних швів в будинку на вулиці Далекосхідна, 59

- Таких будівель по місту чимало. Звичайно, відремонтувати всі ці будинки за рахунок держави буде складно, все це прекрасно розуміють. Грошей немає, - розмірковує Сергій. - Але я читав, що вже розробили проект для таких будинків, його і у нас свого часу теж обговорювали. Суть його в тому, щоб передати навантаження від зовнішніх стін на колони, які повинні прилаштувати зовні, - це дозволить не тільки підвищити сейсмостійкість, а й надбудувати мансардний поверх. А новий поверх - це нові квадратні метри. Виходить, що оплата реконструкції будинку була б за рахунок подальшого продажу квартир на цьому мансардному поверсі.

Рішення знайдено?

Поки мешканці гадають, як їм бути, в уряді також ламають голову над цією проблемою. І зрозуміло чому. Все-таки побоюються повторення ситуації 2004 року, коли стався обвал торцевої частини будинку на вулиці Баумана. На щастя, тоді ніхто не постраждав.

Після цієї події в бюджеті знайшлися гроші і можливості. Силами ТОВ «Підприємство Іркут-Інвест» було відремонтовано 60 будинків. Потім криза в 2008 році і знову роки забуття.

У 2016 році знову «згадали» про існування будинків найневдалішій серії - 335-й. Так, Союз будівельників Іркутської області разом з адміністрацією міста і міністерством будівництва регіону вирішили вибрати два будинки для детального обстеження. Один з неповним каркасом, інший безкаркасний. Вибрані об'єкти, за їхньою оцінкою, найбільш схильні до старіння, а значить, порушилися їх конструктивні несучі здібності.

Вибрані об'єкти, за їхньою оцінкою, найбільш схильні до старіння, а значить, порушилися їх конструктивні несучі здібності

Руйнування міжпанельних швів на вулиці Далекосхідної, 53

- Ми запропонували провести якісне обстеження цих двох піонерних будинків, щоб потім на підставі зробленого висновку розробити проектно-кошторисну документацію, - розповідає Юрій Олександрович Шкуропат. - Після надійні організації виконали б всі роботи по ремонту.

По суті, була поставлена ​​мета: відстежити, скільки часу займе повне обстеження і ремонт одного будинку, визначити терміни і вартість. «І вже з усіма отриманими даними і цифрами виходити на обласну адміністрацію», - каже Юрій Олександрович.

Наступним кроком стало б звернення області до федерального уряду. Адже, на думку президента Союзу будівельників, тільки федеральне участь в реалізації цієї великої програми може допомогти у вирішенні проблеми реконструкції будинків 335-й серії.

До сих пір проблема руйнування фактурного шару вирішувалася лише локально, в рамках косметичного ремонту

І все б добре, якби торги по інструментальному обстеженню будинків 335-й серії не виграла компанія з міста Іваново. Иркутские фахівці тільки розводять руками, що тепер буде. Адже в Іваново інші кліматичні умови, немає сейсміки, та й та будинки з газобетону вони не будують.

- У тому, як були проведені торги, в який раз проявилося недосконалість нашого законодавства, - вважає Юрій Олександрович. - Але ж уже на другий день після електронного виграшу компанія-переможець з Іваново звернулася до іркутським фахівцям з пропозицією виступити у них на субпідряд. У нас Сибір, у нас сейсміка. В Іваново немає цього. І очевидно, що вони самі це розуміють.

І очевидно, що вони самі це розуміють

Будинок на вулиці Далекосхідної, 53

До речі, про рішенні проблеми на федеральному рівні заговорив і голова регіонального уряду Олександр Бітаров в грудні 2016 року. Тоді він заявив, що таких будинків близько тисячі, частина з них - безкаркасні, це «величезний головний біль»:

- Зараз ми обстежуємо частина будинків, на сесії Законодавчих зборів в березні 2017 року будемо закладати в бюджет гроші для вирішення проблеми, але з таким обсягом регіон сам не впорається. Ми плануємо виходити з проханням про допомогу на Мінбуд Росії.

Знести і розселити

Поки фахівці іншого міста набираються досвіду, щоб приступити до обстеження наших хрущовок, в «верхах» теж заговорили про 335-й серії. Так, в грудні заступник міністра будівництва і ЖКГ РФ Андрій Чибис, наприклад, запропонував знести будинки , Які не потрапляють в програму капремонту. А що? Ні будинків - немає проблем.

