Реклама
Реклама
Реклама

Виїзд за кордон військовослужбовцям та осіб з доступом до держтаємниці

  1. Підстави для введення тимчасового обмеження права громадянина на виїзд за межі країни
  2. Як оформити документи для виїзду за кордон
  3. Подача рапорту на ім'я посадової особи, уповноваженої на вирішення цього питання
  4. Очікуємо, коли рапорт погодить орган безпеки
  5. отримання паспорта
  6. Порядок видачі та зберігання паспорта

У цій статті ми розглянемо, які категорії громадян можуть бути тимчасово обмежені в праві виїзду за кордон, в яких випадках це можливо і чи існує можливість виїзду за кордон військовослужбовців і осіб з допуском до державної таємниці.

Всі обмеження в правах, що стосуються громадянина, допущеного або раніше допускали до державної таємниці, перераховані в статті 24 Закону РФ № 5485-1 від 21 липня 1993р.

Підстави для введення тимчасового обмеження права громадянина на виїзд за межі країни

  1. Державна служба в органах ФСБ. Обмеження діє до закінчення дії укладеного контракту на службу або трудового договору.
  2. Проходження військової служби або альтернативної цивільної служби. Обмеження діє до закінчення терміну служби.
  3. Закон про державну таємницю, який передбачає обмеження на виїзд, якщо громадянин за родом своєї діяльності, відповідно до укладеного ним контракту, допущений до відомостей особливої ​​важливості або до зовсім секретних відомостей, які відносяться до державної таємниці. Відповідно до закону термін обмеження прописаний в трудовому договорі (контракті) і діє згідно з договором. При цьому максимальний термін обмеження припиняється після закінчення п'яти років з моменту останнього контакту з секретними відомостями.

Якщо після п'ятирічного терміну секретність тих даних, до яких мав доступ громадянин, зберігається, то спеціальна Міжвідомча комісія може продовжити термін обмеження.

Максимальний термін, на який може бути обмежений у виїзді за кордон військовослужбовець, становить 10 років. Він вважається разом з тим терміном, який був введений в підписаному трудовому договорі.

Допуск до державної таємниці оформляється або за місцем служби (роботи), або за місцем військового обліку у військкоматі. При допуск громадянин оформляє письмову згоду на тимчасові обмеження прав, в тому числі і на виїзд за кордон військовослужбовцям. Дана згода відбивається в трудовому договорі. Якщо трудовий договір не оформляється, згідно п. 5, пп. «Б» п. 7 і п. 10 Інструкції, затвердженої Постановою Уряду РФ № 63 від 06 лютого 2010, громадянин підписує розписку про свою згоду на тимчасове обмеження прав.

згідно Закону № 114-Ф З (ст. 16), при оформленні допуску до секретних відомостей громадянин отримує повідомлення від уповноваженого органу МВС, в якому розкривається термін обмежень і підстави, на яких вони були введені.

Як оформити документи для виїзду за кордон

Закон № 114-ФЗ (ст. 7) визначає, що для перетину кордону РФ громадянин повинен мати закордонний , Службовий або дипломатичний паспорт.

Для військовослужбовців ЗС РФ, крім проходять службу за призовом, а також для службовців федеральних органів виконавчої влади і федеральних державних органів, якщо в них є військова служба, порядок виїзду за кордон починається, відповідно до ст. 19 Закону № 114-ФЗ, з отримання офіційного дозволу від командування.

Розглянемо порядок отримання паспорта, необхідного для перетину кордону. Такий порядок визначено в правових актах відповідних федеральних органів виконавчої влади.

Так, для внутрішніх військ МВС РФ порядок отримання паспорта буде таким:

Подача рапорту на ім'я посадової особи, уповноваженої на вирішення цього питання

При доступі військовослужбовця до абсолютно секретних відомостей або до відомостей особливої ​​важливості видача паспорта або тимчасове обмеження права військовослужбовця на виїзд з Росії проводиться на підставі рішення уповноваженої посадової особи, а рішення приймається на основі документів, що підтверджують рівень доступу військовослужбовця до секретних відомостей.

