Реклама
Реклама
Реклама

Іпотека без первісного внеску: наскільки це зручно?

  1. Іпотека без первісного внеску: наскільки це зручно? Новий іпотечний продукт, недавно з'явившись на...
  2. Іпотека без первісного внеску: наскільки це зручно?

Іпотека без первісного внеску: наскільки це зручно?

Новий іпотечний продукт, недавно з'явившись на ринку, став досить популярним, однак умови, на яких він надається, не дають можливості користуватися ним дійсно великий аудиторії.

Іпотека без первісного внеску вже не є рідкісним пропозицією на ринку. Поява даної послуги на ринку напрошувалося само собою. Наприклад, молодим сім'ям вкрай зручно взяти кредит без початкового внеску, адже складно накопичувати гроші на перший внесок, не маючи власного житла і сильно витрачаючись на оренду.

У сформованих економічних умовах для покупців квартир в новобудовах важливим критерієм вибору стає наявність різних інструментів для придбання житла, розповідає Наталія Немчанинова, директор департаменту продажів девелоперської компанії опіно У сформованих економічних умовах для покупців квартир в новобудовах важливим критерієм вибору стає наявність різних інструментів для придбання житла, розповідає Наталія Немчанинова, директор департаменту продажів девелоперської компанії опіно. Питання, як увійти в угоду, клієнти вирішують, виходячи зі свого бюджету і фінансових можливостей. Забудовники, в свою чергу, привертають інтерес до своїх проектів, пропонуючи гнучкі умови покупки, в тому числі і іпотеку з нульовим першим внеском. Хоча на практиці варто визнати, що цей продукт орієнтований на досить вузьку аудиторію покупців, вважає експерт. Як правило, це клієнти, у яких зараз немає достатньої суми для першого внеску, але є стабільний дохід і можливість регулярно здійснювати платежі по іпотеці.

Спочатку даний кредитний продукт був рідкісним на ринку, і пропонувався під певної маркетингової упаковкою, будучи частиною будь-якої рекламної кампанії Спочатку даний кредитний продукт був рідкісним на ринку, і пропонувався під певної маркетингової упаковкою, будучи частиною будь-якої рекламної кампанії. Тепер ситуація змінилася, розповідає керівник департаменту іпотеки компанії «НДВ-Нерухомість» Христина Шульгіна:

- Окремі гравці ринку готові розглянути позичальників з нульовим початковим внеском, причому дані умови кредитування доступні в звичайному режимі.

Нещодавно наша компанія провела опитування, згідно з яким близько 47% потенційних позичальників з тих, хто вибирають квартири в новобудовах, хотіли б взяти іпотеку з нульовим початковим внеском.

Також в результаті опитування стало відомо, що близько 24% позичальників планують внести до 20% від вартості покупки. Близько 11% потенційних клієнтів готові внести понад 50%. І близько 10% заявили, що мають початковим внеском в 35-50%. Решта 8% - це покупці, у яких в наявності є близько 20-35% від вартості нерухомості.

Які банки дають іпотеку без початкового внеску?

Іпотека без первісного внеску сьогодні вже не рідкісний кредитний продукт, а необхідне пропозицію для багатьох банків Іпотека без первісного внеску сьогодні вже не рідкісний кредитний продукт, а необхідне пропозицію для багатьох банків. Експерти наводять перелік кредитних організацій, з якими працюють їхні компанії. Сабіна Хамітова, начальник відділу іпотеки ГК «Інград»:

- На сьогоднішній день іпотечні пропозиції без початкового внеску пропонують деякі банки. Це «Відродження», Металлінвестбанк і СМП банк, які пропонують такі умови для наших московських (ЖК «Петра Алексєєва, 12А», ЖК «Михайлова, 31», ЖК «Вавилова, 69») і підмосковних проектів (мікрорайони «Нове Медведково» і «Нове Пушкіно»).

Позичальники будуть змушені платити більше

За словами Наталії Немчанинова, в цілому при іпотеці з нульовим першим внеском покупець в результаті несе більш відчутні фінансові витрати, ніж при програмах кредитування з вхідним бюджетом 20-30% і вище. Відсоток по кредиту без початкового внеску, як правило, вище, ніж в стандартних програмах, і не передбачає додаткових субсидій. Більш того, покупець несе додаткові витрати на обов'язкові умови по страховці, найчастіше, за розширеною програмою страхування.

