Реклама
Реклама
Реклама

Незакінчену вищу освіту: що це таке, навіщо потрібно і як оформляється довідка

  1. Правове регулювання і закони про неповну вищу освіту
  2. Навіщо може знадобитися довідка про незакінчену вищу освіту
  3. Як оформляється довідка про незакінчену вищу освіту

Питання того, що вважається незакінченою вищою освітою часто цікавить багатьох претендентів працевлаштування

Питання того, що вважається незакінченою вищою освітою часто цікавить багатьох претендентів працевлаштування. При цьому в Росії існує велика кількість помилок, пов'язаних з неповною вищою освітою і його критеріями. Розглянемо в статті, як саме забезпечується правове регулювання нескінченої вищої освіти і що воно дає.

Зміст: 1. Правове регулювання та закони про неповну вищу освіту 2. Навіщо може знадобитися довідка про незакінчену вищу освіту 3. Як оформляється довідка про незакінчену вищу освіту

Правове регулювання і закони про неповну вищу освіту

На поточний момент юридичне поняття неповної вищої освіти практично не фіксується в діючих нормативних актах На поточний момент юридичне поняття неповної вищої освіти практично не фіксується в діючих нормативних актах. У той же самий час, до 2007 року наявність нескінченої вищої освіти дозволяло навіть отримати диплом про нього, за умови, що навчання тривало більше двох років. Згодом дана можливість була виключена, проте в разі припинення навчання видавалася спеціальна академічна довідка про неповну вищу освіту, яка також була скасована в 2013 році.

ФЗ №273 від 29.12.2012 не передбачає видачі дипломів або академічних довідок про наявність неповного або незакінченої вищої освіти. Однак це не означає повну неможливість підтвердження з боку студента або колишнього студента факту наявності у нього певного часу навчання у вищому навчальному закладі.

Так, на сьогоднішній день довідка про незакінчену вищу освіту може видаватися будь-якими вищими навчальними закладами на вимогу студента або колишнього їх студента незалежно від конкретних термінів навчання. При цьому право вимоги такої довідки надається як раніше перебували на навчанні особам, так і навчаються безпосередньо в момент її витребування студентам.

Також, на підставі цієї довідки може вноситися інформація і в трудову книжку. При цьому діють суворі нормативи по внесенню такому записі - допускається лише формулювання про «незакінчену вищу освіту», а терміни «неповне» або «незакінчена» я вляются неприпустимими в більшості випадків.

важливий факт

Якщо у претендента або трудящого є диплом про неповну вищу освіту за зразком до 2007 року, то в таких випадках запис в трудовій книжці може згадувати саме «неповне» вищу освіту.

Навіщо може знадобитися довідка про незакінчену вищу освіту

Довідка про незакінчену вищу освіту може знадобитися в найрізноманітніших ситуаціях. Однак найбільш часте застосування такого документа має в наступних випадках:

  • При необхідності підтвердити факт наявності певних знань для відновлення на навчання за попередньою спеціальністю.
  • У разі працевлаштування, коли роботодавцю важливий факт наявності хоча б незакінченої вищої освіти.
  • Коли роботодавцю необхідно надати документ, що підтверджує факт навчання його співробітника у вищому навчальному закладі.

При цьому слід зазначити, що довідка про незакінчену освіту видається виключно на вимогу заявника При цьому слід зазначити, що довідка про незакінчену освіту видається виключно на вимогу заявника. Вона не видається при відрахуванні з ВНЗ, незалежно від причин такого відрахування, проте може бути витребувана і після нього, тому що інформація про колишніх студентів в обов'язковому порядку зберігається в архівах.

Крім цього, така довідка може видаватися також і в разі, коли студент фактично навчається і йому необхідно підтвердити факт отримання такої освіти. При цьому вимагати надання такої довідки можуть не тільки роботодавці, а й співробітники певних служб або представники сторонніх осіб, наприклад, у разі участі в спеціалізованих конкурсах для студентів.

Зверніть увагу

При незакінчену вищу освіту зберігається можливість повторного надходження на бюджетній основі, в тому числі і відновлення на відповідному курсі навчання, тому така довідка є вкрай бажаним документом.

Однак слід пам'ятати, що для спеціальностей і посад, які згідно із законом вимагають наявності вищої освіти, будь-які документи про незакінчену вищу будуть вважатися не придатними. При цьому не існує залежності від того, протягом Який термін тривало навчання і наскільки повно були пройдені розглядаються дисципліни.

важливий факт

У багатьох випадках переривання навчання відбувається не в результаті відрахування за неуспішність, а з інших причин. У такому випадку для роботодавця факт наявності довідки про незакінчену вищу освіту може бути додатковим фактором, що впливає на рішення про прийняття претендента на посаду.

Як оформляється довідка про незакінчену вищу освіту

Встановлених на федеральному чи регіональному рівнях нормативів про зміст та форму довідок про незакінчену вищу освіту немає. Такі документи можуть бути регламентовані лише внутрішніми нормативами самого ВНЗ або ж складатися в довільній формі. Проте, існує ряд обов'язкових даних, які мають бути вказані в таких довідках. До них відносяться:

  • ПІБ студента і його інші дані;
  • Установча інформація про ВНЗ і видав довідку особі;
  • Інформація про минулий термін навчання;
  • Дата видачі довідки;
  • Друк вищого навчального закладу.

Для отримання такої довідки досить лише подачі заяви на ім'я керівника вищого навчального закладу у канцелярію або йому особисто Для отримання такої довідки досить лише подачі заяви на ім'я керівника вищого навчального закладу у канцелярію або йому особисто. Щоб підтвердити факт подачі такої заяви рекомендується витребувати або розписку про отримання, або направити заяву поштовим відправленням з описом і інформуванням про отримання.

В цілому, оформлення довідки про незакінчену вищу освіту, хоч і не є обов'язковою процедурою, але може значно допомогти в разі подальшого працевлаштування або відновлення навчання. Відмова в її видачі є неприпустимим і містить в собі ознаки адміністративного правопорушення. Виняток становлять випадки, коли немає фактичної інформації про навчання заявника в даному навчальному закладі - лише це може бути причиною відмови в наданні такого документа.