Реклама
Реклама
Реклама

Договір підряду з фізичною особою на надання послуг зразок 2018

  1. Договір підряду з фізичною особою на надання послуг зразок 2018 Компанії постійно наймають позаштатний...
  2. В якій формі укладається договір підряду з фізособою
  3. Терміни договору підряду з фізичною особою
  4. Яку відповідальність несуть сторони
  5. Процес відшкодування збитків
  6. Яким чином відбувається виплата відсотків при використанні чужих грошових коштів
  7. Стягнення неустойки (пені, штрафу)
  8. Бланк укладення договору підряду з фізичною особою
  9. Укладення рамкової договору підряду: нюанси укладення
  10. Завантажити договір підряду з фізичною особою
  11. Договір підряду з фізичною особою на надання послуг зразок 2018
  12. В яких ситуаціях необхідно укладати договір підряду
  13. В якій формі укладається договір підряду з фізособою
  14. Терміни договору підряду з фізичною особою
  15. Яку відповідальність несуть сторони
  16. Процес відшкодування збитків
  17. Яким чином відбувається виплата відсотків при використанні чужих грошових коштів
  18. Стягнення неустойки (пені, штрафу)
  19. Бланк укладення договору підряду з фізичною особою
  20. Укладення рамкової договору підряду: нюанси укладення
  21. Завантажити договір підряду з фізичною особою
  22. Договір підряду з фізичною особою на надання послуг зразок 2018
  23. В яких ситуаціях необхідно укладати договір підряду
  24. В якій формі укладається договір підряду з фізособою
  25. Терміни договору підряду з фізичною особою
  26. Яку відповідальність несуть сторони
  27. Процес відшкодування збитків
  28. Яким чином відбувається виплата відсотків при використанні чужих грошових коштів
  29. Стягнення неустойки (пені, штрафу)
  30. Бланк укладення договору підряду з фізичною особою
  31. Укладення рамкової договору підряду: нюанси укладення
  32. Завантажити договір підряду з фізичною особою

Договір підряду з фізичною особою на надання послуг зразок 2018

Компанії постійно наймають позаштатний персонал і укладають з фізичними особами договори підряду. Про те, як скласти договір підряду, на що звернути увагу, а також зразок - в статті. Вона буде корисна не тільки компаніям, але і фізичним особам, які бажають попрацювати на підряді.

Зі статті ви дізнаєтесь:

  1. Коли потрібно укладати не трудовий, а цивільно-правовий договір
  2. Як виглядає угоду замовника з підрядником
  3. Які моменти повинен перевірити бухгалтер перед узгодженням проекту угоди

В яких ситуаціях необхідно укладати договір підряду

Якщо фізична особа, яка ви наймаєте, що не зареєстрована як підприємець, то вам необхідно підписати з ним договір, який регулює ваші відносини.

Договір підряду - це угода на виконання разової роботи. За загальним правилом конкретне завдання і бажаний результат прямо прописуються в тексті такої угоди. Компанія буде замовником, а «фізик» - підрядником (п. 1 ст. 702 ЦК України). Наприклад, укласти такий договір з фізичною особою знадобиться для залучення «фізика» до наступних справах, коли немає сенсу працевлаштовувати постійного співробітника:

  • капітальний ремонт офісу;
  • пошиття форменого одягу;
  • переклад первинки, складеної на іноземній мові;
  • ремонт комп'ютера / налаштування програмного забезпечення і т. п.

На відміну від трудового контракту діяльність по ГПД непостійна, не підкоряється нормам внутрішнього трудового розпорядку організації. Оплата проводиться не за саму працю як такої, а саме за виконаний результат. При цьому останній обов'язково документується. Як правило - актом, який складається при здачі-приймання робіт.

У підрядника немає ряду пільг і привілеїв, передбачених для тих, хто офіційно перебуває в трудових відносинах. Зокрема, з доходів по підряду не сплачуються страхові внески на соціальне страхування. Це означає, що при такому оформленні фізособа не може піти на звичайний лікарняний, а жінка - також в декрет. Страхові внески до ФСС на випадок травматизму можуть сплачуватися, якщо сторони прямо домовилися про це в угоді.

Увага: на виконання послуг укладається договір про надання послуг (ст. 779 ЦК України). У нього дещо інша конструкція, тому плутати ці два випадки не треба. Коли створюється або яким-небудь чином вдосконалюється річ - як у випадку з підрядом - говорити про послугу некоректно. Послуга завжди нематеріальна і не закінчується уречевленим результатом, її не можна помацати. Законодавство прямо називає ряд послуг. Компанія може звернутися до фізособи, зокрема, за такими видами: аудиторські, консультаційні, інформаційні, з навчання, туристичного обслуговування.

