Реклама
Реклама
Реклама

RNPP - На РАЕС обговорили питання завантаження палива Westinghouse

14-15 серпня на Рівненській АЕС відбулось обговорення питання використання ядерного палива ТВС-WR на енергоблоці №3 та інші питання потенційного співробітництва з провідною світовою компанією Westinghouse Electric Sweden AB (Швеція) 14-15 серпня на Рівненській АЕС відбулось обговорення питання використання ядерного палива ТВС-WR на енергоблоці №3 та інші питання потенційного співробітництва з провідною світовою компанією Westinghouse Electric Sweden AB (Швеція).

У зустрічі, що пройшла під головуванням генерального директора РАЕС Павла Павлишина взяли фахівці і керівники структурних підрозділів електростанції, представники НАЕК «Енергоатом» і її відокремленого підрозділу «Науково-технічний центр», компанії Westinghouse Electric Sweden AB, Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут », ПрАТ« СНВО «Імпульс» та ВАО АЕС-МЦ на майданчику РАЕС.

З метою диверсифікації джерел постачання ядерного палива для АЕС України і зниження залежності від одного джерела - російської компанії «ТВЕЛ», НАЕК «Енергоатом» в квітні 2014 року уклав договір з американською компанією Westinghouse, яка виробляє паливо на заводі в Швеції. У серпні 2018 року дію контракту продовжено. Новим доповненням до договору передбачено забезпечення ядерним паливом сьомого з 15 атомних енергетичних реакторів України - енергоблоку №3 (ВВЕР-1000) Рівненської АЕС в період 2021-2025 років. Сьогодні шведське паливо вже успішно експлуатується на Запорізькій та Южно-Української АЕС.

За словами директора дирекції НАЕК «Енергоатом» з ядерної та радіаційної безпеки Павла Лашевича, Рівненська АЕС знаходиться на початку великого шляху За словами директора дирекції НАЕК «Енергоатом» з ядерної та радіаційної безпеки Павла Лашевича, Рівненська АЕС знаходиться на початку великого шляху. «Компанія Westinghouse є надійним партнером і її допомогу - істотною в рішенні тих завдань, які сьогодні стоять перед компанією-оператором українських АЕС. Переконаний, що фахівці РАЕС виконають всі заходи Програми з впровадження нового палива якісно і вчасно ».

Під час презентації заступника головного інженера РАЕС з ядерної та радіаційної безпеки Сергія Боришкевича, присутні ознайомилися з діяльністю та історією будівництва електростанції, технічними характеристиками енергоблоків, колективним портретом РАЕС, подіями міжнародного співробітництва та планами на майбутнє Під час презентації заступника головного інженера РАЕС з ядерної та радіаційної безпеки Сергія Боришкевича, присутні ознайомилися з діяльністю та історією будівництва електростанції, технічними характеристиками енергоблоків, колективним портретом РАЕС, подіями міжнародного співробітництва та планами на майбутнє.

У свою чергу, представники Westinghouse надали вичерпну інформацію про діяльність компанії, її основні напрямки, набутий досвід і досягнення У свою чергу, представники Westinghouse надали вичерпну інформацію про діяльність компанії, її основні напрямки, набутий досвід і досягнення. Директор по роботі з замовниками (ринки ВВЕР) компанії Westinghouse Сеппо Корхонен привітавши колектив РАЕС з продовженням терміну експлуатації енергоблоку №3 РАЕС на 20 років, висловив надію на подальшу плідну співпрацю з Україною, яке є перспективним для Westinghouse.

Як зазначив генеральний директор РАЕС Павло Павлишин, на Рівненській АЕС затверджено Програму робіт з впровадження модернізованого ядерного палива виробництва Westinghouse (ТВС-WR) на енергоблоці №3 РАЕС. «Співпраця з Westinghouse - це один із напрямів розвитку для РАЕС. Процес переходу на ТВС-WR вже розпочато - призначена робоча група фахівців та відповідальних керівників щодо впровадження нового палива. Відправлений ряд запитів в компанії України, які будуть супроводжувати дану процедуру. Ця зустріч, що пройшла в форматі конструктивного діалогу, дозволить здійснити подальше планування робіт, обсяг яких, однозначно, є значним. Сподіваємося, що перші поставки і завантаження палива почнуться відповідно до графіка - в 2021 році », - прокоментував Павло Павлишин.

В ході обговорень учасники зустрічі визначили основні етапи переходу енергоблоку №3 РАЕС на ТВС-WR. Особливу увагу було приділено питанням можливої ​​співпраці з Westinghouse з приводу конструкції палива ВВЕР-440, розробки підходів до реалізації відповідних заходів Комплексної зведеної програми підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС України, модернізації системи внутрішнього реакторного контролю (СВРК) для забезпечення контролю активної зони з ТВЗ-WR, а також будівництва додаткової осередки дизель-генераторної електростанції на енергоблоці №4 РАЕС.

Впровадження палива Westinghouse на АЕС України є переломним кроком для атомної енергетики країни, який збільшить енергетичну незалежність і енергобезпеку України.

Довідка:

Westinghouse виступає постачальником палива для України, починаючи з 2005 року, коли перші шість збірок були завантажені в активну зону реактора третього енергоблоку Південно-Української АЕС. Ядерне паливо виробництва компанії Westinghouse, яке замістило російське паливо ТВЕЛ, використовується вже на 6 з 15 енергоблоків, що експлуатуються на АЕС України. Паливо, яке буде поставлятися за новим договором у 2021 році, буде мати в своєму складі компоненти від заводу Westinghouse з виробництва палива в м Колумбія (Південна Кароліна, США) і від українського виробника компонентів, а виробництво і збірка будуть здійснюватися на підприємстві Westinghouse по виробництва палива в м Вестерос (Швеція), де існують виділені технологічні лінії виключно для виробництва палива для реакторів ВВЕР-1000.