Реклама
Реклама
Реклама

Представлення інтересів стягувача у виконавчому провадженні

Виконавче провадження є не що інше, як процедура примусового виконання рішення суду

Виконавче провадження є не що інше, як процедура примусового виконання рішення суду.

Виходячи зі сформованої практики, можна з упевненістю зробити висновок, що фактично (реально), стягнути борг, часом набагато важче, ніж безпосередньо відстояти свою правоту в суді.

Не секрет, що в ситуації, що в даний час ситуації, а саме в умовах досить серйозного фінансового дефіциту, значно збільшилася кількість судових справ, пов'язаних зі стягненням за борговими зобов'язаннями. Це може бути як борг по розписці, оформленої в простій письмовій формі, так і стягнення заборгованості підприємства в зв'язку з невиконанням умов договору поставки, оренди, обов'язкових платежів.

Цивільна справа, а також розгляд кримінальної справи, в якому є цивільний позивач, завершується прийняттям судового акту, який, як правило, виконавчим документом не є (за винятком, наприклад, судового наказу, який сам є виконавчим документом).

Судовий акт суду Судовий акт суду

першій інстанції може бути в формі визначення, рішення, постанови або вироку суду.

Етапом реалізації виконання прийнятого у справі рішення є отримання виконавчого документа (Виконавчого листа), який можна отримати в суді після набрання рішенням суду законної сили.

Далі, виконавчий лист необхідно передати у відділ судових приставів-виконавець, які і займаються примусовим стягненням.

Однак, на практиці, виникають ситуації, коли по набрав законної сили судовим актам, в тому числі і при наявності виконавчих листів на стягнення, а також при наявності вже порушеної виконавчого провадження, немає можливості стягнути з боржника грошові кошти, майно, або виконати дії, які боржник зобов'язаний виконати самостійно, але ухиляється від такого виконання.

Виникнення ситуації неможливості стягнення, або неможливості виконання вимог виконавчого документа з боку судових приставів - виконавців носять як об'єктивний, так і суб'єктивний характер.

До об'єктивних критеріїв можна віднести дійсне відсутність у боржника грошових коштів та майна, на яке може бути звернено стягнення. До суб'єктивних - небажання, неспроможність, недбалість і інші причини, через які судовий пристав - виконавець не виконує свої обов'язки належним чином.

У випадках, коли виконавче провадження, в силу яких-небудь причин, не забезпечує стягнення, наша організація може здійснити дії, які приведуть до фактичного стягнення грошових коштів.

Такі дії включають в себе вироблення стратегії, а також дії спрямовані на встановлення складу майна боржника, забезпечення контролю дій судового пристава - виконавця.

Це нагляд за дотриманням термінів виконавчого провадження, строків вчинення виконавчих дій, перевірка законності та обгрунтованості винесених актів і обґрунтованості дій (бездіяльності) пристава-виконавця.

У разі бездіяльності або виявлення порушень в роботі судового пристава - виконавця, ми здатні вжити необхідних заходів до ефективного впливу на посадових осіб служби судових приставів з метою найбільш швидкого і повного виконання вимог виконавчого документа.

Зокрема одним із заходів впливу на боржника можуть бути вимоги про додаткове стягнення з останнього штрафних санкцій за прострочення виконання грошового зобов'язання за що набрало чинності судового акту, залучення боржника до кримінальної відповідальності, виділ подружньої частки і так далі.

Незаконно припинене (закінчений) виконавче провадження може бути відновлено, незаконні дії (бездіяльності) посадових осіб служби судових приставів можуть бути оскаржені, а винні особи - понести відповідальність, що також має кінцевою метою не саме покарання посадової особи, а відновлення Ваших прав та виконання вимог виконавчого документа і судового акта (реальне стягнення заборгованості).

Незаконно припинене (закінчений) виконавче провадження може бути відновлено, незаконні дії (бездіяльності) посадових осіб служби судових приставів можуть бути оскаржені, а винні особи - понести відповідальність, що також має кінцевою метою не саме покарання посадової особи, а відновлення Ваших прав та виконання вимог виконавчого документа і судового акта (реальне стягнення заборгованості)

Титов Юрій Валентинович. Представлення інтересів стягувача у виконавчому провадженні.

І пам'ятайте - строк пред'явлення виконавчого документа до виконання обмежений Законодавством і може бути відновлений за наявності поважної причини.

Якщо ви пропустили цей термін, він може бути відновлений. Для цього Ви завжди можете звернутися за консультацією до нашого юриста - фахівця із взаємодії зі службою судових приставів - виконавців.


Ціни на послуги юристів і адвокатів залежать від завдань.

Дзвоніть прямо зараз! Допоможімо!

+7 (861) 212-54-74 , +7 (988) 241-05-75