Реклама
Реклама
Реклама

НІКІМТ-Атомстрой виготовив систему контролю корпусу реактора для Ростовської АЕС

Автоматизована система СК187МБ (ВАТ «НІКІМТ-Атомстрой») Головний матеріалознавча організація Держкорпорації «Росатом» ВАТ «НІКІМТ-Атомстрой» (входить в контур управління ВАТ «Атоменергопроект») виготовила автоматизовану систему СК187МБ для проведення дистанційного неруйнівного контролю металу корпусу реактора ВВЕР-1000 Автоматизована система СК187МБ (ВАТ «НІКІМТ-Атомстрой») Головний матеріалознавча організація Держкорпорації «Росатом» ВАТ «НІКІМТ-Атомстрой» (входить в контур управління ВАТ «Атоменергопроект») виготовила автоматизовану систему СК187МБ для проведення дистанційного неруйнівного контролю металу корпусу реактора ВВЕР-1000. Система контролю СК187МБ буде поставлена ​​на одне з найбільших підприємств енергетики Півдня Росії - Ростовську атомну електростанцію.

Система контролю СК187МБ, керована дистанційно, призначена для передексплуатаційних і періодичного експлуатаційного комплексного контролю стану металу корпусу реактора в активній зоні, найбільш навантаженої як в тепловому відношенні, так і по відношенню до впливу на метал нейтронних потоків. Система забезпечує ультразвукової і візуальний контроль стану основного металу і зварних з'єднань циліндричної частини корпусу і еліптичного днища реактора з боку зовнішньої поверхні. Обсяг контролю зварних з'єднань корпусу реактора включає оцінку стану зварного шва, наплавленого і основного металу в околошовной зоні. Контроль виконується в повній відповідності з діючою нормативною документацією.

СК187МБ складається з пересувного маніпулятора, на якому встановлюються контрольні телевізійні камери і акустичні блоки з п'єзоелектричними перетворювачами, системи подачі контактної рідини, обладнання для зачистки корпусу і днища ректора, багатоканального ультразвукового дефектоскопа, TV монітора, апаратури управління, візуалізації і документування результатів контролю. В процесі роботи пересувної маніпулятор з встановленим на ньому контрольним обладнанням підводиться під реактор і забезпечує контроль циліндричної частини і днища корпусу реактора. Загальний час контролю не перевищує 8 діб.

СК187 в різних модифікаціях поставлена ​​на всі АЕС з реакторами типу ВВЕР-1000 Росії і України, а також зарубіжних країн.

Система контролю, виготовлена ​​для третього блоку Ростовської АЕС, успішно пройшла заводські випробування. В даний час йде підготовка до проходження приймальних випробувань, після яких СК187МБ буде поставлена ​​на АЕС. Керувати роботою комплексу будуть фахівці, які пройшли навчання в ВАТ «НІКІМТ-Атомстрой».

ВАТ «НІКІМТ-Атомстрой» - підприємство Держкорпорації «Росатом», російська інжинірингова і науково-виробнича компанія, єдина організація Держкорпорації «Росатом», що має компетенції в області автоматизації зварювання і контролю. ВАТ «НІКІМТ-Атомстрой» входить в число ключових галузевих підрядників і здійснює генпідрядні роботи «під ключ» в області виведення з експлуатації ВЯП і РАВ. Продукція та послуги ВАТ «НІКІМТ-Атомстрой» поставляються на всі діючі і споруджувані енергоблоки країни, на підприємства ядерно-паливного циклу, малої енергетики, нафтогазового комплексу.