Реклама
Реклама
Реклама

NEWSru.com :: Співробітникам МВС дозволили ряд зарубіжних курортів для відпустки в 2018 році

Глава МВС РФ Володимир Колокольцев затвердив список зарубіжних країн, в яких відпочинок співробітників міністерства визнається безпечним
При цьому фахівців здивувала присутність в списку Туркменістану - як відомо, з цією країною у Росії існує візовий режим, причому отримати візу громадянам РФ туди досить складно

Глава МВС РФ Володимир Колокольцев затвердив список зарубіжних країн, в яких відпочинок співробітників міністерства визнається безпечним. як повідомляється на сайті Асоціації туроператорів, відповідне розпорядження було підписано міністром 26 грудня. У 2014 році російські силові відомства, включаючи МВС, вводили заборона на виїзд співробітників за межі Росії.

У список схвалених на 2018 рік держав увійшли: Абхазія, Азербайджан, Вірменія, Білорусія, В'єтнам, Казахстан, Киргизія, Китай, Куба, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан і Південна Осетія.

Даним переліком пропонується "керуватися ... при розгляді рапортів співробітників органів внутрішніх справ Російської Федерації, заяв державних цивільних службовців, працівників системи МВС Росії про виїзд з Російської Федерації в період відпустки".

Відзначається, що в зазначених країнах відпустку в 2018 році для співробітників МВС визнається безпечним виходячи з "військово-політичної, криміногенної, санітарно-епідеміологічної та природно-кліматичної обстановки".

При цьому експерти турбізнесу звертають увагу на те, що з вдалих пляжних напрямків тут представлені лише Куба, Абхазія, Китай і В'єтнам. Наприклад, Азербайджан, незважаючи на наявність морського узбережжя, є переважно екскурсійним напрямком.

При цьому фахівців здивувала присутність в списку Туркменістану - як відомо, з цією країною у Росії існує візовий режим, причому отримати візу громадянам РФ туди досить складно. Організований туризм в Туркменістан з Росії в зв'язку з цим відсутній.

Нагадаємо, влітку 2014 року керівництво МВС зажадало від своїх співробітників, як на федеральному, так і на регіональному рівнях здати закордонні паспорти після того, як МЗС РФ випустив рекомендації про небажаність виїзду в країни, з якими у США є договори про взаімовидаче злочинців. У "чорному списку", за даними ЗМІ, виявилося від 150 до 200 зарубіжних країн, включаючи найпопулярніші на той момент туристичні напрямки - Туреччини і Єгипті. У російських турагентствах незабаром поскаржилися, що у них "Відвалився" великий сегмент людей, які завжди були активними клієнтами.
Деякі співробітники МВС намагалися обійти заборону, однак за це їх піддавали стягненням і навіть звільняли, розповідала в минулому вересні "Газета.ru" . Наприклад, за даними видання, в березні 2017 був звільнений командир взводу ДПС ДАІ по Південному округу Москви за те, що "вказав в рапорті на ім'я керівництва завідомо неправдиву інформацію про місця відпустки в 2016 році і виїжджав до Болгарії і Домінікану". А його колега, співробітник ГИБДД по Ленінградській області пішов на хитрощі і з'їздив у відпустку в Туніс по закордонному паспорту брата-близнюка. Після цього регіональне управління ФСБ порушило проти нього кримінальну справу за незаконний перетин державного кордону Росії.

Варто відзначити, що періодично потрапляє в ЗМІ інформація про те, які саме країни входять в список заборонених або дозволених для силовиків, носить суперечливий характер. Константа там - лише країни СНД, на які, за винятком України, заборони не накладаються.

Наприклад, у внутрішньовідомчих документах, з якими ознайомилися журналісти "Газети.ru", в 2015 році МВС нібито видало наказ, який тимчасово забороняє виїжджати на відпустку за кордон взагалі всім поліцейським (не тільки тим, у кого є допуск до держтаємниці) з- через складну зовнішньополітичної обстановки. При цьому тоді під заборону на відвідини не потрапили Абхазія, Південна Осетія, а також країни СНД (крім України).

Тим часом в тому ж 2015 році "Фонтанці" попався якийсь перелік з 30 дозволених країн, який нібито вчинив у канцелярію ГУ МВС по Санкт-Петербургу і Ленобласті.