Реклама
Реклама
Реклама

Що робити, якщо прийшла повістка до військкомату

  1. Які бувають види повісток?
  2. Хто має право вручити повістку?
  3. Чи має силу порядок, якщо вона знайшлася в поштовій скриньці?
  4. Як бути, якщо викликають до військкомату 16-річного?
  5. Чи можна просто ігнорувати кореспонденцію з військкомату?
  6. Як бути, якщо вам вже який рік нічого не приходить, ніби військовий комісаріат про вас «забув»?
  7. В яких випадках повістка недійсна?
  8. Це важливо знати!
  9. Що робити, якщо ваші права порушуються?

Навряд чи є серед наших співвітчизників чоловік, якому жодного разу в житті не приходила повістка до військкомату. Якщо ви - серед тих небагатьох, хто з дитинства мріє про армію, то для вас документ від призовної комісії - привід для радості. Якщо ж ви ставитеся до набагато більшої групи наших співгромадян, які сподіваються уникнути строкової служби, то вам варто уважно прочитати статтю.

Приділіть читання 10 хвилин часу, і ви будете знати відповіді на найнагальніші питання:

  • Які бувають види повісток?
  • Хто може їх вручати?
  • Чи має силу повістка в поштовій скриньці?
  • Як бути, якщо викликають до військкомату 16-річного?
  • Чи можна просто ігнорувати кореспонденцію з військкомату?
  • Як бути, якщо вам вже який рік нічого не приходить, ніби військовий комісаріат про вас «забув»?
  • В яких випадках повістка недійсна?

Які бувають види повісток?

Не кожен листок паперу з підписом воєнкома означає, що вас збираються забрати в армію прямо зараз. Існує кілька видів повісток.

  • Для уточнення різних даних військового обліку. Якщо у вашому «листі щастя» значиться ця фраза, то комісію цікавить, чи не змінилися ваші життєві обставини. Можливо, ви вступили в шлюб або розірвали його, завели дитини, звільнилися з роботи чи поміняли місце жітельства.Возьміте з собою документи, які у вас є на підтвердження всіх змін, що відбулися, і вирушайте за вказаною в бланку адресою. Відразу взути вас в кирзові чоботи і відправити в частину не мають права. Однак будьте готові, що вже на місці вам вручать другу повістку, вже безпосередньо пов'язану із заходами по заклику.
  • Для проходження лікарської комісії. Ось уже сигнал, що вас розглядають як потенційного строковика. Комісія буде проходити в два етапи: спочатку вас оглянуть медики, а потім на остаточному засіданні комісії буде винесено вердикт про те, чи придатні ви до несення стройової служби.
  • Для явки на засідання комісії. Іноді між медичним оглядом і винесенням остаточного рішення по вашій кандидатурі може пройти деякий час. Це може бути пов'язано з тим, що знадобиться вивчити медичну документацію, зробити запити в лікувальні установи, і т.д. У такому випадку вас сповістять окремо про необхідність прийти на підсумкове засідання. Навряд чи є серед наших співвітчизників чоловік, якому жодного разу в житті не приходила повістка до військкомату
  • Для контрольної явки. Про це немає ні слова в законі, проте багато військові комісаріати влаштовують для майбутніх новобранців інструктаж перед тим, як вони приступлять до служби. Як правило, на нього скликаються ті, хто придатний до служби і підлягає призову найближчим время.В розкажуть, де і як буде відбуватися відправка в частину, що потрібно взяти з собою, і т.д. Ви маєте право не ходити на цей захід, проте, як показує практика, програєте від цього тільки ви самі, так як втрачаєте можливість дізнатися корисну інформацію.
  • Для відбуття до місця несення служби. Такий порядок ще зветься «бойова» або «з речами». Після її отримання призовник повинен в призначену в ній дату і час прибути до військового комісаріату для подальшої відправки в частину.

Хто має право вручити повістку?

