Реклама
Реклама
Реклама

Адвокатське бюро Кучерявого О.П. »Зразок довіреності на представництво інтересів

У практичних правових   взаєминах громадянам, з різних причин, досить часто доводиться вести свої справи в тих чи інших органах, установах і навіть перед іншими громадянами, через представників У практичних правових взаєминах громадянам, з різних причин, досить часто доводиться вести свої справи в тих чи інших органах, установах і навіть перед іншими громадянами, через представників. Найчастіше ця необхідність виникає при зверненнях до судових установ різної юрисдикції та різних інстанцій, а також в процесі виконання судових рішень. Таке представництво може здійснюватися в окремих випадках за договором з адвокатом або приватним юристом, а може здійснюватися за довіреністю, яка в свою чергу може бути видана не тільки адвокату або приватного юриста, а будь-якій особі, якщо довіритель вважає це за потрібне. У цій статті мова йде саме про довіреність на представництво інтересів.

Посвідчення довіреностей здійснюється різними особами відповідно до норм Цивільного кодексу України, Закону України «Про нотаріат», а також в згідно з Постановою Кабінету Міністрів від 15 червня 1994 № 419 «Про порядок посвідчення заповітів і доручень, прирівнюваних до нотаріально посвідчених». У населених пунктах, де є нотаріуси, таке посвідчення здійснюється нотаріусами. У населених пунктах, де нотаріусів немає, таке посвідчення можуть здійснювати секретарі місцевих рад, перш за все це - секретарі сільрад (крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, довіреностей на управління і розпорядження корпоративними правами та довіреностей на користування і розпорядження транспортними засобами). Але секретарі місцевих рад можуть завіряти тільки довіреності осіб, які проживають в населеному пункті, в якому діє відповідна місцева рада. Завіряти доручення, що прирівнюються до нотаріально посвідчених, мають право також наступні особи:

  • начальники госпіталів, санаторіїв, інших військово-лікувальних установ, їх заступники з медичної частини, старші або чергові лікарі - довіреності військовослужбовців або інших осіб, які перебувають на лікуванні в таких закладах;
  • командири (начальники) військових частин, з'єднань, установ, військово-навчальних закладів - довіреності військовослужбовців, а в пунктах дислокації військових частин, з'єднань, установ, військово-навчальних закладів, де немає нотаріуса чи посадової особи органу місцевого самоврядування, які вчиняють нотаріальні дії, - довіреності працівників, членів їх сімей та членів сімей військовослужбовців;
  • начальники установ виконання покарань та слідчих ізоляторів - довіреності осіб, які утримуються в таких установах. При цьому, начальники слідчих ізоляторів посвідчують довіреності осіб, взятих під варту, і засуджених, щодо яких вирок суду не набрав чинності, за погодженням з посадовою, службовою особою або органом, в провадженні якого знаходиться справа (що є сумнівним з точки зору дотримання конституційних прав громадян).

Раніше цей перелік був значно ширшим, але мабуть нотаріальна палата пролобіювала його скорочення і на даний момент «маємо те, що маємо».

Крім того, підприємства і приватні підприємці мають право за своїм підписом і печаткою видавати доручення на представництво їх інтересів в судах та інших органах.

Тепер перейдемо до змісту довіреності. На жаль, в практиці правової допомоги громадянам дуже часто доводиться стикатися з неправильним оформленням довіреностей на представництво інтересів. При цьому, при всій повазі до нотаріусів, секретарям сільських рад та іншим уповноваженим особам, в таких дорученнях, особливо в оформлених нотаріусами, багато всього, що абсолютно не потрібно ні судам, ні виконавчій службі, ні іншому органам, але дуже часто відсутні дійсно необхідні для повноцінного представництва моменти. І якщо секретаря сільради не так вже й складно переконати внести в довіреність ті або інші текстові моменти, то з нотаріусами це складніше, оскільки кожен з них має свої «забиті» в комп'ютер тексти довіреностей і вони абсолютно не бажають щось там міняти, вважаючи, що у них все вірно, що всі в відповідно до законодавства, що не слід втрачати на цей час.

