Реклама
Реклама
Реклама

Мері Поппінс шукає роботу няні

  1. Знайти роботу нянею
  2. Підбір няні
  3. Договір з нянею
  4. Договір няні батьками
  5. Платити агентству нянь чи ні?

Посередників прохання турбувати Посередників прохання турбувати!
Доброго дня! Мені 25 років, за освітою я педагог, є досвід роботи в школі. Хочу влаштуватися нянею в Москві. Звернулася в одне агентство по найму домашнього персоналу. Там з мене взяли купу грошей: за внесення анкети в базу даних, за складання резюме, за підбір вакансії няні . В цілому набігло 1600 рублів. Окремо я оплатила медичні аналізи няні - ще близько $ 100. Було у мене кілька співбесід з потенційними господарями, але мене ніхто не вибрав. Причина - я не москвичка, приїхала з Молдови, до того ж дуже молода.
Я вважаю, що агентство мене обманув. Навіщо брали гроші, якщо у мене, за їхніми словами, мало шансів знайти роботу? Але в агентстві заявили, що так працюють всі посередники: «це - Москва, тут навіть прищ безкоштовно не скочить».
Будь ласка, допоможіть розібратися - чи є мені сенс звертатися в агентства? І як убезпечити себе від обману?
Людмила
Відповідає Дмитро СОЛОДКИЙ, директор кадрового агентства Прайм Домашній Персонал (Москва, Петербург), www.homepersonnel.ru

Знайти роботу нянею

Як влаштуватися нянею через кадрове агентство. На жаль, для Москви подібна ситуація не рідкість, в столиці вистачає недобросовісних посередників. Проте, чесних агентств - набагато більше! Давайте поговоримо про специфіку працевлаштування на вакансію няні в сім'ю .
Вимоги до няні:
Почнемо з приємного - з зарплати. погодинна оплата послуг няні в столиці дорівнює 120-200 рублів за годину.
При подобової оплати няня отримує 1000-2000 рублів на добу. Відповідно, місячна зарплата становить від 25000 до 50000 рублів.
При цьому наймач пред'являє до няні наступні вимоги: * жінка у віці від 30 до 50 років (бувають випадки, коли для хлопчика наймають чоловіка - гувернера);
* Медичне (до немовлятам до року) або педагогічну освіту;
* Досвід роботи з дітьми;
* Краща постійна московська або підмосковна реєстрація.
Людмилі 25 років, але це не привід впадати у відчай. Досвід спілкування з дітьми для няні важливіше, ніж вік. Так, іногородні, а тим більше «негромадяни» Росії, користуються набагато меншим попитом, ніж «місцеві». Але якщо мова йде про роботу з проживанням (а це близько 20% вакансій), то тут, безумовно, ваші шанси зростають, тому що москвички рідко погоджуються на такі умови.
Для няні з проживанням батьки надають окрему кімнату. Багато батьків вважають за краще брати няню з собою на відпочинок, в тому числі за кордон, тому заздалегідь подбайте про закордонний паспорт.
Увага! тут можна знайти роботу нянею .

Підбір няні

Завдання агентства - знайти няню, яка б максимально відповідала всім вимогам батьків. Як відбувається відбір кандидатів?
Це - досить трудомісткий процес, він включає в себе кілька етапів:

- попередні переговори з претендентами по телефону;

- заповнення нянею анкети в агентстві;

- проведення структурованого інтерв'ю з нянею, іноді психологічне тестування;

- перевірка рекомендацій з минулих місць роботи, професійний аналіз інформації про кандидата.

Батькам дитини виконати таку роботу самостійно досить складно. Агентство надає їм кілька нянь на вибір, наймачі розмовляють з кожним кандидатом і роблять остаточний відбір.
Зазвичай няню просять вийти на роботу для проби на 2-3 дня. Важливий момент: ці дні підлягають оплаті, навіть в разі, якщо наймач не залишить няню на постійну роботу!

Договір з нянею

Між наймачами і агентством укладається трудовий договір про надання послуг. за підбір няні клієнти платять 70-100% від середньомісячного заробітку працівника.
За договором з агентством, наймач може вимагати безкоштовну заміну няні протягом «гарантійного терміну» (зазвичай він становить 3 місяці). При цьому няня не обов'язково повинна завинити, досить вказати таку причину, як психологічна несумісність.
безпечніше шукати домашній персонал за допомогою рекрутерів. Справа в тому, що агентства обмінюються між собою чорними списками »проштрафилися нянь. І тим, хто потрапив у цей список, не залишається нічого іншого, як шукати роботу, розвішуючи оголошення на стовпах, або через знайомих.

Договір няні батьками

З іншого боку, здобувачам теж вигідно співпрацювати з агентством. Агентство допомагає скласти договір (трудова угода) між батьками і нянею, в якому прописуються всі умови роботи: основні обов'язки, графік, порядок оплати, а також відповідальність сторін. Якщо ж ви улаштовуєтеся «на чесному слові», то будьте готові до неприємних сюрпризів. Наприклад, вас можуть змусити готувати обід на всю сім'ю і прибирати квартиру.
Довідки та документи няні
Оскільки люди довіряють няні найдорожче, вони хочуть убезпечити себе. Перш за все, батьків цікавлять письмові рекомендації від попередніх роботодавців. Тому обов'язково запасіться рекомендаційними листами. У них має бути вказано:
- період роботи,
- обов'язки ( «повний догляд за дитиною», «приготування їжі», «прогулянки»),
- досягнення ( «привчила дитину до горщика»),
- причину, по якій няня покинула сім'ю ( «від'їзд роботодавця за кордон», «дитина пішла в сад»),
- контактну інформацію.
Також батьки вимагають від працівника медичні довідки: від терапевта, з тубдиспансеру, з психоневрологічного диспансеру, про здачу крові на реакцію Вассермана і ВІЛ.

Природно, всі витрати лягають на плечі соіскательніци.Часто батьки просять надати довідку з міліції - про те, що няня не знаходиться в розшуку за скоєні правопорушення.

Платити агентству нянь чи ні?

Якщо посередники пропонують вам заплатити за працевлаштування, можна звернеться в інші агентства домашнього персоналу. У столиці є агентства з підбору няні, які не беруть грошей з претендентів! Але навіть якщо ви згодні оплатити посередницькі послуги, пам'ятайте, що розрахунок повинен проводитися після того, як ви отримаєте першу зарплату. Якщо прямо з порога починається «вимагання», краще відразу розвернутися і піти. Ще порада: уважно вивчіть договір з агентством. Якщо щось не зрозуміло - задавайте питання. Коли менеджер не дає чіткої відповіді, не поспішайте підписувати документи. Буває, що «необхідність» платити майстерно «ховається» за хитромудрими юридичними формулюваннями.

Навіщо брали гроші, якщо у мене, за їхніми словами, мало шансів знайти роботу?
Будь ласка, допоможіть розібратися - чи є мені сенс звертатися в агентства?
І як убезпечити себе від обману?
Як відбувається відбір кандидатів?
Платити агентству нянь чи ні?