Реклама
Реклама
Реклама

Які страхові внески та податки повинен платити ІП

  1. Які страхові внески та податки повинен платити ІП Починаючи обговорювати податки ІП, варто відразу...
  2. Внески ІП за своїх працівників
  3. Пільги зі сплати страхових внесків
  4. Калькулятор страхових внесків
  5. податки ІП
  6. Податки ІП на ССО
  7. Податки ІП на ПСН
  8. Податки ІП на ЕНВД
  9. Податки ІП на ЕСХН
  10. Податки ІП на ОСНО
  11. Поєднання податкових режимів для зменшення податків ІП
  12. Які страхові внески та податки повинен платити ІП
  13. Страхові внески ІП 2019
  14. Внески ІП за своїх працівників
  15. Пільги зі сплати страхових внесків
  16. Калькулятор страхових внесків
  17. податки ІП
  18. Податки ІП на ССО
  19. Податки ІП на ПСН
  20. Податки ІП на ЕНВД
  21. Податки ІП на ЕСХН
  22. Податки ІП на ОСНО
  23. Поєднання податкових режимів для зменшення податків ІП
  24. Які страхові внески та податки повинен платити ІП
  25. Страхові внески ІП 2019
  26. Внески ІП за своїх працівників
  27. Пільги зі сплати страхових внесків
  28. Калькулятор страхових внесків
  29. податки ІП
  30. Податки ІП на ССО
  31. Податки ІП на ПСН
  32. Податки ІП на ЕНВД
  33. Податки ІП на ЕСХН
  34. Податки ІП на ОСНО
  35. Поєднання податкових режимів для зменшення податків ІП
  36. Які страхові внески та податки повинен платити ІП
  37. Страхові внески ІП 2019
  38. Внески ІП за своїх працівників
  39. Пільги зі сплати страхових внесків
  40. Калькулятор страхових внесків
  41. податки ІП
  42. Податки ІП на ССО
  43. Податки ІП на ПСН
  44. Податки ІП на ЕНВД
  45. Податки ІП на ЕСХН
  46. Податки ІП на ОСНО
  47. Поєднання податкових режимів для зменшення податків ІП
  48. Які страхові внески та податки повинен платити ІП
  49. Страхові внески ІП 2019
  50. Внески ІП за своїх працівників
  51. Пільги зі сплати страхових внесків
  52. Калькулятор страхових внесків
  53. податки ІП
  54. Податки ІП на ССО
  55. Податки ІП на ПСН
  56. Податки ІП на ЕНВД
  57. Податки ІП на ЕСХН
  58. Податки ІП на ОСНО
  59. Поєднання податкових режимів для зменшення податків ІП

Які страхові внески та податки повинен платити ІП

Починаючи обговорювати податки ІП, варто відразу зазначити, що ІП - це не юридична особа, а звичайне фізичне, але з правом вести підприємницьку діяльність (індивідуальний підприємець). Завдяки цьому значного відмінності від ТОВ, АТ і т.д., податки, що сплачуються ІП, можуть бути значно легше і простіше, ніж у юридичних осіб.

Платити податки і вести підприємницькі розрахунки ми рекомендуємо в безготівковій формі за допомогою спеціального розрахункового рахунку для ІП .

Використання особистого рахунку фізичної особи ризиковано тим, що податкова може обкласти ваші доходи податком на доходи фізичної особи в 13%, незалежно від того, яка у вас система оподаткування. Багато банків зараз пропонують для підприємців-початківців дуже вигідні тарифи і умови. У деяких можна навіть відкрити рахунок безкоштовно:

Рекомендуємо:   Як ІП зняти гроші з розрахункового рахунку на особисті потреби Рекомендуємо: Як ІП зняти гроші з розрахункового рахунку на особисті потреби

Податкове навантаження індивідуального підприємця складається не тільки з власне податків, а й обов'язкових страхових внесків . На відміну від податків, що сплачуються, розмір яких можна регулювати, правильно вибравши систему оподаткування, страхові внески - це фіксована сума. Податки ІП платити не повинен, якщо діяльність їм ще не ведеться, але страхові внески за себе перераховувати треба все той час, поки дані підприємця числяться в ЕГРІП, тобто відразу після реєстрації.

Під страховими внесками розуміють відрахування на пенсійне і медичне страхування, а також в ФСС, якщо у ІП є співробітники. Розмір страхових внесків не залежить від обраного податкового режиму або від того, чи ведеться взагалі підприємницька діяльність. Далі про податки і внески ІП ми постаралися розповісти зрозумілою мовою і максимально структуроване.

Страхові внески ІП 2019

Внески ІП на обов'язкове пенсійне страхування

Страхові внески ІП на ОПС в 2019 році становлять фіксовану суму, встановлену Урядом РФ - 29 354 рубля за повний рік. Така формула діє при розрахунку внесків, якщо тільки доходи ІП за 2019 рік не перевищили 300 тис. Руб. Якщо ж отриманий дохід більше, то сума страхових внесків збільшується ще на 1% доходів, отриманих понад цей ліміт. Передбачено і верхня межа розміру страхових внесків до ПФР - не більше 234 832 рубля.

Внески ІП на обов'язкове медичне страхування

Страхові внески ІП на ОМС на 2019 рік встановлено в розмірі 6 884 рубля. Зверніть увагу - внески на ОМС при зростанні доходів не збільшуються, і складають незмінну суму.

Разом, внески ІП в 2019 році за себе при річному доході, що не перевищує 300 тис. Рублів (в тому числі при відсутності діяльності або прибутку від неї), складуть 36238 рублів.

Внески ІП за своїх працівників

Якщо ж підприємець використовуватиме найману працю, то крім страхових внесків за себе, він повинен виплачувати страхові внески та за своїх працівників.

У загальних випадках, страхові внески за працівників складаються з:

  • виплат на обов'язкове пенсійне страхування в ПФР - 22%;
  • виплат на обов'язкове соціальне страхування у ФСС - 2,9%;
  • виплат на обов'язкове медичне страхування в ФОМС - 5,1%.

Додатково до ФСС сплачується внесок на обов'язкове страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань (від 0,2% до 8,5%). У ст. 58 закону від 24.07.09 № 212-ФЗ вказані також і знижені тарифи страхових внесків за працівників, які можна застосовувати в залежності від видів діяльності, категорій працівників, обраної системи оподаткування та інших умов.

Пільги зі сплати страхових внесків

З 2013 року діють так звані пільгові періоди несплати страхових внесків, коли підприємець не веде діяльність, тому що проходить службу за призовом, знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до півтора років, інвалідом, особою старше 80 років або є чоловіком військовослужбовця за контрактом або диппрацівників і не має можливості працевлаштування. Для отримання цієї пільги треба звернутися в свою податкову інспекцію, із заявою та документальним підтвердженням того, що підприємницька діяльність не ведеться.

У всіх інших випадках - додаткової роботи за наймом або цивільно-правовим договором, досягненні пенсійного віку, відсутність діяльності або прибутку від неї - підприємець повинен перераховувати за себе страхові внески. Податкова інспекція припинить їх нарахування тільки після виключення даних ІП з державного реєстру.

Підприємці, зареєстровані не з початку року, страхові внески розраховують не в повній сумі, а з урахуванням днів, що минули з дати реєстрації ІП .

Рекомендуємо:   Реєстрація ІП онлайн Рекомендуємо: Реєстрація ІП онлайн

Калькулятор страхових внесків

Необхідно сплатити страхових внесків на суму: - р.

Виплата складається з:

Призначення платежу

сума

Дата сплати

Фіксовані внески на обов'язкове пенсійне страхування - р. Сплатити до 31 грудня 2019 року Додаткові внески на обов'язкове пенсійне страхування - р. Сплатити до 1 липня 2020 року Фіксовані внески на обов'язкове медичне страхування - р. Сплатити до 31 грудня 2019 року

податки ІП

Під системою або режимом оподаткування розуміють особливий порядок розрахунку податкових відрахувань. Податкові режими відрізняються один від одного наступними елементами оподаткування - об'єкт оподаткування і податкова база, податкова ставка, податковий період, порядок розрахунку і сплати податку.

Найчастіше індивідуальні підприємці вибирають один із спеціальних податкових режимів. Ці режими є пільговими категоріями працівників, і для роботи на них треба дотримуватися обмеження і вимоги, встановлені законом. У Росії таких режимів чотири:

Вибір системи оподаткування - це основа податкової оптимізації, тобто легальних дій підприємця для зниження податкового навантаження. Вибирати податкову систему ІП може сам, але якщо він не зможе відповідати необхідним вимогам або не заявить про свій вибір в певному порядку, то його діяльність буде вестися в рамках загальної (основний) системи оподаткування - ОСН .

Щоб уникнути ситуації, в якій ви не зможете застосовувати пільговий податковий режим, слід уважно поставитися до вибору кодів КВЕД для ІП, так як податкова не дозволяє звітувати на спеціальних режимах по ряду видів діяльності. Для тих, кому потрібна допомога при виборі дозволених кодів, можемо запропонувати послугу безкоштовного підбору кодів КВЕД.

Рекомендуємо:   Які види діяльності підлягають ліцензуванню Рекомендуємо: Які види діяльності підлягають ліцензуванню

Для того, щоб податки ІП не стали головною статтею його витрат, варто задати собі кілька питань.

1.Будут передбачувані доходи постійними або їх розмір буде змінюватися?

Між нерегулярністю доходів і вибором податкової системи існує прямий зв'язок, і, виходячи з цього, варто зробити розрахунок передбачуваних доходів хоча б на квартал вперед. На режимах ССО, ЕСХН і ОСН податкова база, тобто та сума, з якої будуть розраховуватися податки, виникає тільки тоді, коли підприємець починає отримувати реальні доходи. На режимах ЕНВД і ПСН основою таких розрахунків є інші показники, зазначені в Податковому кодексі, тому в цих випадках платити податки ІП повинен незалежно від розміру одержуваних доходів, в тому числі, якщо доходів немає зовсім.

При відсутності регулярних доходів на початку діяльності рекомендуємо вибирати спрощенку, з якої потім можна перейти на ЕНВД або патент, попередньо розрахувавши суми податків на цих режимах і переконавшись, що у вашому випадку це буде вигідніше.

2.Чи буде залучатися найману працю і скільки працівників буде потрібно?

Кількість працівників при виборі системи оподаткування може стати обмежуючим фактором, наприклад, для ПСН кількість співробітників не повинно перевищувати 15 осіб, а на ССО і ЕНВД - 100 чоловік. Від кількості працівників буде також залежати і вартість патенту, в тих регіонах і за тими видами діяльності, які враховують цей показник. Наявність працівників буде мати значення і в випадках, коли ІП має можливість зменшити податок до виплати за рахунок сплачених страхових внесків (на всіх системах оподаткування, крім патенту).

3.Яку частку доходів становитимуть витрати, і чи зможете ви підтвердити їх документально?

Вибираючи між варіантами ССО «Доходи 6%» або ССО «Доходи мінус витрати 15%», треба уявити собі розмір очікуваних витрат. У випадках, коли можливі витрати будуть перевищувати 60% від доходів, варто вибирати «Доходи мінус витрати», але тільки якщо ви зможете підтверджувати витрати документально. Якщо таких документів не буде, або частка витрат складе менше ніж 60% від доходів, то вигідніше варіант «Доходи».

4.Какие види діяльності у вашому регіоні внесені в списки видів для ПСН і ЕНВД?

Види діяльності на ЕВНД і ПСН визначаються щорічно регіональними законами, і на вашій конкретній території ці списки можуть бути, як розширені (для ПСН), так і скорочені (для ЕНВД), в порівнянні з тими, що вказані в НК РФ. Можливо, зараз вам важко зіставити всі ці критерії, але далі ми розглянемо кожен режим докладніше, що внесе ясність в питання вибору системи оподаткування.

А для тих, хто вважає за краще індивідуальний підхід, можемо запропонувати безкоштовну консультацію фахівця з податків, який допоможе вам підібрати режим оподаткування з урахуванням специфіки саме вашого бізнесу і регіону.

Податки ІП на ССО

Почнемо з найпопулярнішою серед малого бізнесу та ВП системи - спрощеної системи оподаткування (ССО) або, як її зазвичай називають в народі, «спрощенки». Підприємці, що працюють на спрощеній системі, є платниками єдиного податку, який замінює для них сплату ПДФО від підприємницької діяльності і податку на майно, що використовується в бізнесі. Об'єктом оподаткування на ССО є доходи або доходи, зменшені на величину витрат, тому тут можна вибрати варіант «ССО Доходи» або «ССО Доходи мінус витрати» .

Доходами визнаються не тільки надходження від реалізації товарів і послуг, тобто виручка, а й деякі інші, звані позареалізаційними. До витрат ж відносять не ті, які сам підприємець вважає обгрунтованими, а закритий їх перелік, наведений в ст. 346.16 НК РФ. Треба сказати, що цей список досить великий і здебільшого визнає реальні витрати ВП. Крім самих витрат в кодексі прописаний і порядок їх визнання, зокрема, враховувати витрати можна тільки після оплати. Відповідально треба підійти і до документального оформлення витрат, тому що порушення вимог до підтверджуючих документів може призвести до невизнання їх податковою інспекцією.

