Реклама
Реклама
Реклама

Купівля заставної квартири: ризики і вигода

Чи варто ризикувати, купуючи заставне житло?

На ринку житлової нерухомості з'явилися привабливі пропозиції. банки виставляють на продаж квартири з дисконтом від 20 до 50% від звичайної ціни. Це - майно боржників, під заставу якого ще 5-6 років тому фінансисти охоче роздавали гривневі і доларові кредити. Сьогодні позичити в банку кошти на покупку житла практично нереально, тому "безквартирні" українці активно придивляються до чужого іпотеці. Ріелтори кажуть - заощадити на заставної нерухомості можна. Однак юристи попереджають: чим більше уцінка, тим вище ризики, що колишній господар в кінцевому підсумку відсудить своє майно назад.

ВЕЛИКА ПЕРЕОЦІНКА. Заставні квартири на українському ринку житла з'явилися не вчора. За спостереженнями президента Асоціації професійних управителів нерухомістю Генріха Людкевича, такі пропозиції можна було знайти і в минулому, і в позаминулому роках. Інше питання, що ціни були не нижчі, а навіть вище середніх по ринку, адже левова частка проблемних кредитів під заставу або на покупку квартир видавалася в докризові роки, в період пікової вартості квадратних метрів. "Після різкої девальвації гривні застави сильно впали в ціні, - пояснює незалежний аналітик ринку нерухомості Ярослав Цуканов. - Наприклад, квартира за $ 140 тис. Сьогодні стоїть на ринку не більше $ 100-110 тис. Тому банки йшли на колосальні збитки, виставляючи заставну нерухомість за ринковими цінами ".

kv

Проте, таке житло практично не продавалося, адже покупцеві було нецікаво зв'язуватися з чужими боргами за гроші , На які можна купити "чисту" квартиру. Масла у вогонь підлила стагнація ринку нерухомості: третій рік поспіль ціни на житло не тільки не підвищуються, а навпаки - повільно сповзають вниз. "В результаті до банків прийшло розуміння, що проблемні борги пора повертати хоча б частково, - говорить експерт з нерухомості компанії" Ріелторський дім "Анатолій Бастюченко. - Час минає і застави все більше знецінюються. Якщо раніше банкіри думали, що позичальники намагаються ухилитися від кредитних платежів, то зараз стало ясно - людям банально нічим платити по кредиту. Надії на швидке поліпшення економічної ситуації і відновлення платоспроможності позичальників немає ".

БАНКІВСЬКА ТАЄМНИЦЯ. З минулого року фінансисти приступили до щільної "обробці" боржників, зазначає Цуканов. Найактивнішими стали банки з іноземним капіталом, націлені на вихід з українського ринку і тому зацікавлені в "чистці" портфелів. Уже в січні ціни заставного житла стали знижуватися. Та й самих квартир з'явилося більше, хоча банкіри цю інформацію підтверджують неохоче. Наприклад, начальник сектора заставних операцій банку "Національний кредит" Євген Корінців каже, що "сьогодні заставні квартири не відіграють значної ролі на ринку нерухомості". А ось глава управління примусового стягнення "Ерсте Банку" Богдан Кузняк не заперечує, що "тенденція має місце", проте конкретно в їхньому банку обсяги реалізації заставної нерухомості не змінилися.

Аналітики кажуть, що середній розмір зниження вартості становить третину від ринкової вартості квартири, але дізнатися про неї можна далеко не завжди. "Непоодинокі ситуації, коли об'єкт взагалі не варто у відкритому продажі, зате в роздруківках, які поширюються серед" своїх "людей, ціна нижче ринкової на 30-40%, - констатує Бастюченко. - Робиться це не через особисту жадібності. Банкірам невигідно завалити і так напівмертвий ринок нерухомості ". Юрист адвокатської фірми" Грамацький і партнери "Ігор Реутов називає ще одну причину скритності фінансистів:" Неясності в новій процедурі реєстрації права власності (нагадуємо, що з початку цього року з усіма угодами з нерухомістю, починаючи від купівлі-продажу і закінчуючи даруванням чи спадщиною, більше не належать до повноважень БТІ, тепер їх реєструють державні реєстратори та приватні нотаріуси, - Авт.) відлякують реальних покупців і дають можливість для здійснення підкилимних перекидань квартир на "ін жественних "клієнтів за заниженими цінами".

Однак експерти радять потенційним покупцям не опускати руки - за словами Цуканова, все більше банкірів відходять від невигідною для бізнесу практики розпродажу застав по "своїм". "Сьогодні дані про заставне майно, виставлене на реалізацію, можна знайти на сайті будь-якого банку, - підтверджує Кузняк. - Це стосується як добровільного продажу позичальником нерухомого майна під контролем банку, так і примусової реалізації іпотеки через публічні торги". Розмір уцінки при цьому, природно, не вказується, проте він безпосередньо залежить від того способу, до якого вдається банк при продажу кожної конкретної квартири.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Чи варто ризикувати, купуючи заставне житло?