Реклама
Реклама
Реклама

Додаткові страхові внески. Заява (ДСВ-1). Реєстр затрахованних осіб (ДСВ-3), онлайн

  1. Заява про добровільний перехід на сплату додаткових страхових внесків на накопичувальну пенсію (форма...
  2. Як самостійно сплачувати додаткові внески в ПФР
  3. Порядок сплати додаткового страхового внеску через роботодавця
  4. Внески з коштів роботодавця
  5. Як заповнити і перевірити реєстр застрахованих осіб за формою ДСВ-3

Правила переходу на сплату додаткових внесків до ПФР прописані в Законі від 30

Правила переходу на сплату додаткових внесків до ПФР прописані в Законі від 30.04.2008 № 56-ФЗ «Про додаткові страхові внески на накопичувальну частину трудової пенсії та державної підтримки формування пенсійних накопичень». Ознайомитися з повним текстом закону

Заява про добровільний перехід на сплату додаткових страхових внесків на накопичувальну пенсію (форма ДСВ-1)

Будь-яка застрахована особа має право добровільно вступити в правовідносини зі сплати додаткових страхових внесків на накопичувальну пенсію. Для цього необхідно подати відповідну заяву:

  • - особисто громадянином за місцем його проживання;
  • - через свого роботодавця;
  • - через МФЦ (багатофункціональний центр надання державних і муніципальних послуг);
  • - іншим способом, в тому числі у формі електронного документа по ТКС або єдиний портал державних і муніципальних послуг.

Заяви про добровільний вступ в правовідносини з обов'язкового пенсійного страхування з метою сплати додаткових страхових внесків на накопичувальну пенсію (форма ДСВ-1).

Завантажити бланк для заповнення в MS Excel!

Завантажити зразок форми заяви в MS Excel!

Як самостійно сплачувати додаткові внески в ПФР

Сплатити допвзноси в пенсійний фонд необхідно через банк. А відзвітувати в їх сплаті - не пізніше 20 днів з дня закінчення кварталу. В цей термін застрахована особа подає до відділення ПФР копії платіжних документів за минулий квартал з відмітками банку про виконання.

Порядок сплати додаткового страхового внеску через роботодавця

В подається роботодавцю заяву застрахована особа вказує розмір щомісячно сплачуваного додаткового страхового внеску, визначений у твердій сумі або у відсотках від бази для нарахування страхових внесків на обов'язкове пенсійне страхування;

Розмір сплачуваного додаткового страхового внеску на накопичувальну пенсію визначається застрахованою особою самостійно та може бути змінений шляхом подачі нової заяви.

Роботодавець, який отримав заяву про сплату або про зміну розміру сплачуваного додаткового страхового внеску на накопичувальну пенсію, здійснює обчислення, утримання та перерахування доп внесків в ПФР починаючи з 1-го числа місяця, наступного за місяцем отримання роботодавцем відповідної заяви. Припинення або відновлення сплати додаткових страхових внесків на накопичувальну пенсію також здійснюється з 1-го числа місяця, наступного за місяцем подачі відповідної заяви.

Внески з коштів роботодавця

Доп страхові внески в ПФР можуть виплачуватися з коштів роботодавця. В цьому випадку рішення про добровільну сплату доп внесків оформляється окремим наказом або ж включенням відповідних положень в колективний або трудовий договір.

При звільненні працівника, сплата роботодавцем доп внесків в ПФР припиняється.

Розмір внесків роботодавця розраховується (визначається) їм щомісяця по відношенню до кожної застрахованої особи, на користь якої сплачуються ці внески.

Перерахування додаткових страхових внесків на накопичувальну пенсію здійснюється роботодавцем єдиним платежем і оформляється окремим платіжним дорученням.

Як заповнити і перевірити реєстр застрахованих осіб за формою ДСВ-3

Одночасно з перерахуванням додаткових страхових внесків на накопичувальну частину трудової пенсії роботодавець формує реєстр застрахованих осіб (Форма ДСВ-3).

Завантажити бланк для заповнення за формою ДСВ-3 в MS Excel!

Такий реєстр видається роботодавцем в відділення ПФР не пізніше 20 днів з дня закінчення звітного кварталу. Тобто кварталу, протягом якого перераховувалися додаткові страхові внески на накопичувальну пенсію.

Швидко сформувати звіт ДСВ-3 (в паперовому та електронному вигляді) і оформити платіжні доручення по сплаті внесків допоможе програма Правконс для звітності в ПФР.

Інструкція про те, як заповнити ДСВ-3 в програмі Правконс

Формат файлу реєстру застрахованих осіб за формою ДСВ-3 затверджений постановою Правління ПФ РФ 09.06.2016 № 482п. Протестувати файли ДСВ-3 можна за допомогою програми CheckXML або онлайн сервісу Тестування звітності.