Закон обмежує число посадових осіб, які мають право вручати цей документ потенційному призовнику. Серед них:

  • працівники військкомату;
  • служителі органів охорони правопорядку;
  • люди, відповідальні за документацію по військовому обліку в навчальному закладі або на роботі;
  • працівники органів місцевої влади.

Причому для вручення «листи щастя» вони можуть прийти не тільки додому, але і в офіс, де ви працюєте, в ваш коледж або вуз, і навіть просто підійти на вулиці. Обов'язково поцікавтеся, на якій посаді перебуває той, хто простягає вам документ про явку до військкомату.

Якщо з'ясується, що людина на це не уповноважений, то ви маєте законне право не ставити свій підпис і не бути в зазначений час.

Чи має силу порядок, якщо вона знайшлася в поштовій скриньці?

Закон вимагає, щоб будь-яка повістка видавалася посадовою особою прямо в руки адресату під розпис. Цей документ не можна просто кинути в ящик, передати через відділ кадрів або через родичів.

Якщо так сталося, що за законом ви як би не отримали звісточку від воєнкома. Однак це не повинно стати вашим методом ухилення від служби. Довго ховатися від людей в погонах ви не зможете, і докладніше про це ми поговоримо трохи нижче.

Довго ховатися від людей в погонах ви не зможете, і докладніше про це ми поговоримо трохи нижче

Як бути, якщо викликають до військкомату 16-річного?

Згідно із законом в нашій країні призовний вік настає одночасно з вісімнадцятиріччя. Однак призовна комісія може почати проявляти до вас інтерес набагато раніше. Чи означає це, що вас можуть закликати до повноліття? Зрозуміло, немає. Швидше за все, вас звуть, щоб вперше поставити на військовий облік.

Чи можна просто ігнорувати кореспонденцію з військкомату?

Якщо вам прийшла повістка до військкомату, ви поставили підпис, а потім не з'явилися в означений час і місце, - на вас можуть накласти штраф на суму 500 р.

Якщо ви регулярно «прогулюєте» явки до військового комісаріату, то підвищується ризик, що стосовно вас порушать кримінальну справу за ст. 328 КК РФ. Ухильниками загрожує термін до 2 років за гратами, а після звільнення все одно доведеться відслужити в армії.

[Ads_color_box color_background = "# ededed» color_text = "# 424242"] Закон передбачає поважні причини, які можуть служити виправданням для неявки до військкомату за повісткою. У їх числі підтверджена документом від лікаря хвороба самого адресата або його близьких родичів, загибель і похорони членів сім'ї, стихійні лиха та інші непереборні обставини. Інші причини, в тому числі поїздка на море, відпустка, відрядження і т.д., комісаріат не цікавлять. [/ Ads_color_box]

Припустимо, вам взагалі не приходять повістки, або ж вони падають в поштову скриньку. Формально підстав для адміністративної та кримінальної відповідальності немає. Однак «бігати» від людей в погонах до 27 років нереально, і навіть якщо вам вдасться це провернути, то ви залишитеся з довідкою замість військового квитка.

Як відомо, всі навчальні заклади і роботодавці зобов'язані вести облік чоловіків старше 18 років і подавати відомості про них до місцевого комісаріат. Таким чином, щоб стати «невидимкою», вам доведеться відмовитися від отримання освіти і роботи на хорошу високооплачувану посади.

Крім того, ви будете здригатися від кожного дзвінка у двері і обливатися холодним потом, побачивши неподалік людини в формі. Повірте, це того не варто.

Повірте, це того не варто

До того ж, майже половина тих, хто шарахається від кожної тіні і сором'язливо просить маму сказати, що його немає вдома, - мають законне право на відстрочку, хоча не підозрюють про це.

На перший погляд, простіше зробити вигляд, що цієї теми не існує, і продовжувати покладатися на авось. Але набагато розумніше вивчити від і до все питання, пов'язані з відстрочкою або звільненням від служби. Радимо почати ось з цієї статті: Хлопцям: прочитайте, перш ніж намагатися відкосити від армії .

