Реклама
Реклама
Реклама

Відповідальність адвоката: коли вона настає і за що?

  1. Види відповідальності адвоката
  2. Найпоширеніші порушення, при яких настає відповідальність адвоката
  3. замість висновку

На жаль, порушення серед адвокатів при реалізації своїх повноважень - не така вже й рідкість. А якщо врахувати, що на них покладена особлива місія - захист прав та інтересів тих, хто до них звертається за допомогою (можливо, з останньою надією), стає зрозумілою важливість таких понять, як честь адвоката і авторитет адвокатури. Тому до вказаних нижче видів відповідальності адвоката можна сміливо віднести також моральну відповідальність.

Види відповідальності адвоката

При неправомірної реалізації своїх повноважень адвокат може бути притягнутий до відповідальності. Їх видами є:

  1. Цивільно-правова. Одна з найпоширеніших причин залучення до такого виду відповідальності залишається невиконання в повному обсязі зобов'язань перед довірителем за укладеним між договором.
  2. Дисциплінарна відповідальність адвоката. Професіонал може отримати зауваження, попередження або позбутися свого статусу.
  3. Адміністративна відповідальність адвоката настає у випадках, передбачених КоАП РФ.
  4. Якщо адвокат вчинив більш тяжкий злочин, передбачене КК РФ, настає кримінальна відповідальність. Розголошення даних попереднього розслідування, перешкода в будь-якій формі здійсненню правосуддя, дача хабара і т.д. - ті причини, за якими передбачено більш жорстке покарання.
  5. Репутаційна відповідальність. Цей вид відповідальності пов'язаний з розвитком електронних засобів масової інформації та мережі «Інтернет». Негативні відгуки довірителів можуть поставити хрест на кар'єрі адвоката.

Важливо! Притягнення до кримінальної та адміністративної відповідальності не входить в компетенцію кваліфікаційних комісій адвокатських палат Але сам факт винесення рішення судом може бути прийнято адвокатської палатою як підставу для позбавлення адвокатського статусу.

Найпоширеніші порушення, при яких настає відповідальність адвоката

Адвокатами часто порушується закон, пов'язаний з їх неявкою і / або запізненням в судові засідання без поважних причин. Окрема ухвала, винесена суддею, направляється на адресу Адвокатської палати. Однак, як показує практика, дисциплінарна відповідальність за вказаною вище причини настає в рідкісних випадках. Найчастіше дисциплінарне провадження взагалі не порушується.

Ненадання кваліфікованої допомоги підзахисному, а також неузгодженість з ним позиції також фігурує досить часто в приватних визначеннях суддів. У переважній більшості випадком в порушенні дисциплінарного провадження Адвокатська палата відмовляє. Однак, якщо подібні випадки повторюються і набувають систематичного характеру щодо конкретного адвоката, не варто думати, що в подальшому його ж колеги будуть «закривати очі», як і в першому випадку.

До відома: невиконання рішень органів адвокатської палати - найбільш часте порушення, за яке адвокат позбавлявся свого статусу.

Неналежне виконання адвокатом професійних обов'язків - причина, по якій від довірителів надходить скарг найбільше. Однак, у зв'язку з тим, що вони оформлені неналежним чином, а також у зв'язку з недостатністю доказів, дисциплінарне провадження не порушується. Для залучення адвоката до відповідальності повинен бути встановлений факт порушення адвокатом законодавства та Кодексу професійної етики адвоката.

Кількість кримінальних злочинів, вчиненими адвокатами в зв'язку зі своєю професійною діяльністю, досить велике. До переліку найбільш поширених кримінальних порушень, зазначених вище, можна віднести шахрайство, примус свідків до дачі неправдивих показань, посередництво в дачі хабара. Іноді трапляються випадки передачі адвокатами наркотичних засобів в слідчі ізолятори, навмисне введення в оману довірителя. Все це є підставою для ретельної перевірки таких протизаконних дій адвокатів.

Вищевикладене свідчить про те, що до вибору адвоката потенційному клієнту слід ставитися ретельно і відповідально. Не варто говорити, що будь-яке порушення з боку адвоката практично завжди негативно позначається на довірителя, на позитивному вирішенні його питання. Адвокат у кримінальних справах , Який має бездоганну репутацію і великий практичний досвід роботи завжди зможе допомогти своєму довірителю, не порушуючи закон.

замість висновку

Згідно з даними Федеральної палати адвокатів РФ за 2017 рік на адвокатів до органів адвокатського самоврядування надійшло понад 15 тис. Скарг. З них були розглянуті близько третини. За результатами винесено понад 3 тис. Висновків про наявність в діях (бездіяльності) адвокатів порушень законодавства.