Чи не підпадають під послуги перевезення, зберігання цінностей - тоді для оформлення угоди вибирайте з Цивільного кодексу РФ відповідні правові конструкції.

В якій формі укладається договір підряду з фізособою

Компанії (ІП) повинні укладати угоди з фізичними особами в простій письмовій формі незалежно від ціни угоди (ст. 161, п. 3 ст. 23 ГК РФ). Походу до нотаріуса не потрібно.

У тексті за загальним правилом обов'язково прописують предмет угоди і терміни. Про тимчасові рамках ми поговоримо докладніше трохи нижче. А ось що стосується предмета, то під цим маються на увазі:

  • вид, зміст і обсяг виконуваних завдань;
  • річ, яку необхідно виготовити, обробити або переробити, або характеристики іншої зайнятості;
  • бажаний результат праці.

Терміни договору підряду з фізичною особою

Вкажіть початковий і кінцевий терміни, на які орієнтуватися фіз особі в своїй роботі (ст. 708 ЦК України). Це повинні бути конкретні дати.

Сторони можуть домовитися і крім двох крайніх дат передбачити проміжні терміни. Тоді результати своєї праці підрядник буде здавати як би поетапно, що зручно для контролю за її якістю і оплати. До будь-яку дату можна прив'язати розрахунки, тим самим розділивши підсумкову суму на кілька траншів.

Яку відповідальність несуть сторони

Санкції за невиконання тих чи інших положень ГПД доцільно прописати відразу. В іншому разі відповідальність буде визначатися за нормами законодавства. А це означає, що в разі будь-якого порушення буде потрібно час, щоб «підняти» потрібні статті кодексів та правопримени їх. Вступну інформацію знайдете в наступному розділі.

Увага: ті положення про відповідальність сторін, які ви включаєте в договір, нормам закону суперечити не повинні. Інакше їх присутність в тексті буде просто безглуздо - вони все одно не будуть мати силу через початкового їх протиріччя букві закону.

А ось ціну робіт дуже рекомендуємо закріпити письмово, хоча закон теж допускає не вказувати таку інформацію в тексті угоди. Але тоді доведеться керуватися ринковими розцінками (ст. 709 ЦК України). І тут уже виникають складності. По-перше, треба ще встановити, яка ж середня ціна на ринку. По-друге, з проведеними розрахунками може не погодитися ваш контрагент, тому не виключені суперечки і навіть судові позови. Щоб цього уникнути, повторимося, краще домовитися про розрахунки заздалегідь, як кажуть - на березі. Заодно узгодьте, чи потрібна передоплата (ст. 711 ЦК України).

Процес відшкодування збитків

Трудові договори так чи інакше укладають всі компанії. А ось досвід роботи з фізичними особами за цивільно-правовими угодами є не у всіх. Тому у новачків виникає багато питань. Один з головних серед них - як бути на випадок, якщо щось піде не так.

І замовник, і підрядчик несуть один перед одним відповідальність, передбачену главою 25 ГК РФ (п. 1 ст. 393 ЦК України).

Так, замовник відшкодовує підрядчику збитки, причиною яких стали невиконання або неналежне виконання замовником обов'язків за договором. До збитків належать понесений реальні збитки та упущена вигода. Збитки сторони можуть визначити в грошовому розмірі в твердій фіксованій сумі. Або встановити певний відсоток від загальної вартості робіт. Аналогічну відповідальність несе і підрядник по відношенню до замовника.

Увага: до дисциплінарної відповідальності підрядника залучити не можна, адже даний вид «покарання» притаманний трудових відносин.

Також в разі прострочення грошового зобов'язання можливо застосувати механізм нарахування відсотків за використання чужих грошових коштів. Подробиці - нижче.

Яким чином відбувається виплата відсотків при використанні чужих грошових коштів

Якщо грошове зобов'язання не виконується в термін або вже виконано із запізненням, можливо нарахування відсотків на суму прострочення. Приклад: за договором підряду замовник повинен внести перед початком роботи аванс (передоплату). Свою обов'язок замовник вчасно не виконав. Підрядник має право на процентні виплати з несвоєчасного авансового платежу.

Замовник може розраховувати на відсоток за користування грошима, якщо підрядник спізнюється зі звітом про витрачання наданих йому для роботи матеріалів. Або якщо не повертає надлишки таких матеріалів.

Стягнення відсотків можливо, якщо навіть воно не прописано в договорі підряду з фізичною особою. В такому випадку процентна ставка визначається виходячи з ключової ставки Банку Росії за відповідні періоди. Іншу ставку ви можете встановити заздалегідь самі (ст. 395 ЦК України).

