Реклама
Реклама
Реклама

Смольний не прощає борги. Чиновники розповіли, як будуть вибивати у орендарів 16 млрд рублів

Поки в КИО загрожують неплатникам кримінальними справами, депутати пропонують відомству оголосити себе банкрутом. А бізнес і зовсім називає цифру боргу «роздутою». Поки в КИО загрожують неплатникам кримінальними справами, депутати пропонують відомству оголосити себе банкрутом

Олег Харсеев / Коммерсант

Уряд Петербурга недоотримало від здачі в оренду державного майна 16 мільярдів рублів. Таку цифру з болем в голосі промовив віце-губернатор Михайло Мокрецов на бюджетних слуханнях в міському парламенті 27 серпня. За його словами, значна частина боргів накопичилася ще 10 років тому. Фактично Петербург видав багатомільярдний кредит бізнесу і зараз в суді намагається «вибити» ці борги. «Але не завжди виходить», - резюмував чиновник.

За словами Михайла Мокрецова, в цьому році комітет візьметься за справу рішуче і запропонує всім орендарям - а всього у міста 35 тисяч договорів - провести звірку розрахунків по бухгалтерської звітності. Тим, хто виявиться не готовий до діалогу, він пригрозив кримінальними справами, хоча зазначив, що такий «сюжет не хочеться запускати». У підсумку в 2019 році КИО планує збирати 88% поточної орендної плати, а накопичений борг скоротити на 14%.

Депутати не прийшли в захват від заяви чиновника. «14%? Все настільки погано? »- здивувався голова фракції« Єдиної Росії »Олександр Тетердінко. «Простіше комітету визнати себе банкрутом», - зазначив його однопартієць Андрій Васильєв. Останній також нагадав главі КИО, що з 2012 року комітет знижує рівень збирання коштів з оренди, і запропонував задуматися про повернення районних підрозділів, скасованих в ході реформи відомства.

Але пропозиція не викликала розуміння у Михайла Мокрецова. За його словами, падіння доходів від оренди почалося через зміни федерального законодавства, який дозволив бізнесу викуповувати приміщення. «Таких заяв ми в цьому році отримаємо близько 7 тисяч. І, відповідно, щороку цих об'єктів нерухомості у міста стає все менше, тому і доходи падають », - розсудив віце-губернатор. Вважати своє відомство неспроможним він теж відмовився. «Визнавати банкрутами ми будемо наших боржників», - заявив він.

Хочеш грошей - йди до суду

Вперше Смольний визнав наявність масштабної проблеми з боргами орендарів в кінці 2016 року. Тоді для боротьби з неплатниками був створений спеціальний чорний список орендарів. «Нехай банки Петербурга і все міське бізнес-спільнота знає, що у цих компаній борги перед містом, розуміють реальний стан справ в цих компаніях і оцінюють ризики співпраці з ними», - коментував тодішній глава КИО Олександр Семчук. За розрахунком відомства, компанії, не бажаючи псувати свою репутацію, тут же понесуть гроші в міську казну.

Перевірити успішність цього починання проблематично. Якщо на початку 2017 року КВО повідомив про 8 млрд рублів заборгованості, то зараз заявляється вже про 16 млрд рублів. Але говорити про дворазове зростання некоректно, вважають у відомстві. «Тоді йшлося про 140 найбільших боржниках, а загальна сума була більше», - прокоментувала заступник голови КИО Анжеліка Логачева. За її словами, сумарний обсяг боргів за півтора року, навпаки, знизився. Конкретних цифр на момент публікації відомство не надало.

Сторінка чорного списку на сайті КИО недоступна. Але, як випливає з картотеки арбітражу, з багатьма його учасниками все ще йде претензійна робота. Так, у 2017 році КИО виступив позивачем по 604 справах на загальну суму 4,4 млрд рублів. У 2018-му - по 338 справах на суму 3,2 млрд рублів.

