Реклама
Реклама
Реклама

Як укласти договір підряду з фізичною особою в 2019 році

  1. Коли можна укладати договір Коли у організації виникає необхідність залучити кого-то для виконання...
  2. ПДФО
  3. витрати підрядника
  4. Нналоговий відрахування
  5. Страхові внески
  6. ССО

Коли можна укладати договір

Коли у організації виникає необхідність залучити кого-то для виконання разових робіт, можна не брати нового співробітника в штат, а укласти з фізособою ЦПХ. Є два різновиди такого договору: договір надання послуг і договір.

Чому для організації вигідніше укласти ЦПХ, а не трудовий? Перш за все тому, що на цивільно-правові відносини не поширюються гарантії і компенсації, передбачені трудовим законодавством, тобто фізичній особі надавати їх не треба. Відповідно немає обмежень щодо робочого часу, розміру оплати. Підрядникам не потрібно надавати відпустки, оплачувати лікарняні, виплачувати компенсації при звільненні та т. Д.

Крім того, щодо особи, залученого до роботи за договором або надання послуг, не потрібно вести табель обліку робочого часу, оформляти розрахункову відомість та інші обов'язкові форми первинної облікової документації з обліку праці та її оплати. Плюсів багато.

Однак є й мінуси. Головний мінус полягає в тому, що податкова інспекція часто розглядає цивільно-правові договори як спосіб відходу від податків - насамперед страхових внесків до ФСС Росії. Оскільки вважає, що такими угодами організація маскує трудові відносини з работніком.Чтоби у перевіряючих не виникло сумнівів з приводу характеру договору, необхідно дотримати певні правила. Відразу відзначимо, що далі в статті піде мова про договір. Однак висновок і рекомендації застосовні і для договору надання послуг. Зверніть увагу, що в деяких випадках договір підряду можуть перекваліфіровать у трудовій .

Для ведення кадрового обліку скористайтеся нашою програмою спрощенка 24/7 . Вона готує документи і звітність по кадрам в один клік. Візьміть пробний доступ до програми на 30 днів. Для користувачів доступна консультація по всіх бухгалтерських питань 24 години на добу 7 днів на тиждень.

спробувати онлайн

Як скласти договір, щоб договір не визнали трудовим

Договір підряду на увазі, що фізична особа (підрядник) виконує за завданням організації (замовника) певну роботу і здає її результат замовнику. А той, у свою чергу, повинен прийняти результат роботи і сплатити його (п. 1 ст. 702 ЦК України).

Приблизну форму договору бухгалтер зазвичай бере з Інтернету або довідково-правової бази і коригує її відповідно до своїх умов. При цьому важливо не викинути потрібне і не вписати зайвого.

Нагадаємо, що договір регулюється цивільним законодавством. А значить, повинен містити обов'язкові для такого виду угоди елементи, встановлені ГК РФ. До них відносяться найменування замовника і фізособи, термін і вид виконуваних робіт, а також ціна договору. Причому ціна може складатися з двох частин: винагороди за роботу фізособа і компенсації його витрат (п. 1 і 2 ст. 709 ЦК України).

І тут потрібно звернути увагу на такий момент. За загальним правилом, виконуючи роботу, підрядник повинен використовувати власні матеріали та інструменти (п. 1 ст. 704 ЦК України). Якщо їх у нього немає і витрати на покупку будуть значними, то оплатити такі витрати може замовник. Тоді в договорі варто прописати, що вартість матеріалів та інструментів оплачує замовник підряднику окремо від самого винагороди за роботу.

А якщо необхідні матеріали є у замовника і він надає їх для роботи підряднику, то це також потрібно відобразити в договорі. Тоді у замовника будуть підстави списати кількість матеріалів, переданих підряднику, на витрати. При цьому необхідно, щоб вид виконуваних робіт був названий в закритому переліку витрат статті 346.16 НК РФ.

Передачу потрібно оформляти відповідними первинними документами - накладними, актами і т. П. Умова про те, що замовник постачає підрядника необхідними матеріалами, в договорі може виглядати так, як показано на малюнку.

Умова про те, що замовник постачає підрядника необхідними матеріалами, в договорі може виглядати так, як показано на малюнку

Ще в договорі за згодою сторін можна прописати пункт про виплату авансу підряднику, вказавши конкретну суму або відсоток від винагороди. І відразу ж зазначити, що в разі невиконання зобов'язань за договором підрядник зобов'язаний повернути замовнику отриманий аванс.

Підписуючи договір, фізична особа вказує реквізити свого паспорта, номер картки обов'язкового пенсійного страхування та ІПН (якщо є). Цього буде досить. Зверніть увагу: ніякої заяви і наказу про прийом на роботу оформляти не треба, так само як і не потрібно вносити запис до трудової книжки підрядника - фізичної особи. Оскільки, як ми вже сказали, цивільно-правові відносини не є трудовими.

