Реклама
Реклама
Реклама

Консультації - Селянина Е.Н. - Артикс



Які внески із заробітної плати працівника - громадянина Білорусі необхідно сплачувати в 2010 р, який знаходиться на території РФ на підставі «Свідоцтва про тимчасову реєстрацію на тимчасової перебування на території РФ»?

Відповідає Селянина Е. Н.
( Про автора ... )

У 2009 році з сум виплат та винагород (що не перевищують 280 000 руб.) На користь іноземного громадянина, який працює в російській організації і має статус тимчасово перебуває на території Російської Федерації, платник податків сплачував ЄСП у федеральний бюджет (20%), ФСС РФ (2 , 9%) і фонди обов'язкового медичного страхування (3,1%) у загальновстановленому порядку без застосування податкового відрахування, передбаченого п. 2 ст. 243 НК РФ.
У зв'язку зі скасуванням ЕСН з 2010 р сплачуються три види страхових внесків:
1) страхові внески на обов'язкове пенсійне страхування;
2) страхові внески на обов'язкове соціальне страхування з тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством;
3) страхові внески на обов'язкове медичне страхування.
У 2010 р для платників внесків діють знижені страхові тарифи.
Страхові внески, розраховані за тарифами 2010 года:
- в ПФР - 20%
- до ФСС РФ - 2,9%
- в ФФОМС - 1,1%
- в ТФОМС - 2,0%.
Найбільший інтерес представляє питання про необхідність сплати страхових внесків на обов'язкове пенсійне страхування. Іншими словами, чи нараховувати 20% в ПФР. Нижче наводжу роз'яснення офіційного посадової особи з даного питання і витяги з двох листів УФНС по м.Москві.
ПОРЯДОК ПЕНСІЙНОГО СТРАХУВАННЯ ОСІБ, ЩО НЕ МАЮТЬ ГРОМАДЯНСТВА РФ
У зв'язку з великою кількістю питань про реєстрацію різних категорій осіб, які не є громадянами РФ, в системі обов'язкового пенсійного страхування, просимо дати коментарі на цю тему начальника Головного управління ПФР № 5 по м Москві і Московській області, Кандидата юридичних наук ТАРАСОВУ ЛЮДМИЛУ Степанівна.
Однак, найбільш часто задають питання про необхідність реєстрації в системі обов'язкового пенсійного страхування тимчасово перебувають громадян, яких роботодавець залучає для виконання робіт.
Категорією тимчасово перебувають в РФ вважаються іноземні громадяни, які прибули в РФ на підставі візи або в порядку, що не вимагає отримання візи, і не має дозволу на проживання чи дозволу на тимчасове проживання. Термін тимчасового перебування іноземного громадянина в РФ визначається терміном виданої йому візи. Термін тимчасового перебування в РФ іноземного громадянина, який прибув в РФ у порядку, що не вимагає отримання візи, і який уклав трудовий договір або цивільно-правовий договір на виконання робіт (надання послуг) продовжується на термін дії укладеного договору, але не більше ніж на один рік, який відлічується з дня в'їзду іноземного громадянина в РФ. Рішення про продовження терміну тимчасового перебування іноземного громадянина в РФ приймається територіальним органом федерального органу виконавчої влади, що відає питаннями внутрішніх справ, про що робиться відмітка в міграційній карті.
Іноземні громадяни, які тимчасово перебувають в РФ, в т.ч. здійснюють дозволену їм трудову діяльність в РФ, за чинним російським законодавством, не можуть бути зареєстровані в системі обов'язкового пенсійного страхування. Документи для анкетування на дану категорію іноземних громадян - не подаються, страхові свідоцтва обов'язкового пенсійного страхування - не оформляються. Сплата страхових внесків на обов'язкове пенсійне страхування - не проводиться.
Аналогічний порядок поширюється на громадян Республіки Білорусь, які мають статус тимчасово перебувають. Вони також не підлягають страхуванню, за них не сплачуються пенсійні страхові внески, отже, обов'язкове пенсійне страхування на таких громадян не поширюється.