Але процес йде не швидко - підприємці оскаржують позови і подають зустрічні. Багатьом компаніям, що увійшли в чорний список боржників, вдалося відбитися від призначених штрафів або в рази знизити їх розмір.

Наприклад, «Главстрой-СПб», з якого КИО вимагав 95 млн рублів за оренду ділянки на вулиці Шкапіна, за рішенням суду повинен заплатити тільки 654 тисячі рублів. ТОВ «Республіка», що побудувала під брендом Legenda житловий будинок на вулиці Оптика, - 20 млн рублів замість 370 млн рублів. «Силові машини - Тошиба. Високовольтні трансформатори »- 560 тисяч рублів замість необхідних 106 млн рублів. Забудовник «Леонтіївський мис» сам подав позов проти КИО, оскарживши підвищення орендної плати за 1,3 га на Жданівської вулиці з 149 115 до 10,5 млн рублів за квартал. Рішення на користь позивача підтвердили апеляційна та касаційна інстанції.

А ось там, де КИО вдається довести свою правоту, стягнення не завжди можливо. Наприклад, компанія «Гольф Дюни», пов'язана з Борисом і Михайлом Зінгаревич, з якої місто вимагав 193 млн рублів, збанкрутувала перш, ніж встигла побудувати під Сестрорецком обіцяну академію гольфу з готелями, тенісним центром і комплексом для верхової їзди. Така ж доля може спіткати вимоги до «Петербурзькому агентству нерухомості» Андрія Ісаєва (вимога на 67,8 млн рублів за оренду будівлі на Невському проспекті, 62 ) І АТ «Морський вокзал» (6,8 млн рублів). Відносно компаній вже введена процедура спостереження.

Невеликі борги компанії теж не поспішають виплачувати. Наприклад, 1,7 млн ​​рублів орендної заборгованості з компанії «Синопская набережна», підконтрольній братам Зінгаревич, довелося стягувати з допомогою судових приставів.

Не пройшли звірку

За словами учасників ринку, реальну ситуацію з боргами бізнесу перед містом оцінити складно. «Підстав для різкого зростання вимог немає, оскільки для цього немає бази - в останні роки не було великих об'єктів, які місто віддало б бізнесу», - коментує глава холдингу Legenda Василь Селіванов. А ось вже заявлені претензії доводиться коригувати. «Часто комітет пред'являє мільйонні позови, не пояснюючи походження претензій, але потім програє суди і стягує копійки», - говорить він. За словами топ-менеджера, в такому випадку переклад справи в кримінальну площину позбавлений сенсу і тільки призведе погіршення інвестиційного клімату.

У КИО визнають, що зміна розміру заборгованості відбувається не тільки за рахунок збільшення стягнень, а й коригування самих вимог. Але обіцяють оптимізувати роботу. За словами Анжеліки Логачової, відомство хоче розділити неплатників на кілька груп і використовувати по відношенню до кожної з них свою стратегію.

Малий бізнес теж не став гірше платити місту, вважає виконавчий директор Спілки малих підприємств Володимир Меньшиков. «Економічна ситуація, скоріше, покращала в останні роки», - говорить він. Переоцінці теж взятися нізвідки. «Більшість приміщень і ділянок здається через торги, система нарахування плати там дуже прозора», - зазначає глава асоціації. На думку Володимира Меньшикова, багато в чому борги виникають через поганий адміністрування. «Недобросовісні компанії, виграючи аукціони, не платять місту, знаючи, що їх не виселять, поки не пройдуть всі суди і не буде розірваний договір», - сказав він. За словами експерта, замість того, щоб загрожувати бізнесу кримінальною відповідальністю, місту слід швидше виявляти і виганяти гравців, які своїми діями завдають шкоди законослухняним підприємцям.

Галина Бояркова,

Ксенія Клочкова,

«Фонтанка.ру»

«14%?
Все настільки погано?