Реклама
Реклама
Реклама

Як змусити ЖЕК виконувати свою роботу - Новини нерухомості - "Сегодня" з'ясувала простий алгоритм, як домогтися від ЖЕКу виконання своїх обов'язків. | СЬОГОДНІ

  1. Як змусити ЖЕК виконувати свою роботу
  2. Прикріплений файл
  3. АВТОР:
  4. Орфографічна помилка в тексті:
  5. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  6. Прикріплений файл
  7. АВТОР:
  8. Орфографічна помилка в тексті:
  9. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  10. Прикріплений файл
  11. АВТОР:
  12. Орфографічна помилка в тексті:

Як змусити ЖЕК виконувати свою роботу

7 грудня 2010, 09:15 Переглядів:

Зима ще тільки злегка лякала своїм приходом, а багатьом нашим співгромадянам вже довелося мати справу з різними "комунальними" неприємностями. Комусь не вистачає тепла в квартирі, у кого-то перебої з гарячою водою. Десь крижані протяги гуляють по під'їздах, промерзають або сиреют до появи цвілі стіни, а десь після першого в цьому році циклу заморожування і "розморожування" знову потекла дах. І адже зрозуміло, що це лише "квіточки", а головні "ягідки" зима приберегла на потім. Ми вирішили розібратися, що робити, якщо від бездіяльності комунальників жити в нашому домі стало незатишно. У цьому нам допомагали юрист юридичної компанії "Гарант" Дмитро Мальцев і адвокат Донецької обласної колегії адвокатів Марина Гавяда.

"ДОРОГУ ЗДОЛАЄ ТОЙ, ХТО ЙДЕ"

Як не крути, а головна перешкода на шляху до кращого життя - це негативна установка і настрої поразки. Я сам був здивований, як багато людей серед моїх знайомих вважають, що "від ЖЕКу все одно нічого не доб'єшся". Більш того, судячи з обговорень на інтернет-форумах, така позиція є мало не переважаючою. У підсумку, люди або здаються після першого-другого безуспішного звернення до ЖЕКу (або, наприклад, до "тепловикам" або будь-яку іншу комунальну службу), або взагалі не роблять навіть таких спроб. А намагатися треба.

По-перше, тому що не всі ЖЕКи такі погані, як їх загальна репутація. І серед керівників житлових контор зустрічаються товариші, сумлінно ставляться до своїх обов'язків і оперативно реагують на скарги мешканців. І якщо усунути ту чи іншу проблему в силах такого керівника, він це зробить оперативно. Більш того, є і приклади ЖЕКів, які взагалі працюють "на випередження": самі вишукують проблеми і усувають їх навіть до того, як мешканці встигають "розгойдатися" на писання скарг.

По-друге, навіть якщо з добровільної реакцією ЖЕКу не склалося, є перевірені практикою шляху, які, у багатьох випадках дозволяють домогтися позитивного результату: або вирішення проблеми, або матеріальної компенсації, наприклад, у вигляді зниження платежів за погано надані послуги.

Перший шлях - це систематичне завалювання скаргами або вимогами перерахунку тарифів як самих комунальників, так і їх керівних інстанцій. Як це робиться, видно з прикладу " вода камінь точить ". Якщо ж комунальники упираються в своїх помилках, можна звернутися в комітет із захисту прав споживачів. Йому якраз недавно розширили повноваження, і він має сьогодні реальні важелі впливу на підприємства, які відмовляються виконувати свої зобов'язання перед споживачами.

Другий шлях - усунути дефект або зробити ремонт самостійно, після чого через суд змусити ЖЕК відшкодувати свої витрати. Як це можна зробити, видно з прикладу "Суд та діло". Жеки, як правило, знаходяться в стані хронічного безгрошів'я, тому відшкодування, швидше за все, буде зроблено за рахунок відповідного зниження квартплати.

Звичайно, все це може зайняти певний час і зусиль. Хоча за законодавством справи щодо захисту прав споживачів мають розглядатися як можна швидше, на це часто не звертають уваги, і процес затягується.

За яким би з цих шляхів ви не пішли, успіх справи залежить від чіткого дотримання деяких формальностей, про які ми далі і поговоримо докладніше.

ПОВИНЕН БУТИ ДОГОВІР

Багато власників квартир до сих пір не мають договору з ЖЕКом про надання житлово-комунальних послуг. А адже це саме той документ, на підставі якого ви і маєте формальний привід пред'являти претензії за ненадані або неякісно надані послуги. Тому що саме їм визначені послуги, які ЖЕК зобов'язується надавати і за які бере з вас квартплату, а також відповідальність ЖЕКу в разі невиконання своїх зобов'язань, порядок дій при спірних ситуаціях і т.д.

