Реклама
Реклама
Реклама

Розведення осетра як бізнес: Корисна інформація та приклади ферм

  1. Розведення осетрів
  2. Кого ж з осетрових вибрати для вирощування
  3. Цікаво, як же осетер зимує в природних умовах
  4. підготовка водойми
  5. Що вдає із себе УЗВ
  6. годування осетра
  7. Придбання мальків осетра
  8. Як отримати потомство

Розведення осетра - це досить прибутковий бізнес , В цьому нам допомагають переконатися безліч компаній, які успішно діють на території Росії. На м'ясо та ікру осетрових йде величезний і постійний попит в ресторанах, тому зі збутом такої продукції проблем не виникне. До того ж кількість рибницьких господарств не таким значним, і конкуренції в цьому бізнесі майже немає. А ще осетер - риба не дуже вибаглива, тому щоб його виростити якихось особливих умінь не буде потрібно. Загалом, з ця стаття розповість вам про те, як почати розведення осетра як бізнес. Тут нам допоможуть не тільки корисні поради, а й приклади ферм.

бізнес

Розведення осетрів

Якщо вас цікавить розведення осетра в ставку, то вам варто познайомитися з деякою інформацією про цю рибу. На території Росії існує кілька видів осетрових: білуга, стерлядь, севрюга, сибірський і російський осетер. Всі ці види занесені до Червоної книги, через це вартість на осетрину значно висока. В Європі та Америці вже досить давно вирощують осетрових на фермах, в цих країнах такий бізнес дуже поширений.

Кого ж з осетрових вибрати для вирощування

У плані догляду самим невибагливим є сибірський прісноводний осетер. Щоб виростити великий і здоровий виводок осетра, досить вчасно годувати риб і очищати водойму. Дуже важливо, щоб вода у водоймі завжди була чистою і постійної температури, десь 18-20 градусів. Осетер любить знаходиться на дні проточних водойм, тому в стоячій воді він знаходиться не буде, так як може загинути.

Цікаво, як же осетер зимує в природних умовах

Коли температура взимку знижується, у осетрових сповільнюється зростання і тим самим швидше за все продовжується їхнє життя, але для бізнесмена такі ризики ні до чого, вони можуть привести до зайвих витрат. Тому в штучних водоймах осетри ростуть весь рік в воді з підігрівом. Прибуток в цифрах. Нормальна втрата мальків, які ростуть в неволі - це десь до 30 відсотків, тоді це норма. У природі виживають і виростають дорослими всього близько трьох відсотків ікринок. Вага в 500-600 грам осетер набирає десь до напівроку свого життя, в цій масі його і здають в ресторани. І все тому, що з невеликих рибок набагато зручніше готувати порційні страви. Але, мальки одного і того ж віку вага можуть додавати нерівномірно. Спочатку швидше виростають домінантні самці, а вже потім тільки інші набирають вагу. Десь через 8-9 місяців все навіть найменші рибки, набирають потрібну вагу, тоді-то перший цикл і завершується, і можна вже купити наступну партію мальків для подальшої реалізації.

У цьому бізнесі не вийде без перевірок. Два рази на рік для СЕС треба здавати на аналіз воду і осетрів. Так само треба подбати про документацію на мальків і корм. При розведенні осетра в домашніх умовах потрібно пам'ятати деякі особливості, такі як довгий період окупності і великий відсоток прибутку від початкових витрат.

При розведенні осетра в домашніх умовах потрібно пам'ятати деякі особливості, такі як довгий період окупності і великий відсоток прибутку від початкових витрат

підготовка водойми

Розведення осетра як бізнес ніяк не обійдеться без правильних умов перебування для цієї риби. Як ви вже знаєте, осетер живе у чистій і проточній воді з хорошим вмістом кисню. Дотримуватися такі умови в природних водоймах дуже важко, тому набагато простіше використовувати штучний.

Що вдає із себе УЗВ

Для вирощування осетра існують спеціальні рибницькі модулі, вони називаються установками замкнутого водопостачання (УЗВ). Складаються вони зазвичай з:

  • басейнів;
  • компресора;
  • кисневого генератора;
  • різних датчиків;
  • фільтрів очищення води;
  • системи теплообміну;
  • УФ-лампи для знезараження води;
  • трубопроводів.

У цій системі вода постійно знаходиться в круговому русі, вона проходить через фільтри, насичується киснем і повертається назад в басейн. Частина її йде в каналізацію, тому потрібно періодично поповнювати запаси води з водопроводу.