Найбільш очевидний привід для відстрочки - стан здоров'я. Однак тут є дві крайності: з одного боку, недостатньо з гордим виглядом заявити на комісії, що у вас плоскостопість. З іншого боку, тисячі молодих людей, що мають підставу для відстрочки, йдуть служити, бо не знають про свій привілей.

Обов'язково прочитайте статтю Розклад хвороб: з чим не беруть в армію , Щоб раз і назавжди з'ясувати, чи є у вас захворювання, що є підставою забути про службу.

Як бути, якщо вам вже який рік нічого не приходить, ніби військовий комісаріат про вас «забув»?

Що робити, якщо жодного разу в житті не приходила повістка до військкомату? Здавалося б, жити і радіти! Однак, якщо ви прочитали попередній пункт статті, то знаєте, що рано чи пізно в житті виникне ситуація, коли знадобиться військовий квиток.

Тому радимо не жити в постійній напрузі, а самостійно з'явитися до військкомату і встати на військовий облік. Якщо ви віддасте перевагу бігати, то зробите це на свій страх і ризик.

В яких випадках повістка недійсна?

Є ряд випадків, при яких лякає документ перетворюється просто в нічого не значущий шматочок паперу.

  • Порядок складається не у вільній формі, а тільки за допомогою прописаних в законі фраз. Якщо ви прочитали, що вас викликають «для ЕКГ» або «в кабінет №16», то такий документ не має сили.
  • Повістки на медичну комісію і «з речами» можуть відправлятися тільки в терміни весняного і осіннього призову. В інший час вони незаконні. Однак для уточнення ваших даних або початкової постановки на облік військкомат може покликати вас і взимку, і влітку.
  • Якщо у вас є діюча відстрочка, то вас не мають законного права покликати на лікарське огляд або засідання комісії.

Це важливо знати!

Пам'ятайте, що кожна повістка має на увазі тільки одну причину виклику. Якщо вас покликали для уточнення відомостей, то не мають права на місці запросити на медкомісію. Максимум, на що уповноважений військкомат, - відразу вручити вам новий порядок.

В армію забирають тільки по «бойовий» порядку. Якщо ви її не отримували, то спроба вас затримати або відправити до місця служби - це «силовий заклик» і порушення закону.

Що робити, якщо ваші права порушуються?

  • Не дозволяйте вам загрожувати і не давайте себе «вмовити».
  • Чи не погрожуйте у відповідь, поводьтеся чемно, але стійте на своєму.
  • Рішуче відмовтеся їхати на розподільний пункт або в частину.
  • Зателефонуйте в поліцію, на гарячу лінію військової прокуратури або по телефону довіри для призовників, який повинен бути на стенді у військкоматі.
  • Якомога швидше телефонуйте тому з рідних і друзів, кому можете довіритися. Будьте обережні: якщо ваші близькі схильні до сильних емоцій, то ви отримаєте тільки паніку і сльози в трубці. Зателефонуйте того, хто зможе зберігати холоднокровність і швидко вирішить, як виручити вас з біди.
  • Кращий вихід - дзвінок юристу, який спеціалізується на захисті прав призовників і військовослужбовців.

Отже, тепер ви знаєте все про те, з якого приводу і в якій формі військовий комісаріат має право запросити вас на явку. Знайте свої права, дотримуйтесь закон, і тоді діалог з військкоматом пройде максимально комфортно для обох сторін.

Які бувають види повісток?
Хто має право вручити повістку?
Чи має силу порядок, якщо вона знайшлася в поштовій скриньці?
Як бути, якщо викликають до військкомату 16-річного?
Чи можна просто ігнорувати кореспонденцію з військкомату?
Як бути, якщо вам вже який рік нічого не приходить, ніби військовий комісаріат про вас «забув»?
В яких випадках повістка недійсна?
Що робити, якщо ваші права порушуються?
Хто може їх вручати?
Чи має силу повістка в поштовій скриньці?