Податковою базою на варіанті «Доходи» є грошовий вираз доходів. Для варіанту «Доходи мінус витрати» податковою базою буде грошовий вираз доходів, зменшених на величину витрат. Щоб розрахувати суму податку до сплати, треба помножити податкову базу на податкову ставку, яка дорівнює 6% для «Доходів» і 15% для «Доходів мінус витрати».

Для розвитку певних видів діяльності і залучення інвестицій в регіони місцева влада може зменшувати стандартну податкову ставку з 15% до 5%. Дізнатися, яка ставка і для якої діяльності затверджена на вашій території, можна в регіональному законі про встановлення диференційованих податкових ставок ССО. Така преференція застосовна тільки для варіанту «Доходи мінус витрати», а ставка для варіанту «Доходи» залишається незмінною - 6%. Таким чином, якщо в вашому регіоні діє знижена податкова ставка, і ви можете підтвердити свої витрати, то податки ІП при застосуванні УСН «Доходи мінус витрати» можуть бути зведені до мінімуму.

Але і з урахуванням витрат важливо не переборщити, тому що тут у ІП виникає обов'язок сплати мінімального податку. Що це означає? Якщо ви відпрацювали собі в збиток, тобто витрати перевищили отримані доходи, вам доведеться заплатити мінімальний податок в розмірі 1% від отриманих доходів.

Варіант «Доходи» може бути особливо привабливим можливістю зменшити єдиний податок на сплачені страхові внески. При цьому ІП без працівників можуть зменшувати нарахований податок на всю суму внесків, і при невеликих доходах може скластися ситуація, що єдиного податку до виплати не буде взагалі. ІП з працівниками можуть зменшити єдиний податок за рахунок сум виплачених страхових внесків і за себе, і за працівників, але не більше, ніж на 50%.

На «Доходи мінус витрати" не дозволяється зменшити розрахований до виплати єдиний податок на суму страхових внесків, але страхові внески, які ІП платить за себе і за своїх працівників, можна врахувати у витратах при розрахунку податкової бази, що також зменшує єдиний податок до виплати.

Закінчимо знайомство з спрощеною обмеженнями, які треба дотриматися для роботи на цій системі. Для ІП їх небагато - кількість працівників не повинна перевищувати ста осіб, не допускається ССО при видобутку і реалізації корисних копалин (крім загальнопоширених) і при виробництві підакцизних товарів. Крім того, IP може втратити право на спрощенку після того, як його доходи за 2019 рік перевищать 150 млн руб.

Якщо Ви порахували спрощену систему вигідною і зручною для себе, то можете підготувати заяву про перехід на ССО 2019 абсолютно безкоштовно:

Податки ІП на ПСН

Патентна система оподаткування або патент ІП - це єдиний податковий режим, призначений тільки для індивідуальних підприємців. Патент можна отримати на будь-який вид діяльності , Зазначений в ст. 346.43 НК РФ. Цей список може бути розширений місцевою владою, і про те, на які саме види діяльності можна придбати патент, треба дізнаватися в регіональних законах або в територіальній податковій інспекції.

Патент діє тільки на території того муніципального освіти, де він виданий, тому ІП треба подати заяву в ИФНС за місцем дії патенту. Для перевезення вантажів дозволено використовувати один патент при наданні послуг в різних регіонах РФ, але тільки якщо договори на перевезення будуть укладатися за місцем реєстрації ВП. Обмеження для цього режиму стосуються тільки кількості найнятих працівників - не більше 15, а втрата права на застосування ПСН відбудеться при перевищенні річного доходу в 60 млн рублів.

Розрахувати річну вартість патенту досить просто. Для цього треба знати «потенційно можливий річний дохід» за обраним видом діяльності і помножити його на 6%. Дізнатися розмір потенційного доходу можна теж з регіонального закону по ПСН. Ще один варіант - калькулятор ФНС для розрахунку вартості патенту. Видається патент на строк від одного до дванадцяти місяців, але в межах календарного року. ІП може мати кілька патентів і розраховувати його вартість по кожному з них.

Оплата патенту відбувається наступним чином:

  • Патент, виданий на термін до шести місяців, треба сплатити в повному обсязі не пізніше терміну закінчення його дії;
  • Якщо термін дії патенту становить від шести місяців і до року, то одну третину його повної вартості треба сплатити не пізніше 90 днів після початку дії, а дві третини - не пізніше терміну закінчення дії патенту.

Зменшити вартість патенту на сплачені страхові внески не можна, але передбачена знижена ставка страхових внесків для працівників ВП, що працюють на цьому режимі.

Податки ІП на ЕНВД

Поставлений податок або вменёнка, так само, як і патент, діє тільки щодо деяких видів діяльності, зазначених у ст. 346.26. Регіональні закони можуть не тільки обмежити цей список, а й взагалі не дозволити застосування цього режиму на своїй території (наприклад, в Москві). Розраховують єдиний податок на місяць по досить складною формулою - БД * ФП * К1 * К2 * 15%.

Давайте розберемося, що означає цей набір букв і цифр:

  • БД - це базова прибутковість в місяць в рублях (знаходимо в таблиці, наведеної в ст. 346.29 НК)
  • ФП - фізичний показник (вказано там же)
  • К1 - коефіцієнт-дефлятор, щорічно затверджується Урядом РФ. У 2019 К1 дорівнює 1,915
  • К2 - коригуючий коефіцієнт, встановлюється регіональними законами в межах від 0,005 до 1.

Оскільки податковий період по ЕНВД дорівнює кварталу, то зазвичай розраховують суму податку за три місяці. Заплатити поставлений податок ІП повинен до 25-го числа місяця, наступного за звітним кварталом.

На ЕНВД, так само, як и на спрощеній системе, є можлівість Зменшення єдиного податку до сплати за рахунок страхових внесків, сплачений за себе и за ПРАЦІВНИКІВ. Если ІП працює один, то можна відняті всю суму внесків, сплачений за себе, а коли у підприємця з'являються працівники, то враховуваті можна внески за себе та за них, и податок Зменшити годі й более, чем на 50%. Крім обмеження по числу працівників (не більше ста), на цьому режимі є і специфічні обмеження по фізичній показником, наприклад, площа торгового залу не повинна перевищувати 150 кв. м.

Податки ІП на ЕСХН

Єдиний сільгоспподаток призначений для сільгоспвиробників, тобто тих, хто виробляє, переробляє і продає сільгосппродукцію. Сюди ж відносять і рибогосподарські організації та підприємців. Головна умова для ЕСХН - частка доходу від реалізації сельзохпродукціі або улову повинна перевищувати 70% загальних доходів від товарів і послуг.

Розраховують сільгоспподаток за тими ж принципами, що і ССО «Доходи мінус витрати», але податкова ставка незмінна і становить 6% від доходів, зменшених на величину витрат. ЕСХН забороняється для платників податків, які виробляють підакцизні товари.

Податки ІП на ОСНО

І, нарешті, якщо ІП не вибрав жоден з спецрежимів, то він буде працювати на основній системі оподаткування. кроме ПДВ за ставкою 20%, 10% або 0%, треба буде платити податок на доходи фізичних осіб (ПДФО). Податковою базою для ІП на цьому режимі будуть доходи від підприємницької діяльності, до яких дозволено застосовувати так звані професійні відрахування - документально підтверджені й економічно обгрунтовані витрати. Якщо витрати підтвердити неможливо, то отримані доходи можна зменшити тільки на 20%.

Податкова ставка в загальному випадку тут буде дорівнює 13%, якщо підприємець був в звітному році російським податковим резидентом, тобто перебував на території РФ не менше 183 днів протягом послідовних 12 календарних місяців.

А ось якщо ІП на загальній системі вирішив вести бізнес з-за кордону, і не був визнаний податковим резидентом, то, навіть будучи російським громадянином, він потрапляє в велику фінансову пастку - всі отримані ним доходи оподатковуються за ставкою 30%, при цьому професійні відрахування використовувати не можна.

Страхові внески на ОСН можна враховувати у витратах в повному обсязі, як за себе, так і за працівників. Вибирати ОСН варто, якщо основна частина ваших покупців буде платниками ПДВ, яким буде з вами вигідно працювати, тому що вони отримають можливість врахувати вхідний ПДВ. І то, треба ретельно розрахувати ваші передбачувані доходи і підтверджені витрати.

Поєднання податкових режимів для зменшення податків ІП

Ще одна можливість для тих, хто вміє рахувати свої гроші - поєднання різних податкових режимів. Це означає, що ви можете розрахувати передбачувану податкове навантаження і працювати по одному виду діяльності на одному режимі, а для іншого виду вибрати більш вигідний варіант. Поєднання режимів можливо і по одній діяльності, якщо вести бізнес на різних об'єктах. Можливі варіанти поєднання ЕНВД і УСН, ПСН і ССО, ЕНВД і ПСН, ЕСХН і ЕНВД. Не можна поєднувати ССО з ЕСХН і ССО з ОСН.

Важко говорити про вигоду поєднання режимів без вказівки прикладів, тому що для цього треба розрахувати суми податків для поставлений режиму і патенту в конкретному регіоні і за видом діяльності, але просто треба знати, що такі варіанти мають право бути. На цьому закінчимо розгляд загальних принципів вибору податкової системи, з урахуванням яких податки ІП можуть бути правомірно зменшено.

Якщо Ви не встигли вчасно заплатити податки або внески, то крім самого податку, доведеться також заплатити неустойку у вигляді пені, розрахувати яку можна за допомогою нашого калькулятора:

Якщо ви хочете уникнути прикрих фінансових втрат, потрібно, в першу чергу, грамотно організувати ведення бухгалтерії.
Щоб ви без будь-яких матеріальних ризиків могли спробувати варіант аутсорсингу бухгалтерського обліку та вирішити чи підходить він вам, ми спільно з фірмою 1С готові надати нашим користувачам місяць безкоштовного бухгалтерського обслуговування:

Читайте також: Читайте також:

Які страхові внески та податки повинен платити ІП

Починаючи обговорювати податки ІП, варто відразу зазначити, що ІП - це не юридична особа, а звичайне фізичне, але з правом вести підприємницьку діяльність (індивідуальний підприємець). Завдяки цьому значного відмінності від ТОВ, АТ і т.д., податки, що сплачуються ІП, можуть бути значно легше і простіше, ніж у юридичних осіб.

Платити податки і вести підприємницькі розрахунки ми рекомендуємо в безготівковій формі за допомогою спеціального розрахункового рахунку для ІП .

Використання особистого рахунку фізичної особи ризиковано тим, що податкова може обкласти ваші доходи податком на доходи фізичної особи в 13%, незалежно від того, яка у вас система оподаткування. Багато банків зараз пропонують для підприємців-початківців дуже вигідні тарифи і умови. У деяких можна навіть відкрити рахунок безкоштовно:

Рекомендуємо:   Як ІП зняти гроші з розрахункового рахунку на особисті потреби Рекомендуємо: Як ІП зняти гроші з розрахункового рахунку на особисті потреби

Податкове навантаження індивідуального підприємця складається не тільки з власне податків, а й обов'язкових страхових внесків . На відміну від податків, що сплачуються, розмір яких можна регулювати, правильно вибравши систему оподаткування, страхові внески - це фіксована сума. Податки ІП платити не повинен, якщо діяльність їм ще не ведеться, але страхові внески за себе перераховувати треба все той час, поки дані підприємця числяться в ЕГРІП, тобто відразу після реєстрації.

Під страховими внесками розуміють відрахування на пенсійне і медичне страхування, а також в ФСС, якщо у ІП є співробітники. Розмір страхових внесків не залежить від обраного податкового режиму або від того, чи ведеться взагалі підприємницька діяльність. Далі про податки і внески ІП ми постаралися розповісти зрозумілою мовою і максимально структуроване.

Страхові внески ІП 2019

Внески ІП на обов'язкове пенсійне страхування

Страхові внески ІП на ОПС в 2019 році становлять фіксовану суму, встановлену Урядом РФ - 29 354 рубля за повний рік. Така формула діє при розрахунку внесків, якщо тільки доходи ІП за 2019 рік не перевищили 300 тис. Руб. Якщо ж отриманий дохід більше, то сума страхових внесків збільшується ще на 1% доходів, отриманих понад цей ліміт. Передбачено і верхня межа розміру страхових внесків до ПФР - не більше 234 832 рубля.

Внески ІП на обов'язкове медичне страхування

Страхові внески ІП на ОМС на 2019 рік встановлено в розмірі 6 884 рубля. Зверніть увагу - внески на ОМС при зростанні доходів не збільшуються, і складають незмінну суму.

Разом, внески ІП в 2019 році за себе при річному доході, що не перевищує 300 тис. Рублів (в тому числі при відсутності діяльності або прибутку від неї), складуть 36238 рублів.

Внески ІП за своїх працівників

Якщо ж підприємець використовуватиме найману працю, то крім страхових внесків за себе, він повинен виплачувати страхові внески та за своїх працівників.

У загальних випадках, страхові внески за працівників складаються з:

  • виплат на обов'язкове пенсійне страхування в ПФР - 22%;
  • виплат на обов'язкове соціальне страхування у ФСС - 2,9%;
  • виплат на обов'язкове медичне страхування в ФОМС - 5,1%.

