Реклама
Реклама
Реклама

Новини Руспрес - С полковника Захарченко зістригли золоте руно

Прокурора, який відсудив майно у полковника, підвищили до генерал-майора

Сестра, дружина, коханка і інші жінки колишнього начальника управління «Т» ГУЕБіПК МВС Росії Дмитра Захарченко разом збідніли. У п'ятницю Нікулінський суд Москви в повному обсязі задовольнив позов Генпрокуратури про звернення в доход держави майна не тільки полковника МВС Дмитра Захарченко, але і його близьких і знайомих. Йдеться про наявні в еквіваленті 8,5 млрд рублів, 13 квартирах у Москві, а також «дрібницях» на кшталт елітних годинників, автомобілів і гаражів і Півкілограмові золотого злитка. Сам Захарченко продовжує стверджувати, що не має відношення до знайденої у його сестри готівки, а конфіскація майна близьких людей - елемент тиску на нього.


За рішенням суду знайдені у правоохоронця готівкові гроші будуть зараховані на рахунок управління Федерального казначейства по Москві, золотий злиток передадуть в Гохран . Квартири та автомобілі будуть передані управлінню Росмайна по Москві . З співвідповідачів суд також стягнув держмито - 60 тис рублів.
За рішенням суду знайдені у правоохоронця готівкові гроші будуть зараховані на рахунок управління Федерального казначейства по Москві, золотий злиток передадуть в   Гохран

незароблені гроші

Офіційні заробітки полковника і членів його сім'ї явно не дозволяли купувати розкішні автомобілі і нерухомість в такій кількості, заявив на початку процесу заступник начальника управління по нагляду за розслідуванням особливо важливих справ Генпрокуратури Сергій Бочкарьов. Сам Захарченко за всі роки роботи в органах внутрішніх справ (з 2001 по 2016 рік) офіційно заробив всього 12 млн рублів, а його сестра, у якої виявили нібито належали полковнику мільярди, отримує зарплату 67 тис рублів на місяць. У інших співвідповідачів офіційні заробітки ледь перевищували прожитковий мінімум, додав Бочкарьов.
Відповідачами за позовом були десять чоловік з числа рідних і знайомих полковника, на яких записано майно. Всі вони заперечують, що квартири і машини набував для них Захарченко. А до великих сум готівкою, які знайшли слідчі, відповідачі, за їхніми запевненнями, ніяк не причетні.

