Реклама
Реклама
Реклама

NEWSru.com :: Чехія відмовилася від будівництва двох нових реакторів на АЕС, взяти участь в якому хотів "Росатом"

Чеський енергетичний концерн CEZ відмовився від планів з будівництва двох нових реакторів на АЕС "Темелін"

Чеський енергетичний концерн CEZ відмовився від планів з будівництва двох нових реакторів на АЕС "Темелін". Це, як передає "Інтерфакс" , Підтвердила представник концерну Барбора Пулпанова. "Причина полягає в тому, що з 2009 року, коли було прийнято таке рішення, в сфері енергетичного бізнесу принципово змінилися умови", - сказала вона.

Відповідно, став недійсним і тендер на будівництво третього і четвертого енергоблоків цієї АЕС, учасниками якого виступали російсько-чеський консорціум МІР.1200 і американсько-японський концерн Westinghouse. Обидва учасники тендеру вже проінформовані про рішення.

Відмова від добудови АЕС "Темелін" керівництво CEZ прийняло після того, як в середу уряд Чехії не стало давати фірмі гарантії вартості електроенергії, яку виробляли б два нові енергоблоки.

"Державні гарантії на добудову" Темелін "створили б величезний ризик для державного бюджету і платників податків", - пояснив тоді прем'єр-міністр Богуслав Соботка.

Керівник концерну Даніел Бенеш повідомив, що без державних гарантій добудова АЕС "представляється проблематичним". Гарантії були офіційно скасовані в четвер у відповідності з законом про державні закупівлі. Відповідні повідомлення надіслані учасникам тендеру.

При цьому про зупинку будівництва АЕС в Чехії мова все ж не йде, відзначається в повідомленні CEZ. Компанія має намір скоригувати плани щодо подальшого розвитку атомної галузі в тісній співпраці з державою. Комплексний план розвитку буде підготовлений до кінця року.

В "Росатомі", чия дочірня компанія брала участь в конкурсі, зараз не виключають, що повернуться до питання про участь в тендері на добудову АЕС "Темелін".

"Розуміємо, що сьогоднішня структура проекту спорудження АЕС" Темелін "передбачає для CEZ наявність гарантій уряду за ціною викупу майбутньої електроенергії, і при відсутності таких гарантій чеському замовнику будівництва входити в реалізацію проекту складно, - заявив представник російської держкомпанії. - Зі свого боку повідомляємо, що після того, як компанією CEZ і урядом республіки буде затверджений комплексний план розвитку атомної галузі Чехії, ми будемо раді прийняти участь в його реалізації ".

На початку березня глава Міноборони Чехії Мартін Стропніцкій заявив, що після подій в Криму він насилу може уявити собі участь російських фірм в розширенні чеської атомної електростанції вартістю близько 10 млн доларів. "Росія вийшла з числа передбачуваних демократичних країн. Те, що вона робить, є неприйнятним", - констатував міністр оборони Чехії.

Тоді ж прем'єр-міністр Чехії Богуслав Соботка, засуджуючи дії Росії, заявив, що його країна не може розірвати всі економічні зв'язки зі своїм основним торговим партнером. "Не дивлячись на те що Чехія засуджує дії Росії в Криму, немає ніяких причин для того, щоб розривати всі наші ділові контакти", - пояснив глава чеського уряду.

Нагадаємо, в даний момент в Чехії діють дві атомні станції: АЕС "Дуковани" (чотири енергоблоки з реакторами ВВЕР-440) і АЕС "Темелін" (два блоки ВВЕР-1000), побудовані за радянськими проектами.

У числі претендентів на будівництво третього і четветого реакторів "Темелін", після відсіву претендентів з Франції та Південної Кореї, залишалися російсько-чеський консорціум МІР.1200 і японсько-американський концерн Westinghouse Electric. Вартість будівництва оцінюється в 200-300 мільярдів крон (10-15 мільярдів доларів). Переможець тендеру повинен бути оголошений восени. Нові енергоблоки були розраховані на 60 років роботи.