Ні будинків - немає проблем

Будинок на вулиці Далекосхідна, 53

- Ті будинки, де ремонт обійдеться дорожче будівництва нових, треба виключати з програми, - висловився він. - Області варто самій оцінити можливі варіанти. Чудес не буває, золотого подарунка навряд чи можна очікувати від федерального центру. Іркутськ - динамічно розвивається місто, потрібно приймати рішення щодо розвитку забудованих територій, віддавати під знесення навіть аварійний житло, щоб на його місці будувати нове. Не можна просто жити з цією проблемою і нічого не робити.

Юрій Олександрович Шкуропат вважає, що якщо буде встановлено, що несуча здатність цих конструкцій вже не підлягає відновленню, тоді потрібно, звичайно, визнавати ці будинки аварійними. «І варіант для них тільки один - під знесення», - погоджується він. Та й самі мешканці хочуть розселення.

Тільки на рівні уряду Росії можна вирішити питання з 335-ю серією.

- Але куди, на які гроші? - задає питання Юрій Олександрович. - Ні в бюджеті області, ні в бюджеті міста не передбачаються кошти на ці роботи. Адже власникам в разі розселення потрібно давати квартири, а квартири треба побудувати. Знову питання, за чий рахунок? За рахунок бюджету, але таких грошей там немає. Тому треба виходити тільки на федеральний рівень.

Тому треба виходити тільки на федеральний рівень

До сих пір проблема руйнування фактурного шару вирішувалася лише локально, в рамках косметичного ремонту

Президент Союзу будівельників регіону підкреслює, що не можна так категорично вирішувати долю хрущовок. Необхідно все-таки реально дивитися на проблему і шукати шляхи її вирішення виходячи з наявних можливостей.

- Зараз знову заговорили про будинках 335-ї серії в рамках їх ремонту за програмою ФКР. Хоча це не його питання, - каже Юрій Олександрович. - У фонді крім цих панельних будинків перших серій в цілому близько 15 тисяч будинків, які потрібно капітально відремонтувати протягом 30 років. І раптом в ЗМІ з'являється інформація, що 1200 великопанельних будинків - аварійні. І Денис Биков (керівник фонду капремонту Іркутської області - прим.ред.) Виносить вердикт: якщо аварійні - значить, треба зносити. А куди переселяти власників? Чи знайдеться у бюджету стільки грошей, щоб розселити 1200 будинків в найкоротші терміни?

А може, капремонт?

Дійсно, в створеному в 2014 році ФКР багато побачили порятунок - ремонт хрущовок за рахунок самих мешканців. При цьому фахівці в один голос запевняють, що більшості будинків необхідна все-таки реконструкція, а не ремонт. Але в переліку робіт з капремонту в Житловому кодексі немає реконструкції. Це інші гроші, інші роботи.

Однак рішення є. «Кожен регіон може включити реконструкцію в свій закон, при цьому або виділивши додаткові кошти з бюджету, або піднявши мінімальний розмір внеску до фонду», - пояснив Андрій Чибис. Це стосується і 335-й серії, і будинків-пам'яток, долю яких не можна, на його думку, покладати тільки на власників житла.

Виходить, вихід один. Замовити інструментальне обстеження будівлі, щоб зрозуміти, як діяти далі.

Закон дає право власникам самим провести обстеження будинку на власні кошти, щоб мати уявлення про його стан.

Глава фонду капремонту Денис Биков каже, що інструментальне обстеження МКД за програмою капремонту ведеться тільки в рамках трирічного короткострокового плану. Коли за програмою підходить чергу будь-якого будинку, фонд направляє власникам житла пропозиція, в якому вказані всі необхідні види робіт, в тому числі і інструментальне обстеження, якщо воно потрібно.

- Після цього власники повинні провести загальні збори, обговорити пропозицію і відповісти фонду, на які види робіт вони згодні. Таким чином, будинки 335-й серії в рамках програми капремонту будуть обстежені не зразу, а поступово, в міру реалізації короткострокових планів, - пояснює Денис Биков.

Автор фото - Валерія Алтарьов Дмитро Володимирович

Хрущовки - що це?
Рішення знайдено?
Хрущовки - що це?
Рішення знайдено?
А що?
Але куди, на які гроші?
Знову питання, за чий рахунок?
А куди переселяти власників?
Чи знайдеться у бюджету стільки грошей, щоб розселити 1200 будинків в найкоротші терміни?
А може, капремонт?