Нагадаємо, з 30 жовтня 2017 року розмір ключової ставки становить 8,25%. До цього за 2017 рік цей показник змінювався цілих чотири рази - мало місце поетапне зниження ставки зі значення 9,75%. Тому в разі необхідності застосовувати статтю 395 ГК РФ обов'язково уточнюйте актуальний тариф.

І ще такий момент. Якщо прострочення грошового зобов'язання привела до збитків, то такі стягуються з винної сторони лише в частині, що перевищує виплату за користування грошима (п. 2 ст. 395 ЦК України). Якщо збитків менше, то всі вони покриваються сумою відсотків.

Одночасно з відсотками можна стягнути і неустойку. Тільки таку можливість обов'язково потрібно передбачити в письмовій формі. Детальніше про неустойку читайте далі.

Стягнення неустойки (пені, штрафу)

Умова про неустойку прописують у договорі (ст. 331 ЦК України). Закон не визначає форми неустойок. На практиці застосовують два види:

  • штраф у твердій сумі або у вигляді відсотка від зазначеної ціни робіт (суми боргу);
  • відсотки або пені за дні, коли контрагент не дотримувався свої обов'язки або беріг їх неналежним чином.

Зазвичай розмір (порядок розрахунку) неустойки прописують виходячи з 1/300 ключової ставки.

Встановлюючи розміри неустойки, оціните реальний рівень можливих втрат. Якщо цифри будуть занадто завищені, в разі незгоди іншої сторони суд так чи інакше обмежить суму.

Бланк укладення договору підряду з фізичною особою

Типової форми угоди з фізичною особою на виконання конкретної разової роботи не існує. Зразок документа, розроблений з урахуванням норм законодавства та загальних принципів побудови контракту, ми привели в самому кінці матеріалу. Ви можете завантажити цей шаблон і доопрацювати його під себе, прибравши зайві пункти і додавши свої нюанси, реквізити. Не забувайте про загальні правила оформлення угод.

Якщо контракт розрахований на тривале застосування, коли виконується не одна робота, а кілька, або обсяг завдань занадто великий, не обійтися без додатків до договору. Так зручніше узгоджувати всі моменти за завданням і відстежувати його виконання. Інакше текст самої угоди дуже розростеться. Допускається також оформляти додаткові угоди.

Зокрема, в занадто тривалих договорах підряду доцільно винести в окремий додаток таблицю з термінами (етапами здачі) робіт. Сам список завдань, якщо вони максимально деталізовані або в занадто великій кількості, також краще прописати в окремому папері.

Погоджуючи угоду, бухгалтеру вкрай важливо перевірити, наскільки зрозумілий порядок підписання акту про виконання робіт. Вкрай рекомендуємо узгодити з підрядником-фізособою і форму акта. Прикладіть бланк, який ви будете застосовувати, до договору. І не завадить цим же бланком доповнити облікову політику організації.

Укладення рамкової договору підряду: нюанси укладення

Рамковий договір (з відкритими умовами) - новела законодавства, про яку загальними словами сказано в статті 429.1 ГК РФ. У підсумку кожна компанія розуміє під такою угодою щось своє. На практиці зустрічаються угоди без ціни і остаточного обсягу завдань; без ціни і термінів; з іншими важливими відкритими умовами; коли заявки на виконання робіт надходять поступово. Загалом, в подібних проектах не все до кінця визначено.

Зразок такого документа складіть самі, керуючись своїми потребами і конкретними ситуаціями. Адаптуйте для цього звичайний шаблон. Наприклад, той, що ми привели в кінці матеріалу. Рекомендуємо сильно не захоплюватися експериментами. Чим більше необхідних умов щодо виконання завдання замовника і наступних розрахунків ви в змозі прописати, тим краще.

Завантажити договір підряду з фізичною особою

Внесіть в доданий зразок свої дані. Особливу увагу приділіть формулювань найважливіших пунктів. Зокрема, правильно сформулюйте предмет договору. Ні в якому разі не вказуйте посаду, потрібен тільки вид необхідних робіт. Наприклад, можна зробити так: «Замовник доручає, а Підрядник бере на себе зобов'язання виконати роботи по ремонту і обробці офісного приміщення Замовника, розташованого за адресою: м Москва, Кутузовський пр., 100».

Завантажити безкоштовно договір підряду з фізособою на надання послуг (word) Завантажити безкоштовно договір підряду з фізособою на надання послуг (word)

Договір підряду з фізичною особою на надання послуг зразок 2018

Компанії постійно наймають позаштатний персонал і укладають з фізичними особами договори підряду. Про те, як скласти договір підряду, на що звернути увагу, а також зразок - в статті. Вона буде корисна не тільки компаніям, але і фізичним особам, які бажають попрацювати на підряді.

