Реклама
Реклама
Реклама

Бізнес на будівництві приватних будинків. кейс

  1. Як організувати бізнес на будівництві будинків на продаж?
  2. Який матеріал краще використовувати в бізнесі з будівництва будинків на продаж?
  3. Як виглядає бізнес-план будівництва дерев'яних будинків щодо витрат і рентабельності?
  4. Як відкрити будівельну компанію
  5. Чим гарний бізнес по будівництву каркасних будинків?
  6. Наскільки вигідна бізнес-ідея будівництва будинків?

Добрий день. Мене звуть Кириченко Єгор, я з Краснодарського краю. Останні десять років займаюся будівництвом будинків на продаж. Починав працювати один, і кожен раз знаходив нову бригаду для будівництва. На даний момент організував компанію (ТОВ), є постійний штат співробітників, свої дизайнери і будівельники. Такий підхід дозволяє швидко будувати будинки і здавати готовий будинок «під ключ» замовнику.

Параметри бізнесу:

  • початкові витрати - від 300 тисяч рублів;
  • число працівників - 20 осіб;
  • кілька офісів по області;
  • щомісячний дохід (залежить від обсягу замовлень) - від двох мільйонів рублів.

Як організувати бізнес на будівництві будинків на продаж?

Будівництво будинків - один з найперспективніших і прибуткових видів бізнесу. Це не вимагає доказів - досить оцінити попит на житло у великих містах і за їх межами. При цьому в якості покупців виступають, як жителі РФ, так і іноземні громадяни.

Щоб швидко поставити на ноги бізнес і отримувати прибуток, дійте в наступному порядку:

1. Розробіть єдину концепцію, яка буде дотримуватися надалі. Тут є кілька важливих моментів - враховуйте важливість всіх комунікацій, наявність інтернету і телефонного зв'язку.

Площа хорошого ділянки - до 15 соток, обов'язковий під'їзд, наявність ставка (річки, озера), а також ліси поблизу. Участь клієнта в розробці проекту дуже бажано - він може вносити поправки в питання обробки, планування споруд, форми будинку і так далі.

2. Визначтеся, як ви будете працювати - самостійно або за допомогою інвестора. Врахуйте, що покупка земельної ділянки, закупівля будматеріалів та оплата праці працівників вимагає істотних витрат.

Хороший варіант - відкрити будівельну компанію і вести будівництво вже після отримання авансу від замовника. В цьому випадку можна швидко вирішити фінансові проблеми і прискорити процес будівництва. З іншого боку зростають ризики, адже ви несете фінансові зобов'язання перед клієнтом.

3. Вибирайте район для забудови. Частково ми вже згадали ряд критеріїв, але це ще не все.

Особливу увагу приділяйте інфраструктурі навколо об'єкта, близькості до міста, наявності транспорту, екологічної складової (чи немає поруч шкідливого виробництва), можливості будівництва додаткових об'єктів і так далі.

4. Визначтеся з видом споруди.

Тут є кілька варіантів. Найбільш популярний - котедж.

Про такому будинку мріють багато людей, які хочуть вибратися з міського «вулика».

Як правило, котедж має два поверхи і призначений для проживання однієї сім'ї. Поруч з будинком обов'язково є ділянка розміром від п'яти соток.

Таун-хауси - це суміш котеджу і звичайної квартири. Їх особливість - невелика поверховість (1-2 поверхи) і окремий вхід в кожну квартиру. Будувати таун-хауси можна не тільки за містом, але і в межах мегаполісу.

Кращий матеріал для будівництва - червона цегла, але можна використовуватися газобетон або дерево. На думку експертів вже через кілька років такі будівлі повністю витіснять котеджі. Їх перевага - зручність і більш низька ціна.

5. Купуйте ділянку - один з найважливіших етапів, який потребуватиме певних узгоджень і, звичайно, витрат. Після вибору ділянки проводиться цілий комплекс заходів.

Для початку розробляються ескізи і генеральний план будівництва. У цій роботі враховується все, починаючи від типу фундаменту і закінчуючи облаштуванням території навколо. Обов'язково проводиться топографічна зйомка.

Далі - самий трудомісткий етап. Вам необхідно затвердити план будівництва, узгодити спірні моменти і отримати дозвіл на будівництво будинку. Як тільки всі питання вирішені, можна приступати до будівництва.

Загальні витрати на цьому етапі можуть становити від 300 000 рублей.

6. Найміть кваліфікованих будівельників з хорошим досвідом роботи. Для зведення будинку знадобляться фахівці з укладання фундаменту, облицювання, будівництва даху, монтажу опалення та каналізації.

Обов'язково потрібен електрик, який зробить проводку з урахуванням все вимог ПТЕ і ПУЕ. На початковому етапі найманої бригади буде досить, але в подальшому краще мати під рукою свій персонал.

Хороших майстрів, які зарекомендували себе в роботі, обов'язково зазначайте і постійно залучайте до роботи. Згодом їх можна взяти в штат.

Оплата праці може здійснюватися за фактом здачі об'єкта, щодня або щотижня (по домовленості). Середня зарплата досвідченого будівельника - 1000-1500 рублів в день.

Загальні витрати на виплату заробітної плати - від 150 тисяч рублів на місяць.

7. Проведіть розрахунок витрат (про них ми вже згадували вище) таких як покупка землі, будматеріалів, оплата проектної документації і так далі.

Як правило, на будівництво одного «квадрата» житла витрачатися близько 30-40 тисяч рублів. Побудувавши будинок з собівартістю в 3 мільйони рублів, і продавши його за 5 мільйонів рублів, можна отримати 2 мільйони чистого прибутку.