Відсутність початкового внеску підвищує ризики невиконання зобов'язань перед кредитором. Христина Шульгіна нагадує, що є нюанс, що позичальник, який не вніс жодної копійки з власних коштів, може недостатньо серйозно ставитися до виплати іпотеки, також відсутність власних накопичень може вказувати на нетривке матеріальне становище позичальника. Експерт каже, що банки зазвичай підвищують ставку в таких випадках:

- Компенсація ризиків може відбуватися за рахунок підвищення процентної ставки по кредиту: в рамках поточних пропозицій нашим клієнтам надається іпотека під 13-14%, в залежності від програми банку-кредитора.

Сабіна Хамітова говорить про особливі вимоги, які можуть висувати банки при видачі іпотеки без початкового внеску:

- Є ряд вимог, які пред'являються при виборі іпотечної програми без первісного внеску. Наприклад, созаемщиком можуть виступати тільки офіційні подружжя; також розглядаються позичальники, здатні підтвердити свій дохід тільки довідкою за формою 2НДФЛ.

Термін кредиту не змінюється, збільшується щомісячний платіж

Раз немає першого внеску, відповідно, доведеться платити довше або більше (в місяць) Раз немає першого внеску, відповідно, доведеться платити довше або більше (в місяць)? Христина Шульгіна вважає, що основна проблема полягає навіть не в термінах виплат, а в підвищенні щомісячного платежу, пов'язаному з більш високою процентною ставкою і самої сумою кредиту (навантаження на позичальника, який вносить початковий внесок і купує аналогічну квартиру, буде нижче). Експерт наводить розрахунки:

- У рамках однієї з програм оформити кредит можна на термін до 25 років, проте позичальники зазвичай вибирають менший період виплат (до 15 років) і намагаються погасити заборгованість достроково. Звичайно, можна скоротити щомісячний платіж, збільшивши термін виплат, проте це зменшення буде не настільки значним, щоб брати кредит на довгий термін.

Для порівняння, при покупці студії за 2 млн рублів (0% внесок, ставка - 13%), щомісячний платіж складе 25 304 руб., При терміні виплат протягом 15 років, - продовжує Шульгіна. - Якщо ж оформити кредит на 20 років, то в такому випадку щомісячний платіж складе 23 431 рубль.

Наталія Немчанинова наводить цифри для квартири вартістю 3,5 млн рублів:

- Сьогодні придбати 1-кімнатну квартиру в житловому комплексі Підмосков'я класу комфорт можна в середньому за 3,5 млн рублів. За зниженою ставкою 10,35% при першому внеску 10% або 350 тис. Рублів щомісячний платіж складе близько 28 тис. Рублів. А при іпотеці з першим внеском 0% і ставкою 12,95% щомісячний платіж зростає до 39-40 тис. Рублів.

Більшість позичальників не користуються іпотекою без початкового внеску
Більшість позичальників не користуються іпотекою без початкового внеску   Який же відсоток майбутніх власників нерухомості вибирає цей іпотечний продукт Який же відсоток майбутніх власників нерухомості вибирає цей іпотечний продукт? Заступник директора департаменту продажів ГК «Гранель» з питань іпотечного кредитування Наталія Мясоєдова наводить дані, які говорять про те, що кількість потенційних позичальників сильно відрізняється від кількості позичальників реальних:

- Згідно зі статистикою, обсяг угод з іпотекою без початкового внеску у нас становить близько 5% від обсягу всіх іпотечних угод.

Христина Шульгіна називає причини даного розриву:
- Згідно з нашим опитуванням, близько 47% потенційних позичальників хотіли б оформити іпотеку без початкового внеску, хоча в реальності частка таких угод невелика. Почасти це пояснюється наявністю більш високих ставок по кредиту, в той час як на ринку представлені програми, в рамках яких отримати кредитні кошти можна в межах 11% і з внеском від 10-15%. Також частково це пов'язано з тим, що не всі бажаючі відповідають вимогам банку за рівнем доходу.

