Реклама
Реклама
Реклама

Охорона праці на Курській АЕС - приклад для наслідування

Досвід роботи служби охорони праці Курської АЕС рекомендований для впровадження на підприємствах області, повідомили в прес-службі глави регіону. Таке рішення винесла обласна комісія з охорони праці під головуванням заступника голови обласної уряду Олександра Криволапова. Досвід роботи служби охорони праці Курської АЕС рекомендований для впровадження на підприємствах області, повідомили в прес-службі глави регіону

Охорона праці на Курській АЕС - приклад для наслідування

Сьогодні на Курській АЕС працюють понад 7 тисяч осіб. Для того щоб їх робота була безпечною, в структурі станції ще в 2000 році був створений відділ охорони праці.

Роботу вирішено було вести відразу по декількох напрямках: профілактика виробничого травматизму, пропаганда питань охорони праці, навчання працівників безпечним методам і прийомам праці.

Позитивний результат був досягнутий на АЕС буквально протягом одного року. У 2001 році на станції сталося два нещасних випадки, з 2002 по 2004 рік їх не було взагалі. Аналіз травм за останні 5 років показав, що страждають люди, як правило, не в основних, а в ремонтних підрозділах.

Системні перевірки проводяться в підрядних організаціях, що проводять будівельні та ремонтні роботи на Курській АЕС. Є в практиці роботи Курської атомної станції і таке поняття, як адміністративно-громадський контроль. Він діє тут вже більше 25 років, а порядок його визначено "Положенням про систему управління охороною праці". В рамках соціального партнерства у всіх щаблях адміністративно-громадського контролю беруть участь 72 громадських уповноважених з охорони праці.

Існує і така форма роботи на АЕС, як "Система індивідуальної відповідальності за безпеку праці". Основою її є Індивідуальна облікова картка з чотирма відрізними талонами. Якщо з картки вилучається четвертий талон, то директор вже розглядає питання про відповідність працівника займаній посаді.

Важливо відзначити, що система не передбачає матеріального впливу на працівника, з ним проводяться профілактичні бесіди, влаштовуються позачергові перевірки, при необхідності людини можуть направити на додаткове навчання. У 2004 році у порушників правил охорони праці на АЕС було вилучено 100 талонів попередження № 1, а в минулому році - вже 49 талонів, повідомляють РОСІЙСЬКІ ОКРУГУ з посиланням на Мінатом.Ру