Додатково в цьому плані негативно спрацьовує загальний недолік юристів, який чітко викладено в прислів'ї «три юриста - п'ять думок». І в даному випадку слід зазначити, що нотаріуси, які є юристами, і секретарі місцевих рад та інші особи, які свідчать довіреності, які не є юристами, за рідкісними винятками, майже ні коли не виконують представницькі функції і в практичному плані ні чого не знають - з чим і яким чином стикаються люди, які потім користуються оформленими у них дорученнями.

Тому, щоб Ви за свої ж сплачені за довіреність гроші потім ще не втрачали дорогоцінний час і додаткові гроші на виправлення довіреності або на оформлення нової у того ж або в іншого нотаріуса, слід все ж відразу наполягати на тому, щоб в довіреність було внесено всі, що має істотне значення.

Тому всім зацікавленим особам пропонується для використання зразок, якій містить саме все те, чого цілком достатньо. Він відпрацьований і перевірений багатьма роками представництва інтересів громадян в судах всіх інстанцій по всій Україні, ні коли до такого тексту у суддів, у виконавчої служби, у інших установ, підприємств не було ніяких претензій.

Зразок оформлений, як довіреність від органу місцевого самоврядування, але має значення не форма або орган, а сам текст, який належить до повноважень. Він виділений темно-синім кольором. Довіреність з точно таким же текстом можна оформити і у нотаріуса і командира частини ... Крім того, що зазначено в цьому тексті, в принципі, абсолютно ні чого не потрібно, але для Вас важливо, щоб саме цей виділений текст здобув довіру, а вже що буде писати нотаріус, або інша уповноважена особа, до цього тексту або після цього тексту (якщо він (вона) дуже хоче щось своє вписати), для Вас абсолютно не важливо - нехай пише що хоче і як хоче.

Звичайно, якщо Ви не хочете надавати представнику всі повноваження, які вказані в зразку, Ви можете прибрати з тексту зайве і навіть вписати, що Ви якісь конкретні повноваження і права не надаєте.

У зразку не вказані повноваження щодо надання представнику права на отримання присудженого майна або коштів. Якщо Ви все ж бажаєте надати йому такі права, Ви можете попросити особа, яка посвідчує довіреність, передбачити це в тексті.

Також можна змінити текст щодо можливості передачі представником повноважень іншій особі і щодо терміну дії довіреності.

Щоб зменшити опір, пов'язане з втратою нотаріусом або уповноваженою особою часу на зміну власного зразка, рекомендую записати зразок на флешку, щоб особі, яка готує доручення, довелося лише скопіювати. З секретарями сільських рад ще легше: можна навіть надрукувати відразу будинку 2-3 екземпляри довіреності з уже внесеними даними (Вашими, представника, сільської ради та секретаря) і дати секретарю прочитати, записати в реєстр і запевнити. Тільки не пишіть реєстровий номер і суму державного мита, залиште відповідне місце.

Наведений нижче зразок написаний російською мовою, але перебуваючи в Україні, все ж краще оформляти довіреність його українською мовою. Такий же зразок українською мовою опублікований на україномовної сторінці нашого сайту.

Якщо ж Ви перебуваєте за межами України, текст все одно той же самий. Оформити довіреність за кордоном можна в українському консульстві. Також у багатьох країнах є україномовні і російськомовні нотаріуси з числа вихідців з республік колишнього СРСР, які оформлять Вам довіреність на одному з цих мов. Але у них повинен бути апостиль. Якщо ж консульства України або українсько-русскопішущего нотаріуса поблизу немає, тоді доведеться оформляти доручення з подібним текстом на іншій мові і робити нотаріально посвідчений переклад. Природно - з апостилем.

Для країн СНД апостиль не потрібен. Якщо Ви, наприклад, перебуваєте в Росії (громадянство не має значення) і у Вас виникла необхідність участі в українському судочинстві, Ви можете просто оформити таку довіреність не тільки в українському консульстві в РФ, але і у будь-якого російського нотаріуса російською мовою. Вона буде цілком дійсна і дієва в Україні. Тільки треба простежити, що б нотаріус вписав текст саме так, як в цьому зразку, оскільки у російських нотаріусів ті ж проблеми зі зразками, як і в українських, і вони, наприклад, замість виконавчого провадження наполегливо намагаються вписати службу судових приставів, що буде абсолютно зайвим і вже звичайно українська виконавча служба при такому позначенні не допустить представника до виробництва по виконанню судового рішення.