Перший внесок за іншими іпотечними програмами сильно зменшився

Обставини у клієнтів бувають різні, і є випадки, при яких іпотека з нульовим першим внеском має сенс, розповідає Наталія Немчанинова. Більш того, входячи в угоду сьогодні, коли ринок новобудов пропонує об'єктивно лояльні ціни, покупець фактично фіксує ціну, яка, безумовно, буде зростати з підвищенням стадії будівельної готовності, і отримує більш вигідний відсоток по іпотеці, ніж за споживчим кредитом, який в перспективі може покрити рівень інфляції.

Іпотека без першого внеску буде затребувана у покупців, які запланували поліпшити свої житлові умови, продавши вже наявну нерухомість. Немчанинова наводить як приклад сім'ю, яка проживає в 1-кімнатній квартирі і бажає переїхати в «двушку». Або інший варіант: сім'я планує роз'їхатися з батьками, розмінявши одну квартиру на дві. У таких випадках на момент покупки новобудови достатньої суми для першого внеску у покупця може і не бути, але при цьому у позичальника є чітке розуміння, що в перспективі він продасть стару квартиру і зможе погасити основну частину кредиту.

Відзначимо, що сьогодні в цілому перший внесок за всіма програмами іпотечного кредитування знизився відразу на 5 п.п. і становить 10-15% від вартості квартири, а адже ще в минулому році, коли працювала державна підтримка, перший платіж по кредиту при купівлі квартири становив не менше 20% від вартості, підсумовує експерт.

Іпотека без первісного внеску: наскільки це зручно?

Новий іпотечний продукт, недавно з'явившись на ринку, став досить популярним, однак умови, на яких він надається, не дають можливості користуватися ним дійсно великий аудиторії.

Іпотека без первісного внеску вже не є рідкісним пропозицією на ринку. Поява даної послуги на ринку напрошувалося само собою. Наприклад, молодим сім'ям вкрай зручно взяти кредит без початкового внеску, адже складно накопичувати гроші на перший внесок, не маючи власного житла і сильно витрачаючись на оренду.

У сформованих економічних умовах для покупців квартир в новобудовах важливим критерієм вибору стає наявність різних інструментів для придбання житла, розповідає Наталія Немчанинова, директор департаменту продажів девелоперської компанії опіно У сформованих економічних умовах для покупців квартир в новобудовах важливим критерієм вибору стає наявність різних інструментів для придбання житла, розповідає Наталія Немчанинова, директор департаменту продажів девелоперської компанії опіно. Питання, як увійти в угоду, клієнти вирішують, виходячи зі свого бюджету і фінансових можливостей. Забудовники, в свою чергу, привертають інтерес до своїх проектів, пропонуючи гнучкі умови покупки, в тому числі і іпотеку з нульовим першим внеском. Хоча на практиці варто визнати, що цей продукт орієнтований на досить вузьку аудиторію покупців, вважає експерт. Як правило, це клієнти, у яких зараз немає достатньої суми для першого внеску, але є стабільний дохід і можливість регулярно здійснювати платежі по іпотеці.

Спочатку даний кредитний продукт був рідкісним на ринку, і пропонувався під певної маркетингової упаковкою, будучи частиною будь-якої рекламної кампанії Спочатку даний кредитний продукт був рідкісним на ринку, і пропонувався під певної маркетингової упаковкою, будучи частиною будь-якої рекламної кампанії. Тепер ситуація змінилася, розповідає керівник департаменту іпотеки компанії «НДВ-Нерухомість» Христина Шульгіна:

- Окремі гравці ринку готові розглянути позичальників з нульовим початковим внеском, причому дані умови кредитування доступні в звичайному режимі.

Нещодавно наша компанія провела опитування, згідно з яким близько 47% потенційних позичальників з тих, хто вибирають квартири в новобудовах, хотіли б взяти іпотеку з нульовим початковим внеском.

Також в результаті опитування стало відомо, що близько 24% позичальників планують внести до 20% від вартості покупки. Близько 11% потенційних клієнтів готові внести понад 50%. І близько 10% заявили, що мають початковим внеском в 35-50%. Решта 8% - це покупці, у яких в наявності є близько 20-35% від вартості нерухомості.

Які банки дають іпотеку без початкового внеску?