Якщо у вас такого договору немає, вам потрібно його укласти. Для цього ви подаєте заяву на ім'я начальника ЖЕКу. У ньому ви просите підготувати та укласти з вами договір на надання житлово-комунальних послуг на основі типового договору, а також надати інформацію про перелік послуг, їх вартості та споживчі властивості, режим їх надання, структуру цін і тарифів тощо

При цьому ви посилаєтеся на ст.21 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", згідно з якою ЖЕК зобов'язаний скласти з вами такий договір і надати зазначену інформацію. І вказуєте, що в разі відмови ЖЕКу, ви на підставі п.6 ст.26 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", ст.907 Цивільного кодексу України, припиняєте платити за житлово- комунальні послуги . Втім, у ЖЕКу і без того немає підстав вам відмовляти.

Оформляється акт-ПРЕТЕНЗІЮ

Якщо неформальні звернення в ЖЕК і заклики до совісті і співчуття не знайшли відгуку в серцях його керівництва, вам доведеться йти формальним шляхом. І в першу чергу необхідно документально "зафіксувати" той дефект або проблему, які не дають вам спокійно жити. Для цього ви подаєте заяву на ім'я начальника ЖЕКу про виклик його представника для складення акта-претензії. У заяві вказуєте, що згідно такого-то пункту вашого з ЖЕКом договори, він зобов'язався надати вам такі-то послуги, які були надані з порушеннями або взагалі не були надані. Наприклад, в такий-то період часу була відсутня гаряча вода або тепло. Або будинок не був підготовлений до зими, чому в під'їзді тепер холодно. Або не був проведений поточний ремонт даху, від чого вона тепер тече. І так далі.

Ви ж свої зобов'язання за договором виконували в повному обсязі, тобто платили квартплату без заборгованостей. І відповідно до ст.18 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", в разі порушення виконавцем умов договору, споживач має право викликати його представника для складення та підписання акта-претензії, а представник виконавця повинен з'явитися не пізніше терміну, зазначеного в договорі . І вказуєте, де і протягом якого терміну (як правило, двох днів), повинен з'явитися представник ЖЕКу. Заява повинна бути зареєстрована, у вас повинно залишитися доказ вашого звернення.

Якщо ЖЕК своїх представників не присилає, акт можна скласти і без них, для цього достатньо підписів трьох мешканців. У цьому акті має бути зазначено, що відповідно до договору ЖЕК зобов'язався надати такі-то послуги, які надані не були. Про що було направлено заяву на ім'я начальника ЖЕКу з вимогою в 2-х денний термін надіслати за такою-то адресою для складання акта. Але ця вимога була проігнорована, представник не з'явився. У зв'язку з цим трьома зазначеними споживачами послуг ЖЕКу був складений наступний акт-претензія про те, що така-то послуга справді не було надано.

Якщо в подальшому передбачається все-таки звернення до суду, рекомендується, де це можливо, залучати для експертизи ліцензованих експертів-оцінювачів, які могли б дати незалежне офіційний висновок про наявність дефекту і вартості його усунення (наприклад, ремонту). Витрати на залучення таких фахівців потім будуть включені в суму відшкодування, які ви вимагаєте від ЖЕКу через суд.

ВИМАГАЙТЕ ПРАКТИКИ

Після оформлення акта-претензії, ви можете подати в ЖЕК заяву про порушення умов договору. Де вказуєте, що між вами і ЖЕКом був укладений договір від такого-то числа, згідно з яким ЖЕК зобов'язався надавати такі-то послуги. Але їх не надав, про що є акт від такого-то числа.

У зв'язку з чим на підставі викладеного та керуючись статтями 18, 20,21 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", статтями 526,610, 611 Цивільного кодексу України, статтями 15, 19, 20 Закону України "Про звернення громадян", Законом України " Про захист прав споживачів ", Указом від 17.05.2005 р № 76" Про затвердження правил утримання житлових будинків і прибудинкових територій ", Указом від 10.08.2004 р №150" Про затвердження Примірного переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд ", ви просите слід ующее. По-перше, усунути то-то і те-то (відремонтувати ліфт, дах, під'їзд). По-друге, повідомити вам письмово про результат розгляду вашої заяви.

Як варіант ви можете подати заяву про перерахунок розміру комунальних платежів - такої ж структури.

Якщо і це ваша заява буде проігнорована або на нього дана відписка, ви тепер можете звертатися в комітет по захисту прав споживачів. Або, якщо проблему можна усунути самостійно, зробити це, звернувшись потім до суду з претензією до ЖЕКу про відшкодування ваших витрат.

ЩО ПОВИНЕН ЖЕК

Офіційно перелік послуг, які ЖЕК зобов'язаний надати мешканцям, затверджений постановою Кабінету Міністрів від 12 липня 2005 року. У цей список, за виконання якого і береться квартплата, входять:

1. Прибирання сходових кліток.

2. Прибирання прибудинкової території.

3. Вивезення та утилізація твердих побутових і негабаритних відходів.

4. Прибирання підвалів, технічних поверхів і дахів.

5. Технічне обслуговування ліфтів.

6. Обслуговування диспетчерських систем.

7. Обслуговування систем тепло- і водопостачання, систем водовідведення та каналізації в будинку.

