Реклама
Реклама
Реклама

У 2018 році іпотеку на заміському ринку Підмосков'я використовували 72% покупців

Фахівці профільного Департаменту ІНКОМ-Нерухомість розглянули динаміку обсягів іпотечного кредитування на ринку заміського житла Підмосков'я. Так, за рік популярність іпотеки на "загорожі" в цілому зросла на 7 п.п. .: в 2018-му цей фінансовий інструмент використовували 72% покупців. Ще більш показовим є зіставлення нинішніх цифр з даними десятилітньої давнини: кількість іпотечних кредитів на покупку ділянок без підряду (УБП) збільшилася за цей термін в шість разів - до 60%, а на придбання готових котеджів, таунхаусів і квартир в малоповерхових будинках (МЗ) - в 2,5 рази, до 80%. Тільки в сегменті споруджуваних будинків і ділянок з підрядом іпотечні угоди не показують позитивну динаміку, залишаючись на рівні 10%. За словами експертів компанії, полегшення процедури кредитування в даному форматі було б здатне підняти попит на "загорожі" в два рази завдяки затребуваності будинків на етапі будівництва.

За даними ІНКОМ-Нерухомість, в поточному році 72% покупців на ринку заміської нерухомості Підмосков'я взяли іпотечний кредит. 18% клієнтів зробили придбання в розстрочку або використовували вільні кошти, а 10% скористалися схемою trade-in. У 2017-му ипотечников налічувалося менше - 65%, обмін міського житла на заміське здійснили 20% клієнтів, що залишилися 15% покупок були здійснені за допомогою розстрочки або "живих грошей". Зростання числа іпотечних угод обумовлений зниженням платоспроможності населення, а скорочення частки покупок з trade-in відбулося через те, що час, що залишився в наявності заміське пропозицію з забудовою має вельми високий цінник, і покупці, прагнучи мінімізувати доплату за заміський будинок, завищують вартість власної квартири - але в підсумку це призводить лише до зриву угоди.

Якщо розглядати популярність іпотечних покупок в різних форматах, то найчастіше вони зустрічаються в сегменті таунхаусів і квартир в МЗ, що потрапляють під дію закону №214-ФЗ, а також готових котеджів. Це найбільш сприятлива ніша для кредитування: в залежності від проекту, частка угод із залученням іпотеки досягає тут 80%, а іноді і 90%. Для порівняння: десять років тому цей показник дорівнював 30%. Середній розмір іпотечної позики в цьому сегменті становить 5,6 млн руб.

Популярність придбання УБП в іпотеку зросла ще значніше: з 10% у 2008 році до 60% в 2018-м. При цьому сума кредиту в середньому дорівнює 1,5 млн руб. Нарешті, найбільш проблемний заміський сегмент для іпотечного кредитування - це будинки, що будуються і ділянки з підрядом. Для схвалення кредиту їх покупцям доводиться закладати інше нерухоме майно, а така можливість є не завжди. Як наслідок, і десять років тому, і зараз частка іпотечних угод тут не перевищує 10%.

"Складність отримання іпотеки на покупку споруджуваного об'єкта є сьогодні головною проблемою кредитування на" загорожі ", - говорить директор Департаменту заміської нерухомості ІНКОМ-Нерухомість Антон Архипов. - Клієнтів, які хотіли б придбати будинок на етапі будівництва, дуже багато, але добитися кредиту їм важко . При цьому я вважаю, що рішення даного питання могло б збільшити кількість угод на заміському ринку в два рази, а то і більше. Підтвердження цього можна знайти в міському сегменті: сьогодні зростання продажів на ринку Новос Роек багато в чому обумовлений тим, що люди купують квартири на етапі будівництва і роблять це за допомогою іпотеки ".

Ситуація ускладнюється тим фактом, що багато банків відносяться до заміської нерухомості з недовірою: даний сегмент має недостатній захист з боку держави, крім того, він набагато вже міського, а товарообіг в ньому нижче. "Банки б ставилися до покупців на" загорожі "більш прихильно, якби кредитували заміське будівництво, - зазначає Антон Архипов. - Але найчастіше вони побоюються невірної оцінки проекту - а оцінка в нашому сегменті дійсно складна - і відмовляють забудовникам, аргументуючи своє рішення високими ризиками ".

В якості альтернативи іпотеці виступають довгі розстрочки, а також будівництво будинку за рахунок девелопера з подальшим продажем його покупцеві в іпотеку. "По суті, ця схема максимально наближена до продажу готового будинку, - коментує другий варіант Антон Архипов. - Вона вимагає від забудовника впевненого фінансового становища, а таких гравців на ринку трохи".

Якщо говорити про портрет середньостатистичного позичальника на "загорожі", то зазвичай це сімейні люди у віці 30-45 років з дітьми. Підприємцям отримати іпотеку трохи складніше, ніж найманим працівникам, оскільки їх діяльність вважають зоною підвищеного ризику.

"Перед тим як подавати заявку на кредит, необхідно проконсультуватися з іпотечними брокерами, які займаються заміським ринком, або з професійними ріелторами, - радить Антон Архипов. - При входженні в угоду важливо розуміти весь процес від початку і до кінця, а також тверезо оцінювати свої фінансові можливості. Варто усвідомлювати, що кінцевий продукт на "загорожі" - це все-таки будинок, і здійснення покупки без нього може обернутися марною тратою коштів. Тому, ймовірно, краще купити котедж або таунхаус в іпотеку, ніж земельні у дільницю за свої гроші, який в разі відсутності коштів на будівництво незабаром стане для вас просто обтяженням ".

За інформацією ІНКОМ-Нерухомість

PRO РІЗНЕ Про НЕРУХОМОСТІ

PRO НОВИНИ НЕРУХОМОСТІ

PRO СТАТТІ ПРО НЕРУХОМОСТІ

PRO ДИЗАЙН ТА АРХІТЕКТУРА

PRO БУДІВНИЦТВО ТА РЕМОНТ