Реклама
Реклама
Реклама

Адвокати-шахраї: як не стати їх жертвою

Громадяни схильні довіряти адвокатам більше, ніж звичайним юристам, і це цілком зрозуміло: адвокатську діяльність регулюють спеціальні закони, а роботу кожного адвоката персонально контролює адвокатська палата. Здавалося б, обману з боку адвоката бути не може.

Це міф: на практиці зустрічаються адвокати-шахраї, головна мета яких - особисте збагачення.

У пресі постійно з'являються публікації про притягнення до відповідальності чергового горе-фахівця, а інтернет завалений історіями і відгуками конкретних громадян про те, як адвокат не тільки не допоміг, а ще й заволодів грошима або іншим майном довірителя. Схеми обману існують різні, позначимо найбільш типові ::

  1. Адвокат бере гонорар за надання своїх послуг, але по факту не виконує взяті на себе зобов'язання. Наприклад, це може виражатися в тому, що адвокат пропускає судові засідання, не займається збором необхідних паперів, не робить інші послуги. Якщо фахівець годує «сніданками» або зовсім не бере трубку - пора писати скаргу до Адвокатської палати! При цьому слід мати на увазі, що невиконання адвокатом зобов'язань за прийнятим дорученням може бути відображенням дій по здійсненню щодо Вас шахрайських дій, а може бути результатом недбалого ставлення фахівця до своєї роботи, коли адвокат не може або лінуватися виконати прийняті на себе зобов'язання. Якщо Вам не пощастило зіткнутися з адвокатом-ледарем, то варто розірвати угоду з вимогою про повернення Вам всього отриманого і необробленого гонорару, одночасно Ви можете звернутися зі скаргою в адвокатську палату. Якщо ж бездіяльність адвоката - складова дій щодо розкрадання Ваших грошей під виглядом отримання гонорару, то необхідно звернутися в територіальні підрозділи Слідчого комітету РФ із заявою про порушення кримінальної справи.
  2. Адвокат вимагає збільшити гонорар, мотивуючи це тим, що виникли «додаткові складності». Слід пам'ятати, що, по-перше, ці складності можуть бути надуманими, а по-друге, послуги з ведення будь-якої справи вже включають в себе роботу адвоката з подолання можливих труднощів і нестандартних ситуацій. Ризик непередбачених витрат лежить на адвоката, який повинен їх врахувати і заздалегідь передбачити всі можливі варіанти в договорі.
  3. Адвокат гарантує стовідсотковий результат у заздалегідь програшній ситуації. Чи не втомлюся повторювати, що адвокат не може нічого гарантувати хоча б тому, що не він виносить рішення по справі. Чесний фахівець може і повинен обіцяти сумлінне виконання взятих на себе зобов'язань в рамках наявних законних повноважень, іншими словами адвокат може гарантувати і відповідати тільки за якісно надані послуги, також досвідчений адвокат зуміє позначити правову перспективу справи, але якщо адвокат гарантує конкретний і певний результат, виражений в прийнятті певного процесуального рішення органами слідства або суду, то перед Вами - шахрай.
  4. Адвокат вимагає гроші з довірителя в якості хабара свідкові, потерпілому, представнику влади, але при цьому має намір привласнити кошти собі. Як правило, фахівець прямо не афішує, що збирається дати хабар, а лише повідомляє клієнту, що «питання буде вирішене». Категорично не раджу так робити: ви не тільки втратите гроші, але і будете притягнуті до кримінальної відповідальності. При цьому той факт, чи передасть дійсно адвокат гроші посадовій особі чи присвоїть, розраховувати на те, що потрібне рішення буде прийнято і так, не змінює злочинного характеру дій адвоката і впливає лише на кваліфікацію скоєного як дача хабара (посередництва в дачі хабара) або шахрайства.
  5. Адвокат навмисно описує і малює картину в найпохмуріших тонах перед звернулися до нього за консультацією громадянином. Таке відбувається у випадках, коли адвокат виходячи з отриманої інформації розуміє, що громадянину нічого серйозного не загрожує, але користуючись некомпетентністю клієнта загрожує жахливими наслідками, обіцяючи допомогти за певну винагороду. У подібних випадках у наявності нав'язування своїх послуг, а дії адвоката - ще один приклад шахрайства.
  6. Адвокат спеціально створює правові проблеми потенційному клієнту, користуючись знайомими в правоохоронних органах, а після укладення угоди та отримання винагороди вдає, що надає допомогу.

У будь-якому випадку, як показує практика, найчастіше адвоката-шахрая можна залучити до відповідальності. Є договір з адвокатом? Рекомендую йти в суд і стягувати витрачений на адвоката гонорар. Немає ніяких документів? Пишіть заяву в поліцію: можливо, від дії шахрая постраждали інші громадяни.

Одночасно завжди має сенс звернутися зі скаргою на дії недобросовісного адвоката в адвокатську палату, членом якої є даний адвокат. Наприклад, Адвокатська палата м Москви досить-таки рішуче припиняє незаконні дії московських адвокатів в рамках наявних повноважень аж до позбавлення статусу горе-фахівця.

Щоб не втратити час і гроші на адвоката-шахрая, я раджу пам'ятати про наступне:

  1. Перед співпрацею з адвокатом зберіть якомога більше даних про фахівця. Зверніть увагу на те, чи є його статус чинним, в якому адвокатському освіті адвокат працює, який його стаж, а також як відгукуються про нього його кліенти.Проверьте адвоката на предмет наявності про нього в інтернеті негативної інформації (в інтернеті існують різні «чорні списки адвокатів », рейтинги адвокатів, не всі з них об'єктивні, але при серйозному підході вони дають можливість підучити уявлення про адвокатів, представлених на їхніх сторінках).
  2. Будь-яка співпраця з адвокатом повинно бути документально оформлено, один екземпляр укладеної угоди після підписання повинен бути переданий Вам Гонорар передавайте тільки після підписання договору з докладним описом того, що адвокат повинен зробити. На передачу гонорару вимагайте видачі підтверджуючого документа і пам'ятайте: сам договір підтвердженням отримання адвокатом від Вас грошей не є.
  3. Ні в якому разі не погоджуйтесь на порушення закону, навіть якщо адвокат стверджує, що без цього справа не виграти. Пам'ятайте, що дача хабара, фальсифікація доказів, підкуп свідків - кримінально карані злочини, відповідальність за які можете понести саме ви. Практиці відомі випадки, коли громадяни, йдучи на поводу у адвоката, отримували реальні терміни, хоча їм спочатку погрожували лише штрафні санкції.
  4. Будьте пильні, якщо адвокат гарантує стовідсотковий виграш справи. Проконсультуйтеся про можливий результат вашої проблеми з іншими адвокатами, щоб отримати більш повну картину. Пам'ятайте, що сумлінну адвокат завжди розповість про декілька варіантів розвитку подій, а не тільки про можливий позитивний результат.
  5. Контролюйте роботу адвоката. Спеціаліст повинен регулярно звітувати перед довірителем, що було зроблено, і наскільки успішно. Якщо цього не робити, ви ризикуєте втратити різні процесуальні строки, а разом з ними і шанс на вдале вирішення справи. Не соромтеся дзвонити - ви маєте право бути в курсі подій.

Довіряйте рішення своєї проблеми тільки досвідченому і перевіреного кримінальній адвокату з бездоганною репутацією, і тоді ви можете не побоюватися стати жертвою шахраїв!


Є договір з адвокатом?
Немає ніяких документів?