Реклама
Реклама
Реклама

Внески ВП у ПФР в 2016 році. Перерахування страхових внесків до ПФР в 2016 році

  1. Страхові внески до Пенсійного фонду РФ для ІП
  2. Розрахунок і терміни сплати страхових внесків до ПФР за працівників
  3. Фіксовані внески в ПФР для ІП в 2016 році

Роботодавці сплачують страхові внески на обов'язкове пенсійне страхування до Пенсійного фонду Російської Федерації за працівників. Сплачують внески до Пенсійного фонду та ВП - за підлеглих і за себе. Як розрахувати і сплатити внески в ПФР, уточніть в цьому матеріалі.

зміст:

1. Страхові внески до Пенсійного фонду РФ для ІП
2. Розрахунок і терміни сплати страхових внесків до ПФР за працівників
3. Фіксовані внески в ФРР для ІП в 2016 році

Страхові внески до Пенсійного фонду РФ для ІП

Страхові внески до Пенсійного фонду РФ для ІП

Внески до фондів - така ж постійне навантаження на ваш бюджет, як і податки. Страхові внески на обов'язкове пенсійне страхування до Пенсійного фонду Російської Федерації платять всі. Роботодавці сплачують обов'язкові пенсійні внески в ПФР за своїх працівників. При цьому страхові та пенсійні внески потрібно перераховувати не тільки за штатних співробітників, які працюють за трудовими договорами, а й за внештатников, залучених за договорами цивільно-правового характеру.

Не забудьте нарахувати пенсійні внески на користь тимчасово перебувають іноземців - з 2015 року термін дії трудового договору з ними не має значення. Неминуча також сплата пенсійних внесків ІП, у яких немає найманих працівників, - індивідуальні підприємці роблять обов'язкові страхові внески до Пенсійного фонду РФ, щоб сформувати власну пенсію.

Пенсійний фонд Російської Федерації приймає внески за своїми реквізитами та на обов'язкове медстрахування, але про них мова окремо.

Внески в ПФР перераховуються єдиним платежем. Раніше треба було розносити суми пенсійних внесків на різні частини пенсії, тепер це робить сам Пенсійний фонд. Крім того, раніше суми внесків округлювалися, а з 2015 року їх потрібно розраховувати і перераховувати з точністю до копійки.

Розрахунок і перерахування пенсійних внесків навіть при наявності філій зазвичай лягає на головний підрозділ компанії. Однак якщо у відокремленого підрозділу свій баланс і розрахунковий рахунок, воно сплачує внески в ПФР з усіх виплат своїм працівникам самостійно.

Не встигли з оплатою пенсійних внесків - готуйтеся до пені і штрафів. За кожен місяць прострочення ПФР візьме по 5% нарахованих, але не сплачених пенсійних внесків за останні три місяці - від 1000 руб. до 30% всіх цих внесків. Фонд може і стягнути недоїмку за внесками з вашого рахунку. При цьому щодо пенсійних внесків про відстрочку або розстрочку і мови бути не може.

Якщо фонд якимось чином з'ясує, що ви занижували свої доходи або розміри виплат працівникам, щоб нараховувати менше внесків, це теж не залишиться безкарним. Доведете, що стали жертвами простої помилки бухгалтера, - звільнитеся штрафом в 20% недоплачених пенсійних внесків. Якщо ж у ваших діях доглянуть злий умисел, стягнення буде вдвічі більше - 40% недоотриманих ПФР пенсійних внесків.

Розрахунок і терміни сплати страхових внесків до ПФР за працівників

Розрахунок і терміни сплати страхових внесків до ПФР за працівників

Сума пенсійних внесків залежить від доходу майбутнього пенсіонера. У загальному випадку, якщо виплати працівнику не перевищують 711 тис. Руб. в рік, внески в ПФР нараховуються за тарифом 22%. Для більш високих доходів розмір пенсійних внесків буде ще більше - плюс 10%.

Впливає на розрахунок пенсійних внесків і вид діяльності компанії, і податковий режим. Наприклад, аптеки на ЕНВД сплачують пенсійні внески за ліцензованих фармацевтів за тарифом 20%. Такий же тариф застосовується для розрахунку внесків до ПФР на ССО, незалежно від сфери діяльності. Пенсійні внески ІП на ПСН або спрощенці розраховуються також за тарифом 20%, однак це стосується не самого підприємця, а його найманих працівників.