Додатково до ФСС сплачується внесок на обов'язкове страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань (від 0,2% до 8,5%). У ст. 58 закону від 24.07.09 № 212-ФЗ вказані також і знижені тарифи страхових внесків за працівників, які можна застосовувати в залежності від видів діяльності, категорій працівників, обраної системи оподаткування та інших умов.

Пільги зі сплати страхових внесків

З 2013 року діють так звані пільгові періоди несплати страхових внесків, коли підприємець не веде діяльність, тому що проходить службу за призовом, знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до півтора років, інвалідом, особою старше 80 років або є чоловіком військовослужбовця за контрактом або диппрацівників і не має можливості працевлаштування. Для отримання цієї пільги треба звернутися в свою податкову інспекцію, із заявою та документальним підтвердженням того, що підприємницька діяльність не ведеться.

У всіх інших випадках - додаткової роботи за наймом або цивільно-правовим договором, досягненні пенсійного віку, відсутність діяльності або прибутку від неї - підприємець повинен перераховувати за себе страхові внески. Податкова інспекція припинить їх нарахування тільки після виключення даних ІП з державного реєстру.

Підприємці, зареєстровані не з початку року, страхові внески розраховують не в повній сумі, а з урахуванням днів, що минули з дати реєстрації ІП .

Рекомендуємо:   Реєстрація ІП онлайн Рекомендуємо: Реєстрація ІП онлайн

Калькулятор страхових внесків

Необхідно сплатити страхових внесків на суму: - р.

Виплата складається з:

Призначення платежу

сума

Дата сплати

Фіксовані внески на обов'язкове пенсійне страхування - р. Сплатити до 31 грудня 2019 року Додаткові внески на обов'язкове пенсійне страхування - р. Сплатити до 1 липня 2020 року Фіксовані внески на обов'язкове медичне страхування - р. Сплатити до 31 грудня 2019 року

податки ІП

Під системою або режимом оподаткування розуміють особливий порядок розрахунку податкових відрахувань. Податкові режими відрізняються один від одного наступними елементами оподаткування - об'єкт оподаткування і податкова база, податкова ставка, податковий період, порядок розрахунку і сплати податку.

Найчастіше індивідуальні підприємці вибирають один із спеціальних податкових режимів. Ці режими є пільговими категоріями працівників, і для роботи на них треба дотримуватися обмеження і вимоги, встановлені законом. У Росії таких режимів чотири:

Вибір системи оподаткування - це основа податкової оптимізації, тобто легальних дій підприємця для зниження податкового навантаження. Вибирати податкову систему ІП може сам, але якщо він не зможе відповідати необхідним вимогам або не заявить про свій вибір в певному порядку, то його діяльність буде вестися в рамках загальної (основний) системи оподаткування - ОСН .

Щоб уникнути ситуації, в якій ви не зможете застосовувати пільговий податковий режим, слід уважно поставитися до вибору кодів КВЕД для ІП, так як податкова не дозволяє звітувати на спеціальних режимах по ряду видів діяльності. Для тих, кому потрібна допомога при виборі дозволених кодів, можемо запропонувати послугу безкоштовного підбору кодів КВЕД.

Рекомендуємо:   Які види діяльності підлягають ліцензуванню Рекомендуємо: Які види діяльності підлягають ліцензуванню

Для того, щоб податки ІП не стали головною статтею його витрат, варто задати собі кілька питань.

1.Будут передбачувані доходи постійними або їх розмір буде змінюватися?

Між нерегулярністю доходів і вибором податкової системи існує прямий зв'язок, і, виходячи з цього, варто зробити розрахунок передбачуваних доходів хоча б на квартал вперед. На режимах ССО, ЕСХН і ОСН податкова база, тобто та сума, з якої будуть розраховуватися податки, виникає тільки тоді, коли підприємець починає отримувати реальні доходи. На режимах ЕНВД і ПСН основою таких розрахунків є інші показники, зазначені в Податковому кодексі, тому в цих випадках платити податки ІП повинен незалежно від розміру одержуваних доходів, в тому числі, якщо доходів немає зовсім.

При відсутності регулярних доходів на початку діяльності рекомендуємо вибирати спрощенку, з якої потім можна перейти на ЕНВД або патент, попередньо розрахувавши суми податків на цих режимах і переконавшись, що у вашому випадку це буде вигідніше.

2.Чи буде залучатися найману працю і скільки працівників буде потрібно?

Кількість працівників при виборі системи оподаткування може стати обмежуючим фактором, наприклад, для ПСН кількість співробітників не повинно перевищувати 15 осіб, а на ССО і ЕНВД - 100 чоловік. Від кількості працівників буде також залежати і вартість патенту, в тих регіонах і за тими видами діяльності, які враховують цей показник. Наявність працівників буде мати значення і в випадках, коли ІП має можливість зменшити податок до виплати за рахунок сплачених страхових внесків (на всіх системах оподаткування, крім патенту).

3.Яку частку доходів становитимуть витрати, і чи зможете ви підтвердити їх документально?

Вибираючи між варіантами ССО «Доходи 6%» або ССО «Доходи мінус витрати 15%», треба уявити собі розмір очікуваних витрат. У випадках, коли можливі витрати будуть перевищувати 60% від доходів, варто вибирати «Доходи мінус витрати», але тільки якщо ви зможете підтверджувати витрати документально. Якщо таких документів не буде, або частка витрат складе менше ніж 60% від доходів, то вигідніше варіант «Доходи».

4.Какие види діяльності у вашому регіоні внесені в списки видів для ПСН і ЕНВД?

Види діяльності на ЕВНД і ПСН визначаються щорічно регіональними законами, і на вашій конкретній території ці списки можуть бути, як розширені (для ПСН), так і скорочені (для ЕНВД), в порівнянні з тими, що вказані в НК РФ. Можливо, зараз вам важко зіставити всі ці критерії, але далі ми розглянемо кожен режим докладніше, що внесе ясність в питання вибору системи оподаткування.

А для тих, хто вважає за краще індивідуальний підхід, можемо запропонувати безкоштовну консультацію фахівця з податків, який допоможе вам підібрати режим оподаткування з урахуванням специфіки саме вашого бізнесу і регіону.

Податки ІП на ССО

Почнемо з найпопулярнішою серед малого бізнесу та ВП системи - спрощеної системи оподаткування (ССО) або, як її зазвичай називають в народі, «спрощенки». Підприємці, що працюють на спрощеній системі, є платниками єдиного податку, який замінює для них сплату ПДФО від підприємницької діяльності і податку на майно, що використовується в бізнесі. Об'єктом оподаткування на ССО є доходи або доходи, зменшені на величину витрат, тому тут можна вибрати варіант «ССО Доходи» або «ССО Доходи мінус витрати» .

Доходами визнаються не тільки надходження від реалізації товарів і послуг, тобто виручка, а й деякі інші, звані позареалізаційними. До витрат ж відносять не ті, які сам підприємець вважає обгрунтованими, а закритий їх перелік, наведений в ст. 346.16 НК РФ. Треба сказати, що цей список досить великий і здебільшого визнає реальні витрати ВП. Крім самих витрат в кодексі прописаний і порядок їх визнання, зокрема, враховувати витрати можна тільки після оплати. Відповідально треба підійти і до документального оформлення витрат, тому що порушення вимог до підтверджуючих документів може призвести до невизнання їх податковою інспекцією.

Податковою базою на варіанті «Доходи» є грошовий вираз доходів. Для варіанту «Доходи мінус витрати» податковою базою буде грошовий вираз доходів, зменшених на величину витрат. Щоб розрахувати суму податку до сплати, треба помножити податкову базу на податкову ставку, яка дорівнює 6% для «Доходів» і 15% для «Доходів мінус витрати».

Для розвитку певних видів діяльності і залучення інвестицій в регіони місцева влада може зменшувати стандартну податкову ставку з 15% до 5%. Дізнатися, яка ставка і для якої діяльності затверджена на вашій території, можна в регіональному законі про встановлення диференційованих податкових ставок ССО. Така преференція застосовна тільки для варіанту «Доходи мінус витрати», а ставка для варіанту «Доходи» залишається незмінною - 6%. Таким чином, якщо в вашому регіоні діє знижена податкова ставка, і ви можете підтвердити свої витрати, то податки ІП при застосуванні УСН «Доходи мінус витрати» можуть бути зведені до мінімуму.

Але і з урахуванням витрат важливо не переборщити, тому що тут у ІП виникає обов'язок сплати мінімального податку. Що це означає? Якщо ви відпрацювали собі в збиток, тобто витрати перевищили отримані доходи, вам доведеться заплатити мінімальний податок в розмірі 1% від отриманих доходів.

Варіант «Доходи» може бути особливо привабливим можливістю зменшити єдиний податок на сплачені страхові внески. При цьому ІП без працівників можуть зменшувати нарахований податок на всю суму внесків, і при невеликих доходах може скластися ситуація, що єдиного податку до виплати не буде взагалі. ІП з працівниками можуть зменшити єдиний податок за рахунок сум виплачених страхових внесків і за себе, і за працівників, але не більше, ніж на 50%.

На «Доходи мінус витрати" не дозволяється зменшити розрахований до виплати єдиний податок на суму страхових внесків, але страхові внески, які ІП платить за себе і за своїх працівників, можна врахувати у витратах при розрахунку податкової бази, що також зменшує єдиний податок до виплати.

Закінчимо знайомство з спрощеною обмеженнями, які треба дотриматися для роботи на цій системі. Для ІП їх небагато - кількість працівників не повинна перевищувати ста осіб, не допускається ССО при видобутку і реалізації корисних копалин (крім загальнопоширених) і при виробництві підакцизних товарів. Крім того, IP може втратити право на спрощенку після того, як його доходи за 2019 рік перевищать 150 млн руб.

Якщо Ви порахували спрощену систему вигідною і зручною для себе, то можете підготувати заяву про перехід на ССО 2019 абсолютно безкоштовно:

Податки ІП на ПСН

Патентна система оподаткування або патент ІП - це єдиний податковий режим, призначений тільки для індивідуальних підприємців. Патент можна отримати на будь-який вид діяльності , Зазначений в ст. 346.43 НК РФ. Цей список може бути розширений місцевою владою, і про те, на які саме види діяльності можна придбати патент, треба дізнаватися в регіональних законах або в територіальній податковій інспекції.

Патент діє тільки на території того муніципального освіти, де він виданий, тому ІП треба подати заяву в ИФНС за місцем дії патенту. Для перевезення вантажів дозволено використовувати один патент при наданні послуг в різних регіонах РФ, але тільки якщо договори на перевезення будуть укладатися за місцем реєстрації ВП. Обмеження для цього режиму стосуються тільки кількості найнятих працівників - не більше 15, а втрата права на застосування ПСН відбудеться при перевищенні річного доходу в 60 млн рублів.

Розрахувати річну вартість патенту досить просто. Для цього треба знати «потенційно можливий річний дохід» за обраним видом діяльності і помножити його на 6%. Дізнатися розмір потенційного доходу можна теж з регіонального закону по ПСН. Ще один варіант - калькулятор ФНС для розрахунку вартості патенту. Видається патент на строк від одного до дванадцяти місяців, але в межах календарного року. ІП може мати кілька патентів і розраховувати його вартість по кожному з них.

Оплата патенту відбувається наступним чином:

  • Патент, виданий на термін до шести місяців, треба сплатити в повному обсязі не пізніше терміну закінчення його дії;
  • Якщо термін дії патенту становить від шести місяців і до року, то одну третину його повної вартості треба сплатити не пізніше 90 днів після початку дії, а дві третини - не пізніше терміну закінчення дії патенту.

Зменшити вартість патенту на сплачені страхові внески не можна, але передбачена знижена ставка страхових внесків для працівників ВП, що працюють на цьому режимі.

Податки ІП на ЕНВД

Поставлений податок або вменёнка, так само, як і патент, діє тільки щодо деяких видів діяльності, зазначених у ст. 346.26. Регіональні закони можуть не тільки обмежити цей список, а й взагалі не дозволити застосування цього режиму на своїй території (наприклад, в Москві). Розраховують єдиний податок на місяць по досить складною формулою - БД * ФП * К1 * К2 * 15%.

Давайте розберемося, що означає цей набір букв і цифр:

  • БД - це базова прибутковість в місяць в рублях (знаходимо в таблиці, наведеної в ст. 346.29 НК)
  • ФП - фізичний показник (вказано там же)
  • К1 - коефіцієнт-дефлятор, щорічно затверджується Урядом РФ. У 2019 К1 дорівнює 1,915
  • К2 - коригуючий коефіцієнт, встановлюється регіональними законами в межах від 0,005 до 1.

Оскільки податковий період по ЕНВД дорівнює кварталу, то зазвичай розраховують суму податку за три місяці. Заплатити поставлений податок ІП повинен до 25-го числа місяця, наступного за звітним кварталом.

На ЕНВД, так само, як и на спрощеній системе, є можлівість Зменшення єдиного податку до сплати за рахунок страхових внесків, сплачений за себе и за ПРАЦІВНИКІВ. Если ІП працює один, то можна відняті всю суму внесків, сплачений за себе, а коли у підприємця з'являються працівники, то враховуваті можна внески за себе та за них, и податок Зменшити годі й более, чем на 50%. Крім обмеження по числу працівників (не більше ста), на цьому режимі є і специфічні обмеження по фізичній показником, наприклад, площа торгового залу не повинна перевищувати 150 кв. м.