Зі статті ви дізнаєтесь:

  1. Коли потрібно укладати не трудовий, а цивільно-правовий договір
  2. Як виглядає угоду замовника з підрядником
  3. Які моменти повинен перевірити бухгалтер перед узгодженням проекту угоди

В яких ситуаціях необхідно укладати договір підряду

Якщо фізична особа, яка ви наймаєте, що не зареєстрована як підприємець, то вам необхідно підписати з ним договір, який регулює ваші відносини.

Договір підряду - це угода на виконання разової роботи. За загальним правилом конкретне завдання і бажаний результат прямо прописуються в тексті такої угоди. Компанія буде замовником, а «фізик» - підрядником (п. 1 ст. 702 ЦК України). Наприклад, укласти такий договір з фізичною особою знадобиться для залучення «фізика» до наступних справах, коли немає сенсу працевлаштовувати постійного співробітника:

  • капітальний ремонт офісу;
  • пошиття форменого одягу;
  • переклад первинки, складеної на іноземній мові;
  • ремонт комп'ютера / налаштування програмного забезпечення і т. п.

На відміну від трудового контракту діяльність по ГПД непостійна, не підкоряється нормам внутрішнього трудового розпорядку організації. Оплата проводиться не за саму працю як такої, а саме за виконаний результат. При цьому останній обов'язково документується. Як правило - актом, який складається при здачі-приймання робіт.

У підрядника немає ряду пільг і привілеїв, передбачених для тих, хто офіційно перебуває в трудових відносинах. Зокрема, з доходів по підряду не сплачуються страхові внески на соціальне страхування. Це означає, що при такому оформленні фізособа не може піти на звичайний лікарняний, а жінка - також в декрет. Страхові внески до ФСС на випадок травматизму можуть сплачуватися, якщо сторони прямо домовилися про це в угоді.

Увага: на виконання послуг укладається договір про надання послуг (ст. 779 ЦК України). У нього дещо інша конструкція, тому плутати ці два випадки не треба. Коли створюється або яким-небудь чином вдосконалюється річ - як у випадку з підрядом - говорити про послугу некоректно. Послуга завжди нематеріальна і не закінчується уречевленим результатом, її не можна помацати. Законодавство прямо називає ряд послуг. Компанія може звернутися до фізособи, зокрема, за такими видами: аудиторські, консультаційні, інформаційні, з навчання, туристичного обслуговування.

Чи не підпадають під послуги перевезення, зберігання цінностей - тоді для оформлення угоди вибирайте з Цивільного кодексу РФ відповідні правові конструкції.

В якій формі укладається договір підряду з фізособою

Компанії (ІП) повинні укладати угоди з фізичними особами в простій письмовій формі незалежно від ціни угоди (ст. 161, п. 3 ст. 23 ГК РФ). Походу до нотаріуса не потрібно.

У тексті за загальним правилом обов'язково прописують предмет угоди і терміни. Про тимчасові рамках ми поговоримо докладніше трохи нижче. А ось що стосується предмета, то під цим маються на увазі:

  • вид, зміст і обсяг виконуваних завдань;
  • річ, яку необхідно виготовити, обробити або переробити, або характеристики іншої зайнятості;
  • бажаний результат праці.

Терміни договору підряду з фізичною особою

Вкажіть початковий і кінцевий терміни, на які орієнтуватися фіз особі в своїй роботі (ст. 708 ЦК України). Це повинні бути конкретні дати.

Сторони можуть домовитися і крім двох крайніх дат передбачити проміжні терміни. Тоді результати своєї праці підрядник буде здавати як би поетапно, що зручно для контролю за її якістю і оплати. До будь-яку дату можна прив'язати розрахунки, тим самим розділивши підсумкову суму на кілька траншів.

Яку відповідальність несуть сторони

Санкції за невиконання тих чи інших положень ГПД доцільно прописати відразу. В іншому разі відповідальність буде визначатися за нормами законодавства. А це означає, що в разі будь-якого порушення буде потрібно час, щоб «підняти» потрібні статті кодексів та правопримени їх. Вступну інформацію знайдете в наступному розділі.

Увага: ті положення про відповідальність сторін, які ви включаєте в договір, нормам закону суперечити не повинні. Інакше їх присутність в тексті буде просто безглуздо - вони все одно не будуть мати силу через початкового їх протиріччя букві закону.