Якщо у вас вже не діють результати попередньої атестації робочих місць, вам обов'язково потрібно провести Спецоцінка умов праці на всіх робочих місцях, включаючи офісні. Результати Спецоцінка теж внесуть свій вклад в тарифи пенсійних внесків.

Для тих, хто працює в оптимальних або допустимих умовах (оцінка 1 або 2), внески в ПФР розраховуються за базовим тарифом. До пенсійних відрахувань працівників з шкідливими умовами праці доведеться додати від 2% до 7%, в залежності від оцінки. Небезпечні умови праці (оцінка 4) потягнуть на 8% додаткового тарифу пенсійних внесків. Якщо ж ви зовсім не проведете спеціальну оцінку умов праці, готуйтеся платити пенсійні внески за екстра-тарифом - 6-9% надбавки.

Є ціла група виплат, які звільняються від пенсійних внесків. Найпоширеніші суми, на які внески в ПФР не нараховуються:

  • витрати на відрядження, в тому числі добові;
  • разові матеріальні допомоги (але, увага, тільки до 4 тис. руб. за звітний період);
  • допомоги при звільненні (в певному розмірі і за винятком компенсацій за невикористану відпустку).

Пенсійний фонд, суди і компанії постійно сперечаються, в якому випадку потрібно нараховувати внески, а коли без них можна обійтися. Краще, якщо ваш бухгалтер буде встигати стежити за всіма сюжетними ходами цієї п'єси. Але найпростіше правило для перевірки правильності нарахування пенсійних внесків - визначити, чи належать «сумнівні» гроші до оплати праці. Плата за роботу завжди обкладається внесками в ПФР.

Нарахувати пенсійні внески потрібно одночасно з нарахуванням грошової суми, з якої вони сплачуються. Сплата внесків до Пенсійного фонду здійснюється щомісячно - за кожний минулий місяць до 15 числа наступного. Якщо день виплат припадає на вихідний або свято, термін сплати пенсійних внесків переноситься на перший же робочий день. Звітність в ПФР здається щоквартально.

Фіксовані внески в ПФР для ІП в 2016 році

Внески до Пенсійного фонду ІП особисто за себе розраховує в залежності від річного доходу. При цьому, навіть якщо доходів у вас не було, відзвітувати за внесками раз на рік доведеться все одно. Дохід індивідуального підприємця для розрахунку пенсійних внесків визначається так:

  • на загальній системі оподаткування - дохід, оподатковуваний ПДФО, без урахування витрат;
  • на спрощеній системі - дохід, що оподатковується за ССО;
  • на вмененке - дохід, оподатковуваний ЕНВД;
  • на ПСН - дохід, за яким розраховується вартість патенту;
  • на ЕСХН - дохід, оподатковуваний єдиним сільгоспподатком, без урахування витрат;
  • при застосуванні декількох податкових режимів - сума доходів по кожному з них.

При річному доході до 300 тис. Руб. ІП молодше 1967 року народження, які перевели накопичувальну частину пенсії до недержавного пенсійного фонду, розраховують свої пенсійні внески за тарифом 20% на страхову частину пенсії і 6% на накопичувальну. Решта індивідуальні підприємці сплачують внески до ПФР на страхову пенсію за тарифом 26%.

Якщо ваш дохід перевищив триста тисяч на рік, це привід не тільки порадіти, але і донарахувати собі пенсію. Крім вищеописаних фіксованих внесків, потрібно доплатити в ПФР 1% з кожної отриманої копійки понад 300 тис. Руб. на рік.

Індивідуальні підприємці можуть платити свої пенсійні внески частинами або раз на рік - головне встигнути до 31 грудня. Внески до Пенсійного фонду за надприбутки потрібно віддати до 1 квітня наступного року після отримання доходу. У будь-якому випадку, як і за найманих працівників, пенсійні внески ІП перераховуються одним платіжним документом, без поділу по різних частинах пенсії.

Дивіться також:

Звітність в ПФР за формою РСВ-1
Внески на обов'язкове медичне страхування
Податок на майно організацій та ВП