Як повідомляло агентство   «Руспрес»   , В одній з квартир, де зберігалися гроші, слідчі знайшли зошит в лінійку, де мати Захарченко вела облік лежали там мільярдів
Як повідомляло агентство «Руспрес» , В одній з квартир, де зберігалися гроші, слідчі знайшли зошит в лінійку, де мати Захарченко вела облік лежали там мільярдів. А одна з камер зовнішнього спостереження зафіксувала сестру полковника, що несе в цю квартиру сумку. Пізніше ця сумка була знайдена в квартирі, наповнена грошима, розповів прокурор. Те, що Захарченко містив своїх дружин і співмешканок, доводиться в тому числі і його СМС-листування з ними, уточнив Бочкарьов.
«Ніякого відношення до реєстрації майна та його оплати я не мав і не маю, що підтверджується допитами всіх його власників», - заявив сам Захарченко, якому дали взяти участь в засіданнях по відеозв'язку з СІЗО. Твердження, що квартири, машини і готівку належали йому, полковник назвав «брехнею, наклепом і наклепом»: «Такі голослівні звинувачення на мою адресу є образливими і для мене, і для співвідповідачів, - сказав полковник. - Це просто гуморина ». На думку Захарченко, Генпрокуратура хоче «викинути людей на вулицю» тільки за те, що вони були його знайомими і родичами.
рекордне вилучення
Вилучити майно Захарченко в казну дозволяє закон про контроль за витратами чиновників, що діє з 2013 року. Згідно з ним прокуратура може через суд вимагати звернення власності держслужбовця в дохід держави, якщо він здійснює покупки на суму, що втричі перевищує його офіційний дохід (плюс дохід чоловіка або дружини) за останні три роки.
До липня цього року суди розглянули 19 таких позовів прокуратури, 12 з них були задоволені. До квітня наглядове відомство відсудило у чиновників майно на 2 млрд рублів, звітували навесні в Генпрокуратурі. Таким чином, сума вилученого у одного тільки Захарченко та його близьких більш ніж в чотири рази перевищує вартість усього, що було звернуто в казну з 2013 року.
Раніше найбільшою сумою, зверненої в казну, були 1,1 млрд рублів, які Генпрокуратура відсудила в екс-губернатора Сахалінської області Олександра Хорошавина , Обвинуваченого у десяти епізодах одержання хабара. Колишній глава регіону безуспішно оскаржував це рішення.
Окремі аргументи представників Хорошавина збігалися з аргументами адвокатів сім'ї і близьких Захарченко. В обох випадках адвокати вказували на невірні, на їхню думку, розрахунки ціни квартир - за основу бралася кадастрова вартість, а не сума, за яку вони були куплені. Згідно із законом держава може встановити контроль за витратами тільки самого чиновника, його дружини або чоловіка та їх неповнолітніх дітей, тоді як у випадку Захарченко і в разі Хорошавина коло відповідачів виявився ширше. До того ж в законі йдеться лише про реєстроване майно - нерухомості, автомобілях або цінні папери. Тоді як у Захарченко, як і у Хорошавина, велика частина зазначеної в позові вартості припадала на готівкові гроші.
Вигода для бюджету від вилучення майна Захарченко може виявитися менше зазначених у рішенні суду 9 млрд рублів. Зазвичай об'єкти, які відійшли до держави, будь то митний конфіскат чи вилучені за рішенням суду квартири, розпродаються на спеціальному аукціоні. До таких аукціонів є деякі претензії, тому що були випадки, коли через маніпулювання аукціонними майданчиками майно купували обрані покупці по дуже заниженими цінами.
Отримані таким чином гроші зараховуються у федеральний бюджет, ніякого особливого порядку їх витрачання не передбачено.
«У нас є багато розділів неподаткових бюджетних надходжень - всілякі штрафи, пені, нескінченні« інші »надходження. Але в підсумку ці кошти все одно потрапляють в загальний котел. На що вони підуть, ми не знаємо. Неможливо сказати, що мільярди Захарченко будуть витрачені суворо на пенсії, індексацію або будівництво доріг », - пояснила РБК експерт Економічної експертної групи (ЕЕГ) по фіскальній політиці Олександра Суслина.

справа Захарченко

Кримінальну ж справу проти Захарченко поки розслідується. Як повідомляло агентство «Руспрес» , Був заарештований 10 вересня 2016 року за звинуваченням в отриманні хабара в 7 млн ​​рублів від підприємця Анатолія Пшегорніцкого . Також йому ставили зловживання повноваженнями і перешкоджання розслідуванню виведення коштів з Нота-банку .
На момент затримання Захарченко працював в головному управлінні МВС по економічній безпеці та протидії корупції, де виконував обов'язки начальника управління «Т» (воно займалося злочинами в паливно-енергетичній сфері і зараз скасовано).
Надалі Захарченко поставили ще кілька епізодів хабарів. Зокрема, власник ресторану La Maree міді Дусс дав полковникові $ 800 тис готівкою за загальне заступництво, а також дисконтну карту закладу на 3,5 млн рублів, вважає слідство.
Сам Захарченко звинувачує в тиску на суд ФСБ і слідства. «До мене в СІЗО приходили двоє співробітників ФСБ - Тараканов і Бабаков - і слідчий, які сказали, що якщо я не обмовлю себе, то візьмуть у заручники мого батька і ініціюють вилучення майно третіх осіб. Ці шановні громадяни, співробітники ФСБ і слідчий, приїжджали і в Нікулінський суд. Раніше вони мені сказали, що аж до касації знають майбутнє рішення. І що буде прийнято потрібне їм рішення, оскільки я не обмовив себе. Мені говорили: «Визнай ці кошти, візьми їх на себе» », - наводить слова Захарченко «Нова газета» .