Після того як фізособа роботи виконає, замовник приймає їх за актом прийому-передачі робіт. Уніфікованої форми такого акту немає, тому ви можете розробити її самі, передбачивши обов'язкові реквізити. Акт складають у двох примірниках, по одному для кожної із сторін. На підставі цього документа ви зможете врахувати виплачене винагороду при розрахунку «спрощеного» податку.

ПДФО

Якщо притягнуте до роботи фізична особа не є індивідуальним підприємцем, замовник при виплаті йому винагороди повинен утримати ПДФО. Адже, як відомо, «спрощенці» виконують обов'язки податкових агентів при виплаті доходів фізичним особам (ст. 226 і п. 5 ст. 346.11 НК РФ). Значить, ПДФО слід утримати безпосередньо з суми винагороди при його фактичної виплати підряднику.

Ставка податку, за якою оподатковується винагорода, становить 13% (п. 1 ст. 224 НК РФ). Якщо ж договір укладено з нерезидентом, то з його доходу податок потрібно утримувати за ставкою 30%. Нагадаємо, що нерезидентом є особа, яка перебуває на території Росії менше 183 днів протягом 12 місяців, наступних підряд (п. 2 ст. 207 НК РФ).

Таким чином, встановлюючи в договорі розмір винагороди, потрібно враховувати, що з нього буде утримано ПДФО. І фактично на руки підрядник отримає меншу суму. Тому, якщо спочатку була усна домовленість про те, скільки підрядник отримає на руки, суму винагороди, зазначену в договорі, потрібно збільшити на розмір податку. Відзначимо, що ситуація, коли в договорі встановлюють винагороду з позначкою «без ПДФО», а податок сплачує зі своїх коштів замовник, є незаконною. Про що прямо сказано в Податковому кодексі РФ (п. 9 ст. 226 НК РФ). Про це ж нагадує Мінфін Росії в листі від 25.04.2011 № 03-04-05 / 3-292.

Якщо з якихось причин ПДФО при виплаті винагороди утримано ні, про це потрібно повідомити самому підряднику і в податкову інспекцію за місцем свого обліку (п. 5 ст. 226 НК РФ). На це відводиться місяць після закінчення календарного року, в якому виникли відповідні обставини.

Часто, крім винагороди, договором передбачено виплату авансу фізичній особі. Чи потрібно і з нього утримувати ПДФО? Однозначної відповіді на це питання немає. У підпункті 1 пункту 1 статті 223 НК РФ сказано, що ПДФО потрібно утримувати в день виплати доходу. Доходом ж, в свою чергу, є економічна вигода в грошовій або натуральній формі, яку можна оцінити (ст. 41 НК РФ).

У момент отримання авансу фізична особа отримує певну вигоду, значить, ПДФО утримувати потрібно.

До аналогічних висновків приходили і суди. Наприклад, є постанова ФАС Західно-Сибірського округу від 16.10.2009 № А03-14059 / 2008, де судді також відзначають, що при виплаті Филиция авансу потрібно утримувати ПДФО.

Але є й протилежні судові рішення. Так, ФАС Московського округу в постанові від 23.12.2009 № КА-А40 / 13467-09 говорить про те, що виплачені як аванс або передоплати гроші до того, як зобов'язання за договором визнані виконаними, не призводять до появи об'єкта обкладення ПДФО. І це логічно - адже при певних обставинах договір може бути розірваний, а аванс повернуто замовнику. Тому відповідь на питання, потрібно утримувати ПДФО з авансу чи ні, неоднозначний. Однак якщо ви хочете уникнути спору з перевіряючими, безпечніше податок утримати.
На які виплати нараховувати страхові внески в 2019 році, дивіться в курсі Школи головбуха малого підприємства


витрати підрядника

А як бути з витратами, які підряднику за умовами договору відшкодовує замовник? Наприклад, часто фізособі оплачують мобільний зв'язок, харчування та проїзд, якщо для виконання завдання йому потрібно виїхати в інше місто. Чи утримувати ПДФО з цих виплат?

З даного питання є дві протилежні думки. Перше висловлено Мінфіном Росії в листі 05.03.2011 № 03-04-05 / 8-121. І полягає воно в тому, що ПДФО з таких виплат утримувати потрібно. Фінансове відомство вважає, що, коли фізичній особі оплачують витрати, у нього виникає дохід у натуральній формі (п. 1 ст. 210 і п. 2 ст. 211 НК РФ). Тобто суми відшкодування витрат не є для підрядника компенсаційними виплатами. А значить, обкладаються ПДФО.

Мінфін робить такий висновок, оскільки вважає, що не обкладаються ПДФО тільки компенсації, які виплачуються співробітникам, з якими укладено трудовий договір (п. 3 ст. 217 НК РФ). На випадки, коли відшкодовуються витрати виконавцям за договорами або возмездного надання послуг, такі норми Кодексу не поширюються.