8. Обслуговування вентиляційних шахт в будинку.

9. Обслуговування систем протипожежної сигналізації та димовидалення.

10. Поточний ремонт інженерних систем будівлі і "елементів зовнішнього благоустрою" - паркани, лавочки і т.п.

11. Ремонт дитячих майданчиків.

12. Підготовка будинків до осінньо-зимового періоду.

13. Енергозабезпечення ліфтів.

14. Обслуговування і ремонт квартирних лічильників води і тепла.

Приклади з практики

ВОДА КАМІНЬ ТОЧИТЬ

Розповідає киянин Андрій Мазур:

Моя квартира - на останньому поверсі 16-поверхового будинку, зверху ще технічний поверх. Дах, що не ремонтувалася з моменту будівництва будинку, текла так, що вода протікала на техповерх і стікала всередину квартир. Мешканцями були спроби самостійно ремонтувати дах, але це не допомагало.

Я пішов в ЖЕК. Мені сказали, що коштів на ремонт немає. Що робити? Я порадився з юристами і почав писати сам, збираючи під своїми листами підписи сусідів, плюс підбив на письменницьку діяльність і інших жителів поверху. Ми не мітингували, ми мовчки писали. Писали в ЖЕК і отримували відповіді про те, що коштів немає, ось, коли дасть район, тоді так, тоді звичайно. Писали голові районної адміністрації, що, мовляв, така ось неприємність, а ЖЕК не діє, прийміть заходи, будь ласка. На що нам відповіли, що взяли до відома, розберуться. Ходив я і до помічника депутата - з аналогічним листом. Тягнувся цей епістолярний період всю зиму, коли все одно ремонтувати дах ніби як не по сезону. А до літа прийшли працьовиті "дядьки" і дах нашу таки полагодили. Так ми і обійшлися без судів, все пройшло "мирним шляхом".

СУД ТАК ДЕЛО

Поточна дах переводила і жителів одного з будинків Кіровограда. Дах текла по всьому будинку, страждали всі три під'їзди, і ніхто з "відповідальних працівників" нічого не хотів робити.

Спочатку мешканці намагалися щось зробити на власний розсуд, не привертаючи юристів. Зайняло це більше року. Писали листи, зі скаргами дійшли до обласної ради. Безрезультатно. Потім звернулися до однієї з юридичних фірм, і там їм порадили зробити ремонт за свій рахунок, а витрати потім затребувати з ЖЕКу через суд.

Спочатку вони викликали комісію з ЖЕКу, при роботі її були присутні представники і комітету мешканців - глава і кілька людей. Комісія задокументувала наявність дефектів даху. Після чого мешканці запросили експерта-оцінювача, який видав висновок про вартість ремонту даху: виходячи з передбачуваної його трудомісткості, вартості матеріалів і т.д. Далі, в межах зазначеної суми було зроблено ремонт, природно, з офіційним оформленням договорів і актів прийому-передачі робіт. І тільки після цього, маючи на руках всі ці документальні докази, звернулися до суду з позовом до ЖЕКу про відшкодування витрат і виграли справу. Все це зайняло півроку.

ЗРАЗКИ ДОКУМЕНТІВ:

Договір про про надання житлово-комунальних послуг

Заява про укладення договору на надання житлово-комунальних послуг

Заява про порушення умов договору

Заява про виклик представника для складання акту-претензії

Акт-претензія

Позов до суду

Заява про перерахунок комунальних платежів

Прикріплений файл:

Прикріплений файл


Прикріплений файл


Прикріплений файл


Прикріплений файл


Прикріплений файл


Прикріплений файл


Прикріплений файл


Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Як змусити ЖЕК виконувати свою роботу". інші Новини нерухомості дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Ряполов Костянтин

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Як змусити ЖЕК виконувати свою роботу

7 грудня 2010, 09:15 Переглядів:

Зима ще тільки злегка лякала своїм приходом, а багатьом нашим співгромадянам вже довелося мати справу з різними "комунальними" неприємностями. Комусь не вистачає тепла в квартирі, у кого-то перебої з гарячою водою. Десь крижані протяги гуляють по під'їздах, промерзають або сиреют до появи цвілі стіни, а десь після першого в цьому році циклу заморожування і "розморожування" знову потекла дах. І адже зрозуміло, що це лише "квіточки", а головні "ягідки" зима приберегла на потім. Ми вирішили розібратися, що робити, якщо від бездіяльності комунальників жити в нашому домі стало незатишно. У цьому нам допомагали юрист юридичної компанії "Гарант" Дмитро Мальцев і адвокат Донецької обласної колегії адвокатів Марина Гавяда.

"ДОРОГУ ЗДОЛАЄ ТОЙ, ХТО ЙДЕ"

Як не крути, а головна перешкода на шляху до кращого життя - це негативна установка і настрої поразки. Я сам був здивований, як багато людей серед моїх знайомих вважають, що "від ЖЕКу все одно нічого не доб'єшся". Більш того, судячи з обговорень на інтернет-форумах, така позиція є мало не переважаючою. У підсумку, люди або здаються після першого-другого безуспішного звернення до ЖЕКу (або, наприклад, до "тепловикам" або будь-яку іншу комунальну службу), або взагалі не роблять навіть таких спроб. А намагатися треба.