А ось ціну робіт дуже рекомендуємо закріпити письмово, хоча закон теж допускає не вказувати таку інформацію в тексті угоди. Але тоді доведеться керуватися ринковими розцінками (ст. 709 ЦК України). І тут уже виникають складності. По-перше, треба ще встановити, яка ж середня ціна на ринку. По-друге, з проведеними розрахунками може не погодитися ваш контрагент, тому не виключені суперечки і навіть судові позови. Щоб цього уникнути, повторимося, краще домовитися про розрахунки заздалегідь, як кажуть - на березі. Заодно узгодьте, чи потрібна передоплата (ст. 711 ЦК України).

Процес відшкодування збитків

Трудові договори так чи інакше укладають всі компанії. А ось досвід роботи з фізичними особами за цивільно-правовими угодами є не у всіх. Тому у новачків виникає багато питань. Один з головних серед них - як бути на випадок, якщо щось піде не так.

І замовник, і підрядчик несуть один перед одним відповідальність, передбачену главою 25 ГК РФ (п. 1 ст. 393 ЦК України).

Так, замовник відшкодовує підрядчику збитки, причиною яких стали невиконання або неналежне виконання замовником обов'язків за договором. До збитків належать понесений реальні збитки та упущена вигода. Збитки сторони можуть визначити в грошовому розмірі в твердій фіксованій сумі. Або встановити певний відсоток від загальної вартості робіт. Аналогічну відповідальність несе і підрядник по відношенню до замовника.

Увага: до дисциплінарної відповідальності підрядника залучити не можна, адже даний вид «покарання» притаманний трудових відносин.

Також в разі прострочення грошового зобов'язання можливо застосувати механізм нарахування відсотків за використання чужих грошових коштів. Подробиці - нижче.

Яким чином відбувається виплата відсотків при використанні чужих грошових коштів

Якщо грошове зобов'язання не виконується в термін або вже виконано із запізненням, можливо нарахування відсотків на суму прострочення. Приклад: за договором підряду замовник повинен внести перед початком роботи аванс (передоплату). Свою обов'язок замовник вчасно не виконав. Підрядник має право на процентні виплати з несвоєчасного авансового платежу.

Замовник може розраховувати на відсоток за користування грошима, якщо підрядник спізнюється зі звітом про витрачання наданих йому для роботи матеріалів. Або якщо не повертає надлишки таких матеріалів.

Стягнення відсотків можливо, якщо навіть воно не прописано в договорі підряду з фізичною особою. В такому випадку процентна ставка визначається виходячи з ключової ставки Банку Росії за відповідні періоди. Іншу ставку ви можете встановити заздалегідь самі (ст. 395 ЦК України).

Нагадаємо, з 30 жовтня 2017 року розмір ключової ставки становить 8,25%. До цього за 2017 рік цей показник змінювався цілих чотири рази - мало місце поетапне зниження ставки зі значення 9,75%. Тому в разі необхідності застосовувати статтю 395 ГК РФ обов'язково уточнюйте актуальний тариф.

І ще такий момент. Якщо прострочення грошового зобов'язання привела до збитків, то такі стягуються з винної сторони лише в частині, що перевищує виплату за користування грошима (п. 2 ст. 395 ЦК України). Якщо збитків менше, то всі вони покриваються сумою відсотків.

Одночасно з відсотками можна стягнути і неустойку. Тільки таку можливість обов'язково потрібно передбачити в письмовій формі. Детальніше про неустойку читайте далі.

Стягнення неустойки (пені, штрафу)

Умова про неустойку прописують у договорі (ст. 331 ЦК України). Закон не визначає форми неустойок. На практиці застосовують два види:

  • штраф у твердій сумі або у вигляді відсотка від зазначеної ціни робіт (суми боргу);
  • відсотки або пені за дні, коли контрагент не дотримувався свої обов'язки або беріг їх неналежним чином.

Зазвичай розмір (порядок розрахунку) неустойки прописують виходячи з 1/300 ключової ставки.

Встановлюючи розміри неустойки, оціните реальний рівень можливих втрат. Якщо цифри будуть занадто завищені, в разі незгоди іншої сторони суд так чи інакше обмежить суму.

Бланк укладення договору підряду з фізичною особою

Типової форми угоди з фізичною особою на виконання конкретної разової роботи не існує. Зразок документа, розроблений з урахуванням норм законодавства та загальних принципів побудови контракту, ми привели в самому кінці матеріалу. Ви можете завантажити цей шаблон і доопрацювати його під себе, прибравши зайві пункти і додавши свої нюанси, реквізити. Не забувайте про загальні правила оформлення угод.

Якщо контракт розрахований на тривале застосування, коли виконується не одна робота, а кілька, або обсяг завдань занадто великий, не обійтися без додатків до договору. Так зручніше узгоджувати всі моменти за завданням і відстежувати його виконання. Інакше текст самої угоди дуже розростеться. Допускається також оформляти додаткові угоди.