При цьому фахівці фінансового відомства нагадують, що підряднику можна зменшити оподатковувані доходи на суму професійного податкового вирахування. Цей відрахування надає замовник в сумі понесених підрядником і документально підтверджених витрат (п. 2 ст. 221 НК РФ).

У той же час ФНС Росії в листі від 25.03.2011 № КЕ-3-3 / 926 висловлює іншу думку: компенсація витрат виконавця, встановлена ​​договором підряду, ПДФО не обкладається. Оскільки є дві протилежні думки, ви можете чинити так, як вам зручніше. Адже листи Мінфіну і ФНС Росії не є нормативними документами. А все неясності податкового законодавства повинні тлумачитися на користь платника податків (п. 7 ст. 3 НК РФ).

Нналоговий відрахування

Винагорода, яку отримує підрядник, обкладається ПДФО за ставкою 13%. А значить, він може претендувати на два податкових вирахування: професійний і стандартний (п. 1 ст. 224, п. 3 і 4 ст. 210 НК РФ).

Щоб отримати професійний податкове вирахування, підрядник пише на ім'я замовника заяву в довільній формі і прикладає документи, які підтверджують його витрати, понесені при виконанні робіт. Документи - накладні, товарні чеки, чеки ККТ, копії проїзних квитків, готельних рахунків і ін. Повинні підтверджувати, що витрати пов'язані саме з виконанням робіт за договором.

Тобто професійний вирахування підряднику надає замовник, коли розраховує ПДФО з винагороди. При цьому відповідно до позиції Мінфіну Росії, викладеної вище, не потрібно виключати з оподатковуваного доходу підрядника компенсацію витрат. Якщо ж цю компенсацію ви виключили, керуючись роз'ясненнями ФНС Росії, то професійний вирахування громадянину надавати вже не потрібно. Інакше вийде, що з оподатковуваного доходу ви виключили одні й ті ж суми двічі.

Що стосується стандартного податкового відрахування з ПДФО, то його також надають на підставі поданої працівником заяви, а також документів, які підтверджують право на відрахування. І тут бухгалтер знову стикається з певними труднощами. Оскільки фізособа - особа з боку, у бухгалтера немає точної інформації про те, перевищив дохід працівника з початку року ліміт для надання стандартних вирахувань з податку чи ні.

Відмовити підряднику в праві на відрахування без вагомих підстав бухгалтер не може. Тому надходити потрібно в такий спосіб. Надавайте стандартні податкові відрахування тільки за ті місяці, в яких діяв договір підряду. Такі рекомендації містяться в листах Мінфіну Росії від 07.04.2011 № 03-04-06 / 10-81 і ФНС Росії від 04.03.2009 № 3-5-03 / 233 @. Нагадаємо, що стандартні податкові відрахування фізична особа може отримувати тільки у одного податкового агента. Тому, якщо працівник саме вам подав заяву про відрахування, передбачається, що інших джерел доходу у нього немає. А якщо є і співробітник там також отримує відрахування, то відповідальність за подібне порушення він бере на себе.

Коли договір діє протягом декількох місяців, а винагорода виплачується одноразово (наприклад, після закінчення терміну дії договору), то стандартні податкові відрахування надаються за кожен місяць дії договору, включаючи ті місяці, в яких винагорода не виплачувалася. Такий висновок випливає з листів Мінфіну Росії від 19.08.2008 № 03-04-06-01 / 254 і від 15.07.2008 № 03-04-06-01 / 203.

Страхові внески

На винагороду за договором підряду потрібно нарахувати внески на обов'язкове пенсійне та медичне страхування. Що ж стосується внесків, що сплачуються до ФСС Росії, то їх на виплати за цивільно-правовими договорами нараховувати не потрібно (подп. 2 п. 3 ст. 9 Федерального закону від 24.07 2009 року № 212-ФЗ).

У свою чергу, внески на страхування від нещасних випадків нараховують, тільки якщо відповідний обов'язок ви прописали в договорі підряду (ст. 5 і п. 1 ст. 20.1 Федерального закону від 24.07.98 № 125-ФЗ).

ССО

Якщо ви застосовуєте ССО з об'єктом доходи мінус витрати, то винагорода, виплачена фізособі за договором підряду, можна врахувати за статтею витрат на оплату праці (подп. 6 п. 1 ст. 346.16 НК РФ).

Адже витрати на оплату праці «спрощенці» визначають відповідно до статті 255 НК РФ, що діє для платників податку на прибуток. А в ній (п. 21) згадана оплата праці фізичних осіб (які не є підприємцями), які не перебувають в штаті організації, за виконані ними роботи в рамках укладеного договору. До складу витрат на оплату праці включається і ПДФО з винагороди.

Чому для організації вигідніше укласти ЦПХ, а не трудовий?
Чи потрібно і з нього утримувати ПДФО?
Чи утримувати ПДФО з цих виплат?