Реклама
Реклама
Реклама

Акт виконаних робіт на надання медичних послуг

  1. Чим відрізняється робота від послуги
  2. Правова складова акту надання послуг
  3. Навіщо ж потрібен акт надання послуг
  4. Оформлення акту надання послуг

За загальним правилом між замовником і виконавцем укладається договір, в якому сторони досягають домовленості за всіма обставинами їх майбутньої співпраці. Не є винятком і надання медичних послуг на оплатній основі.

Договірні відносини між особами (як фізичними, так і юридичними) регулюються нормами Цивільного кодексу РФ. Зокрема, оплатне надання послуг регламентується нормами гл. 39 ГК РФ. Договір на надання платних медичних послуг є оплатним договором цивільно-правового характеру, що однозначно закріплено в п. 2 ст. 779 ГК РФ.

Чим відрізняється робота від послуги

Слід особливо звернути увагу, що є істотні відмінності між роботою і послугою.

Робота - це процес, пов'язаний зі створенням нового продукту. І процес цей завжди має дійсний результат. Необхідно відзначити, що результат роботи - товар, крім того, що має матеріальну складову, може існувати і бути використаним за прямим призначенням у відриві від виробника. Послуга ж особлива тим, що процес її надання та споживання пов'язані нерозривно. Послугу не можна «запасти на потім». Також послугу неможливо використовувати без виконавця такої послуги. Тобто послуга як така не може бути визначена у вигляді речі.

Таким чином, принциповою відмінністю роботи від послуги є її (послуги) нематеріальність. Якщо при виконанні робіт результатом буден якась матеріальна субстанція, яку, умовно кажучи, можна помацати, зважити і оцінити, то послуги самі по собі не залишають матеріального результату, тому застосувати порядок прийому-передачі робіт до надання послуг важко. Тобто, за договором підряду (виконання робіт) результатом буде якесь матеріальний стан фізичного об'єкта, а результатом надання послуги буде якесь ефемерне стан замовника. Наприклад, при наданні консультативних послуг, результатів буде саме надання замовнику відомостей певного характеру у вигляді нематеріального ради.
Таким чином, принциповою відмінністю роботи від послуги є її (послуги) нематеріальність

Надання послуги медичного характеру, крім перерахованих вище, має і свої особливості. У медичній практиці надання послуги має на увазі безпосередню участь самого замовника в наданні такої послуги. Крім того, надання медичної послуги часто не може бути здійснено без здійснення певного роду робіт. Так, наприклад, послуга з протезування колінного суглоба включає в себе як роботу (виконання власне оперативного втручання), так і послугу - перебування пацієнта в стаціонарі протягом певного часу.

Правова складова акту надання послуг

Як би там не було, надання послуг має на увазі необхідність укладення відповідного договору. Залишається відкритим питання, як фіксувати надання таких послуг, щоб в подальшому ні у замовника (пацієнта), ні у виконавця (клініки) не виникало протиріч. Як правило, факт виконаної роботи фіксується актом виконаних робіт.

Нагадаю, що оплатне надання послуг - єпархія гл. 39 ГК РФ. У зв'язку з цим необхідно акцентувати увагу на тому, що в цьому розділі акт про надання послуг як обов'язкова частина угоди не згадується. Також глава не регламентує і спосіб приймання та передачі послуг. Слід особливо звернути увагу, що складання акту надання послуг обов'язково, тільки якщо така вимога передбачена цивільним законодавством або укладеного договору. Ця позиція чітко викладена Мінфіном РФ в листі від 13.11.2009 р № 03-03-06 / 1/750.

У свою чергу Цивільний кодекс РФ прямо наказує складати акт надання послуг лише при виконанні робіт за договором будівельного підряду (п. 4 ст. 753 ЦК України). Про складання акта згадується і в п.2 ст. 720 Цивільного кодексу РФ, яка поширюється на всі види договору побутового підряду: «Замовник, який знайшов недоліки в роботі при її прийманні, вправі посилатися на них у випадках, якщо в акті або в іншому документі, що засвідчує приймання, були обговорені ці недоліки або можливість подальшого пред'явлення вимоги про їх усунення ». Тобто, ГК за договорами побутового підряду пропонує замовнику і виконавцю самим визначати, яким документом буде засвідчено факт виконання робіт по підряду.

А податковий кодекс вимагає оформляти акт, тільки якщо мова йде про послуги виробничого характеру, витрати на які враховані замовником.

Тобто, відповідно до положень чинного законодавства, обов'язковою акт надання послуг стає в трьох випадках:

  • У разі виконання робіт за договором будівельного підряду (п. 4 ст. 753 ЦК України)
  • якщо в податковому обліку замовника витрати на відповідні послуги відображені як матеріальні витрати на підставі подп. 6 п. 1 ст. 254 НК РФ (незалежно від умов договору)
  • якщо договір про надання послуг між замовником і виконавцем прямо передбачає складання акта (незалежно від того, за якою статтею витрат відображені відповідні витрати в податковому обліку замовника).

Якщо ж жодна з цих умов не виконується, оформляти акт надання послуг необов'язково.

