Реклама
Реклама
Реклама

Як працює колекторське агентство - права і методи стягнення боргів - ПапаБанкір.ру

  1. Як працює колекторське агентство?
  2. Які права стягнення боргів мають колекторські служби?
  3. Принципи та методи роботи колекторських компаній?
  4. Як протистояти агресивним колекторам по закону?

У Росії перші колекторські агентства і служби з'явилися на рубежі 2008-2009 років, фактично на тлі великого світового економічної кризи, за ці роки вони міцно зайняли нішу стягнення боргів з боржників за кредитами банків і всіляких кредитних організацій.

У даній статті ми докладно зупинимося на питанні, який правою статус має колекторське агентство, які методи стягнення боргів і роботи з боржниками вони використовують. Також ми поговоримо про способи протистояння колекторам, які рекомендуються для використання боржниками при взаємодії з колекторськими компаніями.

Як працює колекторське агентство?

Багато хто пам'ятає, що ще в 90-ті роки вже працювали контори, з вибивання боргів, але їх діяльність тоді ототожнювалася з рекетом і називати їх колекторами не зовсім справедливо. Дані «фірми» свого часу з'явилися як інструмент з вибивання боргів як з фізичних осіб, так і стягнення корпоративних боргів, шляхом впливу на керівників і власників компаній і організацій.

Сьогодні ситуація змінилася в кращу сторону, банківський сектор став більш цивілізований, тому сучасні колекторські фірми, пов'язані зі стягненням боргів з неплатників, вже не використовують свого роботі таких радикальних і жорстких методів впливу на боржників, як це було в дев'яностих роках минулого століття. Нинішні колекторські бюро працюють в рамках закону, приходячи до боржників в діловому костюмі з портфелем необхідних документів і часто з «безконтактними» методами переконання.

Основа колекторської діяльності - це можливість передачі прав вимоги за кредитним зобов'язанням. Якщо перекласти на просту для розуміння склад, то банк, кредитна організація або громадянин, якому ви повинні грошову суму, має право продати третій особі своє право витребувати з вас борг, який ви не сплачуєте за тих чи інших причин. В даному випадку кредитором може бути по факту практично кожен суб'єкт цивільного права, але на практиці саме банки найчастіше тісно співпрацюють з колекторськими центрами.

Давайте розберемося, як саме і на чому заробляють колектори? Основа їх прибутку - різниця між загальною сумою кредитного зобов'язання і вартості його продажу. Банківські структури, щоб хоча б частково задовольнити свої фінансові інтереси, продають колекторам право витребувати кредит, але за меншу суму, ніж їм за фактом заборгував споживач. Це лише одна складова доходів колекторів, і далеко не головна.

Основне джерело доходів - це виплати за простроченими зобов'язаннями. Тут ситуація може розвиватися за «негативному» сценарієм для боржника - колектори незаконним чином збільшують і видозмінюють процентні ставки кредитного договору. І це незважаючи на те, що відповідно до главам ст. 24, 43, 51 Цивільного Кодексу, колекторська служба має право пред'являти боржнику свої вимоги лише в межах чинного кредитного договору та взятих при його підписанні зобов'язань. В односторонньому порядку (тільки колекторами) змінити дані угоди неможливо.

Які права стягнення боргів мають колекторські служби?

Загостримо вашу увагу, що далеко не всі колекторські агентства ведуть протизаконну діяльність, недобросовісно підвищуючи процентну ставку за діючим кредитним договором. Сьогодні є ряд організацій, які займаються даною діяльністю на високому професійному рівні, тому їх вимоги логічні і обґрунтовані з точки зору закону. Але нормативних актів, які б прямо регулювали правовий статус колекторських служб, держава так і не розробило, і цей факт призводить до подразнення, як самих колекторів, так і боржників, з якими вони працюють.

Щоб відкрити агентство по збору боргів, отримувати спеціальну ліцензію не потрібно, як, наприклад, при відкритті страхової компанії або кредитної установи. Це по факту комерційна організація. Подібні юридичні особи мають право виступати в якості фінансового агента за договором передачі права вимоги - цей момент закріплений в загальних нормах цивільного права.

Подібні юридичні особи мають право виступати в якості фінансового агента за договором передачі права вимоги - цей момент закріплений в загальних нормах цивільного права

Але з причини, що легітимність дій колекторських агентств не підтверджена законодавчо, виникають проблеми, які породжують величезну кількість спірних судових рішень. Цей факт вперше зазначив Президія Вищого арбітражного суду (ВАС). Ще в 2007 році надійшла перша роз'яснення, що міститься в листі №120, де сказано, що передача боргових зобов'язань юридичної особи, що не має ліцензії, що не порушує чинного законодавства. У 2011 році в листі №146 дана позиція була підтверджена.

Росспоживнагляд виступив на противагу рішенням ВАС , І в 2011 році представники цієї організації дали коментарі на лист №146 . Служби посилається на те, що кредитна організація не має підстав для передачі прав поступки без позитивної відповіді боржника в тому випадку, якщо новим «власником кредиту» стає небанківська організація.

