Реклама
Реклама
Реклама

Чи не субсидії, а відміна: як Путін "знизив» ціни на квитки в Калінінград

Проблема транспортної доступності Калінінградській області обговорювалася в середу на минулому в держрезиденції в Піонерському нараді під керівництвом Володимира Путіна. Президент запропонував знизити ціни на авіаквитки в Калінінград за рахунок скасування ПДВ для авіаперевізників і назвав це хорошою новиною для калінінградців. Журналісти «Нового Калінінграда.Ru» уважно вслухалися в розмову і з'ясували, що насправді президент запропонував прибрати субсидії на авіаперевезення.

Невелика передісторія. Авіаперевезення в Калінінградську область в «високий сезон» - з травня по жовтень - субсидуються за рахунок федерального бюджету. Завдяки фінансовим вливанням, які авіакомпанії отримують з державної скарбниці, авіаквитки обходяться жителям регіону в 7000 рублів до Санкт-Петербурга і назад і в 7600 рублів до Москви і назад. Однак в минулому році авіакомпанії замість того, щоб користуватися урядовими субсидіями, продавали квитки за ринковими цінами, їх вартість в один кінець до російських столиць досягала, за різними оцінками, від 50 до 75 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Регіональна влада обурилися цією ситуацією, в результаті в 2017 році авіакомпанії продавали субсидовані квитки справно. Але оскільки попит виявився дуже високий, а грошей на ці цілі дали менше , Ніж рік тому, пільгові квитки закінчилися на початку серпня , За два з половиною місяці до офіційного завершення програми.

Основний авіаперевізник «Аерофлот» заявив , Що грошей на субсидії більше немає, і тепер він буде возити пасажирів в Калінінград з Москви і назад по «плоскому» тарифу в 9350 рублів (на 1750 рублів дорожче, ніж за субсидованими). Т.в.о. губернатора Антон Алиханов попросив Уряд РФ виділити додаткові гроші.

На нараді в держрезиденції в Піонерському в середу міністр транспорту РФ Максим Соколов підняв тему субсидованих перевезень в Калінінград. Правда, в своїй доповіді він розповів, що «з метою забезпечення повітряних перевезень з Калінінграда субсидуються рейси в Москву, Санкт-Петербург, Сочі, Єкатеринбург, Мурманськ, Архангельськ і Калугу» і що цією послугою скористалися майже 300 тисяч пасажирів - на 4% більше , ніж за аналогічний період. Прем'єр-міністр Дмитро Медведєв на початку літа дійсно заявив про розширення програми субсидованих перевезень з Калінінграда - в неї включили ще п'ять міст. Однак прямих рейсів з Калінінграда в Сочі і Калугу в літньому розкладі аеропорту не значиться, а про старт продажів субсидованих квитків в інші перераховані міністром міста офіційної інформації не було. В основному перельоти за пільговими тарифами здійснюються в Москву і Санкт-Петербург.

«В рамках фіксованих бюджетних асигнувань ми бачимо, що дана модель ефективно буде існувати, тільки якщо зробити таку ж соціальну спрямованість, як за програмою перевезень пасажирів Східного Сибіру, ​​Півночі і Далекого Сходу. Підтримку отримають пасажири пенсійного віку і молодь до 23 років. Це дозволить розширити межі програми без збільшення обсягу бюджетного фінансування. Або ж доведеться збільшити обсяги фінансування. Їх поки в бюджетних коректувань немає », - сказав міністр на нараді у Путіна в середу.


Після цього Соколов озвучив пропозицію, яке, судячи з подальшої дискусії, дуже сподобалося президенту. «В цілому ж для розвитку регіональної авіації ми пропонуємо, і зараз ця пропозиція опрацьовується на окремих регіональних маршрутах, обнулити ставку ПДВ. Це дозволить на 12-13% збільшити обсяги перевезень, це дасть розвиток регіональним аеропортам. Випадають обсяги будуть компенсовані зростаючим потоком обсягу пасажирів », - сказав Соколов.

Коли слово на нараді передали т.в.о. губернатора Калінінградської області Антону Аліхановим, той в першу чергу зробив реверанс у бік нового власника аеропорту «Храброво» Романа Троценко, «зазначивши його зусилля» з аеропортом, з яким «ми мучимося десятиліттями». «Перший підсумок позитивний, хоч і з невеликим запізненням в 1,5 місяці від заявлених, але отримали - це дуже радує», - повідомив т.в.о. губернатора.

«Але, на жаль, питання з авіаперевезеннями для нас стоїть вкрай гостро. Це єдиний безвізовий варіант дістатися до основної території РФ. Дозволю собі не погодитися з пропозицією (міністра транспорту) ввести категоризації по субсидіях, позитиву це не принесе ». Алиханов нагадав, що в 2011 році пільгові квитки в Калінінградській області покладалися тільки пенсіонерам та молоді, і скористалися ними всього 3 тисячі людей.

