Реклама
Реклама
Реклама

Чи потрібно платити за капітальний ремонт?

elen31 / Fotolia   Для того щоб зрозуміти, чи повинен громадянин оплачувати капітальний ремонт, необхідно визначити, в якому статусі він проживає в квартирі elen31 / Fotolia

Для того щоб зрозуміти, чи повинен громадянин оплачувати капітальний ремонт, необхідно визначити, в якому статусі він проживає в квартирі. Наймачі приміщення за договором соціального найму повинні оплачувати комунальні послуги і брати участь в утриманні загальнобудинкового майна, а саме - платити за поточні витрати. Власник квартири, крім зазначених обов'язків, повинен оплачувати внески на капітальний ремонт свого будинку.

Обов'язок по фінансовій участі власника в капремонті закріплена житловим законодавством. Поправки до Житлового кодексу РФ від 2012 року закріпили обов'язок власника переводити кошти на спеціально відкриті рахунки, які управляються житловим відомством. Відкрити рахунок для створення фонду капітального ремонту має право ТСЖ. При цьому гроші з такого рахунку витрачати можна виключно на капремонт.

Куди йдуть внески на капремонт?

Чи можу я не платити за капремонт?

Розмір і порядок перерахування громадянами коштів на капітальний ремонт встановлюється нормативним актом суб'єкта РФ.

Повністю звільнені від оплати капремонту наступні категорії громадян:

  • власники квартир в аварійних і підлягають знесенню будинках;
  • громадяни, які проживають в будинках, що підлягають вилученню для потреб держави (ч. 2 ст. 169 Житлового кодексу РФ).

Деяким категоріям власників держава компенсує кошти (частину коштів), витрачені на оплату ремонту. Так, повна компенсація надається власникам, які проживають одні, якщо їм виповнилося 80 років (ст. 169 Житлового кодексу РФ). У розмірі 50% (але не більше):

  • власникам, яким виповнилося 70 років, якщо вони проживають одні або в сім'ї, що складається з непрацюючих пенсіонерів (ст. 169 Житлового кодексу РФ);
  • дітям-інвалідам та їх батькам, інвалідам I і II груп (ст. 17 Федерального закону від 24.11.1995 №181-ФЗ «Про соціальний захист інвалідів в Російській Федерації»);
  • учасникам, інвалідам ВВВ, ветеранам бойових дій, ветеранам праці (Федеральний закон від 12.01.1995 № 5-ФЗ «Про ветеранів»);
  • ліквідаторам аварій на АЕС (Закон РФ від 15.05.1991 № 1244-1 «Про соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС»).

Додаткові пільги та компенсації на оплату капремонту можуть передбачатися регіональним законодавством.

Таким чином, оплата капітального ремонту - не право, а обов'язок власника житла. Відмова громадянина оплачувати капремонт загрожує йому нарахуванням неустойки, штрафними санкціями.

Так, платити потрібно. Підставою для цього служить ч.1, 3 ст. 158 ЖК РФ, в якій передбачено обов'язок власників приміщення в багатоквартирному будинку вносити плату за капітальний ремонт. Та ж позиція ще раз закріплена в Ухвалі ВС РФ від 10 лютого 2014 року, яке зловмисно використовується на просторах інтернету із закликом якраз не платити внески. Зазначеним судовим актом, всупереч неписьменним коментарів, підтверджена позиція обов'язковості сплати внесків.

Енергоефективний капремонт на практиці

Чи можна повернути внески на капремонт, здійснені за старими платіжками?

Внесок на капітальний ремонт є видом комунальних послуг, тому його також необхідно оплачувати. Заборгованість по даному внеску підлягає такому ж стягненню, як і по інших видах комунальних послуг. Оплачувати його повинен власник приміщення з моменту включення його в регіональну програму капітального ремонту. Але платити внесок не потрібно в разі, якщо квартира ще не передана у власність.

Слід відрізняти капітальний ремонт від поточного ремонту і робіт, які виконуються в рамках надання послуг з утримання будинків. В тариф на утримання житлового приміщення не входять внески на капітальний ремонт. Внесок на капремонт - це окрема стаття витрат. Власники приміщень багатоквартирного будинку самостійно формують джерела для заміни даху, фасаду, підвальних приміщень, а також інженерних систем будинку, в тому числі ліфтів і електропроводки. Законодавчо закріплено, що власники зобов'язані підтримувати своє загальнобудинкові майно в належному стані, тому вносити внески на капремонт повинен кожен. Для Москви мінімальний розмір внеску на капітальний ремонт встановлений в розмірі 17 рублів на кв. метр в місяць.

Власники приміщень в нових багатоквартирних будинках не виняток. Незважаючи на те що за поточний ремонт будинку відповідає керуюча компанія, яка стежить за станом під'їздів, внутрішніх комунікацій будинку і іншим загальнобудинкових майном власників, поточні п'ятирічні внески на утримання і ремонт не формують джерела для капітального ремонту. У зв'язку з цим відбувається непорозуміння, жителі не готові платити більше.

Чи повинен я платити за капремонт, якщо новобудова ще на гарантії?

Чи повинна керуюча компанія усувати сліди протікання в квартирі?

У Конституції РФ є 35 стаття, яка говорить про те, що власним майном розпоряджається власник. Якщо ми подивимося на гаражні кооперативи, садові товариства, то в будь-якому акціонерному товаристві, якщо там щось сталося і потрібно прийняти якісь серйозні рішення, збирається збори. Ви навіть зареєструвати акціонерне товариство не зможете, якщо Ви не надасте в податкову протокол зборів, в якому буде написано, що його учасники вирішили організуватися. У зборів є єдина мета - це управління власним майном.

При цьому в переважній більшості багатоквартирних будинків зборів не проводилися. Статистику ніхто, звичайно, не збирав, але у мене є досить об'єктивні непрямі дані, що в 80-90% багатоквартирних будинків зборів мешканців не проводилися ніколи. Це означає, що власники ні беруть жодної активної участі в управлінні своїми будинками. Тобто навіть не Ви, а хтось інший довірив Ваш гаманець, Ваші гроші комусь іншому. І Ви чекаєте, що ці гроші будуть на Вас ефективно працювати?

Ось капремонт абсолютно повторює той же механізм. При цьому конституція говорить, що Ви самі маєте право керувати своїми грошима, а ось федеральний закон, який ніби як слід конституції, каже: «А ми Ваші гроші за Вас самі витратимо на ці цілі». Капітально ремонтувати будинки потрібно, будь-яке майно, якщо за ним не доглядати, рано чи пізно розвалиться і згниє. Але разом з тим не можна цього робити без участі власників. Однак саме це у нас весь час і відбувається в 90% випадків.

Текст підготувала Марія Гурєєва

НЕ пропустіть:

Всі матеріали рубрики «Хороше запитання»

20 статей про ремонт квартири

Утеплення фасаду багатоквартирного будинку зовні

До чого готуватися, якщо будинок поруч з вашим збираються зносити?

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Куди йдуть внески на капремонт?
Чи можу я не платити за капремонт?
Чи повинен я платити за капремонт, якщо новобудова ще на гарантії?
Чи повинна керуюча компанія усувати сліди протікання в квартирі?
І Ви чекаєте, що ці гроші будуть на Вас ефективно працювати?