Реклама
Реклама
Реклама

Який Повинна Бути Висота стель для Комфортного Проживання

  1. Що потрібно для комфорту в кімнаті
  2. норми
  3. сьогодні
  4. Натяжні системи
  5. Підвісна стеля

Величезний простір навіть в невеликому приміщенні

Напевно, практично кожен, хоч раз, замислювався над питанням: яка оптимальна висота стелі. Вирішенням подібних завдань займається спеціальна наука, яка називається - «ергономіка житлового приміщення».

Саме вона виконує розрахунки таких розмірів приміщень, в яких людина відчуває себе комфортно. Будь-яке житло має створювати таку атмосферу, в якій можна відпочити, зарядитися енергією, прекрасно себе почуваючи.

Що потрібно для комфорту в кімнаті

Для того щоб створити таку обстановку потрібні певні умови:

  • в будь-якій кімнаті повинно бути досить природного світла;
  • в ній повинно бути достатньо кисню;
  • крім того, повинна підтримуватися певна вологість.

Крім цього, в кожній житловій кімнаті повинні виконуватися і деякі інші умови, від яких залежить наше загальне самопочуття і стан. Більшість з цих показників в чималому ступені залежать від розмірів кімнати.

Маючи в основі всіх необхідних для людини умови, якраз і була обчислена найбільш оптимальна висота стін і найменш можливі габарити кімнати. Першим, хто обгрунтував висоту стелі, необхідну для нормального життя, став Дюрер.

Альбрехт Дюрер

норми

Зауважимо такий факт, що однозначної величини для висоти стель в приміщеннях нормативною документацією не встановлено. Хоча є величина нижньої межі висоти, нижче якого не допускається будівництво.

Хоча є величина нижньої межі висоти, нижче якого не допускається будівництво

Габарити і великі вікна - невід'ємні атрибути стилю «Лофт»

Ось які цифри пропонують СНиП:

  • Приміщення житлового типу, включаючи кухні (кухні-їдальні) повинні мати стелі наступної висоти: для кліматичних зон 1А, 1Д, 1Б, 1Г, 4А не нижче 270 см, для інших районів - від 250 см;
  • У коридорах, передніх, холах, антресолях і під антресолями, за умовами безпечного пересування, визначено значенням 210 см;
  • Житлові кімнати, квартирні кухні, які знаходяться в мансардах і на верхніх поверхах з похилими огороджувальними конструкціями, можна робити з меншою, ніж нормується в документації, висотою.

сьогодні

Сучасна висота від підлоги - величина, що залежить від великого числа параметрів. Особливо це може бути застосовано до сучасних багатоквартирних будинків, а так само приватним, які будуються для подальшого продажу.

Особливо це може бути застосовано до сучасних багатоквартирних будинків, а так само приватним, які будуються для подальшого продажу

У сучасному особняку

  • Як свідчить одна прописна істина: «будь-який каприз за ваші гроші ...». Ця істина може бути застосована і до житла: висота стін безпосередньо залежить від рівня життя господарів, а саме, чим більш престижним є житло.
  • Високі стелі є своєрідним символом достатку. Хоча, якщо задуматися, то виявиться, що це і правда так: адже такі будинки і квартири продаються за вищими цінами. Обумовлено це тим, що на них було витрачено більше робочої сили, будівельного матеріалу і часу.
  • І з точки зору фізіології людини значно більш комфортно перебувати в приміщенні де набагато більше свіжого повітря і він більш насичений киснем.
  • Відповідно, в такому приміщенні можна встановити вікна великих розмірів, що в свою чергу, дасть значно більше природного освітлення, а, значить, ресурсів і можливостей для більш сприятливого існування.

Великі вікна - це величезна перевага будинків стелями

У колишні часи розміри варіювалися в межах 240-280 см. У теперішній же час практично всі будинки здаються з 270 см. Заввишки. Таке значення висоти дозволяє непогано розгулятися під час остаточної обробки.

Ось, наприклад, що можна зробити:

Натяжні системи

Натяжні конструкції в будинках старої споруди встановлювати дуже важко, так як мінімальна висота повинна бути не менше 250 см, а загальна мінімальна - не повинна бути нижче 240 см.

Звідси випливає, що стандарт лежить в межах 250-270 см. Ось і доводиться роздумувати, як з такої квартири примудритися зробити сучасне та комфортне житло.

  • Однак, вирішивши монтувати натяжні стелі , Слід врахувати той момент, що при цьому обов'язково зменшиться обсяг приміщення.
  • Точне визначення значення цього параметра, правда, відсутні, адже залежить це від дуже багатьох чинників, наприклад, від освітлювальної системи і наявності всіляких інженерних комунікацій приміщення.
  • У той же час, мінімум відстані між основною і натяжною стелями не повинно бути менше 30 мм. Тим не менш, монтуючи натяжні конструкції, мінімум, в результаті, не повинен бути нижче 240 см.
  • Господарі сучасних квартир, що знаходяться в новобудовах монолітного типу, запросто можуть похвалитися вільним плануванням, простором кімнат і досить високими стелями, чого, однак, не скажеш про мешканців типових квартир споруди радянського періоду.

Крім усього іншого, можна зробити другий поверх в квартирі з високими стелями. Подібне рішення допоможе сильно різноманітити планування квартири.

Однак щоб результат цієї роботи був бажаним, а гармонія простору не було порушено, робити все необхідно правильно. Такий «другий поверх» інакше називається антресоллю. Найголовнішим розміром, необхідним для пристрою антресолі, вважається висота приміщення, мінімум - 320 см.

Тоді можна нагорі влаштувати спальне місце, а внизу - комору. Якщо приміщення від 460 см, то можна облаштувати два повноцінних поверхи. Однак досить рідко можна зустріти таку висоту в панельному будинку.

Підвісна стеля

Найчастіше в сучасних квартирах можна зустріти підвісні стелі - конструкції декоративного типу, що підвішуються до стандартного стелі:

  • Підвісна стеля доцільно монтувати там, де наявність «зайвого» простору дозволяє це робити.
  • Вони заберуть у вас мінімум 100 мм., Проте, в реальності потрібно більше. Але, ці недоліки з лишком покриваються величезними плюсами підвісних систем.
  • Одним з таких плюсів варто назвати непогану можливість приховувати різні інженерні комунікації (всілякі кабелі, проводку, вентиляційні короба і системи кондиціонування). Крім того, за допомогою їх установки можна забезпечити досить непогану тепло- та звукоізоляцію.

Порада! Купуючи квартиру, дивіться, щоб в приміщенні була хоча б мінімум, інакше перебувати всередині вам буде некомфортно.

Висновок напрошується сам собою: однозначної відповіді на питання про висоту стель немає, з тієї простої причини, що ця величина варіюється в залежності від великої кількості показників. Одними з цих показників є бюджетность житла, період його споруди і безліч інших факторів, по-різному впливають на параметри будови.