Податки ІП на ЕСХН

Єдиний сільгоспподаток призначений для сільгоспвиробників, тобто тих, хто виробляє, переробляє і продає сільгосппродукцію. Сюди ж відносять і рибогосподарські організації та підприємців. Головна умова для ЕСХН - частка доходу від реалізації сельзохпродукціі або улову повинна перевищувати 70% загальних доходів від товарів і послуг.

Розраховують сільгоспподаток за тими ж принципами, що і ССО «Доходи мінус витрати», але податкова ставка незмінна і становить 6% від доходів, зменшених на величину витрат. ЕСХН забороняється для платників податків, які виробляють підакцизні товари.

Податки ІП на ОСНО

І, нарешті, якщо ІП не вибрав жоден з спецрежимів, то він буде працювати на основній системі оподаткування. кроме ПДВ за ставкою 20%, 10% або 0%, треба буде платити податок на доходи фізичних осіб (ПДФО). Податковою базою для ІП на цьому режимі будуть доходи від підприємницької діяльності, до яких дозволено застосовувати так звані професійні відрахування - документально підтверджені й економічно обгрунтовані витрати. Якщо витрати підтвердити неможливо, то отримані доходи можна зменшити тільки на 20%.

Податкова ставка в загальному випадку тут буде дорівнює 13%, якщо підприємець був в звітному році російським податковим резидентом, тобто перебував на території РФ не менше 183 днів протягом послідовних 12 календарних місяців.

А ось якщо ІП на загальній системі вирішив вести бізнес з-за кордону, і не був визнаний податковим резидентом, то, навіть будучи російським громадянином, він потрапляє в велику фінансову пастку - всі отримані ним доходи оподатковуються за ставкою 30%, при цьому професійні відрахування використовувати не можна.

Страхові внески на ОСН можна враховувати у витратах в повному обсязі, як за себе, так і за працівників. Вибирати ОСН варто, якщо основна частина ваших покупців буде платниками ПДВ, яким буде з вами вигідно працювати, тому що вони отримають можливість врахувати вхідний ПДВ. І то, треба ретельно розрахувати ваші передбачувані доходи і підтверджені витрати.

Поєднання податкових режимів для зменшення податків ІП

Ще одна можливість для тих, хто вміє рахувати свої гроші - поєднання різних податкових режимів. Це означає, що ви можете розрахувати передбачувану податкове навантаження і працювати по одному виду діяльності на одному режимі, а для іншого виду вибрати більш вигідний варіант. Поєднання режимів можливо і по одній діяльності, якщо вести бізнес на різних об'єктах. Можливі варіанти поєднання ЕНВД і УСН, ПСН і ССО, ЕНВД і ПСН, ЕСХН і ЕНВД. Не можна поєднувати ССО з ЕСХН і ССО з ОСН.

Важко говорити про вигоду поєднання режимів без вказівки прикладів, тому що для цього треба розрахувати суми податків для поставлений режиму і патенту в конкретному регіоні і за видом діяльності, але просто треба знати, що такі варіанти мають право бути. На цьому закінчимо розгляд загальних принципів вибору податкової системи, з урахуванням яких податки ІП можуть бути правомірно зменшено.

Если Ви НЕ встіглі Вчасно Заплатити податки або внески, то кроме самого податку, придется такоже Заплатити неустойку у виде пені, розрахуваті якові можна с помощью нашого калькулятора:

Якщо ви хочете уникнути прикрих фінансових втрат, потрібно, в першу чергу, грамотно організувати ведення бухгалтерії.
Щоб ви без будь-якіх матеріальніх різіків могли спробуваті варіант аутсорсингу бухгалтерського обліку та вірішіті чи Підходить ВІН вам, ми спільно з Фірмою 1С Готові надаті нашим користувачем місяць безкоштовно бухгалтерського обслуговування:

Читайте також: Читайте також:

Які страхові внески та податки повинен платити ІП

Починаючи обговорювати податки ІП, варто відразу зазначити, що ІП - це не юридична особа, а звичайне фізичне, але з правом вести підприємницьку діяльність (індивідуальний підприємець). Завдяки цьому значного відмінності від ТОВ, АТ і т.д., податки, що сплачуються ІП, можуть бути значно легше і простіше, ніж у юридичних осіб.

Платити податки і вести підприємницькі розрахунки ми рекомендуємо в безготівковій формі за допомогою спеціального розрахункового рахунку для ІП .

Використання особистого рахунку фізичної особи ризиковано тим, що податкова може обкласти ваші доходи податком на доходи фізичної особи в 13%, незалежно від того, яка у вас система оподаткування. Багато банків зараз пропонують для підприємців-початківців дуже вигідні тарифи і умови. У деяких можна навіть відкрити рахунок безкоштовно:

Рекомендуємо:   Як ІП зняти гроші з розрахункового рахунку на особисті потреби Рекомендуємо: Як ІП зняти гроші з розрахункового рахунку на особисті потреби

Податкове навантаження індивідуального підприємця складається не тільки з власне податків, а й обов'язкових страхових внесків . На відміну від податків, що сплачуються, розмір яких можна регулювати, правильно вибравши систему оподаткування, страхові внески - це фіксована сума. Податки ІП платити не повинен, якщо діяльність їм ще не ведеться, але страхові внески за себе перераховувати треба все той час, поки дані підприємця числяться в ЕГРІП, тобто відразу після реєстрації.

Під страховими внесками розуміють відрахування на пенсійне і медичне страхування, а також в ФСС, якщо у ІП є співробітники. Розмір страхових внесків не залежить від обраного податкового режиму або від того, чи ведеться взагалі підприємницька діяльність. Далі про податки і внески ІП ми постаралися розповісти зрозумілою мовою і максимально структуроване.

Страхові внески ІП 2019

Внески ІП на обов'язкове пенсійне страхування

Страхові внески ІП на ОПС в 2019 році становлять фіксовану суму, встановлену Урядом РФ - 29 354 рубля за повний рік. Така формула діє при розрахунку внесків, якщо тільки доходи ІП за 2019 рік не перевищили 300 тис. Руб. Якщо ж отриманий дохід більше, то сума страхових внесків збільшується ще на 1% доходів, отриманих понад цей ліміт. Передбачено і верхня межа розміру страхових внесків до ПФР - не більше 234 832 рубля.

Внески ІП на обов'язкове медичне страхування

Страхові внески ІП на ОМС на 2019 рік встановлено в розмірі 6 884 рубля. Зверніть увагу - внески на ОМС при зростанні доходів не збільшуються, і складають незмінну суму.

Разом, внески ІП в 2019 році за себе при річному доході, що не перевищує 300 тис. Рублів (в тому числі при відсутності діяльності або прибутку від неї), складуть 36238 рублів.

Внески ІП за своїх працівників

Якщо ж підприємець використовуватиме найману працю, то крім страхових внесків за себе, він повинен виплачувати страхові внески та за своїх працівників.

У загальних випадках, страхові внески за працівників складаються з:

  • виплат на обов'язкове пенсійне страхування в ПФР - 22%;
  • виплат на обов'язкове соціальне страхування у ФСС - 2,9%;
  • виплат на обов'язкове медичне страхування в ФОМС - 5,1%.

Додатково до ФСС сплачується внесок на обов'язкове страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань (від 0,2% до 8,5%). У ст. 58 закону від 24.07.09 № 212-ФЗ вказані також і знижені тарифи страхових внесків за працівників, які можна застосовувати в залежності від видів діяльності, категорій працівників, обраної системи оподаткування та інших умов.

Пільги зі сплати страхових внесків

З 2013 року діють так звані пільгові періоди несплати страхових внесків, коли підприємець не веде діяльність, тому що проходить службу за призовом, знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до півтора років, інвалідом, особою старше 80 років або є чоловіком військовослужбовця за контрактом або диппрацівників і не має можливості працевлаштування. Для отримання цієї пільги треба звернутися в свою податкову інспекцію, із заявою та документальним підтвердженням того, що підприємницька діяльність не ведеться.

У всіх інших випадках - додаткової роботи за наймом або цивільно-правовим договором, досягненні пенсійного віку, відсутність діяльності або прибутку від неї - підприємець повинен перераховувати за себе страхові внески. Податкова інспекція припинить їх нарахування тільки після виключення даних ІП з державного реєстру.

Підприємці, зареєстровані не з початку року, страхові внески розраховують не в повній сумі, а з урахуванням днів, що минули з дати реєстрації ІП .

Рекомендуємо:   Реєстрація ІП онлайн Рекомендуємо: Реєстрація ІП онлайн

Калькулятор страхових внесків

Необхідно сплатити страхових внесків на суму: - р.

Виплата складається з:

Призначення платежу

сума

Дата сплати

Фіксовані внески на обов'язкове пенсійне страхування - р. Сплатити до 31 грудня 2019 року Додаткові внески на обов'язкове пенсійне страхування - р. Сплатити до 1 липня 2020 року Фіксовані внески на обов'язкове медичне страхування - р. Сплатити до 31 грудня 2019 року

податки ІП

Під системою або режимом оподаткування розуміють особливий порядок розрахунку податкових відрахувань. Податкові режими відрізняються один від одного наступними елементами оподаткування - об'єкт оподаткування і податкова база, податкова ставка, податковий період, порядок розрахунку і сплати податку.

Найчастіше індивідуальні підприємці вибирають один із спеціальних податкових режимів. Ці режими є пільговими категоріями працівників, і для роботи на них треба дотримуватися обмеження і вимоги, встановлені законом. У Росії таких режимів чотири:

Вибір системи оподаткування - це основа податкової оптимізації, тобто легальних дій підприємця для зниження податкового навантаження. Вибирати податкову систему ІП може сам, але якщо він не зможе відповідати необхідним вимогам або не заявить про свій вибір в певному порядку, то його діяльність буде вестися в рамках загальної (основний) системи оподаткування - ОСН .

Щоб уникнути ситуації, в якій ви не зможете застосовувати пільговий податковий режим, слід уважно поставитися до вибору кодів КВЕД для ІП, так як податкова не дозволяє звітувати на спеціальних режимах по ряду видів діяльності. Для тих, кому потрібна допомога при виборі дозволених кодів, можемо запропонувати послугу безкоштовного підбору кодів КВЕД.

Рекомендуємо:   Які види діяльності підлягають ліцензуванню Рекомендуємо: Які види діяльності підлягають ліцензуванню

Для того, щоб податки ІП не стали головною статтею його витрат, варто задати собі кілька питань.

1.Будут передбачувані доходи постійними або їх розмір буде змінюватися?

Між нерегулярністю доходів і вибором податкової системи існує прямий зв'язок, і, виходячи з цього, варто зробити розрахунок передбачуваних доходів хоча б на квартал вперед. На режимах ССО, ЕСХН і ОСН податкова база, тобто та сума, з якої будуть розраховуватися податки, виникає тільки тоді, коли підприємець починає отримувати реальні доходи. На режимах ЕНВД і ПСН основою таких розрахунків є інші показники, зазначені в Податковому кодексі, тому в цих випадках платити податки ІП повинен незалежно від розміру одержуваних доходів, в тому числі, якщо доходів немає зовсім.

При відсутності регулярних доходів на початку діяльності рекомендуємо вибирати спрощенку, з якої потім можна перейти на ЕНВД або патент, попередньо розрахувавши суми податків на цих режимах і переконавшись, що у вашому випадку це буде вигідніше.

2.Чи буде залучатися найману працю і скільки працівників буде потрібно?

Кількість працівників при виборі системи оподаткування може стати обмежуючим фактором, наприклад, для ПСН кількість співробітників не повинно перевищувати 15 осіб, а на ССО і ЕНВД - 100 чоловік. Від кількості працівників буде також залежати і вартість патенту, в тих регіонах і за тими видами діяльності, які враховують цей показник. Наявність працівників буде мати значення і в випадках, коли ІП має можливість зменшити податок до виплати за рахунок сплачених страхових внесків (на всіх системах оподаткування, крім патенту).

3.Яку частку доходів становитимуть витрати, і чи зможете ви підтвердити їх документально?

Вибираючи між варіантами ССО «Доходи 6%» або ССО «Доходи мінус витрати 15%», треба уявити собі розмір очікуваних витрат. У випадках, коли можливі витрати будуть перевищувати 60% від доходів, варто вибирати «Доходи мінус витрати», але тільки якщо ви зможете підтверджувати витрати документально. Якщо таких документів не буде, або частка витрат складе менше ніж 60% від доходів, то вигідніше варіант «Доходи».

4.Какие види діяльності у вашому регіоні внесені в списки видів для ПСН і ЕНВД?

Види діяльності на ЕВНД і ПСН визначаються щорічно регіональними законами, і на вашій конкретній території ці списки можуть бути, як розширені (для ПСН), так і скорочені (для ЕНВД), в порівнянні з тими, що вказані в НК РФ. Можливо, зараз вам важко зіставити всі ці критерії, але далі ми розглянемо кожен режим докладніше, що внесе ясність в питання вибору системи оподаткування.