Іпотека без первісного внеску сьогодні вже не рідкісний кредитний продукт, а необхідне пропозицію для багатьох банків Іпотека без первісного внеску сьогодні вже не рідкісний кредитний продукт, а необхідне пропозицію для багатьох банків. Експерти наводять перелік кредитних організацій, з якими працюють їхні компанії. Сабіна Хамітова, начальник відділу іпотеки ГК «Інград»:

- На сьогоднішній день іпотечні пропозиції без початкового внеску пропонують деякі банки. Це «Відродження», Металлінвестбанк і СМП банк, які пропонують такі умови для наших московських (ЖК «Петра Алексєєва, 12А», ЖК «Михайлова, 31», ЖК «Вавилова, 69») і підмосковних проектів (мікрорайони «Нове Медведково» і «Нове Пушкіно»).

Позичальники будуть змушені платити більше

За словами Наталії Немчанинова, в цілому при іпотеці з нульовим першим внеском покупець в результаті несе більш відчутні фінансові витрати, ніж при програмах кредитування з вхідним бюджетом 20-30% і вище. Відсоток по кредиту без початкового внеску, як правило, вище, ніж в стандартних програмах, і не передбачає додаткових субсидій. Більш того, покупець несе додаткові витрати на обов'язкові умови по страховці, найчастіше, за розширеною програмою страхування.

Відсутність початкового внеску підвищує ризики невиконання зобов'язань перед кредитором. Христина Шульгіна нагадує, що є нюанс, що позичальник, який не вніс жодної копійки з власних коштів, може недостатньо серйозно ставитися до виплати іпотеки, також відсутність власних накопичень може вказувати на нетривке матеріальне становище позичальника. Експерт каже, що банки зазвичай підвищують ставку в таких випадках:

- Компенсація ризиків може відбуватися за рахунок підвищення процентної ставки по кредиту: в рамках поточних пропозицій нашим клієнтам надається іпотека під 13-14%, в залежності від програми банку-кредитора.

Сабіна Хамітова говорить про особливі вимоги, які можуть висувати банки при видачі іпотеки без початкового внеску:

- Є ряд вимог, які пред'являються при виборі іпотечної програми без первісного внеску. Наприклад, созаемщиком можуть виступати тільки офіційні подружжя; також розглядаються позичальники, здатні підтвердити свій дохід тільки довідкою за формою 2НДФЛ.

Термін кредиту не змінюється, збільшується щомісячний платіж

Раз немає першого внеску, відповідно, доведеться платити довше або більше (в місяць) Раз немає першого внеску, відповідно, доведеться платити довше або більше (в місяць)? Христина Шульгіна вважає, що основна проблема полягає навіть не в термінах виплат, а в підвищенні щомісячного платежу, пов'язаному з більш високою процентною ставкою і самої сумою кредиту (навантаження на позичальника, який вносить початковий внесок і купує аналогічну квартиру, буде нижче). Експерт наводить розрахунки:

- У рамках однієї з програм оформити кредит можна на термін до 25 років, проте позичальники зазвичай вибирають менший період виплат (до 15 років) і намагаються погасити заборгованість достроково. Звичайно, можна скоротити щомісячний платіж, збільшивши термін виплат, проте це зменшення буде не настільки значним, щоб брати кредит на довгий термін.

Для порівняння, при покупці студії за 2 млн рублів (0% внесок, ставка - 13%), щомісячний платіж складе 25 304 руб., При терміні виплат протягом 15 років, - продовжує Шульгіна. - Якщо ж оформити кредит на 20 років, то в такому випадку щомісячний платіж складе 23 431 рубль.

Наталія Немчанинова наводить цифри для квартири вартістю 3,5 млн рублів:

- Сьогодні придбати 1-кімнатну квартиру в житловому комплексі Підмосков'я класу комфорт можна в середньому за 3,5 млн рублів. За зниженою ставкою 10,35% при першому внеску 10% або 350 тис. Рублів щомісячний платіж складе близько 28 тис. Рублів. А при іпотеці з першим внеском 0% і ставкою 12,95% щомісячний платіж зростає до 39-40 тис. Рублів.