По-перше, тому що не всі ЖЕКи такі погані, як їх загальна репутація. І серед керівників житлових контор зустрічаються товариші, сумлінно ставляться до своїх обов'язків і оперативно реагують на скарги мешканців. І якщо усунути ту чи іншу проблему в силах такого керівника, він це зробить оперативно. Більш того, є і приклади ЖЕКів, які взагалі працюють "на випередження": самі вишукують проблеми і усувають їх навіть до того, як мешканці встигають "розгойдатися" на писання скарг.

По-друге, навіть якщо з добровільної реакцією ЖЕКу не склалося, є перевірені практикою шляху, які, у багатьох випадках дозволяють домогтися позитивного результату: або вирішення проблеми, або матеріальної компенсації, наприклад, у вигляді зниження платежів за погано надані послуги.

Перший шлях - це систематичне завалювання скаргами або вимогами перерахунку тарифів як самих комунальників, так і їх керівних інстанцій. Як це робиться, видно з прикладу " вода камінь точить ". Якщо ж комунальники упираються в своїх помилках, можна звернутися в комітет із захисту прав споживачів. Йому якраз недавно розширили повноваження, і він має сьогодні реальні важелі впливу на підприємства, які відмовляються виконувати свої зобов'язання перед споживачами.

Другий шлях - усунути дефект або зробити ремонт самостійно, після чого через суд змусити ЖЕК відшкодувати свої витрати. Як це можна зробити, видно з прикладу "Суд та діло". Жеки, як правило, знаходяться в стані хронічного безгрошів'я, тому відшкодування, швидше за все, буде зроблено за рахунок відповідного зниження квартплати.

Звичайно, все це може зайняти певний час і зусиль. Хоча за законодавством справи щодо захисту прав споживачів мають розглядатися як можна швидше, на це часто не звертають уваги, і процес затягується.

За яким би з цих шляхів ви не пішли, успіх справи залежить від чіткого дотримання деяких формальностей, про які ми далі і поговоримо докладніше.

ПОВИНЕН БУТИ ДОГОВІР

Багато власників квартир до сих пір не мають договору з ЖЕКом про надання житлово-комунальних послуг. А адже це саме той документ, на підставі якого ви і маєте формальний привід пред'являти претензії за ненадані або неякісно надані послуги. Тому що саме їм визначені послуги, які ЖЕК зобов'язується надавати і за які бере з вас квартплату, а також відповідальність ЖЕКу в разі невиконання своїх зобов'язань, порядок дій при спірних ситуаціях і т.д.

Якщо у вас такого договору немає, вам потрібно його укласти. Для цього ви подаєте заяву на ім'я начальника ЖЕКу. У ньому ви просите підготувати та укласти з вами договір на надання житлово-комунальних послуг на основі типового договору, а також надати інформацію про перелік послуг, їх вартості та споживчі властивості, режим їх надання, структуру цін і тарифів тощо

При цьому ви посилаєтеся на ст.21 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", згідно з якою ЖЕК зобов'язаний скласти з вами такий договір і надати зазначену інформацію. І вказуєте, що в разі відмови ЖЕКу, ви на підставі п.6 ст.26 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", ст.907 Цивільного кодексу України, припиняєте платити за житлово- комунальні послуги . Втім, у ЖЕКу і без того немає підстав вам відмовляти.

Оформляється акт-ПРЕТЕНЗІЮ

Якщо неформальні звернення в ЖЕК і заклики до совісті і співчуття не знайшли відгуку в серцях його керівництва, вам доведеться йти формальним шляхом. І в першу чергу необхідно документально "зафіксувати" той дефект або проблему, які не дають вам спокійно жити. Для цього ви подаєте заяву на ім'я начальника ЖЕКу про виклик його представника для складення акта-претензії. У заяві вказуєте, що згідно такого-то пункту вашого з ЖЕКом договори, він зобов'язався надати вам такі-то послуги, які були надані з порушеннями або взагалі не були надані. Наприклад, в такий-то період часу була відсутня гаряча вода або тепло. Або будинок не був підготовлений до зими, чому в під'їзді тепер холодно. Або не був проведений поточний ремонт даху, від чого вона тепер тече. І так далі.

Ви ж свої зобов'язання за договором виконували в повному обсязі, тобто платили квартплату без заборгованостей. І відповідно до ст.18 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", в разі порушення виконавцем умов договору, споживач має право викликати його представника для складення та підписання акта-претензії, а представник виконавця повинен з'явитися не пізніше терміну, зазначеного в договорі . І вказуєте, де і протягом якого терміну (як правило, двох днів), повинен з'явитися представник ЖЕКу. Заява повинна бути зареєстрована, у вас повинно залишитися доказ вашого звернення.

