Реклама
Реклама
Реклама

Стягнення кредитної заборгованості по кредитній карті

  1. Гість, знайомтеся - Правобот !

У 2014 році був виданий судовий наказ про стягнення кредитної заборгованості по кредитній карті, боржник його отримав тільки через 4 роки і подав про скасування. При скасування судового наказу пропущений чи буде термін позовної давності або як він буде розраховуватися?

Ні не буде.

Строк позовної давності не тече з дня, коли кредитор звернувся до суду з вимогою про судовий захист ( п. 1 ст. 204 ГК РФ ). Тобто фактично закінчення строку позовної давності на час судового розгляду призупиняється.

Гість, знайомтеся - Правобот !

Інтелектуальний сервіс для підбору судової практики . Думає, як юрист, тільки швидше.

Познайомитися ближче

Після скасування судового наказу термін позовної давності продовжує текти.

Однак якщо після того, як суд скасує судовий наказ, якого ще не скінчився частина строку позовної давності становить менше шести місяців, то вона подовжується до шести місяців.

Такі правила роз'яснені в пункті 18 постанови Пленуму Верховного суду РФ № 43.

рекомендація: Як кредитору не пропустити строк позовної давності

Строк позовної давності не тече з дня, коли кредитор звернувся до суду з вимогою про судовий захист ( п. 1 ст. 204 ГК РФ ). Тобто фактично закінчення строку позовної давності на час судового розгляду призупиняється.

Це правило діє не тільки при подачі позову до Верховного суду РФ, арбітражний суд або суд загальної юрисдикції, а й при подачі заяви про винесення судового наказу, а також при зверненні до третейського суду, якщо такі заяви суд прийняв до провадження ( абз. 1 п. 17 постанови Пленуму Верховного суду РФ № 43 ). При цьому термін позовної давності не тече і в тих випадках, коли позивач послався в позові на норми права, які не застосовуються в справі, а також коли позивач спочатку обрав неналежний спосіб захисту своїх прав ( абз. 1 п. 14 постанови Пленуму Верховного суду РФ № 43 ).

У всіх випадках, коли особа звертається до суду за судовим захистом, термін позовної давності не тече з дня звернення до суду. Тобто з дня, коли заявник здав позовну заяву або заяву про видачу судового наказу на пошту або подав його безпосередньо до суду, в тому числі в електронному вигляді. Такі роз'яснення містяться в абзаці 2 пункту 17 постанови Пленуму Верховного суду РФ № 43 ».

При скасування судового наказу пропущений чи буде термін позовної давності або як він буде розраховуватися?