Зокрема, в занадто тривалих договорах підряду доцільно винести в окремий додаток таблицю з термінами (етапами здачі) робіт. Сам список завдань, якщо вони максимально деталізовані або в занадто великій кількості, також краще прописати в окремому папері.

Погоджуючи угоду, бухгалтеру вкрай важливо перевірити, наскільки зрозумілий порядок підписання акту про виконання робіт. Вкрай рекомендуємо узгодити з підрядником-фізособою і форму акта. Прикладіть бланк, який ви будете застосовувати, до договору. І не завадить цим же бланком доповнити облікову політику організації.

Укладення рамкової договору підряду: нюанси укладення

Рамковий договір (з відкритими умовами) - новела законодавства, про яку загальними словами сказано в статті 429.1 ГК РФ. У підсумку кожна компанія розуміє під такою угодою щось своє. На практиці зустрічаються угоди без ціни і остаточного обсягу завдань; без ціни і термінів; з іншими важливими відкритими умовами; коли заявки на виконання робіт надходять поступово. Загалом, в подібних проектах не все до кінця визначено.

Зразок такого документа складіть самі, керуючись своїми потребами і конкретними ситуаціями. Адаптуйте для цього звичайний шаблон. Наприклад, той, що ми привели в кінці матеріалу. Рекомендуємо сильно не захоплюватися експериментами. Чим більше необхідних умов щодо виконання завдання замовника і наступних розрахунків ви в змозі прописати, тим краще.

Завантажити договір підряду з фізичною особою

Внесіть в доданий зразок свої дані. Особливу увагу приділіть формулювань найважливіших пунктів. Зокрема, правильно сформулюйте предмет договору. Ні в якому разі не вказуйте посаду, потрібен тільки вид необхідних робіт. Наприклад, можна зробити так: «Замовник доручає, а Підрядник бере на себе зобов'язання виконати роботи по ремонту і обробці офісного приміщення Замовника, розташованого за адресою: м Москва, Кутузовський пр., 100».

Завантажити безкоштовно договір підряду з фізособою на надання послуг (word) Завантажити безкоштовно договір підряду з фізособою на надання послуг (word)

Договір підряду з фізичною особою на надання послуг зразок 2018

Компанії постійно наймають позаштатний персонал і укладають з фізичними особами договори підряду. Про те, як скласти договір підряду, на що звернути увагу, а також зразок - в статті. Вона буде корисна не тільки компаніям, але і фізичним особам, які бажають попрацювати на підряді.

Зі статті ви дізнаєтесь:

  1. Коли потрібно укладати не трудовий, а цивільно-правовий договір
  2. Як виглядає угоду замовника з підрядником
  3. Які моменти повинен перевірити бухгалтер перед узгодженням проекту угоди

В яких ситуаціях необхідно укладати договір підряду

Якщо фізична особа, яка ви наймаєте, що не зареєстрована як підприємець, то вам необхідно підписати з ним договір, який регулює ваші відносини.

Договір підряду - це угода на виконання разової роботи. За загальним правилом конкретне завдання і бажаний результат прямо прописуються в тексті такої угоди. Компанія буде замовником, а «фізик» - підрядником (п. 1 ст. 702 ЦК України). Наприклад, укласти такий договір з фізичною особою знадобиться для залучення «фізика» до наступних справах, коли немає сенсу працевлаштовувати постійного співробітника:

  • капітальний ремонт офісу;
  • пошиття форменого одягу;
  • переклад первинки, складеної на іноземній мові;
  • ремонт комп'ютера / налаштування програмного забезпечення і т. п.

На відміну від трудового контракту діяльність по ГПД непостійна, не підкоряється нормам внутрішнього трудового розпорядку організації. Оплата проводиться не за саму працю як такої, а саме за виконаний результат. При цьому останній обов'язково документується. Як правило - актом, який складається при здачі-приймання робіт.

У підрядника немає ряду пільг і привілеїв, передбачених для тих, хто офіційно перебуває в трудових відносинах. Зокрема, з доходів по підряду не сплачуються страхові внески на соціальне страхування. Це означає, що при такому оформленні фізособа не може піти на звичайний лікарняний, а жінка - також в декрет. Страхові внески до ФСС на випадок травматизму можуть сплачуватися, якщо сторони прямо домовилися про це в угоді.