Більшість позичальників не користуються іпотекою без початкового внеску
Більшість позичальників не користуються іпотекою без початкового внеску   Який же відсоток майбутніх власників нерухомості вибирає цей іпотечний продукт Який же відсоток майбутніх власників нерухомості вибирає цей іпотечний продукт? Заступник директора департаменту продажів ГК «Гранель» з питань іпотечного кредитування Наталія Мясоєдова наводить дані, які говорять про те, що кількість потенційних позичальників сильно відрізняється від кількості позичальників реальних:

- Згідно зі статистикою, обсяг угод з іпотекою без початкового внеску у нас становить близько 5% від обсягу всіх іпотечних угод.

Христина Шульгіна називає причини даного розриву:
- Згідно з нашим опитуванням, близько 47% потенційних позичальників хотіли б оформити іпотеку без початкового внеску, хоча в реальності частка таких угод невелика. Почасти це пояснюється наявністю більш високих ставок по кредиту, в той час як на ринку представлені програми, в рамках яких отримати кредитні кошти можна в межах 11% і з внеском від 10-15%. Також частково це пов'язано з тим, що не всі бажаючі відповідають вимогам банку за рівнем доходу.

Перший внесок за іншими іпотечними програмами сильно зменшився

Обставини у клієнтів бувають різні, і є випадки, при яких іпотека з нульовим першим внеском має сенс, розповідає Наталія Немчанинова. Більш того, входячи в угоду сьогодні, коли ринок новобудов пропонує об'єктивно лояльні ціни, покупець фактично фіксує ціну, яка, безумовно, буде зростати з підвищенням стадії будівельної готовності, і отримує більш вигідний відсоток по іпотеці, ніж за споживчим кредитом, який в перспективі може покрити рівень інфляції.

Іпотека без першого внеску буде затребувана у покупців, які запланували поліпшити свої житлові умови, продавши вже наявну нерухомість. Немчанинова наводить як приклад сім'ю, яка проживає в 1-кімнатній квартирі і бажає переїхати в «двушку». Або інший варіант: сім'я планує роз'їхатися з батьками, розмінявши одну квартиру на дві. У таких випадках на момент покупки новобудови достатньої суми для першого внеску у покупця може і не бути, але при цьому у позичальника є чітке розуміння, що в перспективі він продасть стару квартиру і зможе погасити основну частину кредиту.

Відзначимо, що сьогодні в цілому перший внесок за всіма програмами іпотечного кредитування знизився відразу на 5 п.п. і становить 10-15% від вартості квартири, а адже ще в минулому році, коли працювала державна підтримка, перший платіж по кредиту при купівлі квартири становив не менше 20% від вартості, підсумовує експерт.

Іпотека без первісного внеску: наскільки це зручно?

Новий іпотечний продукт, недавно з'явившись на ринку, став досить популярним, однак умови, на яких він надається, не дають можливості користуватися ним дійсно великий аудиторії.

Іпотека без первісного внеску вже не є рідкісним пропозицією на ринку. Поява даної послуги на ринку напрошувалося само собою. Наприклад, молодим сім'ям вкрай зручно взяти кредит без початкового внеску, адже складно накопичувати гроші на перший внесок, не маючи власного житла і сильно витрачаючись на оренду.

У сформованих економічних умовах для покупців квартир в новобудовах важливим критерієм вибору стає наявність різних інструментів для придбання житла, розповідає Наталія Немчанинова, директор департаменту продажів девелоперської компанії опіно У сформованих економічних умовах для покупців квартир в новобудовах важливим критерієм вибору стає наявність різних інструментів для придбання житла, розповідає Наталія Немчанинова, директор департаменту продажів девелоперської компанії опіно. Питання, як увійти в угоду, клієнти вирішують, виходячи зі свого бюджету і фінансових можливостей. Забудовники, в свою чергу, привертають інтерес до своїх проектів, пропонуючи гнучкі умови покупки, в тому числі і іпотеку з нульовим першим внеском. Хоча на практиці варто визнати, що цей продукт орієнтований на досить вузьку аудиторію покупців, вважає експерт. Як правило, це клієнти, у яких зараз немає достатньої суми для першого внеску, але є стабільний дохід і можливість регулярно здійснювати платежі по іпотеці.

