Реклама
Реклама
Реклама

Після капремонту будинок став ще більш старим

  1. Будівельники зі зв'язками
  2. На папері гладко
  3. фантомне збори

«Я тільки хочу, щоб ніхто не звинувачував нас, коли з нами трапиться біда, - каже Олена Юрова, яка живе в дванадцятиповерхова будинку на вулиці Червоних Зір, 19 в Північно-Західному адміністративному окрузі Москви. - У нас весь будинок на газі, і якщо він обрушиться, то, швидше за все, вину складуть на якогось алкоголіка. Незважаючи на те, що ми вже п'ять років кричимо, що живемо в небезпеці ».

У 2012 році в панельному однопід'їздний будинку на вулиці Червоних Зір був проведений капітальний ремонт за рахунок субсидій з міського бюджету. Будівля була побудована в 1969 році і з тих пір жодного разу не ремонтувалося. До 2012 року згідно з технічним висновком, складеним ТОВ «Житло 21», будівля потребувала серйозних ремонтних роботах.

До розпорядження Департаменту капітального ремонту було докладено висновок про технічний стан будинку з переліком робіт, які потрібно провести: заміна систем центрального опалення, холодного і гарячого водопостачання, електропостачання, газопостачання, заміна водостоків, покрівельного покриття, системи пожежного водопроводу і т.д.

У травні компанія «Будсервіс-К» почала ремонт, і закінчила його вже в жовтні. Однак у мешканців залишилися серйозні претензії до якості ремонту, тому активісти будинку звернулися до керівника ГУП «ДЕЗ Можайського району» Олексію Чернову. За словами мешканців, він запевнив їх у тому, що ремонт в будинку ще не закінчено, і держкомісія ремонт не прийняла. За його словами, грошей на все не вистачило, і відомство готує документи на додаткову субсидію. Після зустрічі з Черновим Олена Юрова написала в Департамент капремонту, щоб дізнатися, коли очікуються нові роботи в їхньому будинку. Однак заступник керівника Департаменту В.В. Михайличенко відповів, що державна комісія вже прийняла роботи, і що в будинку по вулиці Червоних Зір, 19 відбулися збори власників, які ремонтом залишилися задоволені. З'ясувалося навіть, що збори власників пройшло за два місяці до зустрічі жителів з Черновим. Директор керуючої компанії не міг не знати про це, тому що, згідно з документами, він був присутній на тих зборах.

Директор керуючої компанії не міг не знати про це, тому що, згідно з документами, він був присутній на тих зборах

Олена Юрова. Фото: Аліна Пінчук, для «Нової»

Будівельники зі зв'язками

Компанія «Будсервіс-К», яка проводила ремонт, була заснована в 2007 році. Першим директором компанії був Євген Андрійович Маутер, він же був її засновником. Ім'я Маутера нерідко згадується в досить скандальних контекстах, пов'язаних з проведенням капремонтів.

В одному зі своїх розслідувань портал Russiangate згадує , Що в 2012 році Євген Маутер припинив керувати «Будсервіс-К» і вступив на держслужбу в префектуру Північно-Західного адміністративного округу Москви. У тому ж 2012 році «Будсервіс-К» почав вигравати тендери на ремонт будівель в СЗАТ: за 2012-13 роки компанія уклала контракти на ремонт будівель та благоустрій територій загальною сумою 252 млн рублів.

У 2014 році компанія «Тендерконсалт», також заснована Євгеном Маутером, уклала контракт з Префектурою СЗАТ на організацію відкритих конкурсів і аукціонів в електронній формі, в тому числі щодо капітального ремонту.

Через рік «Тендерконсалт» став фігурантом скарги у ФАС у зв'язку з порушенням антимонопольних вимог до організації торгів на ремонт багатоквартирного будинку. «Тендерконсалт» оголосив про проведення тендеру від імені ДБУ «Житловик району Північне Тушино», однак ТОВ «Експерт», що не допущене до цих торгів, порахувало, що «Житловик», «навмисно вводить учасників в оману для обмеження доступу до участі в даному конкурсі ».

У 2016 році Євген Маутер став начальником відділу проведення закупівель ЦКУ «Дирекція ЖКХіБ ЦАО», а потім в 2017 році зайняв посаду виконуючого обов'язки генерального директора ЦКУ «Дирекція ЖКХіБ ЦАО».

