Реклама
Реклама
Реклама

Кредит на квартиру без початкового внеску | Інформаційно-довідковий портал Білорусі - interfax.by

Купити або побудувати квартиру тільки за рахунок коштів сімейного бюджету сьогодні практично неможливо Купити або побудувати квартиру тільки за рахунок коштів сімейного бюджету сьогодні практично неможливо. Про те, на що варто звертати увагу при виборі кредиту на нерухомість і варіанти вирішення квартирного питання, які пропонує клієнтам ЗАТ «АКБ« Белросбанк », порталу www.interfax.by розповів начальник відділу розробки продуктів банку Олександр Юлдашев.

- Нещодавно в Белросбанк з'явився новий кредит на нерухомість - «Настрій». Які його основні відмінності від інших подібних продуктів?

- Особливість нашого «Настрій» в тому, що ми пропонуємо не просто нову програму кредитування. При розробці умов кредитування були проведені дослідження і враховані актуальні потреби ринку, щоб запропонувати нашим клієнтам продукт, який допоможе виконати їхню мрію і придбати квартиру. Кредитування здійснюється на строк до 25 років і з доступною відсотковою ставкою. Причому, наш клієнт сам вибирає процентну ставку по кредиту. Тут залежність проста - чим менше ризики банку, тим нижче процентна ставка по кредиту. Ми вважаємо ризики нижче, якщо клієнт разом з банком бере участь в покупці нової квартири, якщо він збирається погасити кредит якомога швидше, якщо має постійне місце роботи і надає нам документи, що підтверджують дохід.

Сказане вище зовсім не означає відсутності кредитування коли клієнт не бере власними коштами або не може надати довідку про доходи. Кредитуватися можна і за дуже привабливими умовами.

Ми надаємо кредити як під заставу купується або споруджуваної квартири, так і під заставу вже наявної у власності у клієнта квартири. Тут є одна тонкість - якщо в заставу банку надається вже наявна у власності у клієнта квартира, то йому взагалі немає необхідності шукати будь-яких поручителів. Якщо ж в заставу банку надається квартира, що купується - то поручителі потрібні. Але як тільки нова квартира буде оформлена в заставу, то у банку виникне можливість розірвати договори поруки. Ви бачите, навіть в разі необхідності поруки його термін зовсім не повинен обчислюватися 25 роками.

Найчастіше питання про покупку нової квартири встає тоді, коли в родині виростають діти і їм потрібно обзаводитися власним житлом. Скориставшись нашим кредитом, людина може придбати квартиру своїй дитині, а в якості застави ми візьмемо ту квартиру, в якій залишаються жити батьки (або інші його близькі родичі, наприклад брати або сестри), які вирішили таким чином квартирне питання своєї сім'ї. Тут є одна неодмінна умова: вартість нової квартири не повинна перевищувати 70% вартості квартири, що надається в заставу. Наприклад, може бути така ситуація: сім'я живе в 3-кімнатній квартирі, син виріс - і батьки купують йому однокімнатну квартиру під заставу своєї.

Ні, напевно, такого клієнта, який не зміг би знайти в нашому банку свій варіант вирішення квартирного питання.

- Зараз багато говорять про те, що їх доходу не вистачає на необхідну для покупки житла суму кредиту. Чи може Белросбанк запропонувати якесь рішення цієї проблеми?

- Так, в нашому банку є можливість при розрахунку суми кредиту враховувати не тільки свій дохід, а й доходи дружини / чоловіка, їх батьків, повнолітніх дітей. Якщо доходу заявника не вистачає, то фахівці банку допоможуть визначити перелік осіб, які можуть бути враховані в сукупному доході при розрахунку суми кредиту. Адже дуже часто поліпшення житлових умов пов'язано зі зростаючими потребами сім'ї, саме на сім'ю в першу чергу і націлена наша кредитна програма.

До речі, співробітники нашого банку допоможуть визначитися і з терміном кредитування (від 10 до 25 років), формами забезпечення по кредиту, з величиною початкового внеску, що сплачується клієнтом самостійно. У нас в банку можна навіть отримати кредит на початковий внесок або вибрати такий варіант кредитування, коли початкового внеску немає зовсім. А це означає, що накопичені клієнтом кошти можна не вкладати в покупку, а направити на ремонт і благоустрій нової квартири

Взагалі ж, наш банк може запропонувати різні варіанти кредитування під можливості і потреби конкретної людини.

- На що людям варто звертати увагу, вибираючи кредит на покупку нерухомості?

- Найсуттєвіше, на що можна і потрібно звертати увагу, - це повна процентна ставка по кредиту. За чинним законодавством вона повинна включати в себе всі витрати, пов'язані з отриманням і обслуговуванням кредиту. Тут не тільки відсотки, а й всі банківські комісії та інші витрати. Відповідно, при порівнянні кредитів в різних банках повна процентна ставка є тим інструментом, який дасть найбільш об'єктивну картину.

Ще одним істотним чинником є ​​можливість отримати кредит на умовах ануїтету - це коли погашення кредиту здійснюється протягом усього терміну кредитування рівними щомісячними платежами. Часто виходить, що людина, яка бере кредит, виявляється в ситуації, коли першу половину терміну користування кредитом він змушений платити великі суми, так як на початку терміну сума його заборгованості максимальна, а до кінця терміну кредиту вона зменшується. Як наслідок, протягом першої половини терміну кредитування суми великі і часто непідйомні для сімейного бюджету.

У нашого банку розроблена спеціальна програма, в рамках якої погашення здійснюється протягом усього терміну кредитування рівними щомісячними платежами - тобто сума платежу протягом кожного місяця приблизно однакова. Таким чином, виходить, що кредитне навантаження на клієнта знижена за рахунок цього рівності платежів, які розподіляються протягом всього терміну кредиту.

І ще один важливий момент: відсотки нараховуються на фактичну заборгованість, а це значить, що якщо доходи людини ростуть і через якийсь час він приймає рішення направляти більше грошей на погашення кредиту, то тим самим зменшує загальну кількість сплачуваних відсотків. Тут залежність пряма: чим швидше гаситься кредит, тим менше людина платить відсотків.

- Чи планує Белросбанк вводити нові кредити на нерухомість або поки зосередиться на розвитку існуючого продукту?

- Ми запустили «Настрій» в травні 2010 року і вже отримали багато позитивних відгуків від клієнтів. Разом з тим є і побажання. Ми думаємо протягом літа ці побажання акумулювати, і, можливо, продукт буде модифікований, щоб стати якомога більш доступним для найширших верств нашого суспільства.

Додаткову інформацію ви можете отримати на сайті Белросбанк і в службі клієнтської підтримки:

тел .: (+375 17) 229-73-29,

198 (м.Мінськ)

8.00 - 20.00 щодня.

Які його основні відмінності від інших подібних продуктів?
Чи може Белросбанк запропонувати якесь рішення цієї проблеми?
На що людям варто звертати увагу, вибираючи кредит на покупку нерухомості?
Чи планує Белросбанк вводити нові кредити на нерухомість або поки зосередиться на розвитку існуючого продукту?