Реклама
Реклама
Реклама

Загальнобудинкові лічильники: як зберегти точність показань

Стратегію захисту приладів теплообліку від можливості зміни показань намагаються виробити профільні комітети Смольного. Компанії - учасниці ринку також стурбовані проблемою. Приводом для обговорення стала демонстрація способу зміни показань лічильника ЗАТ «Теплоком» за допомогою недокументовані ключа. Стратегію захисту приладів теплообліку від можливості зміни показань намагаються виробити профільні комітети Смольного

invest-montazh.com.ua

Стратегію захисту приладів теплообліку від можливості зміни показань намагаються виробити профільні комітети Смольного. Компанії - учасниці ринку також стурбовані проблемою. Приводом для обговорення стала демонстрація способу зміни показань лічильника ЗАТ «Теплоком» за допомогою недокументовані ключа.

Як повідомляла «Фонтанка», ЗАТ "Теплоком" виграло тендер на установку загальнобудинкових теплолічильників на суму 1,3 млрд рублів для ГУП «ПЕК СПб». Напередодні конкурсу учасники ринку заговорили про те, що лічильники «Теплокома» недостатньо надійні.

Як розповів президент НП «Метрологія енергозбереження» Герман Гришин, члени партнерства ще в 2011 році взяли на себе зобов'язання розробити програму захисту приладів обліку тепла, проте «Теплоком» не дотримав зобов'язань і з партнерства був виключений. Незважаючи на це, компанія погодилася брати участь у випробуваннях лічильників, яке проводило бізнес-співтовариство. Учасникам продемонстрували, що в приладах обліку ПРЕМ виробництва «Теплоком» є недокументированная можливість змінити свідчення в обхід пломби Держстандарту. «Треба віддати належне, вони підвищили ступінь надійності приладу після цього», - розповів Гришин.

Слідом за випробуваннями «Теплоком» заявив, що в квітні під час засідання НП «Метрологія та енергозбереження» за допомогою невпізнаного програмного забезпечення був здійснений злом приладу обліку тепла холдингу «Теплоком» ПРЕМ. Представники компанії заявили, що злом був проведений за допомогою невідомого їм обладнання, можливо розробленого для цих цілей, що є кримінальним правопорушенням і користуватися приладом відношення не має. Відповідне звернення було передано в правоохоронні органи, які порушили кримінальну справу проти «невстановленої групи осіб» за статтею "Створення, використання і поширення шкідливих комп'ютерних програм". Одним з тих, хто потрапив під підозру "Теплокома", є конкурент по ринку ЗАТ "Зліт".

На прес-конференції в РІА "Новости" 20 серпня генеральний директор «Зльоту» Валерій Парфенов розповів, що в компанії проводилися обшуки, вилучалося обладнання. «На жаль, деякі компанії діють нечесно, звинувачуючи партнерів в тому, що вони зламують їхні прилади», - заявив він.

Конструктор ПРЕМ Яків Чернов (раніше - акціонер «Теплокома», проте продав акції і перейшов працювати до конкурентів в ЗАТ «Термотронік») розповів, що недокументированная можливість, виявлена ​​на випробуваннях, є «виробничим ключем». «Цей ключ був зроблений чисто в виробничих цілях, для підвищення продуктивності випуску ПРЕМ на проливний установки». Чернов також зазначив, що компанія не використовувала елементарної і найнадійнішою захисту - виставлення калібрувальних коефіцієнтів в паспорті приладу.

Обговорювали на прес-конференції і випробування лічильників «Теплокома», ініційовані вже ресурсопостачальними організацією ВАТ «Тепломережа Санкт-Петербурга». За словами директора зі збуту теплової енергії компанії Володимира Горбунова, прилади, встановлені в різні роки «Теплокомом» на їхнє замовлення, не мали калібрувальних коефіцієнтів у паспорті. Відповідно до них можна було б перевірити, чи здійснювалися несанкціоновані маніпуляції з лічильником чи ні. Зараз теплоенергетики запросили у компанії ці дані .: «Минуло не так багато часу з нашого запиту, чекаємо відповіді», - розповів Горбунов. У разі, якщо підтвердиться можливість впливу на прилади обліку теплової енергії, то у лічильників буде замінено програмне забезпечення.

Як розповів начальник відділу теплотехнічних вимірювань ФБУ «Тест-Санкт-Петербург» Віктор Бузу, відповідно до закону про єдність вимірювань, якщо є сумніви в показаннях засоби вимірювання, прилад може піддаватися позачергової повірки. Він також зазначив, що будь-яке втручання, в тому числі і заміна програмного забезпечення, тягне за собою перевірку.

Щоб виключити можливість спотворення показань, профільні комітети Петербурга проводять відповідні наради і виробляють стратегію захисту лічильників. Про це розповів начальник відділу експлуатації та інженерного забезпечення житлового комітету Андрій Джалалов. На питання, за чий рахунок повинен реалізовуватися комплекс заходів щодо захисту від фальсифікації, включаючи перевірку, представник житлового комітету відповів цілком однозначно: за рахунок виробника.

Тим часом перший заступник голови Комітету Держдуми РФ з безпеки та протидії корупції Віктор Черкесов направив на адресу заступника голови уряду Дмитра Козака звернення з проханням організувати перевірку фактів можливості фальсифікації свідчень загальнобудинкових лічильників тепла і гарячого водопостачання, які повсюдно встановлюються відповідно до Федерального закону «Про енергозбереження ».

«Є підстави вважати, що конструкція вироблених компанією« Теплоком »приладів« ПРЕМ "вразлива для несанкціонованого внесення суттєвих змін до їх показань. Як наслідок, ця обставина може впливати на вартість послуг, оплачуваних населенням », - пише Черкесов.

Оксана Лоткова, для «Фонтанкі.ру»