Якщо ЖЕК своїх представників не присилає, акт можна скласти і без них, для цього достатньо підписів трьох мешканців. У цьому акті має бути зазначено, що відповідно до договору ЖЕК зобов'язався надати такі-то послуги, які надані не були. Про що було направлено заяву на ім'я начальника ЖЕКу з вимогою в 2-х денний термін надіслати за такою-то адресою для складання акта. Але ця вимога була проігнорована, представник не з'явився. У зв'язку з цим трьома зазначеними споживачами послуг ЖЕКу був складений наступний акт-претензія про те, що така-то послуга справді не було надано.

Якщо в подальшому передбачається все-таки звернення до суду, рекомендується, де це можливо, залучати для експертизи ліцензованих експертів-оцінювачів, які могли б дати незалежне офіційний висновок про наявність дефекту і вартості його усунення (наприклад, ремонту). Витрати на залучення таких фахівців потім будуть включені в суму відшкодування, які ви вимагаєте від ЖЕКу через суд.

ВИМАГАЙТЕ ПРАКТИКИ

Після оформлення акта-претензії, ви можете подати в ЖЕК заяву про порушення умов договору. Де вказуєте, що між вами і ЖЕКом був укладений договір від такого-то числа, згідно з яким ЖЕК зобов'язався надавати такі-то послуги. Але їх не надав, про що є акт від такого-то числа.

У зв'язку з чим на підставі викладеного та керуючись статтями 18, 20,21 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", статтями 526,610, 611 Цивільного кодексу України, статтями 15, 19, 20 Закону України "Про звернення громадян", Законом України " Про захист прав споживачів ", Указом від 17.05.2005 р № 76" Про затвердження правил утримання житлових будинків і прибудинкових територій ", Указом від 10.08.2004 р №150" Про затвердження Примірного переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд ", ви просите слід ующее. По-перше, усунути то-то і те-то (відремонтувати ліфт, дах, під'їзд). По-друге, повідомити вам письмово про результат розгляду вашої заяви.

Як варіант ви можете подати заяву про перерахунок розміру комунальних платежів - такої ж структури.

Якщо і це ваша заява буде проігнорована або на нього дана відписка, ви тепер можете звертатися в комітет по захисту прав споживачів. Або, якщо проблему можна усунути самостійно, зробити це, звернувшись потім до суду з претензією до ЖЕКу про відшкодування ваших витрат.

ЩО ПОВИНЕН ЖЕК

Офіційно перелік послуг, які ЖЕК зобов'язаний надати мешканцям, затверджений постановою Кабінету Міністрів від 12 липня 2005 року. У цей список, за виконання якого і береться квартплата, входять:

1. Прибирання сходових кліток.

2. Прибирання прибудинкової території.

3. Вивезення та утилізація твердих побутових і негабаритних відходів.

4. Прибирання підвалів, технічних поверхів і дахів.

5. Технічне обслуговування ліфтів.

6. Обслуговування диспетчерських систем.

7. Обслуговування систем тепло- і водопостачання, систем водовідведення та каналізації в будинку.

8. Обслуговування вентиляційних шахт в будинку.

9. Обслуговування систем протипожежної сигналізації та димовидалення.

10. Поточний ремонт інженерних систем будівлі і "елементів зовнішнього благоустрою" - паркани, лавочки і т.п.

11. Ремонт дитячих майданчиків.

12. Підготовка будинків до осінньо-зимового періоду.

13. Енергозабезпечення ліфтів.

14. Обслуговування і ремонт квартирних лічильників води і тепла.

Приклади з практики

ВОДА КАМІНЬ ТОЧИТЬ

Розповідає киянин Андрій Мазур:

Моя квартира - на останньому поверсі 16-поверхового будинку, зверху ще технічний поверх. Дах, що не ремонтувалася з моменту будівництва будинку, текла так, що вода протікала на техповерх і стікала всередину квартир. Мешканцями були спроби самостійно ремонтувати дах, але це не допомагало.

Я пішов в ЖЕК. Мені сказали, що коштів на ремонт немає. Що робити? Я порадився з юристами і почав писати сам, збираючи під своїми листами підписи сусідів, плюс підбив на письменницьку діяльність і інших жителів поверху. Ми не мітингували, ми мовчки писали. Писали в ЖЕК і отримували відповіді про те, що коштів немає, ось, коли дасть район, тоді так, тоді звичайно. Писали голові районної адміністрації, що, мовляв, така ось неприємність, а ЖЕК не діє, прийміть заходи, будь ласка. На що нам відповіли, що взяли до відома, розберуться. Ходив я і до помічника депутата - з аналогічним листом. Тягнувся цей епістолярний період всю зиму, коли все одно ремонтувати дах ніби як не по сезону. А до літа прийшли працьовиті "дядьки" і дах нашу таки полагодили. Так ми і обійшлися без судів, все пройшло "мирним шляхом".