А для тих, хто вважає за краще індивідуальний підхід, можемо запропонувати безкоштовну консультацію фахівця з податків, який допоможе вам підібрати режим оподаткування з урахуванням специфіки саме вашого бізнесу і регіону.

Податки ІП на ССО

Почнемо з найпопулярнішою серед малого бізнесу та ВП системи - спрощеної системи оподаткування (ССО) або, як її зазвичай називають в народі, «спрощенки». Підприємці, що працюють на спрощеній системі, є платниками єдиного податку, який замінює для них сплату ПДФО від підприємницької діяльності і податку на майно, що використовується в бізнесі. Об'єктом оподаткування на ССО є доходи або доходи, зменшені на величину витрат, тому тут можна вибрати варіант «ССО Доходи» або «ССО Доходи мінус витрати» .

Доходами визнаються не тільки надходження від реалізації товарів і послуг, тобто виручка, а й деякі інші, звані позареалізаційними. До витрат ж відносять не ті, які сам підприємець вважає обгрунтованими, а закритий їх перелік, наведений в ст. 346.16 НК РФ. Треба сказати, що цей список досить великий і здебільшого визнає реальні витрати ВП. Крім самих витрат в кодексі прописаний і порядок їх визнання, зокрема, враховувати витрати можна тільки після оплати. Відповідально треба підійти і до документального оформлення витрат, тому що порушення вимог до підтверджуючих документів може призвести до невизнання їх податковою інспекцією.

Податковою базою на варіанті «Доходи» є грошовий вираз доходів. Для варіанту «Доходи мінус витрати» податковою базою буде грошовий вираз доходів, зменшених на величину витрат. Щоб розрахувати суму податку до сплати, треба помножити податкову базу на податкову ставку, яка дорівнює 6% для «Доходів» і 15% для «Доходів мінус витрати».

Для розвитку певних видів діяльності і залучення інвестицій в регіони місцева влада може зменшувати стандартну податкову ставку з 15% до 5%. Дізнатися, яка ставка і для якої діяльності затверджена на вашій території, можна в регіональному законі про встановлення диференційованих податкових ставок ССО. Така преференція застосовна тільки для варіанту «Доходи мінус витрати», а ставка для варіанту «Доходи» залишається незмінною - 6%. Таким чином, якщо в вашому регіоні діє знижена податкова ставка, і ви можете підтвердити свої витрати, то податки ІП при застосуванні УСН «Доходи мінус витрати» можуть бути зведені до мінімуму.

Але і з урахуванням витрат важливо не переборщити, тому що тут у ІП виникає обов'язок сплати мінімального податку. Що це означає? Якщо ви відпрацювали собі в збиток, тобто витрати перевищили отримані доходи, вам доведеться заплатити мінімальний податок в розмірі 1% від отриманих доходів.

Варіант «Доходи» може бути особливо привабливим можливістю зменшити єдиний податок на сплачені страхові внески. При цьому ІП без працівників можуть зменшувати нарахований податок на всю суму внесків, і при невеликих доходах може скластися ситуація, що єдиного податку до виплати не буде взагалі. ІП з працівниками можуть зменшити єдиний податок за рахунок сум виплачених страхових внесків і за себе, і за працівників, але не більше, ніж на 50%.

На «Доходи мінус витрати" не дозволяється зменшити розрахований до виплати єдиний податок на суму страхових внесків, але страхові внески, які ІП платить за себе і за своїх працівників, можна врахувати у витратах при розрахунку податкової бази, що також зменшує єдиний податок до виплати.

Закінчимо знайомство з спрощеною обмеженнями, які треба дотриматися для роботи на цій системі. Для ІП їх небагато - кількість працівників не повинна перевищувати ста осіб, не допускається ССО при видобутку і реалізації корисних копалин (крім загальнопоширених) і при виробництві підакцизних товарів. Крім того, IP може втратити право на спрощенку після того, як його доходи за 2019 рік перевищать 150 млн руб.

Якщо Ви порахували спрощену систему вигідною і зручною для себе, то можете підготувати заяву про перехід на ССО 2019 абсолютно безкоштовно:

Податки ІП на ПСН

Патентна система оподаткування або патент ІП - це єдиний податковий режим, призначений тільки для індивідуальних підприємців. Патент можна отримати на будь-який вид діяльності , Зазначений в ст. 346.43 НК РФ. Цей список може бути розширений місцевою владою, і про те, на які саме види діяльності можна придбати патент, треба дізнаватися в регіональних законах або в територіальній податковій інспекції.

Патент діє тільки на території того муніципального освіти, де він виданий, тому ІП треба подати заяву в ИФНС за місцем дії патенту. Для перевезення вантажів дозволено використовувати один патент при наданні послуг в різних регіонах РФ, але тільки якщо договори на перевезення будуть укладатися за місцем реєстрації ВП. Обмеження для цього режиму стосуються тільки кількості найнятих працівників - не більше 15, а втрата права на застосування ПСН відбудеться при перевищенні річного доходу в 60 млн рублів.

Розрахувати річну вартість патенту досить просто. Для цього треба знати «потенційно можливий річний дохід» за обраним видом діяльності і помножити його на 6%. Дізнатися розмір потенційного доходу можна теж з регіонального закону по ПСН. Ще один варіант - калькулятор ФНС для розрахунку вартості патенту. Видається патент на строк від одного до дванадцяти місяців, але в межах календарного року. ІП може мати кілька патентів і розраховувати його вартість по кожному з них.

Оплата патенту відбувається наступним чином:

  • Патент, виданий на термін до шести місяців, треба сплатити в повному обсязі не пізніше терміну закінчення його дії;
  • Якщо термін дії патенту становить від шести місяців і до року, то одну третину його повної вартості треба сплатити не пізніше 90 днів після початку дії, а дві третини - не пізніше терміну закінчення дії патенту.

Зменшити вартість патенту на сплачені страхові внески не можна, але передбачена знижена ставка страхових внесків для працівників ВП, що працюють на цьому режимі.

Податки ІП на ЕНВД

Поставлений податок або вменёнка, так само, як і патент, діє тільки щодо деяких видів діяльності, зазначених у ст. 346.26. Регіональні закони можуть не тільки обмежити цей список, а й взагалі не дозволити застосування цього режиму на своїй території (наприклад, в Москві). Розраховують єдиний податок на місяць по досить складною формулою - БД * ФП * К1 * К2 * 15%.

Давайте розберемося, що означає цей набір букв і цифр:

  • БД - це базова прибутковість в місяць в рублях (знаходимо в таблиці, наведеної в ст. 346.29 НК)
  • ФП - фізичний показник (вказано там же)
  • К1 - коефіцієнт-дефлятор, щорічно затверджується Урядом РФ. У 2019 К1 дорівнює 1,915
  • К2 - коригуючий коефіцієнт, встановлюється регіональними законами в межах від 0,005 до 1.

Оскільки податковий період по ЕНВД дорівнює кварталу, то зазвичай розраховують суму податку за три місяці. Заплатити поставлений податок ІП повинен до 25-го числа місяця, наступного за звітним кварталом.

На ЕНВД, так само, як і на спрощеній системі, є можливість зменшення єдиного податку до сплати за рахунок страхових внесків, сплачених за себе і за працівників. Якщо ІП працює один, то можна відняти всю суму внесків, сплачених за себе, а коли у підприємця з'являються працівники, то враховувати можна внески за себе та за них, і податок зменшити можна не більше, ніж на 50%. Крім обмеження по числу працівників (не більше ста), на цьому режимі є і специфічні обмеження по фізичній показником, наприклад, площа торгового залу не повинна перевищувати 150 кв. м.

Податки ІП на ЕСХН

Єдиний сільгоспподаток призначений для сільгоспвиробників, тобто тих, хто виробляє, переробляє і продає сільгосппродукцію. Сюди ж відносять і рибогосподарські організації та підприємців. Головна умова для ЕСХН - частка доходу від реалізації сельзохпродукціі або улову повинна перевищувати 70% загальних доходів від товарів і послуг.

Розраховують сільгоспподаток за тими ж принципами, що і ССО «Доходи мінус витрати», але податкова ставка незмінна і становить 6% від доходів, зменшених на величину витрат. ЕСХН забороняється для платників податків, які виробляють підакцизні товари.

Податки ІП на ОСНО

І, нарешті, якщо ІП не вибрав жоден з спецрежимів, то він буде працювати на основній системі оподаткування. Крім ПДВ за ставкою 20%, 10% або 0%, треба буде платити податок на доходи фізичних осіб (ПДФО). Податковою базою для ІП на цьому режимі будуть доходи від підприємницької діяльності, до яких дозволено застосовувати так звані професійні відрахування - документально підтверджені й економічно обгрунтовані витрати. Якщо витрати підтвердити неможливо, то отримані доходи можна зменшити тільки на 20%.

Податкова ставка в загальному випадку тут буде дорівнює 13%, якщо підприємець був в звітному році російським податковим резидентом, тобто перебував на території РФ не менше 183 днів протягом послідовних 12 календарних місяців.

А ось якщо ІП на загальній системі вирішив вести бізнес з-за кордону, і не був визнаний податковим резидентом, то, навіть будучи російським громадянином, він потрапляє в велику фінансову пастку - всі отримані ним доходи оподатковуються за ставкою 30%, при цьому професійні відрахування використовувати не можна.

Страхові внески на ОСН можна враховувати у витратах в повному обсязі, як за себе, так і за працівників. Вибирати ОСН варто, якщо основна частина ваших покупців буде платниками ПДВ, яким буде з вами вигідно працювати, тому що вони отримають можливість врахувати вхідний ПДВ. І то, треба ретельно розрахувати ваші передбачувані доходи і підтверджені витрати.

Поєднання податкових режимів для зменшення податків ІП

Ще одна можливість для тих, хто вміє рахувати свої гроші - поєднання різних податкових режимів. Це означає, що ви можете розрахувати передбачувану податкове навантаження і працювати по одному виду діяльності на одному режимі, а для іншого виду вибрати більш вигідний варіант. Поєднання режимів можливо і по одній діяльності, якщо вести бізнес на різних об'єктах. Можливі варіанти поєднання ЕНВД і УСН, ПСН і ССО, ЕНВД і ПСН, ЕСХН і ЕНВД. Не можна поєднувати ССО з ЕСХН і ССО з ОСН.

Важко говорити про вигоду поєднання режимів без вказівки прикладів, тому що для цього треба розрахувати суми податків для поставлений режиму і патенту в конкретному регіоні і за видом діяльності, але просто треба знати, що такі варіанти мають право бути. На цьому закінчимо розгляд загальних принципів вибору податкової системи, з урахуванням яких податки ІП можуть бути правомірно зменшено.

Якщо Ви не встигли вчасно заплатити податки або внески, то крім самого податку, доведеться також заплатити неустойку у вигляді пені, розрахувати яку можна за допомогою нашого калькулятора:

Якщо ви хочете уникнути прикрих фінансових втрат, потрібно, в першу чергу, грамотно організувати ведення бухгалтерії.
Щоб ви без будь-яких матеріальних ризиків могли спробувати варіант аутсорсингу бухгалтерського обліку та вирішити чи підходить він вам, ми спільно з фірмою 1С готові надати нашим користувачам місяць безкоштовного бухгалтерського обслуговування:

Читайте також: Читайте також:

Які страхові внески та податки повинен платити ІП

Починаючи обговорювати податки ІП, варто відразу зазначити, що ІП - це не юридична особа, а звичайне фізичне, але з правом вести підприємницьку діяльність (індивідуальний підприємець). Завдяки цьому значного відмінності від ТОВ, АТ і т.д., податки, що сплачуються ІП, можуть бути значно легше і простіше, ніж у юридичних осіб.

Платити податки і вести підприємницькі розрахунки ми рекомендуємо в безготівковій формі за допомогою спеціального розрахункового рахунку для ІП .

Використання особистого рахунку фізичної особи ризиковано тим, що податкова може обкласти ваші доходи податком на доходи фізичної особи в 13%, незалежно від того, яка у вас система оподаткування. Багато банків зараз пропонують для підприємців-початківців дуже вигідні тарифи і умови. У деяких можна навіть відкрити рахунок безкоштовно:

Рекомендуємо:   Як ІП зняти гроші з розрахункового рахунку на особисті потреби Рекомендуємо: Як ІП зняти гроші з розрахункового рахунку на особисті потреби

Податкове навантаження індивідуального підприємця складається не тільки з власне податків, а й обов'язкових страхових внесків . На відміну від податків, що сплачуються, розмір яких можна регулювати, правильно вибравши систему оподаткування, страхові внески - це фіксована сума. Податки ІП платити не повинен, якщо діяльність їм ще не ведеться, але страхові внески за себе перераховувати треба все той час, поки дані підприємця числяться в ЕГРІП, тобто відразу після реєстрації.

Під страховими внесками розуміють відрахування на пенсійне і медичне страхування, а також в ФСС, якщо у ІП є співробітники. Розмір страхових внесків не залежить від обраного податкового режиму або від того, чи ведеться взагалі підприємницька діяльність. Далі про податки і внески ІП ми постаралися розповісти зрозумілою мовою і максимально структуроване.