Відповідно до Порядку, затвердженого Наказом МВС РФ № 378 , Актуальність секретності даних, до яких військовослужбовець отримав доступ, перевіряється на момент подання ним рапорту.

Якщо військовослужбовець мотивовано вважає, що його обмеження в праві на перетин державного кордону РФ не обґрунтовано, то, відповідно до Порядку (п. 7) і Закону № 114-ФЗ (ст. 17), він може оскаржити його в Міжвідомчу комісію і в судовий орган .

Припустимо, що уповноважена посадова особа, перевіривши всі відомості за рівнем доступу військовослужбовця, який подав рапорт, дає дозвіл на отримання паспорта для виїзду за кордон. У цьому випадку, відповідно до п. 8 Порядку, він ставить візу на рапорті і далі рапорт передається до кадрового орган.

Якщо рівень допуску військовослужбовця нижче, тобто він допущений до секретних відомостей, але не має допуску до відомостей, що становлять державну таємницю, то в загальному порядку військовослужбовець подає такий же рапорт на ім'я уповноваженої посадової особи. На рапорті, відповідно до п. П. 13 і 14 Порядку, повинна бути проставлена ​​запис про відсутність допуску до абсолютно секретних відомостей і до відомостей особливої ​​важливості. Запис ставиться начальником режимно-секретного підрозділу. Після цього уповноважена особа ставить свою візу на рапорті і рапорт надходить до кадрового орган.

Очікуємо, коли рапорт погодить орган безпеки

Спеціаліст кадрового органу представляє завізований рапорт військовослужбовця і супутні документи для узгодження в орган безпеки. Орган безпеки, перевіривши всі отримані документи, видає довідку про дозвіл на отримання паспорта.

Дану довідку, згідно з п. П. 9 і 10 Порядку, необхідно представити до державного органу, що займається оформленням паспортів.

отримання паспорта

Згідно п. П. 24, 26-28 Адміністративного регламенту, затвердженого Наказом ФМС РФ № 320 від 15 жовтня 2012, п. П. 24, 28.1.1 - 28.3.7 та 30 Адміністративного регламенту, затвердженого Наказом ФМС РФ № 211 від 26 березня 2014 р, пп. 49 п. 11 Положення, затвердженого Указом Президента РФ № 699 від 21 грудня 2016 року і п. 11 Порядку, військовослужбовець повинен подати заяву та всі необхідні документи разом з довідкою від органу безпеки в орган МВС РФ, який повинен оформити і видати йому паспорт .

З моменту надходження заяви та документів орган МВС, згідно з ч. 5 ст. 10 Закону № 114-ФЗ, протягом трьох місяців оформляє військовослужбовцю з допуском до відомостей особливої ​​важливості або до зовсім секретних відомостей необхідний паспорт.

Порядок видачі та зберігання паспорта

Зберігання та видача паспортів військовослужбовців визначається правовими актами відповідних відомств і федеральних органів, в яких вони проходять службу.

Для органу ФСБ, наприклад, встановлено порядок, відповідно до якого як військовослужбовці, так і цивільний персонал ФСБ, якщо вони мають допуск до абсолютно секретних даних або до відомостей особливої ​​важливості, здають свої паспорти після повернення із закордонної поїздки або після отримання в уповноважених органах держави на зберігання до підрозділу відділу кадрів органу безпеки в п'ятиденний термін.

Якщо приймається рішення про обмеження права на виїзд за межі Росії щодо цивільного персоналу, що має допуск до секретної інформації, в п'ятиденний термін після прийняття цього рішення дані громадяни зобов'язані здати свої паспорти на зберігання до підрозділу кадрів органу безпеки.

Паспорти видаються зі зберігання військовослужбовцям тільки при наявності рішення про виїзд за кордон для здійснення такого виїзду. При поверненні з службової поїздки, відповідно до п. П. 7-9 Інструкції, затвердженої Наказом ФСБ РФ № 179 від 14 квітня 2012 р військовослужбовці повинні в п'ятиденний термін подати звіт про виїзд за кордон своєму безпосередньому начальнику.