СУД ТАК ДЕЛО

Поточна дах переводила і жителів одного з будинків Кіровограда. Дах текла по всьому будинку, страждали всі три під'їзди, і ніхто з "відповідальних працівників" нічого не хотів робити.

Спочатку мешканці намагалися щось зробити на власний розсуд, не привертаючи юристів. Зайняло це більше року. Писали листи, зі скаргами дійшли до обласної ради. Безрезультатно. Потім звернулися до однієї з юридичних фірм, і там їм порадили зробити ремонт за свій рахунок, а витрати потім затребувати з ЖЕКу через суд.

Спочатку вони викликали комісію з ЖЕКу, при роботі її були присутні представники і комітету мешканців - глава і кілька людей. Комісія задокументувала наявність дефектів даху. Після чого мешканці запросили експерта-оцінювача, який видав висновок про вартість ремонту даху: виходячи з передбачуваної його трудомісткості, вартості матеріалів і т.д. Далі, в межах зазначеної суми було зроблено ремонт, природно, з офіційним оформленням договорів і актів прийому-передачі робіт. І тільки після цього, маючи на руках всі ці документальні докази, звернулися до суду з позовом до ЖЕКу про відшкодування витрат і виграли справу. Все це зайняло півроку.

ЗРАЗКИ ДОКУМЕНТІВ:

Договір про про надання житлово-комунальних послуг

Заява про укладення договору на надання житлово-комунальних послуг

Заява про порушення умов договору

Заява про виклик представника для складання акту-претензії

Акт-претензія

Позов до суду

Заява про перерахунок комунальних платежів

Прикріплений файл:

Прикріплений файл


Прикріплений файл


Прикріплений файл


Прикріплений файл


Прикріплений файл


Прикріплений файл


Прикріплений файл


Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Як змусити ЖЕК виконувати свою роботу". інші Новини нерухомості дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Ряполов Костянтин

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Спасибі! Повідомлення надіслано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Як змусити ЖЕК виконувати свою роботу

7 грудня 2010, 09:15 Переглядів:

Зима ще тільки злегка лякала своїм приходом, а багатьом нашим співгромадянам вже довелося мати справу з різними "комунальними" неприємностями. Комусь не вистачає тепла в квартирі, у кого-то перебої з гарячою водою. Десь крижані протяги гуляють по під'їздах, промерзають або сиреют до появи цвілі стіни, а десь після першого в цьому році циклу заморожування і "розморожування" знову потекла дах. І адже зрозуміло, що це лише "квіточки", а головні "ягідки" зима приберегла на потім. Ми вирішили розібратися, що робити, якщо від бездіяльності комунальників жити в нашому домі стало незатишно. У цьому нам допомагали юрист юридичної компанії "Гарант" Дмитро Мальцев і адвокат Донецької обласної колегії адвокатів Марина Гавяда.

"ДОРОГУ ЗДОЛАЄ ТОЙ, ХТО ЙДЕ"

Як не крути, а головна перешкода на шляху до кращого життя - це негативна установка і настрої поразки. Я сам був здивований, як багато людей серед моїх знайомих вважають, що "від ЖЕКу все одно нічого не доб'єшся". Більш того, судячи з обговорень на інтернет-форумах, така позиція є мало не переважаючою. У підсумку, люди або здаються після першого-другого безуспішного звернення до ЖЕКу (або, наприклад, до "тепловикам" або будь-яку іншу комунальну службу), або взагалі не роблять навіть таких спроб. А намагатися треба.

По-перше, тому що не всі ЖЕКи такі погані, як їх загальна репутація. І серед керівників житлових контор зустрічаються товариші, сумлінно ставляться до своїх обов'язків і оперативно реагують на скарги мешканців. І якщо усунути ту чи іншу проблему в силах такого керівника, він це зробить оперативно. Більш того, є і приклади ЖЕКів, які взагалі працюють "на випередження": самі вишукують проблеми і усувають їх навіть до того, як мешканці встигають "розгойдатися" на писання скарг.

По-друге, навіть якщо з добровільної реакцією ЖЕКу не склалося, є перевірені практикою шляху, які, у багатьох випадках дозволяють домогтися позитивного результату: або вирішення проблеми, або матеріальної компенсації, наприклад, у вигляді зниження платежів за погано надані послуги.

Перший шлях - це систематичне завалювання скаргами або вимогами перерахунку тарифів як самих комунальників, так і їх керівних інстанцій. Як це робиться, видно з прикладу " вода камінь точить ". Якщо ж комунальники упираються в своїх помилках, можна звернутися в комітет із захисту прав споживачів. Йому якраз недавно розширили повноваження, і він має сьогодні реальні важелі впливу на підприємства, які відмовляються виконувати свої зобов'язання перед споживачами.

Другий шлях - усунути дефект або зробити ремонт самостійно, після чого через суд змусити ЖЕК відшкодувати свої витрати. Як це можна зробити, видно з прикладу "Суд та діло". Жеки, як правило, знаходяться в стані хронічного безгрошів'я, тому відшкодування, швидше за все, буде зроблено за рахунок відповідного зниження квартплати.