Страхові внески ІП 2019

Внески ІП на обов'язкове пенсійне страхування

Страхові внески ІП на ОПС в 2019 році становлять фіксовану суму, встановлену Урядом РФ - 29 354 рубля за повний рік. Така формула діє при розрахунку внесків, якщо тільки доходи ІП за 2019 рік не перевищили 300 тис. Руб. Якщо ж отриманий дохід більше, то сума страхових внесків збільшується ще на 1% доходів, отриманих понад цей ліміт. Передбачено і верхня межа розміру страхових внесків до ПФР - не більше 234 832 рубля.

Внески ІП на обов'язкове медичне страхування

Страхові внески ІП на ОМС на 2019 рік встановлено в розмірі 6 884 рубля. Зверніть увагу - внески на ОМС при зростанні доходів не збільшуються, і складають незмінну суму.

Разом, внески ІП в 2019 році за себе при річному доході, що не перевищує 300 тис. Рублів (в тому числі при відсутності діяльності або прибутку від неї), складуть 36238 рублів.

Внески ІП за своїх працівників

Якщо ж підприємець використовуватиме найману працю, то крім страхових внесків за себе, він повинен виплачувати страхові внески та за своїх працівників.

У загальних випадках, страхові внески за працівників складаються з:

  • виплат на обов'язкове пенсійне страхування в ПФР - 22%;
  • виплат на обов'язкове соціальне страхування у ФСС - 2,9%;
  • виплат на обов'язкове медичне страхування в ФОМС - 5,1%.

Додатково до ФСС сплачується внесок на обов'язкове страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань (від 0,2% до 8,5%). У ст. 58 закону від 24.07.09 № 212-ФЗ вказані також і знижені тарифи страхових внесків за працівників, які можна застосовувати в залежності від видів діяльності, категорій працівників, обраної системи оподаткування та інших умов.

Пільги зі сплати страхових внесків

З 2013 року діють так звані пільгові періоди несплати страхових внесків, коли підприємець не веде діяльність, тому що проходить службу за призовом, знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до півтора років, інвалідом, особою старше 80 років або є чоловіком військовослужбовця за контрактом або диппрацівників і не має можливості працевлаштування. Для отримання цієї пільги треба звернутися в свою податкову інспекцію, із заявою та документальним підтвердженням того, що підприємницька діяльність не ведеться.

У всіх інших випадках - додаткової роботи за наймом або цивільно-правовим договором, досягненні пенсійного віку, відсутність діяльності або прибутку від неї - підприємець повинен перераховувати за себе страхові внески. Податкова інспекція припинить їх нарахування тільки після виключення даних ІП з державного реєстру.

Підприємці, зареєстровані не з початку року, страхові внески розраховують не в повній сумі, а з урахуванням днів, що минули з дати реєстрації ІП .

Рекомендуємо:   Реєстрація ІП онлайн Рекомендуємо: Реєстрація ІП онлайн

Калькулятор страхових внесків

Необхідно сплатити страхових внесків на суму: - р.

Виплата складається з:

Призначення платежу

сума

Дата сплати

Фіксовані внески на обов'язкове пенсійне страхування - р. Сплатити до 31 грудня 2019 року Додаткові внески на обов'язкове пенсійне страхування - р. Сплатити до 1 липня 2020 року Фіксовані внески на обов'язкове медичне страхування - р. Сплатити до 31 грудня 2019 року

податки ІП

Під системою або режимом оподаткування розуміють особливий порядок розрахунку податкових відрахувань. Податкові режими відрізняються один від одного наступними елементами оподаткування - об'єкт оподаткування і податкова база, податкова ставка, податковий період, порядок розрахунку і сплати податку.

Найчастіше індивідуальні підприємці вибирають один із спеціальних податкових режимів. Ці режими є пільговими категоріями працівників, і для роботи на них треба дотримуватися обмеження і вимоги, встановлені законом. У Росії таких режимів чотири:

Вибір системи оподаткування - це основа податкової оптимізації, тобто легальних дій підприємця для зниження податкового навантаження. Вибирати податкову систему ІП може сам, але якщо він не зможе відповідати необхідним вимогам або не заявить про свій вибір в певному порядку, то його діяльність буде вестися в рамках загальної (основний) системи оподаткування - ОСН .

Щоб уникнути ситуації, в якій ви не зможете застосовувати пільговий податковий режим, слід уважно поставитися до вибору кодів КВЕД для ІП, так як податкова не дозволяє звітувати на спеціальних режимах по ряду видів діяльності. Для тих, кому потрібна допомога при виборі дозволених кодів, можемо запропонувати послугу безкоштовного підбору кодів КВЕД.

Рекомендуємо:   Які види діяльності підлягають ліцензуванню Рекомендуємо: Які види діяльності підлягають ліцензуванню

Для того, щоб податки ІП не стали головною статтею його витрат, варто задати собі кілька питань.

1.Будут передбачувані доходи постійними або їх розмір буде змінюватися?

Між нерегулярністю доходів і вибором податкової системи існує прямий зв'язок, і, виходячи з цього, варто зробити розрахунок передбачуваних доходів хоча б на квартал вперед. На режимах ССО, ЕСХН і ОСН податкова база, тобто та сума, з якої будуть розраховуватися податки, виникає тільки тоді, коли підприємець починає отримувати реальні доходи. На режимах ЕНВД і ПСН основою таких розрахунків є інші показники, зазначені в Податковому кодексі, тому в цих випадках платити податки ІП повинен незалежно від розміру одержуваних доходів, в тому числі, якщо доходів немає зовсім.

При відсутності регулярних доходів на початку діяльності рекомендуємо вибирати спрощенку, з якої потім можна перейти на ЕНВД або патент, попередньо розрахувавши суми податків на цих режимах і переконавшись, що у вашому випадку це буде вигідніше.

2.Чи буде залучатися найману працю і скільки працівників буде потрібно?

Кількість працівників при виборі системи оподаткування може стати обмежуючим фактором, наприклад, для ПСН кількість співробітників не повинно перевищувати 15 осіб, а на ССО і ЕНВД - 100 чоловік. Від кількості працівників буде також залежати і вартість патенту, в тих регіонах і за тими видами діяльності, які враховують цей показник. Наявність працівників буде мати значення і в випадках, коли ІП має можливість зменшити податок до виплати за рахунок сплачених страхових внесків (на всіх системах оподаткування, крім патенту).

3.Яку частку доходів становитимуть витрати, і чи зможете ви підтвердити їх документально?

Вибираючи між варіантами ССО «Доходи 6%» або ССО «Доходи мінус витрати 15%», треба уявити собі розмір очікуваних витрат. У випадках, коли можливі витрати будуть перевищувати 60% від доходів, варто вибирати «Доходи мінус витрати», але тільки якщо ви зможете підтверджувати витрати документально. Якщо таких документів не буде, або частка витрат складе менше ніж 60% від доходів, то вигідніше варіант «Доходи».

4.Какие види діяльності у вашому регіоні внесені в списки видів для ПСН і ЕНВД?

Види діяльності на ЕВНД і ПСН визначаються щорічно регіональними законами, і на вашій конкретній території ці списки можуть бути, як розширені (для ПСН), так і скорочені (для ЕНВД), в порівнянні з тими, що вказані в НК РФ. Можливо, зараз вам важко зіставити всі ці критерії, але далі ми розглянемо кожен режим докладніше, що внесе ясність в питання вибору системи оподаткування.

А для тих, хто вважає за краще індивідуальний підхід, можемо запропонувати безкоштовну консультацію фахівця з податків, який допоможе вам підібрати режим оподаткування з урахуванням специфіки саме вашого бізнесу і регіону.

Податки ІП на ССО

Почнемо з найпопулярнішою серед малого бізнесу та ВП системи - спрощеної системи оподаткування (ССО) або, як її зазвичай називають в народі, «спрощенки». Підприємці, що працюють на спрощеній системі, є платниками єдиного податку, який замінює для них сплату ПДФО від підприємницької діяльності і податку на майно, що використовується в бізнесі. Об'єктом оподаткування на ССО є доходи або доходи, зменшені на величину витрат, тому тут можна вибрати варіант «ССО Доходи» або «ССО Доходи мінус витрати» .

Доходами визнаються не тільки надходження від реалізації товарів і послуг, тобто виручка, а й деякі інші, звані позареалізаційними. До витрат ж відносять не ті, які сам підприємець вважає обгрунтованими, а закритий їх перелік, наведений в ст. 346.16 НК РФ. Треба сказати, що цей список досить великий і здебільшого визнає реальні витрати ВП. Крім самих витрат в кодексі прописаний і порядок їх визнання, зокрема, враховувати витрати можна тільки після оплати. Відповідально треба підійти і до документального оформлення витрат, тому що порушення вимог до підтверджуючих документів може призвести до невизнання їх податковою інспекцією.

Податковою базою на варіанті «Доходи» є грошовий вираз доходів. Для варіанту «Доходи мінус витрати» податковою базою буде грошовий вираз доходів, зменшених на величину витрат. Щоб розрахувати суму податку до сплати, треба помножити податкову базу на податкову ставку, яка дорівнює 6% для «Доходів» і 15% для «Доходів мінус витрати».

Для розвитку певних видів діяльності і залучення інвестицій в регіони місцева влада може зменшувати стандартну податкову ставку з 15% до 5%. Дізнатися, яка ставка і для якої діяльності затверджена на вашій території, можна в регіональному законі про встановлення диференційованих податкових ставок ССО. Така преференція застосовна тільки для варіанту «Доходи мінус витрати», а ставка для варіанту «Доходи» залишається незмінною - 6%. Таким чином, якщо в вашому регіоні діє знижена податкова ставка, і ви можете підтвердити свої витрати, то податки ІП при застосуванні УСН «Доходи мінус витрати» можуть бути зведені до мінімуму.

Але і з урахуванням витрат важливо не переборщити, тому що тут у ІП виникає обов'язок сплати мінімального податку. Що це означає? Якщо ви відпрацювали собі в збиток, тобто витрати перевищили отримані доходи, вам доведеться заплатити мінімальний податок в розмірі 1% від отриманих доходів.

Варіант «Доходи» може бути особливо привабливим можливістю зменшити єдиний податок на сплачені страхові внески. При цьому ІП без працівників можуть зменшувати нарахований податок на всю суму внесків, і при невеликих доходах може скластися ситуація, що єдиного податку до виплати не буде взагалі. ІП з працівниками можуть зменшити єдиний податок за рахунок сум виплачених страхових внесків і за себе, і за працівників, але не більше, ніж на 50%.

На «Доходи мінус витрати" не дозволяється зменшити розрахований до виплати єдиний податок на суму страхових внесків, але страхові внески, які ІП платить за себе і за своїх працівників, можна врахувати у витратах при розрахунку податкової бази, що також зменшує єдиний податок до виплати.

Закінчимо знайомство з спрощеною обмеженнями, які треба дотриматися для роботи на цій системі. Для ІП їх небагато - кількість працівників не повинна перевищувати ста осіб, не допускається ССО при видобутку і реалізації корисних копалин (крім загальнопоширених) і при виробництві підакцизних товарів. Крім того, IP може втратити право на спрощенку після того, як його доходи за 2019 рік перевищать 150 млн руб.

Якщо Ви порахували спрощену систему вигідною і зручною для себе, то можете підготувати заяву про перехід на ССО 2019 абсолютно безкоштовно:

Податки ІП на ПСН

Патентна система оподаткування або патент ІП - це єдиний податковий режим, призначений тільки для індивідуальних підприємців. Патент можна отримати на будь-який вид діяльності , Зазначений в ст. 346.43 НК РФ. Цей список може бути розширений місцевою владою, і про те, на які саме види діяльності можна придбати патент, треба дізнаватися в регіональних законах або в територіальній податковій інспекції.

Патент діє тільки на території того муніципального освіти, де він виданий, тому ІП треба подати заяву в ИФНС за місцем дії патенту. Для перевезення вантажів дозволено використовувати один патент при наданні послуг в різних регіонах РФ, але тільки якщо договори на перевезення будуть укладатися за місцем реєстрації ВП. Обмеження для цього режиму стосуються тільки кількості найнятих працівників - не більше 15, а втрата права на застосування ПСН відбудеться при перевищенні річного доходу в 60 млн рублів.

Розрахувати річну вартість патенту досить просто. Для цього треба знати «потенційно можливий річний дохід» за обраним видом діяльності і помножити його на 6%. Дізнатися розмір потенційного доходу можна теж з регіонального закону по ПСН. Ще один варіант - калькулятор ФНС для розрахунку вартості патенту. Видається патент на строк від одного до дванадцяти місяців, але в межах календарного року. ІП може мати кілька патентів і розраховувати його вартість по кожному з них.

Оплата патенту відбувається наступним чином:

  • Патент, виданий на термін до шести місяців, треба сплатити в повному обсязі не пізніше терміну закінчення його дії;
  • Якщо термін дії патенту становить від шести місяців і до року, то одну третину його повної вартості треба сплатити не пізніше 90 днів після початку дії, а дві третини - не пізніше терміну закінчення дії патенту.

Зменшити вартість патенту на сплачені страхові внески не можна, але передбачена знижена ставка страхових внесків для працівників ВП, що працюють на цьому режимі.

