Реклама
Реклама
Реклама

УНП ООН вперше провело оцінку злочинів проти живої природи на глобальному рівні в своєму новому звіті

24 травня 2016 року - Сьогодні УНП ООН представило вступний   звіт по злочинності проти живої природи в світі   , Який показує, як браконьєрство і незаконна торгівля тисячами різних видів по всьому світу не тільки представляють справжню загрозу для навколишнього середовища, але також і порушують панування закону, потенційно розпалюючи конфлікт 24 травня 2016 року - Сьогодні УНП ООН представило вступний звіт по злочинності проти живої природи в світі , Який показує, як браконьєрство і незаконна торгівля тисячами різних видів по всьому світу не тільки представляють справжню загрозу для навколишнього середовища, але також і порушують панування закону, потенційно розпалюючи конфлікт. Доповідь, який є частиною постійної Глобальної програми УНП ООН по боротьбі зі злочинністю щодо диких видів флори та фауни і лісових ресурсів , Також закликає до спільної відповідальності за боротьбу з цими злочинами, враховуючи, що деякі товари, зроблені з рослин і тварин, отриманих в результаті незаконного обороту, такі як одяг, меблі, їжа і домашні вихованці, можуть бути нам добре знайомі.

Звіт, представлений на цьому тижні на Комісії з попередження злочинності та кримінального правосуддя (CCPCJ), був розроблений УНП ООН за допомогою даних, наданих партнерськими організаціями в рамках Міжнародного консорціуму по боротьбі зі злочинами проти живої природи (ICCWC), включаючи Секретаріат Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES) і Всесвітню митну організацію (WCO).

Один з головних тез доповіді намагається донести ідею про те, що злочинність щодо диких видів флори та фауни і лісових ресурсів не обмежена певними країнами або регіонами, але є дійсно глобальним явищем. Звіт розглядає вісім тематичних досліджень з рідкісних видів, відсортованих по семи секторах промисловості, які використовують матеріали, отримані з дикої природи, по всьому світу.

Незаконна торгівля об'єктами живої природи все більше визнається і як спеціальна область організованої злочинності, і як значна загроза для багатьох видів рослин і тварин. Доповідь про злочинності проти живої природи в світі представляє першу в своєму роді глобальну оцінку. Звіт ґрунтується на інформації, отриманої з недавно запущеної платформи даних World WISE, яка містить більше 164 тисяч вилучень, пов'язаних зі злочинами проти живої природи з 120 країн світу. Одним з ключових спостережень, які показує база даних, є крайнє різноманітність цієї незаконної діяльності: близько 7 тисяч видів виявлені в вилучення, хоча жоден з них не представляє понад шість відсотків від усієї кількості, і жодна країна не володіє більш ніж 15 відсотками всіх вилучень.

Представляючи звіт, виконавчий директор УНП ООН Юрій Федотов завершив свій виступ наступними словами: «Тяжке становище знакових видів в руках браконьєрів привернуло належної уваги світової громадськості, нехай і не відразу. Існування таких тварин, як тигри, яких людство протягом своєї історії завжди боялося і шанувало, зараз висить на волосині, їх чисельність скорочується в країнах, які відчувають труднощі з їх захистом. Африканські слони і носороги знаходяться під постійним тиском. Але загроза злочинності проти живої природи не припиняється для цих величних тварин. Одним з критичних зауважень звіту є те, що злочини проти диких видів флори та фауни і лісових ресурсів не обмежені певними країнами або регіонами. Це не торгівля екзотичними товарами із зарубіжних країн у віддалені ринки ».

Генеральний секретар Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення Джон І. Сканлон разом з тим зазначив, що запуск першого у своєму роді звіту по злочинності проти живої природи в світі підкреслює, що заходи реагування на злочини проти живої природи стають більш зрілими. «Комплексний глобальний звіт заснований на кращих доступних даних і тематичних дослідженнях і спирається на глибокий аналіз, а також демонструє підвищену жорсткість по відношенню до злочинів проти живої природи. Наступні звіти будуть використовувати все більше даних, учасники Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення, будуть подавати щорічні звіти по незаконній торгівлі об'єктами живої природи, починаючи з 2017 року. Сотні додаткових видів тварин і рослин, включаючи 250 видів дерев, будуть розглядатися для глобального захисту в рамках Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення, на 17-ій Конференції учасників Конвенції, яка буде проведена в Йоганнесбурзі пізніше в цьому році. Звіт по злочинності проти живої природи в світі показує збільшується участь транснаціональних організованих злочинних груп в цих руйнівних злочинах, а також повсюдні наслідки корупції, що показують, що боротьба зі злочинністю проти живої природи вимагає ще більшої уваги і ресурсів на всіх рівнях. Ми щиро дякуємо виконавчого директора і співробітників УНП ООН за провідну роль в здійсненні цих зусиль спільно з нашими партнерами з Міжнародного консорціуму по боротьбі зі злочинами проти живої природи (ICCWC), Інтерполом, Світовим банком і Всесвітньою митною організацією (WCO).

Доповідь також забезпечує аналіз законних і незаконних ринків обороту продуктів дикої природи і лісу, який може бути корисний у вирішенні проблеми уразливості в законній торгівлі та заохочення кращих глобальних систем регулювання.

Також звіт підкреслює, як прогалини в законодавстві, системі кримінального правосуддя і правоохоронних органах представляють серйозні проблеми. «Якщо ми хочемо серйозно поставитися до проблеми злочинності щодо диких видів флори та фауни і лісових ресурсів, ми повинні зміцнити колективні заходи реагування і заповнити ці прогалини», - попередив пан Федотов, помітивши, що як і з усіма видами організованої злочинності та торгівлі забороненими товарами, злочинці завжди будуть намагатися використовувати системи, де вони можуть.

За допомогою глибокого аналізу сектора торгівлі, ринків та відповідних тематичних досліджень, звіт по злочинності проти живої природи в світі проливає світло на сім специфічних областей, які найкращим чином ілюструють масштаби злочинності проти живої природи: морепродукти; домашні вихованці, зоопарки та розведення тварин; медицина і тоніки; мистецтво, декорування та ювелірні прикраси; косметика і парфюмерія; мода і меблі.

На відміну від інших звітів на цю тему, нову доповідь УНП ООН не надає оцінку щорічних обсягів незаконної торгівлі об'єктами дикої природи в доларовому еквіваленті. У той час як ринки рідкісних видів можуть бути оцінені з різним ступенем точності, точна оцінка для 7 тисяч видів, включених в дані World WISE, практично неможлива. Замість цього, доповідь прагне забезпечити краще уявлення про злочинність в цій сфері і зусиллях, які злочинці здійснюють, щоб використовувати лазівки в міжнародних системах контролю. Таким чином, подчеркути кілька значних прогалин у цій галузі, включаючи інформаційні, законодавчі та операційні чинники, які, за її вирішенні, можуть значно скоротити негативний вплив браконьєрства на живу природу.

Звіт по злочинності проти живої природи в світі (повний текст)

Нинішня кампанія УНП ООН «Серйозно про злочини проти живої природи»

Діяльність УНП ООН по боротьбі зі злочинами проти живої природи