Необхідно відзначити, що в зв'язку з вступом в дію з 1 січня 2010 року нового Федерального закону «Про страхові внески до Пенсійного фонду РФ, Фонд соціального страхування РФ, Федеральний фонд обов'язкового медичного страхування і територіальні фонди обов'язкового медичного страхування» від 24 липня 2009 року № 212-ФЗ згідно ст. 9, ч.1, п.15 суми виплат та інших винагород за трудовими договорами та цивільно-правовими договорами, в тому числі за договорами авторського замовлення на користь іноземних громадян і осіб без громадянства, які тимчасово перебувають на території Російської Федерації не підлягають обкладенню страховими внесками для платників страхових внесків, які виробляють виплати й інші винагороди фізичним особам.
УПРАВЛІННЯ Федеральної ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ ПО М. МОСКВІ
ЛИСТ 16 лютого 2009 р N 16-15 / 11960
«... ..Следовательно, якщо громадянин Республіки Білорусь має статус тимчасово перебуває на території Російської Федерації, він не є застрахованим в ПФР особою. Відповідно, на виплати, вироблені в його користь, страхові внески на обов'язкове пенсійне страхування не нараховуються ».
УПРАВЛІННЯ Федеральної ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ ПО М. МОСКВІ
ЛИСТ від 20 лютого 2008 р N 21-11 / 016426 @
«... .Право на обов'язкове пенсійне страхування в РФ реалізується в разі сплати страхових внесків до ПФР відповідно до Закону N 167-ФЗ.
Таким чином, обов'язкове пенсійне страхування поширюється на іноземних громадян та осіб без громадянства, якщо вони проживають на території РФ тимчасово або постійно і при цьому здійснюють трудову діяльність на території РФ. У цьому випадку організації-страхувальники повинні сплачувати страхові внески за іноземців і осіб без громадянства.
Отже, якщо громадянин Республіки Білорусь має статус тимчасово перебуває на території РФ, він не є застрахованим в ПФР особою. Відповідно на виплати, вироблені в його користь, страхові внески на обов'язкове пенсійне страхування не нараховуються ».
Таким чином, офіційна позиція полягає в тому, що, якщо громадянин Республіки Білорусь має статус тимчасово перебуває на території РФ, він не є застрахованим в ПФР особою. Отже, на виплати на його користь пенсійні внески не нараховуються.
У той же час є роз'яснення в довіднику "Страхові внески - по рядках та детально" на диску ІТС в розділах "Податки" і "Звітність" (з урахуванням №212-ФЗ): «Порядок обчислення і сплати страхових внесків встановлений:
1. Федеральним законом від 15.12.2001 №167-ФЗ "Про обов'язкове пенсійне страхування в Російській Федерації" (далі - Федеральний закон №167-ФЗ).
2. Федеральним законом від 24.07.2009 №212-ФЗ "Про страхові внески до Пенсійного фонду Російської Федерації, Фонд соціального страхування Російської Федерації, Федеральний фонд обов'язкового медичного страхування і територіальні фонди обов'язкового медичного страхування". іноземні працівники
3. Іноземний громадянин, який працює в Російській Федерації, є застрахованою особою з обов'язкового пенсійного страхування тільки якщо він має статус постійно або тимчасово проживає в РФ - п.1 ст.7 Федерального закону від 15.12.2001 №167-ФЗ.
4. Доходи працівників - громадян Республіки Білорусь обкладаються внесками на обов'язкове пенсійне страхування в звичайному порядку - так само, як і доходи працівників-резидентів РФ. Між Російською федерацією та Республікою Білорусь укладено Договір "Про співробітництво в галузі соціального забезпечення" від 24.01.2006, за яким сплата страхових внесків на обов'язкове пенсійне страхування за білоруських громадян, які працюють в Росії, проводиться відповідно до законодавства Російської Федерації - ст.3 і ст. 4 Договору ». Крім того, в СПС Консультант Плюс є авторська консультація (А.В. Римкевіч Видавництво "Головна книга" від 12.11.08.),
яка містить такий висновок: з виплат на користь тимчасово перебувають і працюють в Росії білоруських громадян потрібно нараховувати пенсійні внески, оскільки їх положення не відповідає статусу тимчасово перебувають в Росії іноземців.
Судової практики немає.
Висловлюючи свою точку зору, вважаю, що до цього питання слід підходити дуже обережно, з огляду на, що нарахування на з / плату зменшуються на 20%. На даний момент часу ще дуже мало офіційних роз'яснень з даного питання.
Питання може бути вирішене однозначно, якщо у фізичної особи є страхове свідоцтво ПФР.

Всі питання та відповіді