Це випливає з того, що для позичальника за законом має вагоме значення статус і особистість кредитора, і він повинен бути підтверджений відповідною ліцензією. Саме так позичальник отримує впевненість в тому, що його фінансове майбутнє перебуває в професійних руках банківської структури, а не працівників незрозумілою «шарашкіної контори» без ліцензії.

Аналогічне сумнів висловив і Верховний Суд , Який закріпив його в постанові пленуму №17 в 2012 році. У ньому він зазначив, що стосовно кредитних договорів і фізичних осіб передача права вимоги погашення зобов'язань за кредитними договорами забороняється.

Дані листи і роз'яснення і по сьогоднішній день вершать правосуддя. І зовсім протилежні судові рішення з'являються через те, що єдиний документ, наділений вищою юридичною силою, відсутня.

Принципи та методи роботи колекторських компаній?

Колектори можуть взаємодіяти з боржником, використовуючи 3 види взаємодії:

  1. М'які методи стягнення боргів.
  2. Жорсткі методи стягнення боргів.
  3. Судове (правове) стягнення боргів.

У першому варіанті колекторське бюро зв'язується з боржником за допомогою дистанційних каналів зв'язку. Людина отримує безліч дзвінків і sms-повідомлень в яких містяться прохання чи вимоги повернути борг безконфліктно. Якщо ситуація не вирішилася полюбовно, колектори переходять до більш жорстких заходів впливу на боржника. В цьому випадку мають місце вже особисті зустрічі, і неплатник в будь-який час може чекати у себе вдома, на роботі чи навчанні непроханих гостей з колекторського агентства. Мета зустрічі - роз'яснення ситуації, що склалася і нагадування про те, що борги повинні бути виплачені найближчим часом.

Пам'ятайте! Колектори завжди роблять акцент на психологічний вплив під час особистих зустрічей, і часто трапляється, що громадянин відчуває відчуття «загнанности в кут», тому намагається погасити борги будь-якими способами.

Якщо і другий метод не набув успіху і боржник не платить за службовим , То колектори переходять до самої останньої стадії вирішення конфлікту - це звернення до суду. Тепер на неплатника обрушаться нові витрати, пов'язані з наймом правозахисника, причому час на розгляд піде теж чимало.

Як протистояти агресивним колекторам по закону?

Якщо ви опинилися в групі боржників, яких почали переводити дзвінками і зустрічами представники колекторських агентств, то у вас є один вихід з цієї ситуації - подати в суд самостійно. Рано чи пізно колектори будуть використовувати цей захід впливу, тому тягнути час немає ніякого резону. У суді вам потрібно вимагати, щоб суддя обмежила наступні дії з боку колекторів:

  • Особисті зустрічі з боржниками;
  • Постійні дзвінки боржнику;
  • Систематичні повідомлення і повідомлення з вимогою повернути борг.

Дані методи можуть бути розцінені як засіб психологічного впливу на вас і членів вашої сім'ї. Коли ви будете викладати судді свої вимоги, то зробіть акцент на роз'яснення Росспоживнагляду і Верховного Суду РФ, про які ми говорили вище. Зокрема, де прописано про те, що передача права вимоги небанківської організації без згоди боржника неможлива.

Якщо колекторська служба є професійною, то дії її співробітників будуть завжди знаходитися в рамках закону, тому норми права про чинення тиску на боржника не будуть порушені. Але сьогодні є ряд колекторських агентств, які використовують протизаконні заходи, використовуючи психологічні прийоми тиску на неплатника.

У тому випадку, якщо ви першим подали в суд і хочете, щоб вимоги колекторської служби були визнані незаконними, то їх дії до того, як суд винесе рішення, потрапляють під статтю 163 КК РФ - вимагання. Тому нескінченні дзвінки, переслідування на роботі, особисті зустрічі за місцем проживання розцінюються як заходи психологічного впливу.

Запам'ятайте! Судове рішення буде залежати від методів взаємодії з боржником, які обрали колектори, а також законності їх претензій. У разі якщо за вами все-таки є борг, і колектори поводилися з вами шанобливо і правомірно, то суд може винести рішення в їх сторону. Ваше завдання в суді - настояти на тому факті, що передача ваших боргових зобов'язань небанківських організацій неможлива. Хоча, враховуйте, що кінцеве рішення буде залежати від того, як суддя трактує існуючі норми закону.

Як працює колекторське агентство?
Які права стягнення боргів мають колекторські служби?
Принципи та методи роботи колекторських компаній?
Як протистояти агресивним колекторам по закону?
Як працює колекторське агентство?
Давайте розберемося, як саме і на чому заробляють колектори?
Які права стягнення боргів мають колекторські служби?
Принципи та методи роботи колекторських компаній?
Як протистояти агресивним колекторам по закону?