Який матеріал краще використовувати в бізнесі з будівництва будинків на продаж?

Часто мені ставлять питання, з чого краще будувати будинки. Тут є кілька варіантів. На першому місці знаходиться цегла. Його переваги - надійність, дешевизна і гідний зовнішній вигляд.

При бажанні побудований будинок завжди можна обробити за своїм смаком. Більш того, котедж із цегли простоїть набагато довше і гарантовано захистить від природних катаклізмів.

Головне - не економити на товщині стін, яка повинна бути як мінімум «півтори довжини цегли». За статистикою майже 50% будинків побудовані із застосуванням цього матеріалу.

На другому місці за популярністю - дерево. Сьогодні все більш популярний клеєний (профільований) брус або оцилиндрованні колоди. Перевага таких будинків - абсолютна природність матеріалу.

Будинок буквально «дихає», він наповнений ароматом натурального дерева. Головний мінус будівель - їх «слабкість» до вогню. Але, незважаючи на це, дерев'яні котеджі будуються все частіше. Можна віддати перевагу комбінованого варіанту, коли використовується два види матеріалу - цегла і дерево.

Третій варіант - будівництво будівель з сендвіч-панелей. Поки такі будинки будуються дуже рідко. Їх переваги - відмінна теплоізоляція, всередині будівель завжди сухо (навіть без опалення).

З роками стіни майже не сідають, що для багатьох є основною перевагою. Крім цього, будинки з сендвіч-панелей швидко зводяться. Мінус - низький термін служби (близько 40-45 років).

При цьому незалежно від обраного матеріалу, можна зробити будь-який вид обробки - цеглою, натуральним каменем, ліпниною і так далі.

Можливостей прикраси багато - залишається лише узгодити плани з замовником і реалізувати їх на практиці.

Як виглядає бізнес-план будівництва дерев'яних будинків щодо витрат і рентабельності?

На тлі популярності дерев'яних будинків можна сміливо пробувати себе в цій галузі. Тим більше що тут є кілька напрямків.

Так, можна будувати каркасні будинки з дерева, котеджі з оциліндрованих колод, колод конструкції (ручна збірка), і будівлі з профільованого клеєного бруса.

Найбільш бюджетний варіант - дерев'яні каркасні будинки. Вони теплі, але по екологічності та комфорту, звичайно, поступаються своїм «старшим братам». Будинки з оциліндрованих колод коштують дорожче на 10-15%, але зате вони вважаються найбільш престижними. В Європі такі котеджі найбільш популярні.

Як відкрити будівельну компанію

Будівлі з бруса мають невелику ціну і прості в зведенні
Будівлі з бруса мають невелику ціну і прості в зведенні. Основний мінус - складності в утепленні. Такий будинок продувається набагато сильніше, ніж будівля з колоди. Для зниження втрат тепла припадає продумувати додаткову теплоізоляцію будинку.

Середня ціна зведення дерев'яного котеджу з клеєного бруса - від 25 тисяч рублів (метр кубічний), будинок з профільованого бруса обійдеться в два рази дешевше - близько 10-15 тисяч рублів за «куб».

Найбільш бюджетний варіант - будинок з оциліндрованих колод. Його вартість - від 6-8 тисяч рублів за «куб».

Загальні витрати на покупку всього устаткування, оформлення ліцензії, будівництво, закупівлю інструменту - від 500 тисяч рублів. Рентабельність бізнесу - близько 40%.

Таблиця №1. Потенціал послуг будівництва будинків в Росії

Чим гарний бізнес по будівництву каркасних будинків?

Каркасне будівництво завжди вважалося одним з кращих варіантів. По-перше, такі конструкції дуже економічні. Для зведення будинку буде потрібно в два рази менше витрат, якщо порівнювати зі стандартним будинком із цегли.

По-друге, каркасні будинки зводяться набагато швидше. Щоб відбудувати будинок від фундаменту до здачі нового власника, потрібно не більше 2-3 місяців. При цьому можна заощадити на людях і техніці.

По-третє, такі будівлі відрізняються особливою міцністю, тому навіть найгірші погодні умови не зашкодять надійну конструкцію.

Що стосується інших дій, то вони незмінні - пошук землі, оформлення документів і ліцензій, створення плану, аналіз конкурентів, наймання персоналу, реклама і так далі.

Для організації такого бізнесу потрібно вкласти від 600 тисяч рублів. Вартість одного «куба» такого будинку обходиться в суму близько 7-8 тисяч рублів. Протягом року можна встигати будувати до 8-10 штук.

Середній дохід з одного будинку - близько 300-400 тисяч рублів. Окупність - 2-3 місяці.

Таблиця №2. Приріст учасників ринку будівництва будинків в Росії

Наскільки вигідна бізнес-ідея будівництва будинків?

Я вже згадував, що будівництво котеджів (таун-хаусів) - один з найбільш прибуткових видів бізнесу. При правильній організації будівельних робіт і успішному продажу будівлі, можна вже через 2-3 будинки окупити свої витрати і почати отримувати чистий прибуток.

Головне - самому розуміти в будівельній сфері або мати під рукою хороших фахівців.

Як організувати бізнес на будівництві будинків на продаж?
Який матеріал краще використовувати в бізнесі з будівництва будинків на продаж?
Як виглядає бізнес-план будівництва дерев'яних будинків щодо витрат і рентабельності?
Наскільки вигідна бізнес-ідея будівництва будинків?
Як організувати бізнес на будівництві будинків на продаж?
Який матеріал краще використовувати в бізнесі з будівництва будинків на продаж?
Як виглядає бізнес-план будівництва дерев'яних будинків щодо витрат і рентабельності?