********************************

Про Б Р А З Е Ц

********************************

Д О В Е Р Е Н Н І С Т Ь

с. Пупирчани, Петровський район, Найкраща область, Україна

Другого лютого дві тисячі шістнадцятого року

Я, Коротченко Ірина Федорівна, 1979 року народження (паспорт ПР 526101, виданий Петровським РВ УМВС України в Найкращою області 16.03.2000 року), реєстраційний номер облікової картки платника податків 2914560202, зареєстрована і проживає в селі Пупирчани Петровського району Найкращою області, обізнана про загальні вимоги , дотримання яких є необхідним для чинності угод, усвідомлюючи значення своїх дій та згідно зі своїм вільним волевиявленням, котре повністю відповідає моїй внутрішній волі, як участн ика цієї угоди (правочину), цією довіреністю уповноважую Петренко Петра Петровича (паспорт ПР № 467880, виданий Петровським РВ УМВС України в Найкращою області 7.05.1999 р .; адреса: Найкраща область, м Середній, вул. Крайня, д. № 21 ), бути моїм представником перед усіма державними і недержавними органами, організаціями, установами, підприємствами та громадянами, в тому числі в судових установах і органах виконання судових рішень: у справах про адміністративні правопорушення, у кримінальних, цивільних, господарських справах / вироб ництва, справах адміністративного судочинства, а також у виконавчому провадженні, з усіма правами, які надані законом позивачу, відповідачу, третій особі, зацікавленій особі, потерпілому, цивільному позивачеві, цивільному відповідачеві, стороні у справах про адміністративні правопорушення, стороні у виконавчому провадженні, в тому числі, але не виключно, з правом подачі позову, в тому числі - за своїм підписом, з правом зміни підстав і / або предмета позову, повного і / або часткової відмови від позову і / або від окремими х позовних вимог, з правом укладення мирової угоди, угоди у виконавчому провадженні, з правом оскарження рішень і дій суду всіх інстанцій та інших державних і недержавних органів, організацій, установ, підприємств, з правом отримання виконавчого листа і подачі виконавчого листа до стягнення, з правом подачі будь-яких заяв, скарг, клопотань, запитів в моїх інтересах, в тому числі від мого імені, з правом отримання будь-яких необхідних відомостей і документів від будь-яких державних і негос арственних органів, установ, організацій, підприємств і громадян.

Одночасно надаю Петренко Петру Петровичу право на обробку повного обсягу моїх персональних даних - з метою їх використання в ході представництва моїх інтересів, у тому числі (але не виключно) - право використовувати мої персональні дані (повністю, і \ або частково) за будь-яких зверненнях в будь-які органи, установи, підприємства, організації та до громадян з питань, пов'язаних з виконанням представницьких функцій.

Повноваження за цією довіреністю не можуть бути передані Петренко П.П. іншим особам.

Довіреність дійсна протягом 3-х років і діє до 01 лютого 2019 року.

Підпис: ____________________________

Село Пупирчани Петровського району Найкращою області України.

Другого лютого дві тисячі шістнадцятого року ця довіреність посвідчена мною Швиденькой Тетяною Євгенівною - секретарем виконавчого комітету Пупирчанского сільської ради Петрівського району Найкращою області.

Довіреність підписана гр. Коротченко І.Ф. власноруч в моїй присутності. Особистість встановлено, дієздатність перевірено.

Зареєстровано в реєстрі № 06

Влаштовано державного мита - 0,34 грн.

Секретар виконавчого комітету _____________________ М. Швиденька

************************************************** **********

Кліком миші Ви можете завантажити вордовскій файл довіреності Кліком миші Ви можете завантажити вордовскій файл довіреності

_______________________________________________

Публікація - березень 2016 року