Навіщо ж потрібен акт надання послуг

В першу чергу слід сказати, що в акті фіксується факт того, що всі обумовлені послуги були виконані в строк і в належній якості. Тобто виробник (в нашому випадку клініка) говорить «я зробив все, що належить за договором, і мені належить за це певну суму», а замовник (пацієнт) підтверджує «згоден, все зроблено, сума вірна». Також акт фіксує відсутність у замовника претензій до виконавця. Таким чином, акт надання послуг є страховкою для виконавця в разі можливих судових розглядів.

У тих же випадках, коли замовник має претензії щодо якості наданих послуг, медичних в тому числі, такі претензії повинні знайти відображення у відповідному пункті акта. У ньому повинні бути детально перераховані виявлені недоліки, дефекти, помилки. Крім того, в акті необхідно вказати період часу, протягом якого виконавець (в разі згоди з претензіями) зобов'язується недоліки усунути.

У разі наявності розбіжностей за якістю наданих послуг, акт надання послуг може стати аргументом в судовій суперечці між контрагентами, причому як з однієї, так і з іншого боку.

ВАЖЛИВО!
Якщо відносини між сторонами за договором дійдуть до суду, то відсутність акту надання послуг, не дивлячись на його необов'язковість, суддя може розцінити як порушення законодавчо встановленої процедури оформлення надання послуг. Це, в свою чергу, може спричинити накладення штрафних санкцій з боку наглядових органів. Крім того, що акт надання послуг фіксує кількість, терміни і якість наданих послуг з одного боку, він же є і підставою для оплати цих послуг з іншого боку.

Для суду доказом виконання послуг клінікою буде акт надання послуг, а доказом їх оплати пацієнтом, відповідно, касовий чек або інший документ, передбачений чинним законодавством.

Отже, акт надання послуг є підтвердженням факту надання послуг за відповідним договором надання послуг і, відповідно, їх оплати замовником. Як і акт приймання виконаних робіт, він підписується обома сторонами договору надання послуг і використовується в якості підстави для оплати. Крім того, акт надання послуг може бути використаний як доказ при складанні претензії або в судовому розгляді у цивільних справах.

З огляду на вищевикладене, сторонам рекомендується узгодити в договорі умова про те, що акт надання послуг повинен бути складений у письмовій формі (ст. 160 Цивільного кодексу РФ), є невід'ємною частиною договору, а також передбачити порядок його складання та підписання.

Оформлення акту надання послуг

Певних вимог до такого акту немає. Разом з тим в статті 9 Федерального закону від 06.12.2011 р № 402-ФЗ «Про бухгалтерський облік» містяться вимоги до реквізитів будь-якого первинного документа, до яких відносяться:

  • Назва документу;
  • дата його складання;
  • назву організації, що склав документ;
  • зміст факту господарського життя;
  • величина натурального і (або) грошового виміру факту господарського життя із зазначенням одиниць виміру;
  • найменування посади особи (осіб), яка вчинила (вчинили) угоду, операцію і відповідального (відповідальних) за правильність її оформлення. Або найменування посади особи (осіб), відповідальної (відповідальних) за правильність оформлення події, що відбулася;
  • підписи осіб.

Акт надання послуг не має будь-якої затвердженої форми. Єдиного зразка, за яким слід складати такий акт, обов'язкового до застосування, також не існує. Тому оформлятися акт може або в довільному вигляді, або в адаптованій до потреб конкретної клініки формі. В останньому випадку така форма повинна бути закріплена в обліковій політиці медичного закладу.

При оформленні документа все ж бажано, дотримуватися певних правил і реквізитів, зазначених вище. Зокрема, акт повинен включати в себе:

  • найменування документа, в якому допустимо вживання таких обертів як акт приймання виконаних послуг, акт наданих послуг тощо;
  • інформацію про обидві сторони договору. Як правило, при наданні платних медичних послуг однією стороною за договором виступає медичний заклад, що має реквізити юридичної особи (виконавець), а з іншого - фізична особа (замовник);
  • відомості про договір, за яким проводилися роботи. Як правило, в цьому розділі наводиться номер договору і дата його укладення;
  • найменування послуг. Найменування послуг в акті повинно відповідати прейскуранту послуг даної установи, що діє на момент укладення договору. Зазвичай послуги в акті перераховуються у вигляді таблиці, в яку, крім назви, вноситься вартість кожної послуги, кількість наданих послуг і загальна вартість кожного виду наданих послуг;
  • дату виконання послуг;
  • підсумкову суму оплати наданих послуг.

Якщо до акта прикладаються будь-які додаткові документи (наприклад - рентгенівські знімки, виписки, протоколи досліджень і т.п.), то їх перелік вказується окремим пунктом «додатки». Так само в окремій графі вказуються недоліки наданих послуг, і ставиться відмітка про згоду (або незгоду) з цим виконавця.

У разі досягнення згоди за всіма пунктами акта, останній підписується замовником і виконавцем. Коли отримувачем послуги є третя особа, судова практика допускає як доказ факту надання послуги підписання акту між Виконавцем і такою третьою особою.

ВАЖЛИВО!
Акт надання послуги складається у двох примірниках і зберігається у сторін договору.

Як було показано вище, нематеріальність послуги створює певні складнощі при оформленні акту наданих послуг. Проте, клініці слід пам'ятати, що грамотно оформлені акт може стати серйозною підмогою в разі судового розгляду.