Податки ІП на ЕНВД

Поставлений податок або вменёнка, так само, як і патент, діє тільки щодо деяких видів діяльності, зазначених у ст. 346.26. Регіональні закони можуть не тільки обмежити цей список, а й взагалі не дозволити застосування цього режиму на своїй території (наприклад, в Москві). Розраховують єдиний податок на місяць по досить складною формулою - БД * ФП * К1 * К2 * 15%.

Давайте розберемося, що означає цей набір букв і цифр:

  • БД - це базова прибутковість в місяць в рублях (знаходимо в таблиці, наведеної в ст. 346.29 НК)
  • ФП - фізичний показник (вказано там же)
  • К1 - коефіцієнт-дефлятор, щорічно затверджується Урядом РФ. У 2019 К1 дорівнює 1,915
  • К2 - коригуючий коефіцієнт, встановлюється регіональними законами в межах від 0,005 до 1.

Оскільки податковий період по ЕНВД дорівнює кварталу, то зазвичай розраховують суму податку за три місяці. Заплатити поставлений податок ІП повинен до 25-го числа місяця, наступного за звітним кварталом.

На ЕНВД, так само, як і на спрощеній системі, є можливість зменшення єдиного податку до сплати за рахунок страхових внесків, сплачених за себе і за працівників. Якщо ІП працює один, то можна відняти всю суму внесків, сплачених за себе, а коли у підприємця з'являються працівники, то враховувати можна внески за себе та за них, і податок зменшити можна не більше, ніж на 50%. Крім обмеження по числу працівників (не більше ста), на цьому режимі є і специфічні обмеження по фізичній показником, наприклад, площа торгового залу не повинна перевищувати 150 кв. м.

Податки ІП на ЕСХН

Єдиний сільгоспподаток призначений для сільгоспвиробників, тобто тих, хто виробляє, переробляє і продає сільгосппродукцію. Сюди ж відносять і рибогосподарські організації та підприємців. Головна умова для ЕСХН - частка доходу від реалізації сельзохпродукціі або улову повинна перевищувати 70% загальних доходів від товарів і послуг.

Розраховують сільгоспподаток за тими ж принципами, що і ССО «Доходи мінус витрати», але податкова ставка незмінна і становить 6% від доходів, зменшених на величину витрат. ЕСХН забороняється для платників податків, які виробляють підакцизні товари.

Податки ІП на ОСНО

І, нарешті, якщо ІП не вибрав жоден з спецрежимів, то він буде працювати на основній системі оподаткування. Крім ПДВ за ставкою 20%, 10% або 0%, треба буде платити податок на доходи фізичних осіб (ПДФО). Податковою базою для ІП на цьому режимі будуть доходи від підприємницької діяльності, до яких дозволено застосовувати так звані професійні відрахування - документально підтверджені й економічно обгрунтовані витрати. Якщо витрати підтвердити неможливо, то отримані доходи можна зменшити тільки на 20%.

Податкова ставка в загальному випадку тут буде дорівнює 13%, якщо підприємець був в звітному році російським податковим резидентом, тобто перебував на території РФ не менше 183 днів протягом послідовних 12 календарних місяців.

А ось якщо ІП на загальній системі вирішив вести бізнес з-за кордону, і не був визнаний податковим резидентом, то, навіть будучи російським громадянином, він потрапляє в велику фінансову пастку - всі отримані ним доходи оподатковуються за ставкою 30%, при цьому професійні відрахування використовувати не можна.

Страхові внески на ОСН можна враховувати у витратах в повному обсязі, як за себе, так і за працівників. Вибирати ОСН варто, якщо основна частина ваших покупців буде платниками ПДВ, яким буде з вами вигідно працювати, тому що вони отримають можливість врахувати вхідний ПДВ. І то, треба ретельно розрахувати ваші передбачувані доходи і підтверджені витрати.

Поєднання податкових режимів для зменшення податків ІП

Ще одна можливість для тих, хто вміє рахувати свої гроші - поєднання різних податкових режимів. Це означає, що ви можете розрахувати передбачувану податкове навантаження і працювати по одному виду діяльності на одному режимі, а для іншого виду вибрати більш вигідний варіант. Поєднання режимів можливо і по одній діяльності, якщо вести бізнес на різних об'єктах. Можливі варіанти поєднання ЕНВД і УСН, ПСН і ССО, ЕНВД і ПСН, ЕСХН і ЕНВД. Не можна поєднувати ССО з ЕСХН і ССО з ОСН.

Важко говорити про вигоду поєднання режимів без вказівки прикладів, тому що для цього треба розрахувати суми податків для поставлений режиму і патенту в конкретному регіоні і за видом діяльності, але просто треба знати, що такі варіанти мають право бути. На цьому закінчимо розгляд загальних принципів вибору податкової системи, з урахуванням яких податки ІП можуть бути правомірно зменшено.

Якщо Ви не встигли вчасно заплатити податки або внески, то крім самого податку, доведеться також заплатити неустойку у вигляді пені, розрахувати яку можна за допомогою нашого калькулятора:

Якщо ви хочете уникнути прикрих фінансових втрат, потрібно, в першу чергу, грамотно організувати ведення бухгалтерії.
Щоб ви без будь-яких матеріальних ризиків могли спробувати варіант аутсорсингу бухгалтерського обліку та вирішити чи підходить він вам, ми спільно з фірмою 1С готові надати нашим користувачам місяць безкоштовного бухгалтерського обслуговування:

Читайте також: Читайте також:

Які страхові внески та податки повинен платити ІП

Починаючи обговорювати податки ІП, варто відразу зазначити, що ІП - це не юридична особа, а звичайне фізичне, але з правом вести підприємницьку діяльність (індивідуальний підприємець). Завдяки цьому значного відмінності від ТОВ, АТ і т.д., податки, що сплачуються ІП, можуть бути значно легше і простіше, ніж у юридичних осіб.

Платити податки і вести підприємницькі розрахунки ми рекомендуємо в безготівковій формі за допомогою спеціального розрахункового рахунку для ІП .

Використання особистого рахунку фізичної особи ризиковано тим, що податкова може обкласти ваші доходи податком на доходи фізичної особи в 13%, незалежно від того, яка у вас система оподаткування. Багато банків зараз пропонують для підприємців-початківців дуже вигідні тарифи і умови. У деяких можна навіть відкрити рахунок безкоштовно:

Рекомендуємо:   Як ІП зняти гроші з розрахункового рахунку на особисті потреби Рекомендуємо: Як ІП зняти гроші з розрахункового рахунку на особисті потреби

Податкове навантаження індивідуального підприємця складається не тільки з власне податків, а й обов'язкових страхових внесків . На відміну від податків, що сплачуються, розмір яких можна регулювати, правильно вибравши систему оподаткування, страхові внески - це фіксована сума. Податки ІП платити не повинен, якщо діяльність їм ще не ведеться, але страхові внески за себе перераховувати треба все той час, поки дані підприємця числяться в ЕГРІП, тобто відразу після реєстрації.

Під страховими внесками розуміють відрахування на пенсійне і медичне страхування, а також в ФСС, якщо у ІП є співробітники. Розмір страхових внесків не залежить від обраного податкового режиму або від того, чи ведеться взагалі підприємницька діяльність. Далі про податки і внески ІП ми постаралися розповісти зрозумілою мовою і максимально структуроване.

Страхові внески ІП 2019

Внески ІП на обов'язкове пенсійне страхування

Страхові внески ІП на ОПС в 2019 році становлять фіксовану суму, встановлену Урядом РФ - 29 354 рубля за повний рік. Така формула діє при розрахунку внесків, якщо тільки доходи ІП за 2019 рік не перевищили 300 тис. Руб. Якщо ж отриманий дохід більше, то сума страхових внесків збільшується ще на 1% доходів, отриманих понад цей ліміт. Передбачено і верхня межа розміру страхових внесків до ПФР - не більше 234 832 рубля.

Внески ІП на обов'язкове медичне страхування

Страхові внески ІП на ОМС на 2019 рік встановлено в розмірі 6 884 рубля. Зверніть увагу - внески на ОМС при зростанні доходів не збільшуються, і складають незмінну суму.

Разом, внески ІП в 2019 році за себе при річному доході, що не перевищує 300 тис. Рублів (в тому числі при відсутності діяльності або прибутку від неї), складуть 36238 рублів.

Внески ІП за своїх працівників

Якщо ж підприємець використовуватиме найману працю, то крім страхових внесків за себе, він повинен виплачувати страхові внески та за своїх працівників.

У загальних випадках, страхові внески за працівників складаються з:

  • виплат на обов'язкове пенсійне страхування в ПФР - 22%;
  • виплат на обов'язкове соціальне страхування у ФСС - 2,9%;
  • виплат на обов'язкове медичне страхування в ФОМС - 5,1%.

Додатково до ФСС сплачується внесок на обов'язкове страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань (від 0,2% до 8,5%). У ст. 58 закону від 24.07.09 № 212-ФЗ вказані також і знижені тарифи страхових внесків за працівників, які можна застосовувати в залежності від видів діяльності, категорій працівників, обраної системи оподаткування та інших умов.

Пільги зі сплати страхових внесків

З 2013 року діють так звані пільгові періоди несплати страхових внесків, коли підприємець не веде діяльність, тому що проходить службу за призовом, знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до півтора років, інвалідом, особою старше 80 років або є чоловіком військовослужбовця за контрактом або диппрацівників і не має можливості працевлаштування. Для отримання цієї пільги треба звернутися в свою податкову інспекцію, із заявою та документальним підтвердженням того, що підприємницька діяльність не ведеться.

У всіх інших випадках - додаткової роботи за наймом або цивільно-правовим договором, досягненні пенсійного віку, відсутність діяльності або прибутку від неї - підприємець повинен перераховувати за себе страхові внески. Податкова інспекція припинить їх нарахування тільки після виключення даних ІП з державного реєстру.

Підприємці, зареєстровані не з початку року, страхові внески розраховують не в повній сумі, а з урахуванням днів, що минули з дати реєстрації ІП .

Рекомендуємо:   Реєстрація ІП онлайн Рекомендуємо: Реєстрація ІП онлайн

Калькулятор страхових внесків

Необхідно сплатити страхових внесків на суму: - р.

Виплата складається з:

Призначення платежу

сума

Дата сплати

Фіксовані внески на обов'язкове пенсійне страхування - р. Сплатити до 31 грудня 2019 року Додаткові внески на обов'язкове пенсійне страхування - р. Сплатити до 1 липня 2020 року Фіксовані внески на обов'язкове медичне страхування - р. Сплатити до 31 грудня 2019 року

податки ІП

Під системою або режимом оподаткування розуміють особливий порядок розрахунку податкових відрахувань. Податкові режими відрізняються один від одного наступними елементами оподаткування - об'єкт оподаткування і податкова база, податкова ставка, податковий період, порядок розрахунку і сплати податку.

Найчастіше індивідуальні підприємці вибирають один із спеціальних податкових режимів. Ці режими є пільговими категоріями працівників, і для роботи на них треба дотримуватися обмеження і вимоги, встановлені законом. У Росії таких режимів чотири:

Вибір системи оподаткування - це основа податкової оптимізації, тобто легальних дій підприємця для зниження податкового навантаження. Вибирати податкову систему ІП може сам, але якщо він не зможе відповідати необхідним вимогам або не заявить про свій вибір в певному порядку, то його діяльність буде вестися в рамках загальної (основний) системи оподаткування - ОСН .

Щоб уникнути ситуації, в якій ви не зможете застосовувати пільговий податковий режим, слід уважно поставитися до вибору кодів КВЕД для ІП, так як податкова не дозволяє звітувати на спеціальних режимах по ряду видів діяльності. Для тих, кому потрібна допомога при виборі дозволених кодів, можемо запропонувати послугу безкоштовного підбору кодів КВЕД.

Рекомендуємо:   Які види діяльності підлягають ліцензуванню Рекомендуємо: Які види діяльності підлягають ліцензуванню

Для того, щоб податки ІП не стали головною статтею його витрат, варто задати собі кілька питань.

1.Будут передбачувані доходи постійними або їх розмір буде змінюватися?

Між нерегулярністю доходів і вибором податкової системи існує прямий зв'язок, і, виходячи з цього, варто зробити розрахунок передбачуваних доходів хоча б на квартал вперед. На режимах ССО, ЕСХН і ОСН податкова база, тобто та сума, з якої будуть розраховуватися податки, виникає тільки тоді, коли підприємець починає отримувати реальні доходи. На режимах ЕНВД і ПСН основою таких розрахунків є інші показники, зазначені в Податковому кодексі, тому в цих випадках платити податки ІП повинен незалежно від розміру одержуваних доходів, в тому числі, якщо доходів немає зовсім.

При відсутності регулярних доходів на початку діяльності рекомендуємо вибирати спрощенку, з якої потім можна перейти на ЕНВД або патент, попередньо розрахувавши суми податків на цих режимах і переконавшись, що у вашому випадку це буде вигідніше.

2.Чи буде залучатися найману працю і скільки працівників буде потрібно?

Кількість працівників при виборі системи оподаткування може стати обмежуючим фактором, наприклад, для ПСН кількість співробітників не повинно перевищувати 15 осіб, а на ССО і ЕНВД - 100 чоловік. Від кількості працівників буде також залежати і вартість патенту, в тих регіонах і за тими видами діяльності, які враховують цей показник. Наявність працівників буде мати значення і в випадках, коли ІП має можливість зменшити податок до виплати за рахунок сплачених страхових внесків (на всіх системах оподаткування, крім патенту).