Спочатку даний кредитний продукт був рідкісним на ринку, і пропонувався під певної маркетингової упаковкою, будучи частиною будь-якої рекламної кампанії Спочатку даний кредитний продукт був рідкісним на ринку, і пропонувався під певної маркетингової упаковкою, будучи частиною будь-якої рекламної кампанії. Тепер ситуація змінилася, розповідає керівник департаменту іпотеки компанії «НДВ-Нерухомість» Христина Шульгіна:

- Окремі гравці ринку готові розглянути позичальників з нульовим початковим внеском, причому дані умови кредитування доступні в звичайному режимі.

Нещодавно наша компанія провела опитування, згідно з яким близько 47% потенційних позичальників з тих, хто вибирають квартири в новобудовах, хотіли б взяти іпотеку з нульовим початковим внеском.

Також в результаті опитування стало відомо, що близько 24% позичальників планують внести до 20% від вартості покупки. Близько 11% потенційних клієнтів готові внести понад 50%. І близько 10% заявили, що мають початковим внеском в 35-50%. Решта 8% - це покупці, у яких в наявності є близько 20-35% від вартості нерухомості.

Які банки дають іпотеку без початкового внеску?

Іпотека без первісного внеску сьогодні вже не рідкісний кредитний продукт, а необхідне пропозицію для багатьох банків Іпотека без первісного внеску сьогодні вже не рідкісний кредитний продукт, а необхідне пропозицію для багатьох банків. Експерти наводять перелік кредитних організацій, з якими працюють їхні компанії. Сабіна Хамітова, начальник відділу іпотеки ГК «Інград»:

- На сьогоднішній день іпотечні пропозиції без початкового внеску пропонують деякі банки. Це «Відродження», Металлінвестбанк і СМП банк, які пропонують такі умови для наших московських (ЖК «Петра Алексєєва, 12А», ЖК «Михайлова, 31», ЖК «Вавилова, 69») і підмосковних проектів (мікрорайони «Нове Медведково» і «Нове Пушкіно»).

Позичальники будуть змушені платити більше

За словами Наталії Немчанинова, в цілому при іпотеці з нульовим першим внеском покупець в результаті несе більш відчутні фінансові витрати, ніж при програмах кредитування з вхідним бюджетом 20-30% і вище. Відсоток по кредиту без початкового внеску, як правило, вище, ніж в стандартних програмах, і не передбачає додаткових субсидій. Більш того, покупець несе додаткові витрати на обов'язкові умови по страховці, найчастіше, за розширеною програмою страхування.

Відсутність початкового внеску підвищує ризики невиконання зобов'язань перед кредитором. Христина Шульгіна нагадує, що є нюанс, що позичальник, який не вніс жодної копійки з власних коштів, може недостатньо серйозно ставитися до виплати іпотеки, також відсутність власних накопичень може вказувати на нетривке матеріальне становище позичальника. Експерт каже, що банки зазвичай підвищують ставку в таких випадках:

- Компенсація ризиків може відбуватися за рахунок підвищення процентної ставки по кредиту: в рамках поточних пропозицій нашим клієнтам надається іпотека під 13-14%, в залежності від програми банку-кредитора.

Сабіна Хамітова говорить про особливі вимоги, які можуть висувати банки при видачі іпотеки без початкового внеску:

- Є ряд вимог, які пред'являються при виборі іпотечної програми без первісного внеску. Наприклад, созаемщиком можуть виступати тільки офіційні подружжя; також розглядаються позичальники, здатні підтвердити свій дохід тільки довідкою за формою 2НДФЛ.

Термін кредиту не змінюється, збільшується щомісячний платіж

Раз немає першого внеску, відповідно, доведеться платити довше або більше (в місяць) Раз немає першого внеску, відповідно, доведеться платити довше або більше (в місяць)? Христина Шульгіна вважає, що основна проблема полягає навіть не в термінах виплат, а в підвищенні щомісячного платежу, пов'язаному з більш високою процентною ставкою і самої сумою кредиту (навантаження на позичальника, який вносить початковий внесок і купує аналогічну квартиру, буде нижче). Експерт наводить розрахунки:

- У рамках однієї з програм оформити кредит можна на термін до 25 років, проте позичальники зазвичай вибирають менший період виплат (до 15 років) і намагаються погасити заборгованість достроково. Звичайно, можна скоротити щомісячний платіж, збільшивши термін виплат, проте це зменшення буде не настільки значним, щоб брати кредит на довгий термін.