«У цьому році вже 300 тисяч скористалися. Тому якщо стоїть питання про те, що коштів додаткових немає, то ні в якому разі категоризацію вводити не можна, краще залишити все як є, тому що соціальний ефект буде вкрай негативним, - попередив т.в.о. губернатора. - У нас крім жителів Калінінградської області ці квитки купують жителі інших регіонів РФ, це істотно збільшує нашу туристичну привабливість ».

Т.в.о. губернатора повідомив, що уряд працює над підвищенням конкуренції - однієї з головних заходів, спрямованих на зниження цін на квитки. «У нас з'являються нові компанії, приходять в аеропорт" Храброво ", і ми цю роботу будемо продовжувати», - запевнив Антон Алиханов. Правда, він не згадав про те, про що не раз говорилося раніше: залучати нових авіаперевізників зараз вкрай важко, тому що все ще тривають реконструкція аеропорту і ремонт злітно-посадкової смуги. «Але крім прохання про додаткове фінансування, а потрібно нам все 150 млн додаткових асигнувань на ці цілі (субсидування авіаквитків) в рік, у нас триває робота по розширенню конкурентного поля», - Алиханов ще раз акцентував увагу на роботі уряду.

«З приводу субсидій - зараз це близько 340 млн рублів. І я, якщо дозволите, просто розповім вам таку маленьку історію. У минулому році у нас було близько 400 млн, і компанії недовикористаної 54 млн рублів. Вони зобов'язані були продавати квитки, але не продавали. Тобто вони порушували ці угоди, а постановою Уряду РФ не передбачено ніякої відповідальності за це порушення. І у нас на таку ж суму скоротилися асигнування в цьому році », - продовжив т.в.о. губернатора.

«Чому для них вигідніше продавати за найдорожчою ціною, якщо їм там субсидується?» - здивувався президент.

«Економіка складається таким чином, що заробіток на субсидовані квитку - він, умовно, що фіксується. А заробіток на звичайному квитку. У минулому році у нас були квитки в економ-клас за 70-75 тисяч рублів. Була досить-таки важка ситуація в минулому році. Зараз ми почали уважно дивитися за тим, як використовуються ... »- спробував пояснити суть проблеми Алиханов.

«Почекайте, звідки такі ціни?» - перервав його Володимир Путін.

«... Електронна система використовується ... Ну і ми працюємо з новими компаніями, щоб вони зараз сюди заходили, - продовжив т.в.о. губернатора. - І я думаю, що ситуація буде поліпшуватися, у міру того як ми закінчимо роботу по злітно-посадковій смузі, повну реконструкцію аеропорту. Проте вона зараз досить напружена. Я вже не кажу про силовиків, які не мають можливості користуватися іншими видами транспорту, крім як авіаційним. Їм досить важко не тільки себе, але і сім'ю вивезти до родичів на решту території Росії ».

На захист «Аерофлоту» перед Путіним встав генеральний директор «Авіакомпанії Росія» Дмитро Саприкін. Він запевнив, що «вартість тарифу в частині наведеного прикладу не є прикладом» і що «Аерофлот» використовує цілорічний плоский тариф, який не залежить від коливань. «Що стосується використання субсидій," Аерофлот "і" Росія "є одержувачами субсидій. Квиток до Москви 3800 рублів, все субсидії були обрані групою "Аерофлот" повністю », - доповів він.

Але Володимир Путін, по всій видимості, думав вже про інше. «Максим Юрійович (Соколов - міністр транспорту) говорив про обнулення ПДВ для всіх регіонів. А якщо в Калінінграді прибрати ПДВ, наскільки знизяться ціни на квитки? На 10%? Це скільки буде? »- запитав він. «Якщо говорити про плоскому тариф" Аерофлоту ", квитки туди-назад коштуватимуть нижче 9 тисяч рублів», - з готовністю повідомили Путіну.

З боку тут же склалося враження, що історія зі скасуванням ПДВ була домашньою заготовкою - адже на тлі вражаючих сум в 70-75 тисяч за квиток «в один кінець» певна сума «нижче 9 тисяч» за квиток «туди-назад» здавалася дуже навіть відмінною ідеєю.

«Для нас це єдиний анклавний регіон Росії. І тут є певні складності в комунікації. Важливо або субсидувати в повному обсязі на ці 10%, або зняти ПДВ, як виняток для Калінінградської області, - заявив Путін, підкреслюючи кожне слово. - Я знаю ставлення Мінфіну до цього питання, що це руйнує систему. У нас немає інших регіонів, подібних Калінінграда. Потрібно або повністю субсидувати ці 10%, або найкраще зняти для Калінінграда. Це буде і інвесторам на користь, тому що обсяг перевезень збільшиться. І для громадян, і для представників бізнесу, силових структур ситуація зміниться ».