Звичайно, все це може зайняти певний час і зусиль. Хоча за законодавством справи щодо захисту прав споживачів мають розглядатися як можна швидше, на це часто не звертають уваги, і процес затягується.

За яким би з цих шляхів ви не пішли, успіх справи залежить від чіткого дотримання деяких формальностей, про які ми далі і поговоримо докладніше.

ПОВИНЕН БУТИ ДОГОВІР

Багато власників квартир до сих пір не мають договору з ЖЕКом про надання житлово-комунальних послуг. А адже це саме той документ, на підставі якого ви і маєте формальний привід пред'являти претензії за ненадані або неякісно надані послуги. Тому що саме їм визначені послуги, які ЖЕК зобов'язується надавати і за які бере з вас квартплату, а також відповідальність ЖЕКу в разі невиконання своїх зобов'язань, порядок дій при спірних ситуаціях і т.д.

Якщо у вас такого договору немає, вам потрібно його укласти. Для цього ви подаєте заяву на ім'я начальника ЖЕКу. У ньому ви просите підготувати та укласти з вами договір на надання житлово-комунальних послуг на основі типового договору, а також надати інформацію про перелік послуг, їх вартості та споживчі властивості, режим їх надання, структуру цін і тарифів тощо

При цьому ви посилаєтеся на ст.21 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", згідно з якою ЖЕК зобов'язаний скласти з вами такий договір і надати зазначену інформацію. І вказуєте, що в разі відмови ЖЕКу, ви на підставі п.6 ст.26 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", ст.907 Цивільного кодексу України, припиняєте платити за житлово- комунальні послуги . Втім, у ЖЕКу і без того немає підстав вам відмовляти.

Оформляється акт-ПРЕТЕНЗІЮ

Якщо неформальні звернення в ЖЕК і заклики до совісті і співчуття не знайшли відгуку в серцях його керівництва, вам доведеться йти формальним шляхом. І в першу чергу необхідно документально "зафіксувати" той дефект або проблему, які не дають вам спокійно жити. Для цього ви подаєте заяву на ім'я начальника ЖЕКу про виклик його представника для складення акта-претензії. У заяві вказуєте, що згідно такого-то пункту вашого з ЖЕКом договори, він зобов'язався надати вам такі-то послуги, які були надані з порушеннями або взагалі не були надані. Наприклад, в такий-то період часу була відсутня гаряча вода або тепло. Або будинок не був підготовлений до зими, чому в під'їзді тепер холодно. Або не був проведений поточний ремонт даху, від чого вона тепер тече. І так далі.

Ви ж свої зобов'язання за договором виконували в повному обсязі, тобто платили квартплату без заборгованостей. І відповідно до ст.18 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", в разі порушення виконавцем умов договору, споживач має право викликати його представника для складення та підписання акта-претензії, а представник виконавця повинен з'явитися не пізніше терміну, зазначеного в договорі . І вказуєте, де і протягом якого терміну (як правило, двох днів), повинен з'явитися представник ЖЕКу. Заява повинна бути зареєстрована, у вас повинно залишитися доказ вашого звернення.

Якщо ЖЕК своїх представників не присилає, акт можна скласти і без них, для цього достатньо підписів трьох мешканців. У цьому акті має бути зазначено, що відповідно до договору ЖЕК зобов'язався надати такі-то послуги, які надані не були. Про що було направлено заяву на ім'я начальника ЖЕКу з вимогою в 2-х денний термін надіслати за такою-то адресою для складання акта. Але ця вимога була проігнорована, представник не з'явився. У зв'язку з цим трьома зазначеними споживачами послуг ЖЕКу був складений наступний акт-претензія про те, що така-то послуга справді не було надано.

Якщо в подальшому передбачається все-таки звернення до суду, рекомендується, де це можливо, залучати для експертизи ліцензованих експертів-оцінювачів, які могли б дати незалежне офіційний висновок про наявність дефекту і вартості його усунення (наприклад, ремонту). Витрати на залучення таких фахівців потім будуть включені в суму відшкодування, які ви вимагаєте від ЖЕКу через суд.

ВИМАГАЙТЕ ПРАКТИКИ

Після оформлення акта-претензії, ви можете подати в ЖЕК заяву про порушення умов договору. Де вказуєте, що між вами і ЖЕКом був укладений договір від такого-то числа, згідно з яким ЖЕК зобов'язався надавати такі-то послуги. Але їх не надав, про що є акт від такого-то числа.

У зв'язку з чим на підставі викладеного та керуючись статтями 18, 20,21 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", статтями 526,610, 611 Цивільного кодексу України, статтями 15, 19, 20 Закону України "Про звернення громадян", Законом України " Про захист прав споживачів ", Указом від 17.05.2005 р № 76" Про затвердження правил утримання житлових будинків і прибудинкових територій ", Указом від 10.08.2004 р №150" Про затвердження Примірного переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд ", ви просите слід ующее. По-перше, усунути то-то і те-то (відремонтувати ліфт, дах, під'їзд). По-друге, повідомити вам письмово про результат розгляду вашої заяви.