Для порівняння, при покупці студії за 2 млн рублів (0% внесок, ставка - 13%), щомісячний платіж складе 25 304 руб., При терміні виплат протягом 15 років, - продовжує Шульгіна. - Якщо ж оформити кредит на 20 років, то в такому випадку щомісячний платіж складе 23 431 рубль.

Наталія Немчанинова наводить цифри для квартири вартістю 3,5 млн рублів:

- Сьогодні придбати 1-кімнатну квартиру в житловому комплексі Підмосков'я класу комфорт можна в середньому за 3,5 млн рублів. За зниженою ставкою 10,35% при першому внеску 10% або 350 тис. Рублів щомісячний платіж складе близько 28 тис. Рублів. А при іпотеці з першим внеском 0% і ставкою 12,95% щомісячний платіж зростає до 39-40 тис. Рублів.

Більшість позичальників не користуються іпотекою без початкового внеску
Більшість позичальників не користуються іпотекою без початкового внеску   Який же відсоток майбутніх власників нерухомості вибирає цей іпотечний продукт Який же відсоток майбутніх власників нерухомості вибирає цей іпотечний продукт? Заступник директора департаменту продажів ГК «Гранель» з питань іпотечного кредитування Наталія Мясоєдова наводить дані, які говорять про те, що кількість потенційних позичальників сильно відрізняється від кількості позичальників реальних:

- Згідно зі статистикою, обсяг угод з іпотекою без початкового внеску у нас становить близько 5% від обсягу всіх іпотечних угод.

Христина Шульгіна називає причини даного розриву:
- Згідно з нашим опитуванням, близько 47% потенційних позичальників хотіли б оформити іпотеку без початкового внеску, хоча в реальності частка таких угод невелика. Почасти це пояснюється наявністю більш високих ставок по кредиту, в той час як на ринку представлені програми, в рамках яких отримати кредитні кошти можна в межах 11% і з внеском від 10-15%. Також частково це пов'язано з тим, що не всі бажаючі відповідають вимогам банку за рівнем доходу.

Перший внесок за іншими іпотечними програмами сильно зменшився

Обставини у клієнтів бувають різні, і є випадки, при яких іпотека з нульовим першим внеском має сенс, розповідає Наталія Немчанинова. Більш того, входячи в угоду сьогодні, коли ринок новобудов пропонує об'єктивно лояльні ціни, покупець фактично фіксує ціну, яка, безумовно, буде зростати з підвищенням стадії будівельної готовності, і отримує більш вигідний відсоток по іпотеці, ніж за споживчим кредитом, який в перспективі може покрити рівень інфляції.

Іпотека без першого внеску буде затребувана у покупців, які запланували поліпшити свої житлові умови, продавши вже наявну нерухомість. Немчанинова наводить як приклад сім'ю, яка проживає в 1-кімнатній квартирі і бажає переїхати в «двушку». Або інший варіант: сім'я планує роз'їхатися з батьками, розмінявши одну квартиру на дві. У таких випадках на момент покупки новобудови достатньої суми для першого внеску у покупця може і не бути, але при цьому у позичальника є чітке розуміння, що в перспективі він продасть стару квартиру і зможе погасити основну частину кредиту.

Відзначимо, що сьогодні в цілому перший внесок за всіма програмами іпотечного кредитування знизився відразу на 5 п.п. і становить 10-15% від вартості квартири, а адже ще в минулому році, коли працювала державна підтримка, перший платіж по кредиту при купівлі квартири становив не менше 20% від вартості, підсумовує експерт.

Іпотека без первісного внеску: наскільки це зручно?
Іпотека без первісного внеску: наскільки це зручно?
Іпотека без первісного внеску: наскільки це зручно?
Які банки дають іпотеку без початкового внеску?
Іпотека без первісного внеску: наскільки це зручно?
Які банки дають іпотеку без початкового внеску?
Іпотека без первісного внеску: наскільки це зручно?
Які банки дають іпотеку без початкового внеску?