Радимо прочитати статтю сайту: Alixpress і як на ньому заробити

Радимо прочитати статтю сайту:   Alixpress і як на ньому заробити

Власними силами

Для самого початку можливо підійде і саморобна установка, і басейн з якого-небудь матеріалу. Це заощадить ваші витрати. Вам буде потрібно басейн, обладнання для очищення - це фільтри, насос і компресор. Приміщення, де буде знаходиться басейн, повинно бути опалювальним, щоб завжди була в ньому потрібна температура. Площа - десь 30 квадратних метрів, цього цілком вистачить. Якщо такого приміщення немає, то можна побудувати щось на зразок теплиці і провести туди опалення. Обов'язково купите генератор, це допоможе вам зберегти ваших рибок, якщо раптом не буде світла.

Басейн в глибину потрібен метр, а краще ще глибше, а ось діаметрі він може бути не обов'язково великий, досить - 2 2,5 метра. Якщо дуже хочеться, то обладнання можна встановити і в житловому приміщенні. А ось яскраве світло ні до чого, осетер живе на дні, де панує напівтемрява.

Тепер варто розповісти про годівлі цих риб. Отже. годувати малюків потрібно шість разів на день, через однакові проміжки часу. А коли вони підростуть, приблизно через півроку, дозволено перейти на 4-х разове харчування. Для спрощення життя фермерів існують автоматичні годівниці, які зекономлять час, але на них доведеться витратитися. Коли бізнес добре розгорнеться, і піде прибуток, можна купити і встановити ще кілька басейнів, тим самим розширити свій бізнес.

годування осетра

Головний момент у вирощуванні осетра - це годування. Ретельно вибирайте корми. Пам'ятайте про те, що якісний корм не повинен розкисати в воді, а повинен опускатися на дно, тому що осетер живе і їсть на дні. Гранули корми, перебуваючи у воді, мінімум пів години повинні зберігати початкову форму. Ну і само собою, в корм повинен бути збагачений усіма потрібними вітамінами і речовинами, зокрема - білками. Так як мальки не будуть рости рівномірно, то і корм їм знадобиться різного розміру. Щоб спростити годування осетра, всіх рибок раз в десять днів поділяють на три вагові категорії і годують їх по-різному, в різних частинах басейну. Для початку купуйте готовий корм, а згодом ви навчитеся виготовляти його самі.

Придбання мальків осетра

Як тільки басейн для рибок буде готовий - саме час купувати мальків. Розводити їх самим не дуже-то легко, особливо новачкам в цій справі. Мальки потрібні вагою близько 5 грам.

Як багато мальків можна поселити в одному водоймі?

На кожен метр кубічний - буде потрібно не більше 60 кг мальків. Перед придбанням мальків, розпитайте продавців про здоров'я рибок. Це потрібно для того, щоб купити якісних, здорових риб. Головною проблемою в цьому бізнесі може бути транспортування не тільки малюків, а й вже підросли, дорослих рибок. Осетер не надто любить мандрувати, і йому слід дотримуватися постійної температури і кисневого режиму під час перевезення. Тому перевезення риб повинна здійснюватися на максимально приємних умовах для всіх рибок.

Як отримати потомство

Щоб отримати ікру потрібно володіти не поганим терпінням. У природному водоймищі осетер розмножується тільки коли досягне значного віку - близько 10-12 років. Але і репродуктивний вік у них досить довгий - десь 17-18 років. Звичайно, можна і не чекати стільки років і не виснажувати себе очікуванням, а купити вже дорослих самочок. Це буде швидко, але зате дорого. У штучному водоймищі ви створюєте всі необхідні умови для розмноження, і тому потомство ви можете отримати вже через 6-7 років. Якщо ви хочете, щоб ваші рибки почали розмножуватися як можна швидше - зробіть водойма просторіше. Якщо ви хочете вирощувати мальків самостійно, то вам будуть потрібні інкубатори і трохи знань. Ікру запліднюють штучним способом і занурюють в лотки, де вона омивається водою і постійно насичується киснем. Всього сім днів потрібно, щоб ікринки перетворилися в личинки, і ще тридцять днів на те, щоб личинки стали мальками.

На закінчення

Тепер ви знаєте про те, як налагодити розведення осетра як бізнес в домашніх умовах. Варто сказати про те, що такий бізнес швидко набирає обертів і якщо ви освоїте цю технологію, то через деякий час ви зможете вирощувати мальків як для себе, так і продавати іншим фірмам, що займаються вирощуванням осетрових.

Загалом, враховуйте наші поради, які дозволять вам мати стабільний і хороший заробіток.

Як багато мальків можна поселити в одному водоймі?