Реклама
Реклама
Реклама

Як написати розписку в отриманні грошових коштів, зразок бланка

  1. Чи володіє розписка юридичну силу?
  2. Як юридично грамотно скласти розписку в отриманні грошей?
  3. Як оформити розписку в отриманні грошових коштів?
  4. Зразок розписки в отриманні грошових коштів

У сьогоднішній непростій економічній обстановці, громадяни нерідко позичають один одному гроші, тому розписка в отриманні грошових коштів - один з найпоширеніших складаються документів. Варто відзначити, що в положеннях Цивільного кодексу про розписці є зовсім небагато інформації (статті 408 і 808 ЦК РФ).

Незважаючи на це, розписка в отриманні грошей має таку ж юридичну силу, як договір позики, хоча і не може підмінити його. У даній статті ми розповімо, де знайти бланк розписки і як написати розписку, дотримуючись усіх правил її складання.

Чи володіє розписка юридичну силу?

Багатьох російських громадян цікавить питання, чи має розписка в отриманні грошових коштів юридичну силу і чи допоможе вона в суді отримати свої гроші, якщо боржник не поверне борг в обумовлений термін?

Давайте розберемося для початку в тому, що розписка може бути складена в двох варіантах:

  1. Проста письмова форма.
  2. Нотаріально завірена розписка.

У першому випадку, коли розписка складена в звичайній письмовій формі, доведеться витратити більше часу і сил, щоб довести в суді факт отримання позичальником грошових коштів . А документ, складений і завірений у нотаріуса, допоможе позичальникові в тому випадку, якщо йому доведеться доводити в суді, що документ підписаний конкретними особами, зазначеними в розписці.

Давайте детально розглянемо питання юридичної сили розписки, складеної сторонами без присутності нотаріуса, адже такі ситуації трапляються досить часто, можна сказати, в більшості випадків. Якщо звернутися до Цивільного кодексу, то стаття №808 встановлює, що розписка - документ, який надається на підтвердження договору позики грошових коштів. Тут є важливий момент, який слід знати: розписка, ні в якій мірі не підмінює договору позики, але для додання розписці юридичної сили, буде досить укласти документ в простій письмовій формі.

Як юридично грамотно скласти розписку в отриманні грошей?

Коли складається розписка в отриманні грошових коштів, слід загострити увагу на правильності заповнення даних, як про позичальника, так і про позикодавця, тобто розписка повинна містити інформацію про обидві сторони. У розписці обов'язково треба вказати такі відомості обох сторін:

  1. ПІБ повністю без скорочень.
  2. Паспортні дані (відомості про що засвідчує особу документі).
  3. Дата і місце народження.
  4. Місце проживання та реєстрації.

Після цього вказується сума боргу, краще прописом та цифрами. До того ж, якщо гроші, що надаються в борг, передаються в іноземній валюті, необхідно прописати курс, згідно з яким боржник буде повертати позику. Це необхідно, щоб уникнути непорозумінь в майбутньому, так як в нинішніх економічних реаліях курс змінюється часто. Далі слід вказати інформацію про відсотки, під які гроші надається в борг.

При складанні розписки є обов'язковий пункт про термін повернення грошових коштів. Слід прописати конкретну дату повернення, так як саме з цього числа почнуть нараховуватися відсотки за користування чужими грошовими коштами. До того ж, з цієї дати буде відраховуватися термін позовної давності в тому випадку, якщо боржник не поверне всю суму позики в повному обсязі.

Внизу розписки ставиться дата складання документа, і позичальник розписується, підтверджуючи свою згоду з усіма пунктами. Власнику кредиту рекомендується зіставити підпис, поставлений позичальником під розпискою з його підписом у паспорті.

Як оформити розписку в отриманні грошових коштів?

Якщо вас цікавить питання, як оформити розписку в отриманні грошових коштів, то тут все просто - документ оформляється в простій письмовій формі. Хоча варіант складання даного документа в друкованому вигляді та можливий, але користуватися ним юристи не рекомендують. Це викликано тим, що маючи на руках розписку в письмовому вигляді, легше провести по ній почеркознавчу експертизу і довести, що написав її та чи інша людина. Однією підпису, поставленого позичальником під друкованим документом, може бути недостатньо для проведення даної експертизи. До того ж, люди нерідко змінюють свій підпис, тому після складання розписки буде не зайвим порівняти її з підписом в паспорті боржника.

Існує й інший варіант складання боргової розписки - скласти її в простій письмовій формі і звернутися до нотаріуса для засвідчення. Цей варіант має як негативні, так і позитивні сторони. Якщо говорити про мінуси, то до них можна віднести додаткові витрати на оплату нотаріальних послуг, а також витрачений на оформлення час. Серед явних плюсів можна відзначити той факт, що нотаріус посвідчує розписку власним підписом. Тому, в разі невиконання боржником своїх зобов'язань за борговим документом, кредитору не доведеться доводити, що розписка була написана саме позичальником, так як цей факт вже буде засвідчений. До того ж, у нотаріуса є юридично грамотно складений зразок розписки, якщо у вас немає заздалегідь складеного документа або зразка розписки (нижче ми розглянемо зразок розписки, який можна брати за основу).

Зразок розписки в отриманні грошових коштів

розписка

Я, Волошева Наталія Григорівна, 17. 09.1977 року народження, паспортні дані 7304 №129580, виданий 12.03.2014 відділом ФМС по Ленінському району міста Москви, зареєстрована за адресою: м Москва вул. Генерала Острякова 215 кв. 15, беру в борг у Іващенко Івана Петровича 01.07.1978 року народження, паспортні дані 7317 № 256332, виданий 02.07.2014 року відділом ФМС по Ленінському району, зареєстрованого за адресою Дм. Ульянова 15 кв. 7, грошові кошти в розмірі 150 000 рублів (сто п'ятдесят тисяч рублів) під 17% (сімнадцять) річних. Зобов'язуюся повернути кошти і відсотки на них в термін до 25. 12. 2015.

Дата і підпис позичальника.

Завантажити зразок розписки в отриманні грошових коштів

Підіб'ємо підсумки: розписка в отриманні грошових коштів, якщо навіть вона складена у простій письмовій формі, буде мати юридичну силу навіть в тому випадку, якщо вона не завірена у нотаріуса. Розписка може бути представлена ​​в суді як доказ в тому випадку, якщо позичальник не виконав в строк свої зобов'язання.

Чи володіє розписка юридичну силу?
Як юридично грамотно скласти розписку в отриманні грошей?
Як оформити розписку в отриманні грошових коштів?
Чи володіє розписка юридичну силу?
Як юридично грамотно скласти розписку в отриманні грошей?
Як оформити розписку в отриманні грошових коштів?