Як варіант ви можете подати заяву про перерахунок розміру комунальних платежів - такої ж структури.

Якщо і це ваша заява буде проігнорована або на нього дана відписка, ви тепер можете звертатися в комітет по захисту прав споживачів. Або, якщо проблему можна усунути самостійно, зробити це, звернувшись потім до суду з претензією до ЖЕКу про відшкодування ваших витрат.

ЩО ПОВИНЕН ЖЕК

Офіційно перелік послуг, які ЖЕК зобов'язаний надати мешканцям, затверджений постановою Кабінету Міністрів від 12 липня 2005 року. У цей список, за виконання якого і береться квартплата, входять:

1. Прибирання сходових кліток.

2. Прибирання прибудинкової території.

3. Вивезення та утилізація твердих побутових і негабаритних відходів.

4. Прибирання підвалів, технічних поверхів і дахів.

5. Технічне обслуговування ліфтів.

6. Обслуговування диспетчерських систем.

7. Обслуговування систем тепло- і водопостачання, систем водовідведення та каналізації в будинку.

8. Обслуговування вентиляційних шахт в будинку.

9. Обслуговування систем протипожежної сигналізації та димовидалення.

10. Поточний ремонт інженерних систем будівлі і "елементів зовнішнього благоустрою" - паркани, лавочки і т.п.

11. Ремонт дитячих майданчиків.

12. Підготовка будинків до осінньо-зимового періоду.

13. Енергозабезпечення ліфтів.

14. Обслуговування і ремонт квартирних лічильників води і тепла.

Приклади з практики

ВОДА КАМІНЬ ТОЧИТЬ

Розповідає киянин Андрій Мазур:

Моя квартира - на останньому поверсі 16-поверхового будинку, зверху ще технічний поверх. Дах, що не ремонтувалася з моменту будівництва будинку, текла так, що вода протікала на техповерх і стікала всередину квартир. Мешканцями були спроби самостійно ремонтувати дах, але це не допомагало.

Я пішов в ЖЕК. Мені сказали, що коштів на ремонт немає. Що робити? Я порадився з юристами і почав писати сам, збираючи під своїми листами підписи сусідів, плюс підбив на письменницьку діяльність і інших жителів поверху. Ми не мітингували, ми мовчки писали. Писали в ЖЕК і отримували відповіді про те, що коштів немає, ось, коли дасть район, тоді так, тоді звичайно. Писали голові районної адміністрації, що, мовляв, така ось неприємність, а ЖЕК не діє, прийміть заходи, будь ласка. На що нам відповіли, що взяли до відома, розберуться. Ходив я і до помічника депутата - з аналогічним листом. Тягнувся цей епістолярний період всю зиму, коли все одно ремонтувати дах ніби як не по сезону. А до літа прийшли працьовиті "дядьки" і дах нашу таки полагодили. Так ми і обійшлися без судів, все пройшло "мирним шляхом".

СУД ТАК ДЕЛО

Поточна дах переводила і жителів одного з будинків Кіровограда. Дах текла по всьому будинку, страждали всі три під'їзди, і ніхто з "відповідальних працівників" нічого не хотів робити.

Спочатку мешканці намагалися щось зробити на власний розсуд, не привертаючи юристів. Зайняло це більше року. Писали листи, зі скаргами дійшли до обласної ради. Безрезультатно. Потім звернулися до однієї з юридичних фірм, і там їм порадили зробити ремонт за свій рахунок, а витрати потім затребувати з ЖЕКу через суд.

Спочатку вони викликали комісію з ЖЕКу, при роботі її були присутні представники і комітету мешканців - глава і кілька людей. Комісія задокументувала наявність дефектів даху. Після чого мешканці запросили експерта-оцінювача, який видав висновок про вартість ремонту даху: виходячи з передбачуваної його трудомісткості, вартості матеріалів і т.д. Далі, в межах зазначеної суми було зроблено ремонт, природно, з офіційним оформленням договорів і актів прийому-передачі робіт. І тільки після цього, маючи на руках всі ці документальні докази, звернулися до суду з позовом до ЖЕКу про відшкодування витрат і виграли справу. Все це зайняло півроку.

ЗРАЗКИ ДОКУМЕНТІВ:

Договір про про надання житлово-комунальних послуг

Заява про укладення договору на надання житлово-комунальних послуг

Заява про порушення умов договору

Заява про виклик представника для складання акту-претензії

Акт-претензія

Позов до суду

Заява про перерахунок комунальних платежів

Прикріплений файл:

Прикріплений файл


Прикріплений файл


Прикріплений файл


Прикріплений файл


Прикріплений файл


Прикріплений файл


Прикріплений файл


Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Як змусити ЖЕК виконувати свою роботу". інші Новини нерухомості дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Ряполов Костянтин

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Спасибі! Повідомлення надіслано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Що робити?
Що робити?
Що робити?