Після того як розкрилася історія з сумнівною прийманням капремонту, мешканці будинку на вулиці Червоних Зір завалили скаргами ГУП «ДЕЗ Можайського району»: у кого-то після заміни труб перестала гріти батарея, у кого-то з'явився конденсат на стінах, у кого-то запах від каналізації. Також у багатьох не виявилося пломб на лічильниках. Майже у всіх квартирах будівельники прибрали старі рушникосушки, але нові поставили не скрізь. Але найбільше людей турбує стан системи газопостачання. Мешканець будинку Лавриненко написав у своїй скарзі в ГУП «ДЕЗ Можайського району», що після заміни газового стояка ніхто не перевіряв якість зварювання і не тестував подачу газу. Аварія в системі газопостачання - головний страх мешканців.

Тим часом, компанія «Будсервіс-К» в 2015 році припинила своє існування.

Заробивши на держконтракту в Москві 1,1 млрд рублів, компанія пережила «реорганізацію шляхом приєднання», влилася в компанію «Айсберг», яка зареєстрована в Алтайському краї і не має ніякого відношення до будівництва.

Згідно з даними системи перевірки контрагентів Контур-Фокус, керівник «Айсберга» Захаров Руслан Романович очолював 68 різних організацій, а адреса реєстрації компанії збігається з адресою ще 142 організацій.

На папері гладко

Для оцінки стану будинку до і після капремонту була залучена компанія ТОВ «Житло 21», ліквідоване в 2014 році. На підставі її експертизи державна комісія приймала капремонт будинку.

Якщо вірити результату експертизи, робочі під час ремонту трохи перевиконали план: з незрозумілої причини площа будівлі після ремонту збільшилася на 1200 кв.м.

Також з'явилися розбіжності, що стосуються ступеня зносу будівлі. Знос будинку до капремонту компанія оцінила в 38%, після капремонту в 33,1%. У той же час, на сайті « реформа ЖКГ », Де керуючі компанії розкривають інформацію про стан експлуатованих будинків, знос будівлі після капремонту був оцінений в 41,9%. Таку інформацію про стан будинку на вулиці Червоних Зір 19 опублікував ДБУ «Житловик Можайського району». Виходить, що за даними «Житловик» знос будинку після ремонту став навіть більше, ніж до капітального ремонту.

Цікаво, що в той час, коли з будинком на вулиці Червоних Зір трапився капремонт, «Житлом 21» керував Стражников Олександр Матвійович - повний тезка колишнього начальника (до 2007 року) «Мосжілінспекциі». Стражників керував інспекцією до 2007 року, а в 2008 став директором «Оселі 21». У 2011-12 роках «Житло 21» уклало контракти з «Мосжілінспекция» на моніторинг технічного стану будинків у всіх округах. При Стражникова в 2011-12 роках компанія виграла 45 тендерів і заробила близько 154 млн рублів - всі ці контракти опубліковані на сайті держзакупівель.

фантомне збори

І все ж: яким чином з'явився протокол про збори власників житла в будинку по вулиці Червоних Зір? За словами Олени Юрової, акт про приймання будинку і зборах власників їм вдалося отримати в керуючої компанії тільки через 2 роки після кінця ремонту. (Примітно, що строк давності притягнення до кримінальної відповідальності за підробку документів - саме 2 роки). Але в цьому документі не було вказано ні дата прийняття акта, ні терміни проведення робіт, ні кошторисна вартість ремонту. А підписи в протоколі зборів власників, як припускає Олена, були підроблені. За документом, явка на збори склала 90%, і від громадськості будинку стояли підписи двох осіб: це літня подружня пара на прізвище Піхота. Обидва вони заперечують, що підписували щось.

У вересні 2017 старший оперуповноважений 3 ОРЧ ОЕБ і ПК УВС по ЗАТ ГУ МВС Росії по Москві Д.А. Мінін, який проводив дослідчу перевірку за зверненням Олени, повідомив їй, що почеркознавча експертиза знайшла ознаки підробки в підписах в протоколі зборів мешканців. Однак справу за фактом нецільового використання коштів досі не порушено: майже рік поліція не може вийти від ГУП «ДЕЗ Можайського району» платіжні документи по ремонту будинку. І поки платіжні документи не отримані в повному обсязі, ознаки злочину відсутні.

Тим часом в 2015 році Москва перейшла на нову систему проведення капремонтів. Тепер власники квартир щомісяця перераховують плату в Фонд Капітального ремонат багатоквартирних будинків, за рахунок якого і буде згодом ремонтуватися їх будинок. Наступний капремонт в будинку на вулиці Червоних Зір очікується в 2039-2044 роках.

Аліна Пінчук, для «Нової»