Реклама
Реклама
Реклама

Українцям з дітьми дадуть грошей на нянь: подробиці

100 тис. Сімей в Україні можуть скористатися послугою "муніципальна няня", на це планується виділення 2 млрд грн з держбюджету.

Держава збирається полегшити життя батькам / фото pixabay.com

З 1 січня 2019 року українським сім'ям будуть частково відшкодовувати з держбюджету витрати на нянь по догляду за дитиною до 3 років. Щомісячна сума компенсації складе один тисячі шістсот дев'яносто дві грн.

Як працюватимуть "муніципальні няні" і що необхідно для отримання компенсації, розповів " Обозревателю "Начальник Головного територіального управління юстиції Києва Станіслав Куценко.

За його словами, "муніципальні" няні - це ті ж няні, яких наймають батьки за договором для нагляду за дитиною до трирічного віку.

"Сімейна пара може сама вибрати няню, з якої вона хоче укласти договір. Ні нянь, які надаються міською владою, оскільки немає реєстру і списку. Ця няня може бути просто фізичною особою або фізичною особою-підприємцем - немає обмежень, яку няню батьки виберуть - головне , щоб няня дивилася за дитиною ", - пояснив чиновник.

Читайте також Будуть видавати при народженні дитини: стало відомо, що увійде в "пакет малюка" в Україні

Куценко повідомив, що компенсація за няню відбуватиметься в кінці року. Для цього до договору і декларації, які батьки повинні будуть подати в Державну фіскальну службу, необхідно додавати чеки або інші розрахункові документи, які підтверджують, що відбувалася щомісячна оплата.

Представник Мін'юсту повідомив, що 100 тис. Сімей в Україні можуть скористатися цією послугою, на це планується виділення 2 млрд грн з держбюджету.

"Звичайно, ми розуміємо, що на ринку зараз вартість послуг нянь вище. Але добре, що хоча б частково буде компенсація від держави ... Коли подавався бюджет, Мінсоцполітики і уряд розраховували, скільки може бути на цю послугу виділено. Відповідно до цього розраховувалася компенсація ", - зазначив він.

Також Куценко розвіяв ряд чуток щодо "муніципальних нянь".

"Може виникнути питання - чи отримають право на няню ті, хто перебуває вдома? Отримають. Мати може перебувати вдома в декретній відпустці, але при цьому няню теж можна наймати. Наприклад, хтось в молодому віці стає мамою і розуміє, що їй потрібна допомога ", - повідомив чиновник.

"Зараз чутки в інтернеті розходяться, що НЕ буде декретних коштів , Не можна буде залишатися в декреті, якщо няню наймати. Це все міфи, цього не буде. Планується, що навіть перебуваючи на роботі чи вдома в декретній відпустці, няню можна наймати, декретні кошти виплачуються, в кінці року можна отримати компенсацію ", - додав він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Quot;Може виникнути питання - чи отримають право на няню ті, хто перебуває вдома?