Реклама
Реклама
Реклама

Як отримати виконавчий лист в цивільному процесі?

ЗАМОВТЕ КОНСУЛЬТАЦІЮ В BITLEX

Замовити консультацію

Замовити консультацію

Не всі справи, що розглядаються в порядку цивільного судочинства, закінчуються на етапі прийняття рішення судом на користь тієї чи іншої сторони. Прийняте судом рішення повинно виконуватися сторонами або добровільно, або в примусовому порядку. Особливе значення виконання рішення суду , Яке буде відбуватися за участю спеціально уповноважених державою органів, має в справах, які носять матеріальний характер.

У будь-якому випадку виконання рішення відбувається в порядку виконавчого провадження . Однак для відкриття виконавчого провадження уповноваженим органам і їх посадовим особам необхідні документи , Які містили б всю необхідну інформацію про боржнику , Суму, що підлягає стягненню, тощо.

Документом, на підставі якого відбувається виконання рішення суду, є виконавчий лист.

Що таке виконавчий лист?

Виконавчий лист - це один з різновидів виконавчих документів, на підставі якого державний або приватний виконавець відкриває виконавче провадження і здійснює дії, необхідні для стягнення коштів з боржника.

Виконавчий лист видається судом, який прийняв рішення і повинен відповідати вимогам, передбаченим чинним законодавством.

По-перше, вказується назва документа, а також дата видачі, орган і прізвище ім'я та по батькові, посаду посадової особи, які вчинили видачу документа.

По-друге, виконавчий лист повинен містити реквізити (дату прийняття, номер справи) судового рішення, на підставі якого він виданий. Також виконавчий лист дублює резолютивну частину судового рішення в частині, що стосується стягнення.

По-третє, у виконавчому листі вказується інформація про стягувач і боржнику, тобто про сторонах майбутнього виконавчого провадження. Такою інформацією є прізвище, ім'я та по батькові, адреса реєстрації місця проживання та реєстраційний номер облікової картки платника податків - для фізичних осіб, повне найменування, юридична адреса та ідентифікаційний код, вказаний в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань - якщо сторонами або стороною є юридична особа.

І наостанок у виконавчому листі визначається дата набрання рішенням суду, на підставі якого видано відповідний документ, в законну силу, а також строк пред'явлення його до виконання.

Отримуючи виконавчий лист необхідно бути дуже уважним. З одного боку, якщо виконавчий лист не буде відповідати законодавчим вимогам, то це є підставою для його повернення стягувачу виконавцем, тобто підставою для відмови у відкритті виконавчого провадження.

З іншого боку, необхідно уважно перевірити правильність і відповідність всіх зазначених даних і впевнитись у відсутності описок, адже їх виправлення працівниками суду затягне момент звернення до виконавця і фактичного виконання рішення суду.

Порядок отримання виконавчого листа

Видає виконавчі листи у справах, які розглядалися за правилами цивільного судочинства, суд першої інстанції, який розглядав справу. Навіть якщо рішення суду першої інстанції було оскаржено в апеляційному або навіть касаційному порядку, за видачею виконавчого листа все одно необхідно звертатися до суду першої інстанції.

Моментом, коли особа має право отримати виконавчий лист, є момент набрання рішенням законної сили. Рішення вступає в законну силу, якщо його не було оскаржено у встановлений для цього законом термін. Цивільне процесуальне законодавство встановлює термін десять днів для апеляційного оскарження рішення суду першої інстанції.

Виняток становлять рішення суду, які підлягають негайному стягненню. Наприклад, рішення про стягнення аліментів підлягає негайному стягненню, про що також зазначається і в самому рішенні. Отже особа, на користь якої було прийнято рішення суду, відразу може звернутися із заявою про видачу виконавчого листа.

Складніше отримати виконавчий лист у разі апеляційного та касаційного перегляду справи. У таких випадках видача виконавчого листа відбувається не тільки після вступу остаточного рішення в законну силу, але і після повернення матеріалів справи до суду першої інстанції. Швидкість повернення матеріалів справи, а отже і можливості отримати виконавчий лист, залежить безпосередньо від працівників апарату судових органів і їх завантаженості.

Звернення за отриманням виконавчого листа

При наявності підстав для отримання виконавчого листа, зокрема набрання рішенням законної сили, зацікавлена ​​особа повинна звернутися з заявою про видачу виконавчого листа до канцелярії суду.

У заяві зазначаються найменування суду і загальна інформація про заявника (прізвище, ім'я та по батькові, адреса), номер справи і дата прийняття рішення, часто працівники суду просять вказувати прізвище судді, який прийняв відповідне рішення. Бажаючи отримати виконавчий лист поштовим відправленням, про це також необхідно вказати в заяві із зазначенням адреси.

Заява про видачу виконавчого листа може бути віддано в канцелярію суду особисто або відправлена ​​поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення та описом вкладення.

Для економії часу і впевненості в швидкому отриманні виконавчого листа і відкриття виконавчого провадження, а також захисту прав та інтересів стягувача у виконавчому провадженні доцільно скористатися послугами юриста.

Схожі статті:

Самостійна захист в суді - плюси і мінуси

Виконання судового рішення «по-новому»

Чому правильно складена позовна заява є основою успіху в цивільній справі

Що таке виконавчий лист?