****

Майно Захарченко заарештовував прокурор, потренуватися на Хорошавіним

Серед співробітників Генпрокуратури, заохочених до професійного свята, отмечавшемуся 12 січня, виявився заступник начальника управління по нагляду за розслідуванням особливо важливих справ Сергій Бочкарьов . Саме він представляв наглядове відомство в Нікулінський райсуді Москви, який звернув в дохід держави майно екс-полковника ГУЕБіПК МВС Дмитра Захарченко, що оцінюється в 9 млрд рублів.
Виступаючи вчора на урочистому зібранні, присвяченому 296-річчю утворення органів прокуратури, генпрокурор Юрій Чайка повідомив, що до професійного свята за особливі відмінності в службі 30 працівників прокуратури були нагороджені держнагородами, 10 - відзначені нагородами уряду, 19 - Ради федерації і Держдуми, а ще 16 надзорщікам за поданням глави відомства були присвоєні вищі класні чини.
За даними "Комерсант", в списку останніх виявився заступник начальника управління по нагляду за розслідуванням особливо важливих справ Сергій Бочкарьов, якому указом президента РФ було присвоєно чин держрадника юстиції 3-го класу, що відповідає званню генерал-майора юстиції. Причому, як з'ясувалося, генералом пан Бочкарьов став, пропрацювавши в наглядовому відомстві трохи більше 12 років.

Починав він у 2005 році слідчим в органах прокуратури Санкт-Петербурга, потім перейшов до відділу міськпрокуратури з нагляду за слідством. З 2010 року пан Бочкарьов був переведений в Генпрокуратуру, через три роки став заступником начальника управління по нагляду за розслідуванням особливо важливих справ. Як повідомили в Генпрокуратурі, під безпосереднім керівництвом пана Бочкарьова здійснювався нагляд за розслідуванням більше сотні багатоепізодні резонансних кримінальних справ. Серед них виявилися розслідування щодо бойовиків «Ісламського держави» і «Імарату Кавказ» (обидві організації визнані терористичними і заборонені в РФ), терактів з використанням смертників в аеропорту Домодєдово і в санкт-петербурзькому метро. Під його контролем перебувала кримінальна справа про злочинному співтоваристві, організованому кримінальним авторитетом Володимиром Барсукова (Кумаріним), а також розслідування щодо екс-губернаторів Сахалінської області Олександра Хорошавина , Колишнього глави Удмуртії Олександра Соловйова , А також Саїда Амірова і Ігоря Пушкарьова, які раніше були мерами Махачкали і Владивостока відповідно.
Будучи полковником юстиції, пан Бочкарьов виступив ініціатором подання позову до пана Хорошавіним, з якого за порушення антикорупційного законодавства міськсуд Південно-Сахалінська стягнув на користь держави майно (квартири, ділянки, машини, коштовності), що оцінюється в 1,5 млрд рублів. Отриманий на тому процесі досвід майбутній генерал використовував в Нікулінський райсуді Москви, де в минулому році розглядався аналогічний позов до екс-заступнику начальника управління ГУЕБіПК МВС Дмитру Захарченко та його численним подругам. За рішенням суду у них відібрали 27 об'єктів елітної нерухомості, а також гроші та цінності на загальну суму 9 млрд рублів. До речі, і це стягнення не стало рекордним - у кримінальних справах, пов'язаних з розкраданнями на космодромі Східний і махінаціями в банківській сфері, піднаглядним пану Бочкарьову, було забезпечено відшкодування збитків на 14 млрд рублів.

джерело: "Комерсант" , 16.01.2018