Увага: на виконання послуг укладається договір про надання послуг (ст. 779 ЦК України). У нього дещо інша конструкція, тому плутати ці два випадки не треба. Коли створюється або яким-небудь чином вдосконалюється річ - як у випадку з підрядом - говорити про послугу некоректно. Послуга завжди нематеріальна і не закінчується уречевленим результатом, її не можна помацати. Законодавство прямо називає ряд послуг. Компанія може звернутися до фізособи, зокрема, за такими видами: аудиторські, консультаційні, інформаційні, з навчання, туристичного обслуговування.

Чи не підпадають під послуги перевезення, зберігання цінностей - тоді для оформлення угоди вибирайте з Цивільного кодексу РФ відповідні правові конструкції.

В якій формі укладається договір підряду з фізособою

Компанії (ІП) повинні укладати угоди з фізичними особами в простій письмовій формі незалежно від ціни угоди (ст. 161, п. 3 ст. 23 ГК РФ). Походу до нотаріуса не потрібно.

У тексті за загальним правилом обов'язково прописують предмет угоди і терміни. Про тимчасові рамках ми поговоримо докладніше трохи нижче. А ось що стосується предмета, то під цим маються на увазі:

  • вид, зміст і обсяг виконуваних завдань;
  • річ, яку необхідно виготовити, обробити або переробити, або характеристики іншої зайнятості;
  • бажаний результат праці.

Терміни договору підряду з фізичною особою

Вкажіть початковий і кінцевий терміни, на які орієнтуватися фіз особі в своїй роботі (ст. 708 ЦК України). Це повинні бути конкретні дати.

Сторони можуть домовитися і крім двох крайніх дат передбачити проміжні терміни. Тоді результати своєї праці підрядник буде здавати як би поетапно, що зручно для контролю за її якістю і оплати. До будь-яку дату можна прив'язати розрахунки, тим самим розділивши підсумкову суму на кілька траншів.

Яку відповідальність несуть сторони

Санкції за невиконання тих чи інших положень ГПД доцільно прописати відразу. В іншому разі відповідальність буде визначатися за нормами законодавства. А це означає, що в разі будь-якого порушення буде потрібно час, щоб «підняти» потрібні статті кодексів та правопримени їх. Вступну інформацію знайдете в наступному розділі.

Увага: ті положення про відповідальність сторін, які ви включаєте в договір, нормам закону суперечити не повинні. Інакше їх присутність в тексті буде просто безглуздо - вони все одно не будуть мати силу через початкового їх протиріччя букві закону.

А ось ціну робіт дуже рекомендуємо закріпити письмово, хоча закон теж допускає не вказувати таку інформацію в тексті угоди. Але тоді доведеться керуватися ринковими розцінками (ст. 709 ЦК України). І тут уже виникають складності. По-перше, треба ще встановити, яка ж середня ціна на ринку. По-друге, з проведеними розрахунками може не погодитися ваш контрагент, тому не виключені суперечки і навіть судові позови. Щоб цього уникнути, повторимося, краще домовитися про розрахунки заздалегідь, як кажуть - на березі. Заодно узгодьте, чи потрібна передоплата (ст. 711 ЦК України).

Процес відшкодування збитків

Трудові договори так чи інакше укладають всі компанії. А ось досвід роботи з фізичними особами за цивільно-правовими угодами є не у всіх. Тому у новачків виникає багато питань. Один з головних серед них - як бути на випадок, якщо щось піде не так.

І замовник, і підрядчик несуть один перед одним відповідальність, передбачену главою 25 ГК РФ (п. 1 ст. 393 ЦК України).

Так, замовник відшкодовує підрядчику збитки, причиною яких стали невиконання або неналежне виконання замовником обов'язків за договором. До збитків належать понесений реальні збитки та упущена вигода. Збитки сторони можуть визначити в грошовому розмірі в твердій фіксованій сумі. Або встановити певний відсоток від загальної вартості робіт. Аналогічну відповідальність несе і підрядник по відношенню до замовника.

Увага: до дисциплінарної відповідальності підрядника залучити не можна, адже даний вид «покарання» притаманний трудових відносин.

Також в разі прострочення грошового зобов'язання можливо застосувати механізм нарахування відсотків за використання чужих грошових коштів. Подробиці - нижче.

Яким чином відбувається виплата відсотків при використанні чужих грошових коштів

Якщо грошове зобов'язання не виконується в термін або вже виконано із запізненням, можливо нарахування відсотків на суму прострочення. Приклад: за договором підряду замовник повинен внести перед початком роботи аванс (передоплату). Свою обов'язок замовник вчасно не виконав. Підрядник має право на процентні виплати з несвоєчасного авансового платежу.

Замовник може розраховувати на відсоток за користування грошима, якщо підрядник спізнюється зі звітом про витрачання наданих йому для роботи матеріалів. Або якщо не повертає надлишки таких матеріалів.

