Реклама
Реклама
Реклама

Висота стелі в квартирі: стандарт якого слід дотримуватися.

  1. Параметри для висоти стельових перекриттів
  2. Дизайнерські рішення і ергономіка
  3. Кольорове і світлове рішення

Увійшовши до приміщення і звернувши увагу на інтер'єр, мало хто замислюється, що існуюча висота стелі в квартирі стандартна. Тим часом, від висоти стельових перекриттів багато в чому залежить оточує нас. Наскільки воно комфортно і повітряно або навпаки - діє гнітюче.

Купуючи квартиру в новобудовах або старому житловому фонді багато, при огляді приміщення, звертають увагу на висоту стель. При будівництві власного будинку в проект закладаються параметри висоти стельових перекриттів.

Виходячи з визначення - висота стелі в будинку - можна створювати дизайнерський проект квартири, оформлення перекриттів, продумувати освітлення, вид світильників або люстри, що безсумнівно впливає на всю обстановку приміщення
Виходячи з визначення - висота стелі в будинку - можна створювати дизайнерський проект квартири, оформлення перекриттів, продумувати освітлення, вид світильників або люстри, що безсумнівно впливає на всю обстановку приміщення.

Параметри для висоти стельових перекриттів

Максимальних параметрів відстані від підлоги до стельових перекриттів не існує, є тільки розрахункова мінімальна висота стелі.

Для будівель різного призначення вони свої. Наприклад в спорудах санаторного типу стандартна висота стель не може бути нижче 3 м. Це відноситься до житлових кімнатах і громадських приміщень. Спортивно-оздоровчі комплекси зводяться із середньою висотою стель 3,3 м.

Будівельні норми і правила (БНіП) зобов'язують будувати приміщення, де дотримується мінімальна висота стелі. Для житлових будинків висота стель в квартирі не повинна бути менше 2,5 м. Варто зазначити, що такі стельові перекриття зустрічаються не часто. При покупці житла новосели намагаються вирівняти стелі, зробити хороші підлогові покриття, тому кожна така процедура зменшує норматив.

У різний час, при будівництві, існували негласні норми висоти стель в квартирах:

  • знамениті «сталінки» і до цього дня не втратили в ціні завдяки своїм високим квартирах в 3-3,5 м, великим вікнам і просторих кімнатах, не дивлячись на те, що комунікації в таких будинках морально і фізично застаріли;
  • повоєнна розруха і тіснота змусила уряд до швидкого будівництва «хрущовок». Кімнати і передпокої в будинках такого планування маленькі, туалети і ванні суміщені. Не дивлячись на те, що висота стелі в квартирі стандартна, досягала 2,5 м, весь простір здавалося низьким і незатишним. Створювався ефект замкнутого простору, де стельові перекриття «тиснуть»;
  • «Брежнєвські» вдома і панельні багатоповерхівки відрізняються висотою перекриттів в 2,5-2,7 м. Квартири цього покоління вважалися «поліпшеного планування» в порівнянні з будинками більш ранньої забудови;
  • новобудови можна вважати найкращим варіантом житлового будівництва. Приміщення тут зводяться без перегородок, і нові господарі планують вітальню, спальню або дитячу виходячи зі своїх переваг, тим більше, що в таких квартирах оптимальна висота стелі - 2,7 м, тому можна урізноманітнити перекриття в кожній кімнаті.

Корисна інформація: " Як візуально збільшити висоту стелі в хрущовці «

Корисна інформація:    Як візуально збільшити висоту стелі в хрущовці   «

Загальні виміри стандартного будинку

Дизайнерські рішення і ергономіка

З точки зору ергономіки - параметри приміщення повинні бути такими щоб людина відчувала себе комфортно в квартирі, спорт-залі, кінотеатрі.

Існує кілька основних постулатів комфортності приміщення:

  1. оптимальний мікроклімат (зручні температура і вологість);
  2. необхідне надходження свіжого повітря;
  3. достатнє природне або штучне освітлення.

Стандартна висота стелі в квартирі дозволить виконати, практично будь-яку конструкцію перекриттів, виключаючи, хіба що, важкі багатоярусні підвісні пристрої. При оформленні таких дизайнерських рішень висота від підлоги до стелі повинна бути максимальною.

В інших випадках можна використовувати будь-які матеріали:

  1. стельову плитку;
  2. натяжні конструкції;
  3. нескладні підвісні стелі.

Плитка для стельових перекриттів підходить для обробки приміщень з будь-якою висотою стін. Практично не краде і не збавляє просторові масштаби. Легка в монтажі та догляді. Під час ремонту з наклеюванням впорається будь-який домашній майстер. Єдиний недолік - не зможе вирівняти плити перекриттів, більш того, при наклеюванні на нерівну поверхню може відійти і звести в майбутньому всю роботу нанівець.

При вирівнюванні стелі плитами гіпсокартону вся економія висоти не матиме значення, так як каркас конструкції «з'їсть» потрібні сантиметри.

Натяжні полотна - найбільш прийнятний варіант обробки стельових перекриттів. Вони не вимагають спеціальної підготовки поверхні. Ширина профілів, на які кріпиться полотно не надто велика.
Але, варто зазначити, що багаторівневі конструкції в кімнатах з низькими стелями застосовувати не слід. У таких приміщеннях оптимальним буде однорівневе глянсове або матове полотно з точковими світильниками.

можливі натяжні полотна з 3Д ефектом і оригінальним підсвічуванням, підібрати яку можна з урахуванням того, що стеля візуально буде виглядати вище.

Підвісні перекриття можуть втілити в життя найсміливіші дизайнерські рішення. Монтаж конструкцій проводиться без підготовки основи, тим більше, що заховати під таку стелю можливо і світлову арматуру та інші комунікації.

При великій висоті стельових перекриттів можна створити багаторівневу стильну і елегантну форму. У кімнаті з низькими перекриттями краще зупинитися на однорівневій варіанті з оригінальними вбудованими світильниками або люстрі, що дозволяє підсвітити стельову поверхню знизу.

Кольорове і світлове рішення

При низькому рівні перекриттів проблема вирішується підбором кольору. Наприклад візуально дозволить збільшити висоту приміщення дзеркальна стеля або глянцеві полотна. Підняти конструкцію можна пофарбувавши поверхню в холодні світлі тони (світло-зелений або блакитні відтінки). Натяжний полотно контрастних кольорів дозволить зонувати приміщення, правильно підібрані відтінки візуально піднімуть стелю.

Дизайнерськ вірно підібрані меблі дозволить підняти рівень стельових перекриттів. Темні нижні тумби і виконані в світлих тонах верхні полиці дозволять збільшити вертикаль приміщення.
Обрамлений по периметру світлодіодним смугою стеля здаватиметься вище.

Підсвічування точковими світильниками, вмонтованими правильно в поверхню покриття, дозволить збільшити просторове сприйняття.

Вибираючи нове місце проживання потрібно звертати увагу на висоту стельових перекриттів, але варто відзначити, що візуально змінити просторове сприйняття можна, знаючи невеликі секрети з оформлення приміщення.