Реклама
Реклама
Реклама

Судова практика стягнення заборгованості за договором ЦЖЗ в Москві і області

Огляд практики розгляду судовими інстанціями справ про повернення боргу за договорами цільового житлової позики з учасників НІС, які були звільнені з правом на використання накопичень.

Проведений аналіз наявної судової практики у справах про стягнення заборгованості за договорами цільового житлової позики з учасників НІС, які були   звільнені з правом на використання наявних накопичень   , Говорить про те, що розроблена законодавча база про стягнення грошей з боржників-учасників НІС працює однаково Проведений аналіз наявної судової практики у справах про стягнення заборгованості за договорами цільового житлової позики з учасників НІС, які були звільнені з правом на використання наявних накопичень , Говорить про те, що розроблена законодавча база про стягнення грошей з боржників-учасників НІС працює однаково.

Зараз можна бачити чітко сформувалася позицію судових інстанцій при прийнятті рішення про виплату колишнім військовослужбовцям заборгованості за договорами ЦЖЗ. Тому, всі грошові кошти, які були перераховані ФГКУ "Росвоеніпотека" в рахунок погашення боргу по іпотеці, після настання права на звільнення військовослужбовця з реєстру НІС, мають повернути.

ФГКУ "Росвоеніпотека" зробила звернення до столичного Черемушкинський районний суд з позовом до К. про повернення боргу за цільовим житловому позиці (абревіатура - ЦЖЗ). В результаті судових дебатів було встановлено, що згідно з п. 2. ст. 14 ФЗ, 30 квітня 2010 році між звернулася до суду структурою і відповідачем (К.) був підписаний договір ЦЖЗ. Позика був спрямований на погашення первісного внеску при видачі банком-партнером НІС військової іпотеки.
Останній був отриманий К. для покупки житла у власність. Житло купувалося за рахунок грошей, наявних на іменному рахунку К. і банківських кредитних грошей. Відомості, які надала ФГКУ "Росвоеніпотека" свідчать про те, що накопичувальний рахунок К. був Закрито 27 вересня 2012 (хоча зі списків військовослужбовець виключений був набагато раніше - в 2011 році, 17 березня).
ФГКУ Росвоеніпотека зробила звернення до столичного Черемушкинський районний суд з позовом до К Пізніше ФГКУ "Росвоеніпотека" перестала виконувати зобов'язання з погашення іпотеки у зв'язку з тим, що до її представників дійшли відомості про який відбувся звільнення К. Тобто, гроші, враховані на іменному рахунку К. державна структура в особі ФГКУ "Росвоеніпотека" досить довго перераховувала в погашення зобов'язань по іпотеці після того, як відбулося виключення К. з реєстру.

Матеріали по темі

Згідно зі встановленими законодавчим положенням, якщо ФГКУ "Росвоеніпотека" продовжувала перераховувати який звільнився військовослужбовцю гроші після відбувся виключення його із загального реєстру - колишній військовий громадянин повинен повернути уповноваженому органу всі засоби.
На підставі цього, судова інстанція вирішила стягнути з К. заборгованість за договором ЦЖЗ на користь позивача, яким виступала в даному випадку ФГКУ "Росвоеніпотека". Рішення про виплату колишнім військовослужбовцям К. грошових коштів на користь ФГКУ "Росвоеніпотека" було прийнято Черемушкинського районним судом м Москви № 2-2467 / 14 від 25.04.2014 р

Ця позиція неодноразово відбивалася в аналогічних рішеннях судів першої інстанції (є аналогічна практика в історії справ Перовського районного суду м Москви № 33-20925 / 14 від 18 лютого 2014 роки) і підтверджена вона судовими органами апеляційної інстанції.