Реклама
Реклама
Реклама

Що необхідно зробити при складанні протоколу за порушення ПДР

  1. Присутність захисника при складання протоколу
  2. Чому слід уважно заповнювати протокол
  3. Ознайомлення з матеріалами відеофіксації
  4. Вимога ознайомлення з показанням приладу вимірювання швидкості руху
  5. Клопотання про розгляд справи за місцем вашого проживання

У цій статті ми розглянемо, що необхідно зробити при складанні протоколу за порушення ПДР і на які деталі слід звернути увагу при виникненні такої ситуації.

У разі, коли водія за порушення правил дорожнього руху зупиняє інспектор ДПС, це має на увазі складання протоколу про адміністративне правопорушення. По-перше, ми рекомендуємо Вам зберігати спокій і самовладання, а точне проходження нижченаведеними радам може пом'якшити або повністю виключити покарання.

Присутність захисника при складання протоколу

У вас є право на юридичну допомогу захисника, і ви повинні відразу ж проінформувати інспектора про те, що мають намір скористатися своїм правом (ч. 1 ст. 25.1 КоАП РФ).

Важливо: момент складання протоколу вважається початком порушення справи про адміністративне правопорушення. Оскільки з цього моменту юридичний захисник допускається до участі в провадженні справи, ви маєте право відразу ж привернути свого захисника (див. Ч. 4 ст. 25.5 та ч. 4 ст. 28.1 КоАП РФ).

Якщо інспектор відмовляє в допуску захисника, це буде вважатися незаконним і той факт, що інспектор відмовив у допуску і що протокол складений без участі захисника, необхідно відобразити в тексті протоколу.

Чому слід уважно заповнювати протокол

Важливо не допустити помилок при складанні протоколу. Прослідкуйте, щоб всі відомості, в тому числі посади, прізвища та ініціали інспектора, що склав протокол, час і місце вчинення правопорушення, істота осудної порушення і дата, час і місце складання протоколу були відображені в тексті протоколу вірно (див. Ч. 2 ст. 28.2 КоАП РФ).

На підставі дати і часу скоєння правопорушення згодом можна буде зробити запит на надання відеозйомки з камер спостереження. Дані про місце події, що сталася дадуть можливість запросити розстановку дорожньої розмітки та знаків. Прізвище та посаду інспектора дасть можливість направити скаргу на його дії на адресу вищого посадової особи або до судових органів.

Прізвище та посаду інспектора дасть можливість направити скаргу на його дії на адресу вищого посадової особи або до судових органів

Якщо у події, що сталася є свідки (пасажири, пішоходи, інші учасники дорожнього руху), ви повинні наполягти, щоб їх показання були внесені в текст протоколу. Показання свідків із зазначенням їх ПІБ, адрес і телефонів можуть стати в нагоді згодом при судовому розгляді, щоб довести вашу невинність. Якщо інспектор ДПС відмовляє у внесенні до протоколу інформації про свідків, ви повинні відобразити цей факт в протоколі, щоб в подальшому подати обґрунтовану скаргу на дії інспектора згідно ч. 2 ст. 28.2 КоАП РФ.

У разі незгоди з протоколом ви маєте право скористатися ч. 4 ст. 28.2 КоАП РФ і написати фразу «Не згоден з протоколом, правила дорожнього руху не порушував» в графі «Пояснення особи, щодо якої порушено справу про адміністративне правопорушення».

Говорячи про те, що необхідно зробити при складанні протоколу за порушення ПДР, слід розуміти, що підписуючи протокол, ви не підтверджуєте цим свою згоду з ним, а тільки лише підтверджуєте факт ознайомлення з сього змістом. Тому підпис протоколу обов'язкове, в іншому випадку ви не зможете зафіксувати свою незгоду з правопорушенням, яке вам закидають, документально.

Ознайомлення з матеріалами відеофіксації

У протоколі є графа «До протоколу додається». Якщо в цій графі вказано наявність схеми місця скоєння правопорушення і наявність відеофіксації правопорушення, ви маєте право ознайомитися з цими матеріалами. Якщо в наданні даних матеріалів для ознайомлення вам відмовлять, ви повинні зафіксувати цей факт, написавши «не ознайомлений» в цій графі та поставивши свій підпис. Ця дія дозволить вам в суді поставити під сумнів зміст цих матеріалів як доказ.

Якщо схему місця скоєння правопорушення вам нададуть для ознайомлення, ви можете написати, з чим саме в даній схемі ви не можете погодитися і які виправлення повинні бути в неї внесені для правильного відображення події, що сталася. Поставте підпис під цим твердженням.

Перед підписанням протоколу ви маєте повне право ретельно його вивчити. Від правильності внесених відомостей до протоколу буде залежати успіх вашої справи в суді.

Вимога ознайомлення з показанням приладу вимірювання швидкості руху

При використанні інспектором приладу для фіксації швидкості пересування ТЗ ви маєте право ознайомитися з показаннями цього приладу. Згідно ч. 2 ст. 26.8 КоАП РФ в протоколі повинно бути зафіксовано значення швидкості, показане приладом і зазначено найменування даного параметра. Ви маєте право запросити в суді сертифікат на даний прилад і відомості про його похибки, а також перевірити позначку про повірку приладу, яка повинна стояти безпосередньо на ньому. Всі важливі відомості необхідно заносити до протоколу. Наприклад, зведення про відсутність відмітки про повірку приладу може поставити під сумнів його свідчення.

Клопотання про розгляд справи за місцем вашого проживання

Ви можете відразу клопотати про розгляд справи за місцем вашого проживання, дане клопотання необхідно зафіксувати в протоколі про адміністративне правопорушення відповідно до ч. 1 ст. 24.4, ч. 1 ст. 29.5 КоАП РФ і п. 149 Адміністративного регламенту, затвердженого Наказом МВС РФ № 664 від 23 серпня 2017 р

Якщо ваше клопотання буде задоволено, справу про адміністративне правопорушення буде направлено для розгляду по вашому місцем проживання.

Це актуально, якщо ви проживаєте в іншому районі або тим більше в іншій області або місті щодо місця вчинення правопорушення.