3.Яку частку доходів становитимуть витрати, і чи зможете ви підтвердити їх документально?

Вибираючи між варіантами ССО «Доходи 6%» або ССО «Доходи мінус витрати 15%», треба уявити собі розмір очікуваних витрат. У випадках, коли можливі витрати будуть перевищувати 60% від доходів, варто вибирати «Доходи мінус витрати», але тільки якщо ви зможете підтверджувати витрати документально. Якщо таких документів не буде, або частка витрат складе менше ніж 60% від доходів, то вигідніше варіант «Доходи».

4.Какие види діяльності у вашому регіоні внесені в списки видів для ПСН і ЕНВД?

Види діяльності на ЕВНД і ПСН визначаються щорічно регіональними законами, і на вашій конкретній території ці списки можуть бути, як розширені (для ПСН), так і скорочені (для ЕНВД), в порівнянні з тими, що вказані в НК РФ. Можливо, зараз вам важко зіставити всі ці критерії, але далі ми розглянемо кожен режим докладніше, що внесе ясність в питання вибору системи оподаткування.

А для тих, хто вважає за краще індивідуальний підхід, можемо запропонувати безкоштовну консультацію фахівця з податків, який допоможе вам підібрати режим оподаткування з урахуванням специфіки саме вашого бізнесу і регіону.

Податки ІП на ССО

Почнемо з найпопулярнішою серед малого бізнесу та ВП системи - спрощеної системи оподаткування (ССО) або, як її зазвичай називають в народі, «спрощенки». Підприємці, що працюють на спрощеній системі, є платниками єдиного податку, який замінює для них сплату ПДФО від підприємницької діяльності і податку на майно, що використовується в бізнесі. Об'єктом оподаткування на ССО є доходи або доходи, зменшені на величину витрат, тому тут можна вибрати варіант «ССО Доходи» або «ССО Доходи мінус витрати» .

Доходами визнаються не тільки надходження від реалізації товарів і послуг, тобто виручка, а й деякі інші, звані позареалізаційними. До витрат ж відносять не ті, які сам підприємець вважає обгрунтованими, а закритий їх перелік, наведений в ст. 346.16 НК РФ. Треба сказати, що цей список досить великий і здебільшого визнає реальні витрати ВП. Крім самих витрат в кодексі прописаний і порядок їх визнання, зокрема, враховувати витрати можна тільки після оплати. Відповідально треба підійти і до документального оформлення витрат, тому що порушення вимог до підтверджуючих документів може призвести до невизнання їх податковою інспекцією.

Податковою базою на варіанті «Доходи» є грошовий вираз доходів. Для варіанту «Доходи мінус витрати» податковою базою буде грошовий вираз доходів, зменшених на величину витрат. Щоб розрахувати суму податку до сплати, треба помножити податкову базу на податкову ставку, яка дорівнює 6% для «Доходів» і 15% для «Доходів мінус витрати».

Для розвитку певних видів діяльності і залучення інвестицій в регіони місцева влада може зменшувати стандартну податкову ставку з 15% до 5%. Дізнатися, яка ставка і для якої діяльності затверджена на вашій території, можна в регіональному законі про встановлення диференційованих податкових ставок ССО. Така преференція застосовна тільки для варіанту «Доходи мінус витрати», а ставка для варіанту «Доходи» залишається незмінною - 6%. Таким чином, якщо в вашому регіоні діє знижена податкова ставка, і ви можете підтвердити свої витрати, то податки ІП при застосуванні УСН «Доходи мінус витрати» можуть бути зведені до мінімуму.

Але і з урахуванням витрат важливо не переборщити, тому що тут у ІП виникає обов'язок сплати мінімального податку. Що це означає? Якщо ви відпрацювали собі в збиток, тобто витрати перевищили отримані доходи, вам доведеться заплатити мінімальний податок в розмірі 1% від отриманих доходів.

Варіант «Доходи» може бути особливо привабливим можливістю зменшити єдиний податок на сплачені страхові внески. При цьому ІП без працівників можуть зменшувати нарахований податок на всю суму внесків, і при невеликих доходах може скластися ситуація, що єдиного податку до виплати не буде взагалі. ІП з працівниками можуть зменшити єдиний податок за рахунок сум виплачених страхових внесків і за себе, і за працівників, але не більше, ніж на 50%.

На «Доходи мінус витрати" не дозволяється зменшити розрахований до виплати єдиний податок на суму страхових внесків, але страхові внески, які ІП платить за себе і за своїх працівників, можна врахувати у витратах при розрахунку податкової бази, що також зменшує єдиний податок до виплати.

Закінчимо знайомство з спрощеною обмеженнями, які треба дотриматися для роботи на цій системі. Для ІП їх небагато - кількість працівників не повинна перевищувати ста осіб, не допускається ССО при видобутку і реалізації корисних копалин (крім загальнопоширених) і при виробництві підакцизних товарів. Крім того, IP може втратити право на спрощенку після того, як його доходи за 2019 рік перевищать 150 млн руб.

Якщо Ви порахували спрощену систему вигідною і зручною для себе, то можете підготувати заяву про перехід на ССО 2019 абсолютно безкоштовно:

Податки ІП на ПСН

Патентна система оподаткування або патент ІП - це єдиний податковий режим, призначений тільки для індивідуальних підприємців. Патент можна отримати на будь-який вид діяльності , Зазначений в ст. 346.43 НК РФ. Цей список може бути розширений місцевою владою, і про те, на які саме види діяльності можна придбати патент, треба дізнаватися в регіональних законах або в територіальній податковій інспекції.

Патент діє тільки на території того муніципального освіти, де він виданий, тому ІП треба подати заяву в ИФНС за місцем дії патенту. Для перевезення вантажів дозволено використовувати один патент при наданні послуг в різних регіонах РФ, але тільки якщо договори на перевезення будуть укладатися за місцем реєстрації ВП. Обмеження для цього режиму стосуються тільки кількості найнятих працівників - не більше 15, а втрата права на застосування ПСН відбудеться при перевищенні річного доходу в 60 млн рублів.

Розрахувати річну вартість патенту досить просто. Для цього треба знати «потенційно можливий річний дохід» за обраним видом діяльності і помножити його на 6%. Дізнатися розмір потенційного доходу можна теж з регіонального закону по ПСН. Ще один варіант - калькулятор ФНС для розрахунку вартості патенту. Видається патент на строк від одного до дванадцяти місяців, але в межах календарного року. ІП може мати кілька патентів і розраховувати його вартість по кожному з них.

Оплата патенту відбувається наступним чином:

  • Патент, виданий на термін до шести місяців, треба сплатити в повному обсязі не пізніше терміну закінчення його дії;
  • Якщо термін дії патенту становить від шести місяців і до року, то одну третину його повної вартості треба сплатити не пізніше 90 днів після початку дії, а дві третини - не пізніше терміну закінчення дії патенту.

Зменшити вартість патенту на сплачені страхові внески не можна, але передбачена знижена ставка страхових внесків для працівників ВП, що працюють на цьому режимі.

Податки ІП на ЕНВД

Поставлений податок або вменёнка, так само, як і патент, діє тільки щодо деяких видів діяльності, зазначених у ст. 346.26. Регіональні закони можуть не тільки обмежити цей список, а й взагалі не дозволити застосування цього режиму на своїй території (наприклад, в Москві). Розраховують єдиний податок на місяць по досить складною формулою - БД * ФП * К1 * К2 * 15%.

Давайте розберемося, що означає цей набір букв і цифр:

  • БД - це базова прибутковість в місяць в рублях (знаходимо в таблиці, наведеної в ст. 346.29 НК)
  • ФП - фізичний показник (вказано там же)
  • К1 - коефіцієнт-дефлятор, щорічно затверджується Урядом РФ. У 2019 К1 дорівнює 1,915
  • К2 - коригуючий коефіцієнт, встановлюється регіональними законами в межах від 0,005 до 1.

Оскільки податковий період по ЕНВД дорівнює кварталу, то зазвичай розраховують суму податку за три місяці. Заплатити поставлений податок ІП повинен до 25-го числа місяця, наступного за звітним кварталом.

На ЕНВД, так само, як і на спрощеній системі, є можливість зменшення єдиного податку до сплати за рахунок страхових внесків, сплачених за себе і за працівників. Якщо ІП працює один, то можна відняти всю суму внесків, сплачених за себе, а коли у підприємця з'являються працівники, то враховувати можна внески за себе та за них, і податок зменшити можна не більше, ніж на 50%. Крім обмеження по числу працівників (не більше ста), на цьому режимі є і специфічні обмеження по фізичній показником, наприклад, площа торгового залу не повинна перевищувати 150 кв. м.

Податки ІП на ЕСХН

Єдиний сільгоспподаток призначений для сільгоспвиробників, тобто тих, хто виробляє, переробляє і продає сільгосппродукцію. Сюди ж відносять і рибогосподарські організації та підприємців. Головна умова для ЕСХН - частка доходу від реалізації сельзохпродукціі або улову повинна перевищувати 70% загальних доходів від товарів і послуг.

Розраховують сільгоспподаток за тими ж принципами, що і ССО «Доходи мінус витрати», але податкова ставка незмінна і становить 6% від доходів, зменшених на величину витрат. ЕСХН забороняється для платників податків, які виробляють підакцизні товари.

Податки ІП на ОСНО

І, нарешті, якщо ІП не вибрав жоден з спецрежимів, то він буде працювати на основній системі оподаткування. Крім ПДВ за ставкою 20%, 10% або 0%, треба буде платити податок на доходи фізичних осіб (ПДФО). Податковою базою для ІП на цьому режимі будуть доходи від підприємницької діяльності, до яких дозволено застосовувати так звані професійні відрахування - документально підтверджені й економічно обгрунтовані витрати. Якщо витрати підтвердити неможливо, то отримані доходи можна зменшити тільки на 20%.

Податкова ставка в загальному випадку тут буде дорівнює 13%, якщо підприємець був в звітному році російським податковим резидентом, тобто перебував на території РФ не менше 183 днів протягом послідовних 12 календарних місяців.

А ось якщо ІП на загальній системі вирішив вести бізнес з-за кордону, і не був визнаний податковим резидентом, то, навіть будучи російським громадянином, він потрапляє в велику фінансову пастку - всі отримані ним доходи оподатковуються за ставкою 30%, при цьому професійні відрахування використовувати не можна.

Страхові внески на ОСН можна враховувати у витратах в повному обсязі, як за себе, так і за працівників. Вибирати ОСН варто, якщо основна частина ваших покупців буде платниками ПДВ, яким буде з вами вигідно працювати, тому що вони отримають можливість врахувати вхідний ПДВ. І то, треба ретельно розрахувати ваші передбачувані доходи і підтверджені витрати.

Поєднання податкових режимів для зменшення податків ІП

Ще одна можливість для тих, хто вміє рахувати свої гроші - поєднання різних податкових режимів. Це означає, що ви можете розрахувати передбачувану податкове навантаження і працювати по одному виду діяльності на одному режимі, а для іншого виду вибрати більш вигідний варіант. Поєднання режимів можливо і по одній діяльності, якщо вести бізнес на різних об'єктах. Можливі варіанти поєднання ЕНВД і УСН, ПСН і ССО, ЕНВД і ПСН, ЕСХН і ЕНВД. Не можна поєднувати ССО з ЕСХН і ССО з ОСН.

Важко говорити про вигоду поєднання режимів без вказівки прикладів, тому що для цього треба розрахувати суми податків для поставлений режиму і патенту в конкретному регіоні і за видом діяльності, але просто треба знати, що такі варіанти мають право бути. На цьому закінчимо розгляд загальних принципів вибору податкової системи, з урахуванням яких податки ІП можуть бути правомірно зменшено.

Якщо Ви не встигли вчасно заплатити податки або внески, то крім самого податку, доведеться також заплатити неустойку у вигляді пені, розрахувати яку можна за допомогою нашого калькулятора:

Якщо ви хочете уникнути прикрих фінансових втрат, потрібно, в першу чергу, грамотно організувати ведення бухгалтерії.
Щоб ви без будь-яких матеріальних ризиків могли спробувати варіант аутсорсингу бухгалтерського обліку та вирішити чи підходить він вам, ми спільно з фірмою 1С готові надати нашим користувачам місяць безкоштовного бухгалтерського обслуговування:

Читайте також: Читайте також:

1.Будут передбачувані доходи постійними або їх розмір буде змінюватися?
2.Чи буде залучатися найману працю і скільки працівників буде потрібно?
3.Яку частку доходів становитимуть витрати, і чи зможете ви підтвердити їх документально?
4.Какие види діяльності у вашому регіоні внесені в списки видів для ПСН і ЕНВД?
Що це означає?
1.Будут передбачувані доходи постійними або їх розмір буде змінюватися?
2.Чи буде залучатися найману працю і скільки працівників буде потрібно?
3.Яку частку доходів становитимуть витрати, і чи зможете ви підтвердити їх документально?
4.Какие види діяльності у вашому регіоні внесені в списки видів для ПСН і ЕНВД?
Що це означає?