Реклама
Реклама
Реклама

Розрахунок заробітної плати та податків

  1. Як зробити розрахунок ПДФО із заробітної плати?
  2. Як розрахувати податки з заробітної плати - приклад:
  3. Як розрахувати страхові внески з доходу - приклад:

У бухгалтера при розрахунку заробітної плати, обчислення податків з зарплати, нарахування страхових внесків і відрахування в бюджет податків з заробітної плати, часто виникає досить багато питань. Яким же чином правильно провести розрахунок податків в заробітної плати, безпомилково і вчасно здійснити відрахування податків з зарплати, розглянемо в цій статті.

Згідно із законодавством РФ, доходи фізичних осіб оподатковуються і страховими внесками.
Важливим є правильний розрахунок заробітної плати і податків, розрахунок ПДФО з зарплати і розрахунок страхових внесків, що гарантують працівникові соціальні виплати, в тому числі оплата лікарняних листів, посібників і пенсії.

Як зробити розрахунок ПДФО із заробітної плати?

Згідно з положеннями НК РФ, а саме статей 208 і 210: доходи працівників, одержувані від джерел у РФ, підлягають обкладенню ПДФО. Причому розраховується прибутковий податок із зарплати незалежно від її розміру (див., Наприклад, Лист УФНС Росії по м Москві від 24.09.2009 N 20-14 / 3/099660 @).
Для того щоб розрахувати, утримати та перерахувати до бюджету прибутковий податок з заробітної плати, бухгалтер повинен виконати ряд дій, а саме:
1. Визначити суму оподатковуваного доходу та податкову базу;
2. Визначити ставку податку, яка застосовується до даного працівника і до цього доходу;
3. Розрахувати суму ПДФО;
4. Утримати суму податку з зарплати;
5. Розрахувати страхові внески, в тому числі внески в пенсійний фонд РФ;
6. Перерахувати податок і страхові внески в бюджет.
Але перш ніж почати обчислювати ПДФО із заробітної плати працівника, необхідно визначитися з його податковим статусом. Це пов'язано з тим, що для осіб, які не є податковими резидентами РФ, порядок обчислення податку буде іншим (п. 3 ст. 210, п. 3 ст. 224, п. 3 ст. 226 НК РФ).
Дохід працівника для розрахунку ПДФО із заробітної плати необхідно підсумувати наростаючим підсумком з початку року (п. 3 ст. 226 НК РФ). До суми доходу, включається оплата праці, нарахована за який розраховується період (пп. 6 п. 1 ст. 208, п. П. 2, 3 ст. 226 НК РФ).
Важливо враховувати, що виплати у вигляді матеріальної допомоги, а також премії та заохочення включаються в дохід того місяця, в якому вони фактично виплачені (п. 1 ст. 223 НК РФ) (див. Лист Мінфіну Росії від 12.11.2007 N 03-04 -06-01 / 383).
При розрахунку суми оподатковуваного доходу, необхідно виключити всі види встановлених чинним законодавством компенсаційні виплати (у межах сум, встановлених законодавством), пов'язаних з виконанням працівником трудових обов'язків, які не підлягають обкладенню ПДФО (п. 3 ст. 217 НК РФ). Наприклад: компенсація за використання особистого автотранспорту в службових цілях, компенсація за роботу з особливими умовами праці, компенсація за роз'їзний характер роботи та інші. Так само щоб розрахувати податок з зарплати, при визначенні оподатковуваного доходу, виключаються суми відрахувань, що надаються працівникові (стандартні, соціальні, майнові, професійні).
Ставка ПДФО встановлено Податковим кодексом РФ і діє на всій території Росії. Статтею 224 НК РФ податкові ставки ПДФО встановлено в розмірі 9%, 13%, 30% і 35% в залежності від виду доходу і податкового статусу працівника.

Як розрахувати податки з заробітної плати - приклад:

У компанії ТОВ «Ромашка» працює Семенов Іван Петрович, 1983 року народження, який є податковим резидентом, оклад його становить 10 000 руб. в місяць, має одну дитину 5 років, у відпустці і на лікарняному в 2014 році не був. Також Семенов І.П. володіє 1% часток статутного капіталу в ТОВ «Ромашка» і в січні за 2013 рік отримав дивіденди в розмірі 15 000 руб.
У компанії ТОВ «Ромашка» працює Семенов Іван Петрович, 1983 року народження, який є податковим резидентом, оклад його становить 10 000 руб
З наведеної таблиці видно, що Семенов І.П. за січень 2014 року отримало дохід у розмірі 22 532 руб., і компанія ТОВ «Ромашка» з дотриманням вимог законодавства РФ розрахувала і втримала податок з заробітної плати працівника 2 468 руб.

Як розрахувати страхові внески з доходу - приклад:

Тепер зробимо розрахунок страхових внесків з доходу Семенова І.П.
Згідно ст. 8 ФЗ №212-ФЗ від 24.07.2009 р .: база для нарахування страхових внесків для платників страхових внесків, визначається як сума виплат та інших винагород, передбачених частиною 1 статті 7 ФЗ №212-ФЗ, нарахованих платниками страхових внесків за розрахунковий період в користь фізичних осіб, за винятком сум, зазначених у статті 9 ФЗ №212-ФЗ.
Відрахування із заробітної плати у вигляді страхових внесків передбачені законодавством РФ. Також для визначення розміру, страхових внесків необхідно визначити вид доходу співробітника, його статус, знати дату його народження.
Розрахуємо страхові внески в пенсійний фонд, фонд соціально страхування, фонд обов'язкового медичного страхування, страхові внески на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством.
Тепер зробимо розрахунок страхових внесків з доходу Семенова І
Сума ПДФО обчисленого й утриманого ТОВ «Ромашка» перерахувала в бюджет РФ.
Сплата поточних податків з заробітної плати в бюджет (ПДФО) необхідно провести безпосередньо при виплаті доходів співробітнику, тобто в той же день.
Відрахування страхових внесків з зарплати здійснюється платниками страхових внесків, окремо в кожен державний позабюджетний фонд.
Протягом розрахункового періоду компанія сплачує страхові внески у вигляді щомісячних обов'язкових платежів. Щомісячний обов'язковий платіж підлягає сплаті в строк не пізніше 15-го числа календарного місяця, наступного за календарним місяцем, за який нараховується щомісячний обов'язковий платіж.
Компанія Інтеркомп спеціалізується на розрахунку заробітної плати і податків з неї. Висококваліфіковані фахівці дадуть консультацію і нададуть допомогу в обчисленні та сплаті прибуткового податку з заробітної плати, розрахунку страхових внесків, а також своєчасно нагадають про необхідність сплати податків і здачі звітності по заробітній платі, податкам і страхових внесках

Як зробити розрахунок ПДФО із заробітної плати?
Як зробити розрахунок ПДФО із заробітної плати?