Стягнення відсотків можливо, якщо навіть воно не прописано в договорі підряду з фізичною особою. В такому випадку процентна ставка визначається виходячи з ключової ставки Банку Росії за відповідні періоди. Іншу ставку ви можете встановити заздалегідь самі (ст. 395 ЦК України).

Нагадаємо, з 30 жовтня 2017 року розмір ключової ставки становить 8,25%. До цього за 2017 рік цей показник змінювався цілих чотири рази - мало місце поетапне зниження ставки зі значення 9,75%. Тому в разі необхідності застосовувати статтю 395 ГК РФ обов'язково уточнюйте актуальний тариф.

І ще такий момент. Якщо прострочення грошового зобов'язання привела до збитків, то такі стягуються з винної сторони лише в частині, що перевищує виплату за користування грошима (п. 2 ст. 395 ЦК України). Якщо збитків менше, то всі вони покриваються сумою відсотків.

Одночасно з відсотками можна стягнути і неустойку. Тільки таку можливість обов'язково потрібно передбачити в письмовій формі. Детальніше про неустойку читайте далі.

Стягнення неустойки (пені, штрафу)

Умова про неустойку прописують у договорі (ст. 331 ЦК України). Закон не визначає форми неустойок. На практиці застосовують два види:

  • штраф у твердій сумі або у вигляді відсотка від зазначеної ціни робіт (суми боргу);
  • відсотки або пені за дні, коли контрагент не дотримувався свої обов'язки або беріг їх неналежним чином.

Зазвичай розмір (порядок розрахунку) неустойки прописують виходячи з 1/300 ключової ставки.

Встановлюючи розміри неустойки, оціните реальний рівень можливих втрат. Якщо цифри будуть занадто завищені, в разі незгоди іншої сторони суд так чи інакше обмежить суму.

Бланк укладення договору підряду з фізичною особою

Типової форми угоди з фізичною особою на виконання конкретної разової роботи не існує. Зразок документа, розроблений з урахуванням норм законодавства та загальних принципів побудови контракту, ми привели в самому кінці матеріалу. Ви можете завантажити цей шаблон і доопрацювати його під себе, прибравши зайві пункти і додавши свої нюанси, реквізити. Не забувайте про загальні правила оформлення угод.

Якщо контракт розрахований на тривале застосування, коли виконується не одна робота, а кілька, або обсяг завдань занадто великий, не обійтися без додатків до договору. Так зручніше узгоджувати всі моменти за завданням і відстежувати його виконання. Інакше текст самої угоди дуже розростеться. Допускається також оформляти додаткові угоди.

Зокрема, в занадто тривалих договорах підряду доцільно винести в окремий додаток таблицю з термінами (етапами здачі) робіт. Сам список завдань, якщо вони максимально деталізовані або в занадто великій кількості, також краще прописати в окремому папері.

Погоджуючи угоду, бухгалтеру вкрай важливо перевірити, наскільки зрозумілий порядок підписання акту про виконання робіт. Вкрай рекомендуємо узгодити з підрядником-фізособою і форму акта. Прикладіть бланк, який ви будете застосовувати, до договору. І не завадить цим же бланком доповнити облікову політику організації.

Укладення рамкової договору підряду: нюанси укладення

Рамковий договір (з відкритими умовами) - новела законодавства, про яку загальними словами сказано в статті 429.1 ГК РФ. У підсумку кожна компанія розуміє під такою угодою щось своє. На практиці зустрічаються угоди без ціни і остаточного обсягу завдань; без ціни і термінів; з іншими важливими відкритими умовами; коли заявки на виконання робіт надходять поступово. Загалом, в подібних проектах не все до кінця визначено.

Зразок такого документа складіть самі, керуючись своїми потребами і конкретними ситуаціями. Адаптуйте для цього звичайний шаблон. Наприклад, той, що ми привели в кінці матеріалу. Рекомендуємо сильно не захоплюватися експериментами. Чим більше необхідних умов щодо виконання завдання замовника і наступних розрахунків ви в змозі прописати, тим краще.

Завантажити договір підряду з фізичною особою

Внесіть в доданий зразок свої дані. Особливу увагу приділіть формулювань найважливіших пунктів. Зокрема, правильно сформулюйте предмет договору. Ні в якому разі не вказуйте посаду, потрібен тільки вид необхідних робіт. Наприклад, можна зробити так: «Замовник доручає, а Підрядник бере на себе зобов'язання виконати роботи по ремонту і обробці офісного приміщення Замовника, розташованого за адресою: м Москва, Кутузовський пр., 100».

Завантажити безкоштовно договір підряду з фізособою на надання послуг (word) Завантажити безкоштовно договір підряду з фізособою на надання послуг (word)