«Чи можна уточнення вашого доручення по субсидіях? - взяв «на олівець» заступник міністра фінансів РФ Андрій Іванов. - У нас є дві моделі субсидій на транспорт. Ось одна, про що говорив Антон Андрійович (Алиханов) - підтримувати окремі категорії, соціальні. Для нас це важка історія, тому що ... »

«Я зараз не говорю про всі напрямки, - вагомо перервав його Путін, - тільки про Калінінграді!»

«Так, але Калінінград підтримати саме як напрямок або категорії певні?» - намагався зрозуміти суть доручення заступника міністра.

«Калінінград як напрямок. Для всіх. Якщо ПДВ прибрати, то мінус 10% в ціні, я так розумію », - пояснив президент.

«Або субсидія, яка? ...» - зробив паузу після слова «яка» Іванов, чекаючи, по всій видимості, що йому пояснять, про які саме субсидії йде мова.

«Ну, з субсидіями складно. Субсидії прив'язуються у вас, виявляється, до прибутковості з авіаперевезень. Ці починають хитрувати, по суті, обманювати пасажирів, що у них дешеві квитки, а по суті - їх там немає, цих дешевих квитків. А якщо прибрати ПДВ - там нічого обманювати, мінус 10% - і все, чим винаходити такі складні ходи. Я розумію вашу позицію, - звернувся він до представника Мінфіну. - Але у нас таких анклавних територій більше немає. Може, Сахалін. Але це інша історія ».


Після цього заступник міністра фінансів перевів мова на ситуацію з поромами. Коли чиновники закінчили її обговорювати, Володимир Путін знову повернувся до теми авіаперевезень в Калінінград. «ПДВ прибираємо. Я думаю, для жителів, тих, хто реально пов'язаний з Калінінградом, це хороша новина », - задоволено заявив він.

Тут вже слово попросив його повноважний представник на Північно-Заході, колишній губернатор регіону Микола Цуканов. Він розповів, що ситуація з авіаквитками насправді ахова і в пікове навантаження ціни досягали 60 тисяч рублів в економ-класі. «Тому кілька рішень потрібно - за кількістю рейсів, щоб їх розширювати. Плюс вимоги з приводу продажу авіаквитків, серверів і систем. І ПДВ », - сказав Цуканов.

«А якщо субсидії - то потрібно поширити їх на весь рік, - повернувся Микола Цуканов до теми пільгових перевезень. - Вони у нас зараз скільки? ». «З травня по жовтень», - підтримав його нинішній т.в.о. губернатора Антон Алиханов. «Ось, потрібно розширювати дію на цілий рік», - сказав Микола Цуканов. «Ні, тут же кажуть - не субсидія, а просто знімаємо ПДВ, - відповів Володимир Путін. - Те, що рішення має бути комплексним, я згоден. Але ПДВ - це одна з ключових речей. Ясно, що має бути і кількість машин, і ще щось. Треба все прописати ». Після цього розмова перейшла до іншої теми.

До питання про ПДВ Путін повернувся вже під час особистої зустрічі з Аліхановим. «Що стосується транспортної інфраструктури, то треба довести рішення про зняття ПДВ. Йдеться про зняття ПДВ взагалі, щоб не виникло через пару-трійку років, коли програма буде скасована, щоб вони не відіграли ці 10% », - туманно повідомив президент.

Якщо доручення Володимира Путіна буде виконано і замість субсидування авіаперевезень просто буде скасовано ПДВ, очікувати зниження цін на авіаквитки в Калінінград не варто. Адже очевидно, що озвучені Мінтрансом «нижче 9000 рублей» за квиток після обнулення ПДВ - це більше, ніж 7800 рублів за програмою субсидування. Можливо, президент просто не зрозумів підлеглих, а ті побоялися у нього уточнити, що саме він має на увазі. Куди гірше версія про те, що чиновники просто розіграли розмову таким чином, щоб позбавити казну від витрат на програму субсидування авіаперевезень.

Текст - Оксана Майтакова, фото - Віталій Невар, «Новий Калінінград.Ru».

«Чому для них вигідніше продавати за найдорожчою ціною, якщо їм там субсидується?
«Почекайте, звідки такі ціни?
А якщо в Калінінграді прибрати ПДВ, наскільки знизяться ціни на квитки?
На 10%?
Це скільки буде?
«Чи можна уточнення вашого доручення по субсидіях?
«Або субсидія, яка?
Вони у нас зараз скільки?